Fakultetska 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina    |    tel. (+387 32) 444 420, 444 421     |    fax. (+387 32) 444 431    |    E-mail: rektorat@unze.ba
Univerzitet u Zenici
  Događanja na Univerzitetu u Zenici
9.3.2016.

07.03.2016. ZENICA: VRIJEDNA DONACIJA U KNJIGAMA ZA STUDENTE UNZE

Studenti Mašinskog i Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici koji slušaju predmete Proizvodni sistemi, Proizvodni sistemi i logistika te Proizvodne tehnologije III kod prof.dr Darka Petkovića dobili su ovih dana vrijednu donaciju u udžbeničkoj literaturi koja će biti odlična dopuna postojećim naslovima iz kojih se slušaju predavanja i pripremaju ispiti na ovim predmetima.
Naime, od autora knjige, profesora Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta iz Mostara stiglo je 60 naslova univerzitetskog udžbenika Poslovni sustavi. U vrlo sadržajnoj knjizi autora prof.dr Dragan Čović, prof.dr Vlado Majstorović i prof.dr Vojo Višekruna na više od 500 stranica obrađeni su razvoj i organizacija poslovnih sistema, upravljanje u poslovnim sistemima i programiranje kompjuterski upravljanih mašina. Pored studenata udžbenički naslovi dati su i bibliotekama tehničkih (MF, FMM i PtF) kao i Ekonomskom fakultetu UNZE. U ime studenata koji su dobili vrijedne naslove zahvaljujemo se autorima knjige Poslovni sustavi uz nadu da će ovakvih primjera biti još više u budućnosti a u okviru saradnje srodnih institucija.

3.3.2016.

KONKURS ZA PRIJEM STRANIH STUDENATA- UNIVERZITET ONDOKUZ MAYIS U SAMSUNU

Univerzitet Ondokuz Mayis u Samsunu, Turska objavio je konkurs za studiranje na osnovu odluke Senata o povećanju broja stranih studenata u akademskoj 2016-2017. godini, a 15% je odvojeno za studente s Balkana od ukupnog broja stranih studenata koji će biti primljeni.

Univerzitet organizira prijemni ispit na turskom, engleskom, arapskom, francuskom i ruskom jeziku u 33 države u više gradova dana 30.04.2016. godine. Studenti koji žele studirati na navedenom Univerzitetu trebaju aplicirati za prijemni ispit koji se organizira (YÓS) putem web portala :http://ise-en.omu.edu.tr/, a najkasnije do 10.04.2016. godine.

Ukoliko se prijavi dovoljan broj zainteresiranih kandidata iz Bosne i Hercegovine, prijemni ispit će se održati, u isto vrijeme kao i u svim drugim zemljama i ispitnim centrima, na Univerzitetu u Sarajevu dana 30.04.2016. godine u 10,00 sati.

Cjenovnik školarine možete preuzeti na sljedećem linku:
http://international-en.omu.edu.tr/uploads/documents/2016-harc-ingilizce.pdf

Prijemni ispit Univerziteta Ondokuz Mayis u Samsunu priznat je od strane 114 univerziteta u Turskoj, tako da studenti koji polažu prijemni ispit mogu aplicirati na svih 114 univerziteta koji priznaju ovaj prijemni ispit. Listu univerziteta koji priznaju ispit ovog Univerziteta možete pronaći na sljedećoj web stranici:
http://ise-en.omu.edu.tr/yos/.

Kontakt osoba za ovaj konkurs je mr. Ismail Hodžić, e-mail: ismail.hodzic@omu.edu.tr.

 

3.3.2016.

ČETVRTAK, 3. MART 2016. GODINE u 14.00 sati - KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI PROFESORA HUSEJINA SERDAREVIĆA

Danas (četvrtak, 3. mart 2016. godine) u 14.00 sati u Čitaonici Opće biblioteke u Zenici bit će upriličen komemorativni skup povodom smrti profesora Husejina Serdarevića.
Profesor Serdarević je u periodu od 1974. do 1978. godine bio potpredsjednik SO Zenica. Bio je i predsjednik Socijalističkog saveza radnog naroda u Zenici, profesor u Gimnaziji, savjetnik u Pedagoškom zavodu u Zenici, te kustos u Muzeju grada Zenice. Autor je nekoliko udžbenika historije za osnovnu školu i teksta u Monografiji Zenice.
Zaslužan je za osnivanje Srednje muzičke škole i Pedagoške akademije u Zenici na kojoj je bio angažovan i kao profesor.
Dvije hiljadite godine profesor Husejin Sedarević dobio je Nagradu grada Zenice.


Dženaza će biti klanjana danas u 15 sati i 20 minuta ispred Čaršijske džamije u Zenici, a ukop će biti obavljen na Gradskom groblju Prašnice u Zenici.

 

29.2.2016.

24/26.02.2016.CIP UNZE: ODRŽANA PETA NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA JPF 2016. SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

Olimpijska planina Jahorina, odnosno Hotel Termag bilo je mjesto održavanja 5. naučne međunarodne konferencije "Jahorinski poslovni forum", koju je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo zajedno sa Ekonomskim fakultetom u Subotici, Ekonomskim fakultetom u Podgorici i Centrom za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.
Uvodna izlaganja podnijeli su profesori Anđelko Lojpur sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Daniel Pavlov sa Fakulteta za biznis i menadžment Ruse, Bugarska, i Branislav Mašić sa Ekonomskog fakulteta na Palama.
Održan je i naučno-stručni panel čiji je cilj bio da okupi profesionalce iz svih segmenata turističke industrije, predstavnike akademske zajednice, predstavnike javnog sektora, međunarodnih institucija i asocijacija.
Tokom plenarne sjednice, kao i u dvije odvojene sesije posvećene ekonomiji i turizmu, predstavljeno je 50 radova naučnika, stručnjaka, kao i studenata sa univerziteta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bugarske. Na konferenciji je učestvovalo oko 100 predstavnika akademske zajednice, poslovnog sektora i studenata. Konferenciju je otvorio  ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

 

26.2.2016.

Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Zenici bogatija za 154 naslova naučne i stručne literature

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović uručila je u srijedu, 24.02.2016. godine, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u Sarajevu, svim bibliotekama javnih univerziteta na području Federacije BiH komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature. Riječ je o kontinuiranom projektu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond svih javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ovaj put je dodijeljeno ukupno 1380 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 154 različita naslova.

Svečanost uručivanja naučne i stručne literature održana je u sklopu redovnog, godišnjeg sastanka s direktorima, odnosno predstavnicima svih šest javnih univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH, a upriličeno je i potpisivanje Ugovora o nastavku funkcioniranja sistema „Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH“ između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

 

25.2.2016.

24.2.2016. iDEALab Mašinskog fakulteta UNZE-a: reverznim inženjeringom osposobljen „otpisani“ EKG uređaj

S obzirom da je osnovni cilj Tempus projekta iDEAlab stvaranje preduvjeta za razvoj i jačanje saradnje između univerziteta i industrije putem otvorenih inovacija, sa zadovoljstvom prikazujemo uspješnu saradnju UNZE-ovog iDEAlaba smještenog na Mašinskom fakultetu i Kantonalne bolnice Zenica.
Naime, u testnoj fazi opreme za budući laboratorij iDEALab na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, v. asist. mr. Denis Spahić, koordinator laboratorija, uspješno je riješio problem nefunkcionalnog poklopca sa polugom jednog od EKG uređaja Kantonalne bolnice Zenica. Postupkom reverznog inženjeringa – snimanjem mjera i izradom 3D kompjuterskog modela, sporni dio EKG uređaja nanovo je izrađen na 3D printeru laboratorija te je uspješno zamijenio funkciju polomljenog originala.   

 

25.2.2016.

25.02.2016. Kancelarija za poslovnu podršku Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a: PREPORUKA

U skladu s nastojanjem da podrži mlade ljude u njihovom osobnom i profesionalnom razvoju, Fondacija UniCredit & Universities raspisala je konkurs u okviru kojeg će dodijeliti:

 • 54 stipendije za međunarodnu praksu u UniCreditu u Austriji, Bosni i Hercegovini, Republici Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Srbiji i Velikoj Britaniji te
 • 8 stipendija za pohađanje ljetne škole na fakultetima u Barseloni (Barcelona Graduate School of Economics) i Londonu (London School of Economics and Political Science).

Otvorene prijave za stipendije za međunarodnu praksu u banci UniCredit
Stipendije iznose 700 EUR mjesečno, a uz to će Fondacija stipendistima isplatiti 1.000 EUR za troškove puta, viza i druge troškove. Praksa se organizira u trajanju 3 ili 6 mjeseci, ovisno o potrebi pojedine organizacijske jedinice u kojoj se radi, s početkom od juna 2016.
Prijave su moguće do 18. 03. 2016. Naučni odbor Fondacije odabrat će dobitnike do 30. aprila 2016. Pravo na prijavu imaju državljani zemalja u kojima posluje UniCredit, koji studiraju u oblasti ekonomije, finansija, bankarstva, menadžmenta, inžinjeringa, matematike, informatike, prava i srodnih oblasti na bilo kojem univerzitetu u svijetu. Kandidati također moraju biti studenti minimalno druge godine dodiplomskog studija.

Otvorene prijave za stipendije za pohađanje ljetne škole
Stipendije iznose 1.500 EUR za pohađanje ljetne škole u trajanju od maksimalno tri sedmice u periodu od juna do augusta 2016. godine na fakultetima u Barseloni i Londonu. Stipendistima će biti pokriveni i troškovi univerzitetskih naknada. Prijave su moguće do 15. 03. 2016. Pravo na prijavu imaju državljani zemalja u kojima UniCredit posluje, koji studiraju na bilo kojem univerzitetu u svijetu, te studenti iz bilo koje zemlje koji studiraju na univerzitetima lociranim u jednoj od zemalja u kojima posluje UniCredit. Pored toga neophodno je da kandidati budu studenti minimalno treće godine fakulteta ili da budu upisani na master studij iz oblasti ekonomije, finansija, bankarstva, menadžmenta, inžinjeringa, političkih nauka ili prava. Studenti doktorskih studija se ne mogu prijaviti. Naučni odbor Fondacije odabrat će dobitnike do 15. aprila 2016.


 

 • Kandidati također treba da dobro govore engleski jezik i imaju dobar prosjek ocjena.
 • Prijave se popunjavaju elektronski, na web-stranici Fondacije UniCredit & Universities. (Tu se može, kao i na zvaničnoj Facebook stranici Fondacije, pronaći i više detalja. Također se možete obratiti i na e-mail adresu: unicreditanduniversities@unicredit.eu)

Izvor: http://studomat.ba/otvorene-prijave-za-stipendije-fondacije-unicredituniversities/57358/


 

24.2.2016.

23. 02. 2016. PROJEKT RESI: SASTANAK PROJEKTNOG TIMA SA PREDSTAVNICIMA RESORNOG MINISTARSTVA

U prostorijama Mašinskog fakulteta u Zenici održan je sastanak dijela projektnog tima UNZE-a (prof. dr. Šefket Goletić, prof. dr. Darko Petković i doc. dr. Nusret Imamović) sa dekanom Mašinskog fakulteta doc. dr. Fuadom Hadžikadunićem i g. Željkom Bodulom, pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Vlade ZDK.
Tema razgovora je bio zastoj u donošenju odluke o početku master studija na MF-u UNZE-a u sklopu projekta RESI, što je trebalo da donese Vlada ZDK. Gospodin Bodul je objasnio da je za pokretanje ovog studija u primjeni nova procedura koja podrazumijeva da se imenuje nezavisna ekspertska komisija od 3 univerzitetska člana sa drugih univerziteta u BiH, te predstavnika Ministarstva za obrazovanje i nauku ZDK i Mašinskog fakulteta UNZE-a, koja treba da na bazi davno dostavljenog Elaborata za pokretanje ovog studija utvrdi ispunjavanje prostornih, tehničkih (laboratorijskih), kadrovskih i drugih uslova za pokretanje programskog studija iz oblasti “Obnovljivi izvori energije i okolinski aspekti“, kako bi ovaj studij započeo u narednoj akademskoj godini. Predstavnik Ministarstva za obrazovanje i nauku Vlade ZDK je obećao da će se ove aktivnosti okončati tokom marta 2016. godine, kada će Elaborat o pokretanju navedenog studija II ciklusa s pratećim materijalima biti upućen Skupštini ZDK na razmatranje i usvajanje.

Nakon sastanka učesnici su posjetili Laboratorij za okolinsku dijagnostiku i obnovljive izvore energije, opremljen kroz projekat RESI, te su upoznati s preostalim značajnim aktivnostima na projektu, kao što su: instaliranje solarnog stabla i vjetroturbine s mjernim instrumentima, izrada Elaborata za doktorski studij, pripreme za naredni seminar u Mostaru i dr.

 

23.2.2016.

22. 02. 2016. CIP UNZE: OTVOREN 2. LABORATORIJ U SKLOPU PROJEKTA „iDEAlab“

Povodom otvaranja novog laboratorija u sklopu Studentskog centra UNZE-a, tzv. iDEAlaba, u ponedjeljak, 22. februara '16., u SC-u održana je prezentacija Tempus projekta iDEALab („Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration, 544373-Tempus-1-2013-1-RS-Tempus-JPHES“).

Studentima su o značaju inovativnosti i preduzetništva te mogućnostima, koje im nudi novootvoreni iDEAlab, govorili: prof. dr. sc. Darko Petković, šef tima CIP-a UNZE-a (partnerske jedinice u projektu ispred UNZE-a); prof. dr. sc. Malik Čabaravdić, prorektor UNZE-a; doc. dr. Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta; v. asist. mr. sc. Denis Spahić; Dino Eminović, direktor Studentskog centra i voditelj iDEAlaba u SC-u; i v. asist. Mirza Oruč, voditelj iDEAlaba na Zdravstvenom fakultetu.

S obzirom da je prethodnom periodu i ovom iDEAlabu isporučena oprema (sada ima četiri nova računara, jedan LCD od 48'', jedan RIP RAP 3D printer i 7 kg punjenja za 3D printer - komplet od pet boja i bezbojno punjenje), studenti su pozvani da koriste opremu i posmatraju ovaj prostor kao mjesto gdje mogu razvijati svoje poslovne ideje, izrađivati i testirati prototipove, raditi na praktičnim dijelovima svojih diplomskih i master teza, itd.

 

23.2.2016.

Kancelarija za poslovnu podršku Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a: PREPORUKA

Kancelarija za poslovnu podršku želi studenti(ca)ma Univerziteta u Zenici ukazati na mogućnost prijavljivanja za pripravnički program u kompaniji „Deutsche Bank“.

Deutsche Bank“ je globalna banka koja nudi mogućnost napredovanja putem programa „Deutsche Bank Graduate Trening“, što može predstavljati početak dugoročne karijere s ovom kompanijom. Potrebne kvalifikacije su: dobar akademski rezultat, dobro poznavanje engleskog jezika, spremnost da se prihvate promjene i izazovi, strast za odabrano polje i izgradnju karijere u globalnom bankarstvu. Pripravnički program je u potpunosti finansiran, a nudi kompetentnu platu i naknadne pakete. Mogućnosti su dostupne u gradovima širom svijeta. Za prijavljivanje slati datoteku koja ne prelazi 2,8 MB, a koja uključuje propratno pismo, CV, detalje plasmana, reference, školsku dokumentaciju i skeniranu diplomu.

Za više informacija o radu za kompaniju „Deutsche Bank“ posjetite web-stranicu: www.db.com

Izvor: http://studomat.ba/otvorene-prijave-za-deutsche-bank-pripravnicki-program/57310/

 

19.2.2016.

STIPENDIJE ZA KURS NJEMAČKOG JEZIKA U BAVARSKOJ, 2016.

Otvoren je poziv za dodjelu stipendija za kurseve njemačkog jezika u 2016.godini. Sipendija pokriva troškove školarine, smještaja i ishrane.

Studenti i mladi naučnici iz Bosne i Hercegovine koj posjeduju osnovna znanja iz njemačkog jezika (najmanje A2-nivo) mogu aplicirati za BAYHOST stipendiju za ljetne kurseve

Detaljne informacije o ljetnim kursevima i načinu apliciranja možete pronaći na web stranici http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html

Aplikanti trebaju dostaviti dokumente poštom u BAYHOST najdalje do 04.04.2016.godine (datum prijema).

Za dodatne informacije možete kontaktirati MA Katrin Döppe  putem e-maila: doeppe@bayhost.de

www.facebook.com/bayhost.regensburg

 

 

19.2.2016.

Saopćenje za javnost - poziv studentima za takmičenje u izradi poslovnih planova - Schneider Electric

Kompanija  Schneider Electric najavila šesto godišnje takmičenje u izradi poslovnih planova za ekološki osviještene studente iz cijeloga svijeta:  Go Green in the City

Kompanija Schneider Electric, globalni stručnjak za upravljanje energijom i automatizaciju, objavila je poziv za učestvovanje na šestom, svjetskom godišnjem takmičenju u izradi poslovnih planova za ekološki osviještene studente - Go Green in the City. Fokus takmičenja je izrada inovativnih rješenja za upravljanje energijom u pametnim gradovima.

Rok za prijavu na takmičenje je polovina aprila. U tom periodu, studenti iz cijeloga svijeta - koji studiraju ekonomiju, mašinstvo, elektrotehniku i poslovnu administraciju, mogu prijaviti svoju ideju - inovaciju na konkurs. Studenti se trebaju prijaviti u parovima, a poželjno je da se parovi sastoje od muškarca i žene. Prijava se sastoji od studije slučaja kojom studentski parovi trebaju ilustrirati svoju ideju o boljim načinima upravljanja energijom u gradovima. Prijave – poslovni planovi - moraju se odnositi na jednu od pet predloženih tema konkursa1.  Prošle godine nagradu je osvojio studentski tim iz Tehnološkog instituta u Kharagpuru, u Indiji, s idejom za aplikaciju koja povećava efikasnost upravljanja energijom.

Više pojedinosti o takmičenju pronaći ćete OVDJE, na mrežnom odredištu Go Green in the City, a događaje vezane uz takmičenje stalno možete pratiti na posebnim profilima na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

 

18.2.2016.

POZIVNICA NA PREZENTACIJU TEMPUS PROJEKTA iDEAlab „Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration (544373-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-JPHES)“ koji vodi Univerzitet u Novom Sadu

Centar za inovativnost i preduzetništvo
Univerziteta u Zenici

poziva Vas
na prezentaciju Tempus projekta iDEAlab
Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration
(544373-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-JPHES)“
koji vodi Univerzitet u Novom Sadu

O projektu te značaju inovativnosti i preduzetništva će govoriti:

Prof. dr. sc. Darko Petković, šef tima CIP-a UNZE-a,
koji je partner u projektu ispred UNZE-a
Prof. dr. sc. Malik Čabaravdić, prorektor i član CIP-a UNZE-a
v. prof. dr. sc. Amra Talić, voditeljica iDEAlaba na Mašinskom fakultetu
v. prof. dr. sc. Hasan Avdušinović, voditelj iDEAlaba na
Fakultetu za metalurgiju i materijale
Mirza Oruč, MA, voditelj iDEAlaba na Zdravstvenom fakultetu
Dino Eminović, dipl. ing., voditelj iDEAlaba u Studentskom centru


GDJE I KADA:
STUDENTSKI CENTAR ZENICA,
PONEDJELJAK, 22. FEBRUARA '16.

U 18,30 SATI

 

17.2.2016.

POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA RAZMJENE

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti. Program je finansiran od strane Vlade Republike Turske a trenutno je otvoren poziv za aplikacije za Trakya Univerzitet u Edirneu, Univerzitet u Ankari, Ondokuz Mayis Univerzitet u Samsunu i Duzce Univerzitet u Duzceu.
Krajnji rok za apliciranje je 26.02.2016.god.
Liste fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati: Trakya Univerzitet- ovdje.
Duzce Univerzitet- http://www.unze.ba/download/Faulteti-lista-DU.pdf  
Ondokuz Mayis Univerzitet- ovdje,
Univerzitet u Ankari- OVDJE
Pored ispunjenog aplikacionog formulara studenti su dužni dostaviti i Uvjerenje o položenim ispitima, ne starije od mjesec dana i potvrdu o poznavanju stranog jezika.
Aplikacije dostaviti na e-mail adresu rektorat-1@unze.ba
Program u najkraćem podrazumijeva: 

Razmjena akademskog osoblja:

1.  Odlazak-povratak nastavnog osoblja, kao i dnevnice snosi univerzitet na koji nastavnici odlaze.
Profesor za vrijeme boravka plaća smještaj i hranu, a univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele i kuhinje. 
2.  Profesor treba da održi najmanje 6 predavanja u toku sedmice, ili da ispunjava svoje obaveze kroz učešće na panelu,konferenciji,kongresu itd.
3.  Profesor će svoje predavanje ili izlaganje držati na engleskom ili turskom jeziku.
4.  Vremenski period razmjene nastavno-naučnog kadra je najmanje 7 dana a najviše 3 mjeseca.

Razmjena studenata:

1. Univerziteti na koje studenti odlaze ne snose troškove odlaska-povratka, smještaja i hrane, ali daju stipendiju (oko 750 TL) koja je studentu dovoljna za smještaj i hranu obzirom da univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele, studentske domove i kuhinje koje su relativno povoljne.
2. Studenti koji žele učestvovati u razmjeni trebaju poznavati Turski jezik (engleski/njemački jezik za one programe koji se izvode na ovom jeziku) da bi mogli pratiti predavanja. Student je dužan dostaviti potvrdu o poznavanju jezika na kojem se izvodi nastava, a koju može izdati odgovarajući odsjek na fakultetu.
3.  Studenti mogu aplicirati za razmjenu za najmanje jedan a najviše dva semestra.

Više informacija o programu: 

http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;
http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3
Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.
Obrasce možete preuzeti OVDJE i OVDJE.

 

15.2.2016.

10.02.2016.CIP UNZE: OTVORENA PRVA LABORATORIJA U SKLOPU PROJEKTA „IDEALAB“

Nakon isporuke opreme u sklopu projekta iDEAlab („Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration, 544373-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-JPHES“) koji vodi Univerzitet u Novom Sadu, CIP UNZE je u saradnji sa Zdravstvenim fakultetom UNZE upriličio svečano otvorenje prvog IDEA-Lab-a na UNZE. Naime, u okviru Trening centra Zdravstvenog fakulteta u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) poseban kutak odvojen je za studentski IDEA-lab ZF UNZE.
Otvarajući Trening centar i IDEA-lab rektor UNZE prof.dr Dževad Zečić, dekan ZF UNZE prof.dr Salih Tandir, voditelj Centra mag. Mirza Oruč i direktor CIP UNZE prof.dr Darko Petković, naglasili su značaj koji će ovaj Centar i laboratorij u njegovom sastavu imati za razvoj ZF i UNZE. Prof.dr. Darko Petković, šef tima UNZE na projektu IDEA-lab je naglasio da je u sklopu ovog Tempus projekta dobio četiri nova računara, jedan LCD od 48'', jedan RIP RAP 3D printer i 7 kg punjenja (komplet od pet boja i bezbojno punjenje) za 3D printer. Predstavljajući koncept IDEA-laba na ZF prof.Petković je naglasio da ovi prostori i moderna oprema dostupna u njima treba da funkcioniraju kao centri razvoja studentskog preduzetništva, tj. kao ugodni (tzv. kolaborativni) prostori treba da omoguće razvoj studentskih poslovnih ideja, izradu i testiranje prototipova. 3D tehnologija ima veliku primjenu u medici i zdravstvu a i sama oblast zdravstva je jedna od najpropulzivnijih oblasti sa aspekta inovativnosti i preduzetništva tako da ostaje nada i želja da će ova oprema uz voditeljstvo laboratorije mag. Oruča i njegovih saradnika biti mjesto budućeg okupljanja medicinskog i tehničkog personala ZF, KBZ i te tehničkog ekspertskog personala UNZE.

 

15.2.2016.

07/10.02.2016. CIP UNZE: ZAVRŠNI KONZORCIJ NA PROJEKTU WBC INNO U BEČU

Beč je bio mjesto poslednjeg zajedničkog sastanka učesnika Tempus projekta: “Modernization of WBC universities through strengthening of structures and services for knowledge transfer, research and innovation” (530213-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPHES), čiji je nosilac bio Univerzitet u Kragujevcu. (akronim: WBC INNO….http://www.wbc-inno.kg.ac.rs). Tokom dvodnevnog rada učesnici su još jednom prošli kroz sve radne pakete realizovane tokom trogodišnjeg rada na vrlo ambicioznom projektu u okviru kojeg su između ostalog urađeni Katalog RDI potencijala UNZE te svih drugih univerziteta Zapadnog Balkana (Novi Sad, Kragujevac, Zenica, Banja Luka, Podgorica - na bhs i engleskom, printana i elektronska platforma - http://www.bsoze.unze.ba/index.php?tb=entity&page=view&pageview=listentities ), Strategija razvoja NTP i centara izvrsnosti na ZB, Metodologija za upravljanje inovacijama i brojna druga vrlo korisna dokumenta koja će voditi postepenoj transformaciji univerziteta od predavačkih do preduzetničkih. Kroz projekt u sastavu CIP UNZE otvorena je i kancelarija za poslovnu podršku (http://www.bsoze.unze.ba), organizovana takmičenja za najbolje poslovne ideje studenata na nivou BIH univerziteta, upriličene brojne posjete EU univerzitetima učesnicima u projektu i druge aktivnosti. Na završnom sastanku u Beču UNZE su predstavljali predstavnici CIP UNZE prof.dr Darko Petković i prof.dr Malik Čabaravdić te rector UNZE prof.dr Dževad Zečić.

 

12.2.2016.

Svečano otvorenje Trening Centra ZF UNZE


Studenti Zdravstvenog fakulteta UNZE, kao i nastavno i saradničko osoblje bogatiji su za još jedan savremeni i moderno opremljeni prostor koji će se koristiti u obavljanju nastavnog procesa iz oblasti Zdravstvenih nauka prevashodno sestrinstva.
Trening centar je svečano otvoren dana 11.02.2016. a opremljen je prema svim uputama i standardima za edukaciju visokoeduciranih medicinskih sestara i tehničara. Studenti će u sklopu ovog trening centra imati mogućnost razvijati svoje sestrinske kliničke vještine kroz različite metode učenja s ciljem dosezanja i sticanja odgovarajućih kompetencija u ovoj oblasti.
Neophodno je napomenuti da je trening centar opremljen naporima i radom menadžmenta Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici ali i uz pomoć aktivnosti koje su sprovedene u sklopu Tempus projekta CCNURCA i ProSES projekta jačanja sestrinstva u BiH. U sklopu ceremonije otvaranja Trening centra prisutnim su se obratili prof. dr sc. Dževad Zečić, rektor UNZE, prof. dr sc. Salih Tandir, dekan ZF UNZE i doc. dr sc. Rasim Skomorac koji su u svom obraćanju prije svega iskazali čestitke na realiziranim aktivnostima ali iskazali i podršku u daljnjim aktivnostima razvoja ZF UNZE. Izuzetno je važno napomenuti da je Asocijacija studenata Zdravstvenog fakulteta uzela aktivno učešće u pripremi ove aktivnosti  i prezentacije Trening centra time iskazujući značaj i važnost postojanja jedne ovakve jedinice u sklopu Zdravstvenog fakulteta UNZE. 

 

9.2.2016.

Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici: PREPORUKE

Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici želi studentima/icama ukazati na sljedeće mogućnosti:

 • Otvorene prijave za program obuke i stažiranja “Best of South East 2015/16”

Riječ je o, već tradicionalnim, programima „Best of South East“ („Najbolje s Jugoistoka“) koje organizira banka Sparkasse u saradnji s Univerzitetom u Grazu. Učesnicima nude dva programa – prakse u banci Sparkasse (ili nekoj drugoj štajerskoj firmi) i studij na Univerzitetu u Grazu. Cilj programa je omogućiti studentima dodatnu obuku i obrazovanje, te međunarodno radno iskustvo.

- Oba programa traju od septembra 2016. do augusta 2017. godine.
- Svi učesnici će biti u potpunosti materijalno osigurani, uključujući troškove putovanja, smještaja, te mjesečni džeparac od 420 EUR.
- Od učesnika se minimalno očekuje odlično poznavanje engleskog (B1) i dobro poznavanje njemačkog jezika (A2), vrlo dobre ocjene na ekonomskim ili pravnim studijama, te posvećenost, fleksibilnost, kao i dobre komunikacijske, analitičke i praktične ekonomske vještine.
- Kako bi popunili online obrazac za prijavu, potrebno je dostaviti ime i prezime, naziv matičnog univerziteta (originalni i na engleskom jeziku), te ciklus studija i usmjerenje za studente, a za diplomce i datum diplomiranja, na adresu kontakt osobe Christe Grassauer: christa.grassauer@uni-graz.at
- Rok za podnošenje prijava je 01. marta 2016.
- Dodatne informacije su na službenoj internetskoj web-stranici Univerziteta u Grazu: www.international.uni-graz.at • Objavljena brošura “Moje kompetencije, moja šansa za uspjeh”

Mnogi se često zapitaju koje sve poslove mogu uspješno obavljati, odnosno u kojim poslovima imaju predispozicije za uspjeh. Brošura „Moje kompetencije, moja šansa za usjeh“ govori o identifikaciji, razvoju i balansiranju znanja, vještina i kompetencija, uz pomoć instrumenta „Pasoš kompetencija“. Putem “Pasoša” analiziramo svoj život kroz osam životnih polja, i to: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, kućanstvo i porodica, hobiji i interesi, služenje vojnog roka i/ili civilne obaveze, politički i/ili socijalni angažman i posebne životne situacije (pozitivne i negativne). „Pasoš kompetencija“ nam pomaže da ojačamo vlastito samopouzdanje, te lakše i jednostavnije predstavimo svoje sposobnosti.
Sve informacije o brošuri, kao i popunjavanju vlastitog “Pasoša kompetencija”, možete dobiti putem e-maila: info@ceo.ba • Poziv studentima pravnih fakulteta

„Lawyr“ poziva studente pravnih fakulteta iz Srednje i Istočne Evrope da do 31. marta 2016. pošalju svoje članke za 11. izdanje istoimenog časopisa na e-mail adresu: editors@lawyr.it.

- Ako ste upisani na univerzitet (bez obzira na koji ciklus), možete dostaviti neograničen broj pravnih radova o temi koju odabere, a koju možemo uključiti u naše sekcije s domaćim fokusom, međunarodnim fokusom ili refleksije.
- Također je potrebno dostaviti i spisak korištene bibliografije, kontakt podatke, fotografiju i kratak opis vašeg studija.
- Radovi treba da imaju od 1350 do 2500 riječi.
- Više informacija na: http://lawyr.it/index.php/about-us/news/771-open-call-for-articles-11

„Lawyr.it is enthusiastically waiting for your contributions, do not miss the opportunity to have your say on legal matters.“


 • Coolturna baština“ traži saradnike-volontere!

Portal „Coolturna baština“ pokrenut je radi promocije bogatog i vrijednog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, dobara od neprocjenjive vrijednosti kojima smo svakodnevno okruženi, a o kojima vode brigu tek rijetki članovi našeg društva.
Ako ste zainteresirani da pomognete u promociji kulturne baštine naše zemlje, a ujedno želite i još više naučiti o njoj i istražiti je, te volite pisati, imate odlično znanje paketa Microsoft Office, imate iskustva u fotografiji (ili videoprodukciji), pozivamo vas da pošaljete svoj CV, motivaciono pismo i primjerak rada (ako imate) na bih@chwb.org.  Poziv ostaje otvoren do 15. februara 2016. do 00:00 sati.


5.2.2016.

STIPENDIUM HUNGARICUM, 2016/2017

Otvoren je poziv za dostavljanje prijava za mađarske stipendije u okviru Stipendium Hungaricum Scholarship Programme koji je namijenjen gostujućim studentima I,II i III ciklusa studija. U pozivu se navodi da je ove godine dotupno oko 3000 stipendija za studente iz više od 40 zemalja svijeta, uz mogućnost apliciranja i za jednogodišnje pripreme ili specijalističke kurseve.

Podnošenje aplikacija se vrši  isključivo online, putem linka koji je objavljen na www.stipendiumhungaricum.hu ili www.tka.hu.

Rok za dostavljanje aplikacija je 1.mart 2016.godine

 


5.2.2016.

Obavještenje o stipendijama

 • 80 dostupnih stipendija u Holandiji

Na narednom linku nalazi se lista dostupnih stipendija za univerzitete širom Holandije: http://www.wemakescholars.com/scholarships.php?&country=131&keyword=netherlands&sort=deadline

 • Politecnico di Milano – 400 stipendija za Master studije

Politecnico di Milano“ nalazi se među 20 vodećih univerziteta u Evropi. Ima oko 40.000 upisanih studenata i preko 1000 profesora, te je najveći italijanski univerzitet za veliki broj tehničkih i prirodnih nauka, arhitekturu i dizajn. Od svog osnivanja 1863., “Politecnico di Milano” je baziran na kvalitetu i inovaciji nastave, što je rezultiralo uspostavljanjem čvrste saradnje sa svijetom ekonomije i privrede kroz razvoj eksperimentalnog istraživanja i transfer tehnologije. http://edukacija.posao.ba/index.php?user=e42e851e1665eb8918c6ca348cf3c7a3&act=viewPost&eduID=1958

 • Otvorene prijave za istraživačke stipendije Republike Austrije

Stipendije su dostupne za istraživanje na naučnoistraživačkim institucijama u Austriji (univerzitetima, Akademiji nauka, Nacionalnoj biblioteci, Nacionalnom arhivu). Bit će stipendirana istraživanja iz oblasti prirodnih, tehničkih i medicinskih nauka, agronomije te društvenih i humanističkih nauka, i umjetnosti.
http://studomat.ba/otvorene-prijave-za-istrazivacke-stipendije-republike-austrije/57003/


4.2.2016.

PROGRAM STIPENDIRANJA ZA 2017. GODINU ZA POSTDOKTORSKA ISTRAŽIVANJA U TRAJANJU OD 3 DO 6 MJESECI- MATSUMAI INTERNATIONAL FOUNDATION

Matsumai International Foundation iz Tokija uputio poziv za podnošenje aplikacija za program stipendiranja za 2017. godinu, za postdoktorska istraživanja u trajanju od 3 do 6 mjeseci.

Istraživački program stipendiranja je predviđen prvenstveno za oblast prirodnih nauka, medicine i inžinjeringa, a kandidati moraju imati doktorat i biti mladi od 49 godina.

Mjesečni iznos stipendije je 220.000 japanskih jena (oko 3.400 KM), obezbijeđena je povratna avionska karta i zdravstveno osiguranje. Stipendistima će biti dodijeljena i početna suma od 120.000 japanskih jena (oko 1.800 KM) za pronalazak smještaja i pokrivanje troška lokalnog prevoza.

Rok za dostavu aplikacija direktno Fondaciji Matsumai International je 31. avgust 2016. godine, a informacije o ovom programu i načinu apliciranja su dostupne na internet stranici: http://mif-iapan.org.

 


4.2.2016.

STUDIJSKI BORAVAK U VELIKOJ BRITANIJI- THE BRITISH SCHOLARSHIP TRUST

Britanski odbor „The British Scholarship Trust" (BST) pruža mogućnost mladim stručnjacima iz Bosne i Hercegovine da provedu kratak studijski boravak u Velikoj Britaniji.

BST obavještava da će i za akademsku 2016/2017. godini dodijeliti stipendije kandidatima iz Bosne i Hercegovine, a preduvjeti za kandidiranje su:

-          manje od 30 godina starosti i
-          u većini slučajeva, studiranje na postdiplomskim programima u Bosni i Hercegovini.

BST finansira kratke boravke, uglavnom od 1 do 3 mjeseca, namijenjene postdiplomskim usavršavanjima/istraživanjima u Velikoj Britaniji.
Više podataka o stipendijama, uvjetima, kao i formulare za aplikaciju na engleskom jeziku možete pronaći na web stranici: www.britishscholarshiptrust.org

Studenti visokoškolskih ustanova iz Federacije Bosne i Hercegovine trebaju svoje aplikacije sa traženim prilozima dostaviti na adresu:

Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke
Sektor za visoko obrazovanje
Za stipendiju fondacije “ The British Scholarship Trust”
88 000 Mostar
Dr. Ante Starčevića bb 

Rok za dostavljanje aplikacija: 26.02.2016.godine

  

3.2.2016.

Zaključen Protokol o saradnji između Univerziteta u Zenici i Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona

Danas, u srijedu, 3. februara 2016., prof. dr. Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici (UNZE) i g. Senaid Begić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK), su u prisustvu prof. dr. Enesa Bikića, dekana Pravnog fakulteta, i doc. dr. Alaudina Brkića, dekana Ekonomskog fakulteta, te predstavnika medija zaključili Protokol o saradnji sa ciljem razvijanja uzajamne saradnje učešćem u javnim programima zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva Federacije Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona.
U skladu s potpisanim dokumentom, Univerzitet u Zenici će Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK dostavljati podatke o studentima završenicima I, II i III ciklusa studija, kao i podatke o studentima završenicima I, II i III ciklusa studija Pravnog i Ekonomskog fakulteta UNZE-a, koji su na osnovu ostvarenog uspjeha u toku studija odlukama dekana Pravnog i Ekonomskog fakulteta i rektora UNZE-a nagrađivani.
S druge strane, Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK će se prijavljivati na javne pozive poslodavcima za učešće u programima za sufinansiranje zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva (pripravnika), te kroz odobrene programe primati diplomirane ekonomiste i diplomirane pravnike s Univerziteta u Zenici na 50% odobrenih aplikacija za prijem pripravnika. Ključni kriterij za odabir bit će ostvareni uspjeh tokom školovanja, tj. prosjek ocjena i nagrade koje su dobili tokom školovanja. Period važenja ovog Protokola je pet godina.

Rektor prof. dr. Zečić ocjenjuje da se radi o izuzetnoj mogućnosti za diplomante UNZE-a: „S obzirom na današnje teško zapošljavanje mladih ljudi, ovaj Protokol i mogućnosti koje otvara daju poticaj našim studentima da rade i trude se biti najbolji, jer se taj napor sada svakako može isplatiti“. 

 

3.2.2016.

Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici: PREPORUKA

Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici želi studente/ice, nastavno i akademsko osoblje Univerziteta u Zenici informirati da je za 2016. godinu otvoren Konkurs za godišnju nagradu za najbolji naučno-istraživački rad u oblasti ekonomske historije Balkana.

- Konkurs su raspisali Centar za liberalno-demokratske studije i izdavačka kuća Arhipelag.
- Odnosi se na diplomske, master i magistarske radove, ili doktorske disertacije, koji/e su odbranjeni/e u toku posljednjih pet godina, ili su u procesu odbrane, na teritoriji Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i na neobjavljene monografije autora iz tih zemalja, te i na akademske radove državljana balkanskih zemalja odbranjene u inozemstvu na engleskom jeziku, kao i na njihove neobjavljene radove napisane na engleskom jeziku.
- Prihvaćeni će biti samo radovi koji se bave temama sa teritorije bar jedne od navedenih zemalja, počev od antičkog doba zaključno s krajem XX vijeka.
- Kandidati moraju imati manje od 40 godina u trenutku podnošenja rada.
- Radove u pdf.-u ili Wordu treba poslati na e-mail adresu: price@arhipelag.rs   
- Konkurs je otvoren do 1. marta 2016.
- Najbolji rad će, uz eventualna skraćenja dogovorena s autor(ic)om, biti objavljen u ediciji “Summa” Arhipelaga, a njegov autor/ica će dobiti nagradu od 2.000 EUR.
Izvor: http://www.clds.rs/newsite/naslovna.html 

 

2.2.2016.

VISOKA LJETNA ŠKOLA UNIVERZITETA U BEČU- Summer School

Program Summer School kojeg svake godine organizira Visoka ljetna škola Univerziteta u Beču  je pogodan za studente i akademike iz cijelog svijeta. Ovaj međunarodni ljetni program univie: summer school for International and European Studies 2016 se održava u periodu od 16. jula do 13. augusta 2016. godine.

Četverosedmični program nudi kvalitetne tečajeve Europskih studija i tečaj Austrian Arbitration Academy u prijepodnevnim te tečaj njemačkog jezika u poslijepodnevnim satima. Tečajevi Europskih studija se održavaju na engleskom jeziku i bave se političkim, privrednim, pravnim., povijesnim i kulturnim aspektima razvoja Europe i Europske unije. Austrian Arbitration Academy se bavi temom međunarodnog rješavanja sporova putem arbitraže.

Ponuda tečaja Summer School je na osnovu svog međunarodnog i interdisciplinarnog karaktera zanimljiva studentima svih studijskih smjerova; ali posebno onim studentima čiji studij je koncentriran na Europi ili jedan od sljedećih studijskih smjerova: Europske studije, Političke nauke, Pravo (Međunarodno pravo, Europsko pravo), Ekonomija, Povijest, Kulturne studije, Međunarodni odnosi, Interdisciplinarne studije i Njemački jezik.

Dodatne informacije o Visokoj ljetnoj školi i programu Summer School 2016 kao i o stipendijama za ovaj program možete preuzeti sa web-stranice: http://shs.univie.ac.at. Eventualna pitanja u vezi s ponuđenim programom se direktnim putem mogu uputiti Visokoj ljetnoj školi.

Rok za prijave je 30. april 2016. godine. 

 

2.2.2016.

CIP: Prisustvovanje na „3D FORUMU - o 3D tehnologijama i 3D printanju“

U ponedjeljak, 1. februara 2016., HIVE je u prostorijama Networksa (Sarajevo) organizirao „3D FORUM“ za entuzijaste iz oblasti 3D tehnologija i 3D printanja. Ovom prilikom su predstavljene osnove tehnologije 3D printanja, savremene 3D mašine, te komercijalni, sve prisutniji DIY i kućni 3D printeri, a demonstriran je i rad XYZ 3D printera, koji prilikom kreiranja 3D modela koristi plastične materijale. Predavanje i demonstraciju su vodili stručnjaci za 3D vizualizaciju: g. Emir Salkić i g. Reuf Kapidžić.

S obzirom na nedavno opremanje četiri laboratorija sličnim printerima na UNZE-u, 3D FORUMU su prisustvovali i predstavnici Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a.

 

 

2.2.2016.

Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici: PREPORUKA

Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici želi studentima/cama Univerziteta u Zenici, posebno Ekonomskog fakulteta, ukazati na mogućnost prijavljivanja na radionicu, koju će organizirati „Boston Consulting Group“.

Ako ste zainteresirani da svoju karijeru nastavite u polju finansija ili konsaltinga, BCG-ova radionica („Boston Consulting Group Corporate Finance Unlimited Workshop“) nudi izuzetne mogućnosti: učesnici će imati priliku da se bolje upoznaju sa M&A svijetom, te da u razgovoru s konsultantima BCG-a steknu novo iskustvo o svijetu konsaltinga u Evropi.

- Radionica će se održati od 18. do 20. marta u okolini Pariza.
- Namijenjena je za 60 najboljih aplikanata iz čitave Evrope.
- Organizator će pokriti troškove putovanja i učešća.
- Rok za prijavu je 14. februara 2016.
- Studenti iz BiH, bez obzira gdje studiraju, moraju se prijaviti putem BCG-ove kancelarije u Budimpešti (Mađarska), s obzirom da se tamo nalazi Regionalno predstavništvo za Balkan.
- Dodatne informacije: www.bcg.com 

 

1.2.2016.

29.01.2016. ZF: PRIPREME ZA PROGRAME MOBILNOSTI U EU

Dana 26.01.2016. godine u sjedištu Odisee University College - School of Health Care, Brussels, Belgija koji ima kampuse u Gentu i Sint Niklaasu održan je sastanak sa predstavnicima School of Health Care – Julie Vanderlinden i Willem van den Berg i predstavnicima Univerziteta u Zenici prof. dr. sc Darko Petković i v.asist Mirza Oruč MA, ECT(A)S koordinatorom UNZE sa temom mobilnosti studenata i nastavnog osoblja u okviru Erasmus+ aktivnosti koje ove dvije institucije upražnjavaju. Ovome sastanKu prisustvovale su i studentice Odisee School of Health: Lisa Van Melkebeke i Nisa Meersschaut koje u sklopu ove razmjene dolaze na Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici u ljetnjem semestru 2016.godine. Sprovedbom ove aktivnosti osigurali su se svi preduslovi za mobilnost studenata i nastavnog osoblja Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici. Ova aktivnost predstavlja još jedan u nizu iskoraka koje Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici sprovodi na internacionalizaciji studentskih aktivnosti i mobilnosti nastavnog osoblja sa ciljem unapređenja uslova studiranja u oblasti sestrinstva i zdravstvenih nauka. To je ujedno i kvalitetan uvod u Erasmus+ projekat STINT koji za cilj ima internacionalizaciju na visokoškolskim ustanovama u BIH u kojem je Univerzitet u Zenici punopravni partner konzorcija.

 

 

29.1.2016.

24/27.01.2016. QA UNZE: POČETAK NOVOG PROJEKTA U PROGRAMU ERASMUS+

Nakon velikog broja Tempus projekata realizovanih u prethodnih 15 godina Univerzitet u Zenici „otvorio“ je svoje prvo učešće u projektu iz programa Erasmus+. To je projekt „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH (STINT - Strengthening of Internationalisation in B&H Higher Education / STINT)“. Ovaj projekat je pripremljen u okviru programske oblasti 2, KA 2 – Capacity Building in the field of Higer Education. Nosioci projekta su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i KU Leuveun iz Belgije – Tehnološki kampus iz Genta. Iz EU pored nosioca projekta iz Belgije, tu su i Politehnički univerzitet iz Porta - Portugal (Instituto Politehnico Porto) i Univerzitet Buckinghamshire New University iz Velike Britanije (London). Iz Bosne i Hercegovine partneri u projektu su: svi javni univerziteti, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA BIH), Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja iz Mostara i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske. Predstavnici UNZE prof.dr Darko Petković i mag.Mirza Oruč su uzeli aktivno učešće u pripremnom sastanku na kojem su definisane ključne odrednice rada u buduće 3 godine. Vrijedno je naglasiti da je UNZE nosilac radnog paketa 3 (WP 3) koji je jedan od najvažnijih radnih paketa cijelog projekta.

 

 

27.1.2016.

Kancelarija za poslovnu podršku Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici: PREPORUKE


Kancelarija za poslovnu podršku CIP-a UNZE-a želi studentima Univerziteta u Zenici ukazati na sljedeće pozive:


 • „Dođi, uči i zaposli se“ – poziv za praksu

“Hidroinženjering & Economic”d.o.o. raspisao jepoziv za praksu. Mogu se prijaviti studenti različitih profila, tj. s Ekonomskog, Pravnog, Građevinskog, Mašinskog, Prirodno-matematičkog ili drugih srodnih fakulteta.

Praksa traje četiri mjeseca, počevši od 15. februara 2016., uz plaćene troškove prijevoza i hrane. Rok za prijavljivanje je 05. 02. 2016. Cjelovit poziv je na http://www.cerk.info/wp-content/uploads/2016/01/Economic-praksa.pdf

(ZAPOSLI SE! Onima koji pokažu inicijativu, snažnu volju i želju za usavršavanjem, te marljivost i dobru sposobnost organizacije, nudi se i mogućnost zaposlenja.

Zainteresovani(e) treba da pošalju: biografiju, fotografiju i motivaciono pismo na e-mail adresu: karijera@hidroinzenjering.com s predmetom poruke: “Dođi, uči i zaposli se”).

 

 • Startup Europe Week (SEW) u Mostaru

Inicijativa „Startup Europe Week“ se svake godine početkom februara istovremeno održava u brojnim evropskim gradovima u preko 40 država, a ove godine na mapi je Bosna i Hercegovina, i to s čak dva grada – Sarajevo i Mostar!

SEW je dvosatna besplatna konferencija (uz izložbeni prostor) gdje će govornici dati konkretne savjete i primjere podrške i resursa za poduzetnike. Na kraju su planirani kratki intervjui s uspješnim startupima iz SPARK-a, a nakon toga i druženje. Organizatori SEW-a u Mostaru su Poslovni park SPARK i Razvojna agencija REDAH.

SEW će se održati u prostorijama SPARK-a, 4. februara 2016., s početkom u 14 sati. Događaj je besplatan, ali je broj mjesta ograničen, pa se što prije prijavite klikom na “Buy tickets” na https://www.amiando.com/sew-mostar 

 

26.1.2016.

26. januara 2016., Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici: PREPORUKE

Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici želi studentima Univerziteta u Zenici, posebno apsolventima Ekonomskog fakulteta, ukazati na nekoliko interesantnih linkova s ponudama za poslovni angažman, praksu i dr.: 

 

21.1.2016.

12.01.2016. CIP UNZE: POSJETA ZDRAVSTVENOM FAKULTETU UNIVERZITETA ALICANTE U SKLOPU PROJEKTA WBC INNO

U sklopu projekta WBC_Inno Tempus “MODERNIZATION OF WBC UNIVERSITIES THROUGH STRENGTHENING OF STRUCTURES AND SERVICES FOR KNOWLEDGE TRANSFER, RESEARCH AND INNOVATION” (530213-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPHES), članovi CIP UNZE prof.dr Darko Petković, prof.dr Malik Čabaravdić, v.a.mag. Mirza Oruč i Lamija Subašić, bili su gosti Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta Alicante (UA) u Španiji. Domaćini (mag.Isabel Sospedra Lopez, Isabel Aurora , Carmen Ruiz Solano, Diana Gil González, prof Maria Jose Cabanero, Prof Miguel Richart, Eva Maria Bravo Gabaldon) su gostima pokazali najvažnije sadržaje fakulteta te niz inovativnih rješenja koja su primjenjena u salama u kojima student stiču obrazovanje na ovom eminentnom univerzitetu. U razgovoru sa domaćinima bilo je govora o potencijalnim programima mobilnosti osoblja i studenata, zajedničkim projektnim aplikacijama na programe Erasmus+ i Horizon 2020, nastavnim planovima i programima I njihovim inoviranjem kao i uključivanju osoblja sa UA na budućem PhD studiju na ZF UNZE.

 

 

21.1.2016.

21.01.2016. CIP UNZE: PROMOCIJA GODIŠNJAKA CIP UNZE ZA 2015.GODINU

Sumirajući rezultate rada u 2015.godini Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE sadržane u Internoj evaluaciji rada CIP-a koja je dostavljena QA uredu UNZE daje na uvid akademskoj javnosti UNZE i šire na uvid i Godišnjak rada CIP UNZE u 2015.godini.

Kompletan godišnjak se može preuzeti ovdje.

 

 

20.1.2016.

14.01.2016. CIP UNZE: POSJETA REKTORATU UNIVERZITETA ALICANTE

U sklopu trećeg dana boravka na Univerzitetu Alicante u Španiji članovi CIP-a UNZE-a: prof. dr Darko Petković, prof. dr Malik Čabaravdić, v.a. mag. Mirza Oruč i Lamija Subašić imali su radni sastanak s prorektorom UA prof. dr Juanom Llopisom. Nakon razmjene prigodnih poklona i predstavljanja obje institucije od strane prorektora bilo je riječi o potpisivanju memoranduma o saradnji dvije visokoškolske organizacije. No, još važnije od tog protokola, kako je istakao prorektor LLopis, je da dvije visokoškolske institucije vrlo plodno sarađuju već dugi niz godina: od projekta CUBRIK (Razvoj QA na bazi BME evalucija od prije 6 godina) do projekta WBCInno i Razvoja kancelarije za osobe sa posebnim potrebama na UNZE-u. Novim protokolom, koji će se ubrzo potpisati, predviđeno je da se proširi saradnja posebno u programima mobilnosti nastavnog osoblja i studenata.

 

 

20.1.2016.

14.01.2016. CIP UNZE: POSJETA POLITEHNIČKOM FAKULTETU UNIVERZITETA ALICANTE

Nakon sastanka u Rektoratu UA tim CIP-a UNZE-a imao je u popodnevnim satima prijem i razgovore na Politehničkom fakultetu UA sa dekanom prof. dr Andresom Montoyom Guijarroom, te profesorima Juanom Garciom Rodrigesom i Danielom Ruizom Fernandezom. Dekan prof. Mintoyo je predstavio Politehnički fakultet UA i njegove studijske programe te predočio moguće elemente buduće saradnje fakulteta UNZE-a i UA. Prof. Petković je predstavio RDI potencijale UNZE-a te ljudske i materijalne resurse koji su na raspolaganju UNZE-u u ovakvim potencijalnim elementima međunarodne saradnje, a prof. Čabaravdić je posebno govorio o mogućoj saradnji u oblasti robotike, informatike i automatizacije.

 

 

20.1.2016.

13.01.2016. CIP UNZE: SEMINAR NA UNIVERZITETU ALICANTE U SKLOPU PROJEKTA WBCINNO

Drugog dana boravka na Univerzitetu Alicante u Španiji članovi CIP-a UNZE-a prof. dr Darko Petković, prof. dr Malik Čabaravdić, v.a. mag. Mirza Oruč i Lamija Subašić, zajedno sa predstavnicima Univerziteta u Banjoj Luci učestvovali su u seminaru koji je imao za teme značaj tehnološkog transfera i inovativnosti u razvoju preduzetničke orijentacije univerziteta. Prezentatori Carolina Madeleiene, Lorena Moreno i Olga Frances predstavili su gostima iz BiH rad Projektnog ureda Univerziteta Alicante, razvoj Naučnog parka Alicante te puteve u razvoju spin-off i spin-out firmi i rješenja koja je UA primjenjivao u svojoj razvojnoj misiji. U vrlo sadržajnim prezentacijama mogla su se vidjeti različita rješenja i koncepti koji mogu biti od koristi za bh. visokoškolske institucije. Bilo je govora i o idejama za zajedničke projekte koje bi UNZE i UNBL mogli u narednom period da rade zajedno sa UA posebno u okviru programa Erasmus+.

 

 

12.1.2016.

STIPENDIJE MINISTARSTVA OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA AKADEMSKU 2016/2017. GODINU

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavilo nam je informaciju da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Ljubljani, obavijestilo da je u skladu s čl. 3. Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja (potpisan 25.07.2013. godine), u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) za akademsku 2016/2017. godinu, za državljane Bosne i Hercegovine na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji.

Obavještenje o stipendijama, koje uključuje podatke o strukturi i visini stipendija, aplikacijski obrazac i pismo prihvaćanja, kao i lista potrebne dokumentaciju za apliciranje, objavljene su na web stranici: http://www2.cmepius.si/en/bilateralscholarships.aspx

Zainteresovani kandidati svoje aplikacije mogu dostaviti poštom do 25.02.2015.godine na adresu:

Ured za međunarodnu saradnju
Univerzitet u Zenici
Fakultetska 3, 72 000 Zenica


 

 

7.1.2016.

Međunarodni ljetni program "univie: summer school for International and European Studies 2016"

Ovaj međunarodni ljetni program "univie: summer school for International and European Studies 2016" se održava u periodu od 16. jula do 13. augusta 2016. godine.

Četverosedmični program nudi kvalitetne tečajeve Europskih studija i tečaj Austrian Arbitration Academy u prijepodnevnim te tečaj njemačkog jezika u poslijepodnevnim satima. Tečajevi Europskih studija se održavaju na engleskom jeziku i bave se političkim, privrednim, pravnim., povijesnim i kulturnim aspektima razvoja Europe i Europske unije. Austrian Arbitration Academy se bavi temom međunarodnog rješavanja sporova putem arbitraže.

Ponuda tečaja Summer School je na osnovu svog međunarodnog i interdisciplinarnog karaktera zanimljiva studentima svih studijskih smjerova; ali posebno onim studentima čiji studij je koncentriran na Europi ili jedan od sljedećih studijskih smjerova: Europske studije, Političke nauke, Pravo (Međunarodno pravo, Europsko pravo), Ekonomija, Povijest, Kulturne studije, Međunarodni odnosi, Interdisciplinarne studije i Njemački jezik. Dodatne informacije o Visokoj ljetnoj školi i programu Summer School 2016 kao i o stipendijama za ovaj program možete preuzeti sa web-stranice: http://shs.univie.ac.at te iz brošure shs_brochure_2016 pdf.

Eventualna pitanja u vezi s ponuđenim programom se direktnim putem mogu uputiti Visokoj ljetnoj školi.

Rok za prijave je 30. april 2016. godine.

 

 

7.1.2016.

06.01.2016. POSJETA STUDENATA MF I PTF FABRICI EZ U BUSOVAČI

Da i mala BH mjesta imaju da se podiče uspješnim proizvodnim sistemima pokazala je posjeta fabrici EZ d.o.o. (proizvodnja sredstava za održavanje higijene, plastične ambalaže i kozmetike – www.tisal.ba ) koju su u okviru predmeta Unutrašnji transport, CIM tehnologije, Projektovanje tehnoloških postupaka i Robotika i automatizacija organizovali prof.dr Darko Petković i prof.dr Malik Čabaravdić.

U vrlo sadržajnoj posjeti koja je obuhvatila predstavljanje tehnologija obrade plastike, hemijskog inženjerstva, načina skladištenja, rješenja unutrašnjeg transporta i drugih logističkih funkcija preduzeća, planiranja i lansiranja proizvodnje, održavanja i dr. studenti su imali priliku da upoznaju jedan dinamičan poslovni sistem koji se na vrlo fleksibilan način bori na zahtjevnom, kako domaćem tako i ino-tržištu. Od vlasnika gosp. Salema Ekmeščića, studenti su imali priliku da čuju niz korisnih savjeta, kako od tema iz oblasti poslovne problematike tako i značaja koji kao studenti trebaju da posvete svom građenju kompletne ličnosti koju današnje odgovorne kompanije traže.

 

 

6.1.2016.

30.12.2015. QA URED: SVEČANI POČETAK KORIŠTENJA OPREME IZ TEMPUS PROJEKTA BIHTEK

U okviru poslednje sjednice Senata UNZE u 2015.godini predstavljeni su rezultati Tempus projekta ¨Benchmarking as a Tool for improvement of higher education performance – BIHTEK“, članovima Senata UNZE te predata sažeta verzija ključnih rezultata benchmarking procesa UNZE-UIS-KUL. Također, svečano je puštena u rad oprema za elektronske sjednice Senata (tzv. E-Senat) koju čini 30 računara i 6 LCD TV prijemnika sa adekvatnim software-om.

Šef UNZE tima prof.dr Darko Petkovićem je predstavio Brošuru “Ključni rezultati benchmarking-a UNZE-UIS-KUL” članovima Senata UNZE te naglasio značaj procesa u kojem je UNZE učestvovao u prethodne 3 godine.

Pored opreme za E-Senat opremljena je I IT sala na Pravnom fakultetu UNZE tzv. Benchmarking-room koju će u budućnosti najviše koristiti studenti UNZE I QA menadžeri OJ UNZE. Time je ovaj Tempus projekt ušao u svoju završnu fazu u kojoj je još predviđena i obuka osoblja za software “Repozitorij radova UNZE”.

Iako je tim UNZE uradio mnogo više nego je projektom bilo planirano cilj je da se do završetka projekta, ako za to bude dovoljno vremena urade i određene aktivnosti benchmarking-a sa univerzitetima u Paderbornu i Vigu, posebno u domenama regulative tehnološkog transfera i organizacije istog (TTO office I sl.).

 

 

4.1.2016.

JAVNA PREZENTACIJA PROJEKATA KOJE FINANSIRA FEDERALNO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE

Obavještavamo vas da će se javno predstavljanje naučno-istraživačkih projekata s Univerziteta u Zenici, koje putem Konkursa za finansiranje/sufinansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u FBiH u 2015. godini finansira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, održati u utorak, 12.1.2016. godine, s početkom u 11 sati u Sali 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici. Biće predstavljeni sljedeći projekti:
 1. Istraživanje veze između sadržaja teških metala u taložnom prahu i zemljištu u okolini Željezare u Zenici

  Voditelj projekta: prof. dr Šefket Goletić, Metalurški institut „Kemal Kapetanović“

 2. Istraživanje korozije betona i čelične armature u betonu pod uticajem magnezijevih soli

  Voditelj projekta: v. prof. dr Farzet Bikić, Fakultet za metalurgiju i materijale

 3. Proizvodnja nodularnog liva ekstra visoke vrijednosti zatezne čvrstoće primjenom adekvatnog režima termičke obrade

  Voditej projekta: v. prof. dr Hasan Avdušinović, Fakultet za metalurgiju i materijale

 
Prezentacija je otvorena za javnost, a svi zainteresovani su dobrodošli.  

Prorektor za naučno-istraživački rad

Prof.dr Aleksandar Karač

 

 

30.12.2015.

SRETNA NOVA 2016. GODINA!

 

 

30.12.2015.

29.12.2015. CIP I MF UNZE: PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE TRGOVINSKOG ODJELA AUSTRIJSKE AMABASADE U BIH

Gosti Mašinskog fakulteta i Centra za inovativnost i preduzetništvo Mašinskog fakulteta bili su predstavnici trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BIH gosp. Sigmund Nemeti (trgovinski savjetnik) i Elvir Delić (marketing officer). Nakon predstavljanja djelatnosti Trgovinskog odjela Ambasade u BIH kao i široke privredne saradnje Austrije i BIH koje je upriličio gosp. Nemeti, dekan MF UNZE doc.dr Fuad Hadžikadunić je predstavio sadašnje najvažnije odrednice rada MF, dok je prof.dr Darko Petković (direktor CIP UNZE) predstavio projektne aktivnosti CIP-a sa posebnim naglaskom na saradnju sa poslovnim sistemima u BiH. Dosta je bilo govora o saradnji BIH i austrijskih kompanija kao i direktnim stranim investicijama koje austrijski investitori rade u BIH. U tom smislu gostu su predstavili tzv. Crveno-Bijelo-Crvenu kartu koja diplomantima MINT fakulteta (matematika, informatika, prirodne i tehničke nauke) nakon bodovanja omogućuje vrlo brzo zaposlenje u Austriji kao i regulisanje boravka za njih i njihove porodice. Više o tome šta nudi ova kartica može se pronaći na www.advantageaustria.org/migration.

Kako su naglasili prof.dr Petković i doc.dr Hadžikadunić i BIH oskudijeva sa diplomantima navedenih struka, ali zbog značaja mobilnosti, pomoći koje ovakvi zaposleni imaju kod transfera tehnologija i direktnih stranih investicija u BIH to će MF i CIP UNZE sarađivati sa Austrijskom ambasadom na promociji ovakvih programa.  

 

 

 

30.12.2015.

28.12.2015. TEŠANJ: MF UNZE: NOVOGODIŠNJI SUSRET ALUMNIJA

Kao i 2014. godine tako je i 2015. godine upriličen Alumni susret raznih generacija Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Domaćin ovogodišnjeg susreta inženjera, magistara i doktora koji su svoja zvanja stekli na MF bila je Opština Tešanj u saradnji sa poslovnim sistemima MANN-Hummel, BEM i Pobjeda.

Nakon intoniranja himne BIH u ime Mašinskog fakulteta alumnije i domaćine je pozdravio dekan MF UNZE doc.dr Fuad Hadžikadunić koji je predstavio sadašnje najvažnije odrednice rada MF. U ime Opštine Tešanj prisutnima se obratio načelnik Opštine mr. Suad Huskić koji je predstavio najvažnije statističke podatke vezane za ovu opštinu u kojoj radi veliki broj alumnija MF kao i drugih fakulteta UNZE. U nastavku svečarske sjednice alumnija kojih je bilo više od stotinu prisutnima su o značaju Alumni mreža govorili prof.dr Darko Petković (direktor CIP UNZE), razvoju UNZE (prorektor v-prof.dr Malik Čabaravdić) i ulozi i značaju školovanja mašinskih inženjera (prof-dr Safet Brdarević). U ime glavnog sponzora cijele manifestacije svjetski priznate kompanije MANN-Hummel prisutnima se obratio gosp. Mahmut Galijašević, direktor fabrike u Tešnju.

Poslije sadržajnog radnog dijela upriličeno je druženje alumnija u prijatnoj atmosferi uz nezaobilazna podsjećanja na studentske dane kao i razgovore o mogućnostima poslovno tehničke i druge saradnje firmi u kojima alumniji danas rade. Na kraju objavljen je poziv alumnijima za registraciju na novoj bazi i software-u koji će biti u funkciji početkom 2016.godine te imenovanje predstavnika različitih generacija koji će raditi na animiranju alumnija MF UNZE.

Na kraju uz sve navedene osobe koje su učestvovali u realizaciji Alumni susreta MF UNZE potrebno je naglasiti veliki napor koji su u organizaciji u ime domaćina podnijeli alumniji Edin Garić i Adnan Lihić te Lamija Subašić u ime CIP UNZE.  

Galerija

 

 

 

30.12.2015.

PROJEKT „GREEN TECH“ U SKLOPU PROGRAMA „ERASMUS MUNDUS“: OTVOREN NOVI POZIV ZA PROGRAM MOBILNOSTI – „The 2nd GreenTech WB Call for applications“ (rok za prijave je 25. mart 2016.)

Web-stranica
green-tech-wb.uvigo.es

GreenTech WB Facebook
https://www.facebook.com/greentech.wb?ref=profile

Twitter
http://tinyurl.com/o9vrtzc


 
Sve ponude koje su dostupne u okviru ovog poziva objavljene su na stranici http://green-tech-wb.uvigo.es/mobility-offer

Osobe koje su zainteresirane za grant najprije treba da se prijave na društvenu mrežu „Erasmus Mundus GreenTech-WB Social Network“ i zatraže članstvo u grupi „Applicants“: http://social-green-tech-wb.uvigo.es. Tu su dostupni:

- Vodič („The Applicant's Guide“) gdje su date sve informacije o projektu i načinu prijavljivanja (uvjeti, mobilnost, trajanje, itd.)
- obrasci dokumenata koje je potrebno priložiti s prijavom (dostupni u „Group Forms“)
- podsjetnik u pdf-u (sadrži listu svih potrebnih dokumenata).

*Također, svi korisnici ove mreže mogu u grupama “Community” i “Applicants” (otvorena grupa) naći link za video o tome kako se prijaviti za grant te dokument u pdf-u s objašnjenim koracima u procesu prijavljivanja.

Za dodatne informacije obratite se na e-mail adresu: green-tech-wb@uvigo.es
 

 

 

 

28.12.2015.

OTVOREN POZIV ZA APLICIRANJE NA STIPENDIJE U OKVIRU EUROWEB+ MREŽE

Treći poziv za aplikacije je otvoren 1.12.2015. i trajat će do 29. februara 2016. U ovom pozivu fokus je na studentima prvog ciklusa.
EUROWEB+ je program stipendija Evropske Komisije za studente dodiplomskog, master, doktorskog i postdoktorskog studija kao i za akademsko i administrativno osoblje na visokoškolskim institucijama.
Studenti univerziteta iz BiH koji nisu članice mreže pripadaju ciljnoj grupi 2 (TG2) dok studenti koji mogu dokazati svoj status pripadanja ugroženim grupama iz socijalnih ili političkih razloga su ciljna grupa 3 (TG3).
Na EUROWEB+ mrežu mogu aplicirati državljani iz Evropske Unije (Bugarske, Hrvatske, Finske, Njemačke, Italije, Rumunije, Španije, Švedske i Holandije) i državljani zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija). Detalji o uslovima i načinu apliciranja na http://www.mrtc.mdh.se/eurowebplus/index.php
Aplicira se on line na http://www.mrtc.mdh.se/eurowebplus/application/applicant/  

 

 

 

28.12.2015.

OTVOREN POZIV ZA APLICIRANJE NA STIPENDIJE U OKVIRU SUNBEAM MREŽE

Otvoren je drugi poziv za aplikacije za SUNBEAM Erasmus mundus Action 2 mrežu. Studenti Univerziteta mogu da apliciraju na odabrane univerzitete iz Italije, Hrvatske, Grčke i Slovenije.
Akademska ponuda se može naći na www.sunbeam.univpm.it/EN/fields-of-study
Lista Univerziteta na koje se može aplicirati je dostupna na www.sunbeam.univpm.it/EN/partners
Rok za apliciranje je 02. februar 2016. do 11:00 po srednjeevropskom vremenu.
Drugi poziv za aplikacije je otvoren 11.12.2015. i trajat će do 25. marta 2016.    

 

 

 

23.12.2015.

23.12.2015. PTF UNZE: POSJETA KLAS SARAJEVO

Posle nastavnih sadržaja realizovanih u kompanijama BME i Artisan u Tešnju, ZIM, ALBA i Arcelor Mittal u Zenici, a u sklopu nastavnih sadržaja Katedre za industrijsko inženjerstvo i CIM tehnologije i razvijene saradnje sa poslovnim sistemima u BIH koji ima Centar za inovativnost i preduzetništvo UNZE, studenti treće godine posjetili su kompaniju KLAS u Sarajevu koja dio veće grupacije Asgroup iz Tešnja.

Studenti su imali priliku tokom posjete da vide gotovo sve sisteme koji se koriste u unutrašnjem transportu u ovoj kompaniji, da obiđu odjele pripreme proizvodnje, skladišta i finalizacije proizvoda, kao i logistički centar. Posebno je bilo govora o primjeni CIM koncepta u prehrambenoj industriji kao i značaju logistike koji ima za ovu firmu.

U poslepodnevnim satima studenti su posjetili Sajam knjiga u centru Skenderija.

 

 

 

23.12.2015.

23.11.2015. CIP UNZE: SVEČANI ZAVRŠETAK EU PROJEKTA „INDUSTRIJSKO VLASNIŠTVO PODRŽAVA INOVACIJE I BIZNIS U KONKURENTSKOM SVIJETU“

Hotel Holywood u Sarajevu je bio domaćin svečanog završetka EU projekta pod nazivom “Izgradnja kapaciteta Instituta za intelektualno vlasništvo putem uspostave informaciono-edukacionih centara Instituta”. Pozdravljajući učesnike konferencije direktorica Instituta za intelektualno vlasništvo BIH gosp. Lidija Vignjević se uz zahvalu EU i EC delegaciji u BIH za dodjelu projekta posebno osvrnula na brojne uspješne rezultate projekta. U svojoj prezentaciji internacionalni ekspert gosp. Arife Yilmaz je posebno zahvalila i CIP UNZE za organizaciju vrlo uspješnog okruglog stola o intelektualnom vlasništvu i aktivnoj participaciji tokom projekta. Za 2016.godinu planirano je da CIP UNZE u saradnji sa MF UNZE u Zenici organizuje predstavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BIH i najznačajnijih rezultata ovog projekta.

 

 

 

22.12.2015.

CIP UNZE: Podjela opreme u sklopu TEMPUS projekta „iDEAlab“

Jučer, 21. decembra 2015., u sklopu projekta iDEAlab („Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration, 544373-TEMPUS-1-2013-1-RS-TeMPUS-JPHES“) u Rektoratu Univerziteta u Zenici izvršena je podjela opreme nabavljene u okviru ovog projekta.

U skladu s UNZE-ovim planom da formira četiri satelitska iDEAlaboratorija (na Fakultetu za metalurgiju i materijale, Mašinskom i Zdravstvenom fakultetu te u Studentskom centru), oprema vrijedna 44.000,00 KM predata je predstavnicima ovih organizacionih jedinica kao šefovima budućih iDEAlabova. Nakon ove raspodjele, svaki iDEAlab sada ima četiri nova računara, jedan LCD od 48'', jedan RIP RAP 3D printer i 7 kg punjenja (komplet od pet boja i bezbojno punjenje) za 3D printer.   

Također je upriličen i radni sastanak sa šefom iDEAlab projekta za UNZE, prof. dr. sc. Darkom Petkovićem, koji je, govoreći o značaju ovog projekta za UNZE i predostojećim aktivnostima, naglasio da ovi prostori i moderna oprema dostupna u njima treba da funkcioniraju kao centri razvoja studentskog preduzetništva, tj. kao ugodni (tzv. kolaborativni) prostori treba da omoguće razvoj studentskih poslovnih ideja, izradu i testiranje prototipova, te u konačnici, povezivanje s poslovnim sektorom na lokalnom i regionalnom nivou.

 

 

 

21.12.2015.

POZIV: Takmičenje GIST Tech-I („Global Innovation through Science and Technology“) za mlade preduzetnike

Ako imate ideju, inovaciju, zamisao, vlastiti biznis ili želju za realizacijom poslovne ideje,
GIST Tech-I je takmičenje koje će vam pružiti priliku da tu ideju provedete u djelo!
Također, pruža vam se prilika da otputujete u Silikonsku dolinu!

Takmičenje je otvoreno za širok spektar oblasti iz kojih ideja, proizvod ili usluga treba da budu, kao što su ekologija, poljoprivreda, informaciono-komunikacione tehnologije, zdravlje, voda, energija i druge. Primarno je orijentisano na osobe koje imaju ideju ili prototip i žele osnovati vlastitu kompaniju iz date oblasti.

Trideset finalista bit će odabrano za učešće na Svjetskom samitu preduzetništva (Global Entrepreneurship Summit – GES) uz pokrivanje svih troškova. Na Samitu će učesnici imati priliku proći intenzivan trening i prezentovati svoju ideju. Pobjednici će primiti nagrade i nastaviti sa sponzorisanim treningom i mentorstvom.

 
Više informacija na http://upcbl.com/2015/12/07/gist-tech-i/

 

 

 

18.12.2015.

17.12.2015. NAJAVLJUJEMO: ALUMNI SUSRETI MAŠINSKOG FAKULTETA UNZE- 28.12.2015. U 17,00 H U TEŠNJU

Nastavljajući tradiciju novogodišnjih Alumni susreta svih generacija Mašinskog fakulteta iz Zenice objavljujemo da će se ovogodišnji susret održati 28.12.2015.godine u Tešnju a pod pokroviteljstvom Opštine Tešanj i poslovnih sistema Mann-Hummel, Pobjeda i BME iz Tešnja. Planirano je da se Alumni susret održi sa početkom u 17,00 h u Svečanoj Sali Restorana UKUS u Poslovnoj zoni Tešanj. Planirana su pozdravna obraćanja načelnika Opštine Tešanj, dekana MF UNZE, prezentacija sadašnjeg trenutka MF i UNZE, novog software-a za Alumni umrežavanje kao i vrijeme za prijateljske i poslovne razgovore alumnija. Pozivamo alumnije MF UNZE da dođu na ovaj događaj a prijave se mogu izvršiti u dekanatu MF UNZE.

 

 

 

 

18.12.2015.

17.12.2015. PRIJEM DELEGACIJE MF UNZE KOD NAČELNIKA OPŠTINE TEŠANJ

Delegacija Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici koju su činili dekan doc.dr Fuad Hadžikadunić, prodekan v.prof.dr Amra Talić-Čikmiš i prof.dr Darko Petković posjetila je Opštinu Tešanj gdje su sa načelnikom Opštine mr.sc.Suadom Huskićem te privrednicima Adnanom Lihićem, dipl.ing. iz kompanije Mann-Hummel i Edinom Garićem, direktorom BME Tešanj, razgovarala o organizaciji Alumni susreta MF UNZE planiranim za kraj decembra 2015.godine u Tešnju. U vrlo prijatnoj atmosferi nakon predstavljanja poslovnih rezultata Opštine Tešanj te rezultata rada MF UNZE bilo je govora o stanju obrazovanja i boljem povezivanju sa poslovnim sektorom, potencijalnim mogućnostima saradnje poslovnih sistema iz Opštine Tešanj sa fakultetima UNZE, međunarodnim projektima, stipendiranju studenata i drugim temama od obostranog interesa.

 

 

 

 

16.12.2015.

PRVI JEAN MONNET PREDMET NA UNIVERZITETU U ZENICI

U okviru Jean Monnet poziva za projekte 2015. godine prvi put je uspješno ocijenjen projekat za uvođenje izbornog Jean Monnet predmeta na nekom Pravnom fakultetu u Bosni i Hercegovini, te prvi put na Univerzitetu u Zenici. Riječ je o izbornom predmetu „Tržišne slobode i ljudska prava u EU“ (Market Freedoms and Human Rights in the EU). Predmet će se održavati u ljetnom semestru na trećoj godini studija Pravnog fakulteta, a namijenjen je svim zainteresovanim studentima treće godine sa svih fakulteta Univerziteta u Zenici, kao i predstavnicima nevladinih organizacija koji će biti pozivani na gostujuća predavanja u okviru predmeta. Podsjećamo da prema čl. 20. Pravilnika o organizovanju dodiplomskog, magistarskog i doktorskog studija na Univerzitetu u Zenici u toku cjelokupnog studija studenti mogu pohađati izborne predmete na drugim fakultetima Univerziteta u Zenici u obimu predviđenom NPP studijskog programa. U okviru izbornog predmeta predviđena su gostujuća predavanja eminentnih profesora prvenstveno sa Pravnog fakulteta u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Saarbrückenu. Nastava će se većinski izvoditi na engleskom jeziku, pri čemu će posebno vrijeme biti odvojeno za studente koji se prvi put susreću sa engleskom pravnom terminologijom. Ispit je moguće polagati kako na jezicima službenim u BiH tako i na engleskom jeziku. Nosilac projekta kao i predmetni nastavnik je prof.dr. Zlatan Meškić.

Za sve daljne informacije vidi: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details-page/?nodeRef=workspace://SpacesStore/f1d48ce4-a565-4e55-ab68-d1064e98ea1f

 

 

 

 

15.12.2015.

9. i 10. DECEMBRA 2015, CIP UNZE: ODRŽANI TRENINZI NA PROJEKTU WBCInno

U srijedu i četvrtak, 9. i 10. decembra 2015., održani su u Multimedijalnom centru Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a treninzi u okviru projekta WBCInno.

Predavači su bili g. Drago Gverić i g. Vladimir Ćorda iz Inovacionog centra Banja Luka (ICBL). Treninzi su bili iz oblasti: 1. praćenja poslovnih trendova („Keeping up with the business trends“), 2. analize konkurencije („Analysis of competitors“) i 3. stvaranja tima za nove poduhvate („Creating team for a new venture“). Mada su ovi WBCInno treninzi bili predviđeni za stanare poslovnih inkubatora te predstavnike naučno-tehnoloških parkova, start-upova i MSP-a, najveći broj učesnika bili su studenti tehničkih fakulteta UNZE-a, koji su mogli razgovarati o svojim preduzetničkim idejama, planovima i nedoumicama.

 

 

 

 

14.12.2015.

Informacija o odbrani doktorske disertacije kolege v.as.mr.sc. Edina Begovića na Mašinskom fakultetu u Zenici

Na Mašinskom fakultetu u Zenici je dana, 07.12.2015. godine viši asistent mr.sc. Edin Begović, pred Komisijom u sastavu prof.dr. Muhamed Mehmedović, Mašinski fakultet, Univerzitet u Tuzli, oblast: Proizvodne tehnologije, predsjednik Komisije; Prof.dr. Joan Vivancos Calvet, Barcelona School of Industrial Engineering (ETSEIB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) – Barcelona Tech (UPC), oblast: Proizvodne tehnologije, član i Prof.dr.Dr.h.c. Sabahudin Ekinović, Mašinski fakultet, Univerzitet u Zenici, oblast: Tehnologije, mašine i alati za obradu rezanjem, mentor i član, uspješno odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Prilog analizi tehnoloških, tribološko-mehaničkih i eksploatacionih karakteristika bijelog sloja generisanog postupkom mašinske obrade čeličnih materijala".
Predmetna doktorska disertacija je nastavak dosadašnjih istraživanja na polju analize mogućih uticajnih elementa na karakteristike nastalog bijelog sloja. Za razliku od većine istraživanja u kojima se nastanak bijelog sloja posmatra na jednom ili više standardnih materijala, istraživanje provedeno u ovoj doktorskoj disertaciji je usmjereno u pravcu identifikacije uticaja pojedinačnih hemijskih elemenata, kao primarnih strukturalnih komponenti svakog standardnog ili nestandardnog čeličnog materijala, na nastanak i karakteristike bijelog sloja. U tom smislu, viši asistent mr.sc. Edin Begović je koristeći metodologiju planiranog eksperimenta (Taguchi plan) proizveo osam nestandardih čeličnih materijala, čiji se hemijski sastav mijenjao po utvrđenoj plan-matrici, sa kontrolisanim nivoima četiri (4) legirajuća elementa C, Mn, V i Cr, te proveo eksperimentalna istraživanja koristeći Taguchi metodologiju i metodologiju frakcionih eksperimentalnih planova, obradio rezultate i izveo zaključke o karakteru uticaja posmatranih hemijskih elemenata na nastanak i karakteristike bijelog sloja.
Odbranu disertacije uveličao je veliki broj prisutnih, pri čemu naročito želimo istaći prisustvo uvaženih gostiju sa Univerzitetskog centra ze elektronsku mikroskopiju Univerziteta u Mariboru, kao i kolega sa Univerziteta u Sarajevu, Metalurškog Instituta "Kemal Kapetanović" i privrednih subjekata iz okruženja.

Dio atmosfere sa odbrane doktorske disertacije predstavljen je na slikama.  

Katedra za proizvodne tehnologije

 

 

14.12.2015.

10.12.2015. QA URED: PREZENTACIJA SOFTWARE-A „REPOZITORIJ UNZE“ NA BIHTEK PROJEKTU

Menadžeri za kvalitet OJ, predstavnici UNZE biblioteke i sekretarijata, kao i menadžment Tempus projekta BIHTEK ispred UNZE bili su učesnici radnog treninga na predstavljanju software-a REPOZITORIJ RADOVA UNZE. Naime, u sklopu Tempus projekta na kome su do sada obavljene komparativne analize (benchmarking) sa OJ Univerziteta u Istočnom Sarajevu te institucionalni benchmarking sa UIS i Ka-Ho Leuven (kampus Ghent) nabavljena je i IKT oprema za elektronske sjednice Senata (tzv. E.-Senat) i Benchmarking kabinet na Pravnom fakultetu. Planom nabavke opreme predviđena je i nabavka software-a za Repozitorijsko uređivanje radova akademskog osoblja i studenata (knjige, projekti, članci u časopisima i zbornicima, referati, seminarski radovi i dr.).
Na ovaj način stvaraju se dodatne pretpostavke za bolji benchmarking UNZE na svim nivoima: od organizacijskog do institucionalnog, sektorskog i dr., kao i ubrzavaju procedure internih evaluacija, bolja uređenost i dostupnost statističkih podataka i sl.
Predstavnici kompanije HERA iz Mostara su prezentirali svoj „proizvod“ nakon čega su prisutni u vrlo živoj diskusiji dali prijedloge za poboljšanje konačnog rješenja koje će od početka 2016.godine biti na korištenju na UNZE.  

 

14.12.2015.

POZIV ZA PRIJAVU STUDENATA: ERASMUS+MOBILITY PROGRAMME- ˝1 DECEMBRIE 1918˝ UNIVERSITY OF ALBA IULIA, RUMUNIJA

Univerzitet u Zenici objavljuje poziv za prijavu studenata za razmjenu u okviru Erasmus+programa za˝1 Decembrie 1918˝ University of Alba Iulia, Rumunija. Shodno objavljenim rezultatima o odbrenim kvotama ˝1 Decembrie 1918˝ Univerzitet u Alba Iulia će primiti 2 studenta Univerziteta u Zenici u ljetnom semestru akademske 2015/16. Pripadajuća mjesečna stipendija za studente iznosi 750 eura,a program pokriva i putne troškove u iznosu od 180 eura.  
Polje studija: jezici/ obrazovanje
Godina studija: I ciklus
Trajanje mobilnosti: 5 mjeseci (ljetni semestar akademske 2015/16)
Rok za prijavu: 24.12.2015.godine

Uz prijavu kandidati su dužni priložiti sljedeće:
 1. Dokaz o statusu studenta na Univerzitetu u Zenici
 2. Prosjek ocjena
 3. Kopija važećeg pasoša
 4. Motivaciono pismo na engleskom jeziku
 
Aplikaciju sa skeniranim dokumentima dostaviti na mail adresu rektorat-1@unze.ba sa naznakum ERASMUS/ALBA IULIA.
 
Uspješni kandidati će biti pozvani na intervju koji će se održati u prostorijama Rektorata u periodu od 28.-29.12.2015.godine.
 
Dodatne informacije o univerzitetu možete pronaći na web stranici www.uab.ro
 

 

8.12.2015.

STIPENDIJSKI PROGRAM ŠVEDSKOG INSTITUTA

Švedski institut (SI) je objavio dva poziva za aplikacije u okviru SI stipendija za Zapadni Balkan za 2016/2017 godinu. Stipendijski program ima za cilj osnažiti veze između Zapadnog Balkana i EU kroz promociju demokratskog, ekonomskog i društvenog razvoja. Idealni kandidati su ambiciozni mladi profesionalci sa izvandrednim akademskim kvalifikacijama, izraženim liderskim sposobnostima i jasnom vizijom kakve bi benefite studij/istraživanje u Švedskoj donio njihovoj zemlji.  

Nivoi obrazovanja:
 • Master studij (1 ili 2 godine)
 • Dio doktorskog studija ili postdoktorskog istraživanja (6, 9 ili 12 mjeseci)
 
Listu dostupnih master studija možete pogledati na linku www.si.se.

  Ključni datumi za aplikacije:

Master’s level
1.12. 2015–15 Januar 2016: apliciraj online za master studije universityadmissions.se i uplati taksu za aplikaciju
1. 02.2016: rok za dostavljane dokumentacije i izvršavanje uplate. Za detaljnije informacije pogledajte universityadmissions.se
1.-13.02 . 2016: apliciraj online za stipendiju si.se
12. 04.2016: Lista uspješnih kandidata za stipendiju objavljena na si.se
14.04. 2016: Rok za prihvatanje mjesta na fakultetu
PhD/postdoctoral level
2.11.2015 – 16.01.2016: Poziv otvoren
Sredina maja 2016: objava rezultata

 

 

7.12.2015.

Javni poziv studentima za podnošenje prijava za ferijalni rad u SR Njemačkoj u 2016. godini

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine objavljuje

 

JAVNI POZIV STUDENTIMA

 

za podnošenje prijava za ferijalni rad u SR Njemačkoj u 2016. godini

 

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine poziva zainteresirane studente upisane na univerzitete u Bosni i Hercegovini da dostave prijave za rad u SR Njemačkoj tokom ljetnog raspusta u 2016. godini u okviru Programa ferijalnog rada koji se odvija u saradnji sa Centralnim uredom za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inostranstva (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke.

Odobrena kvota za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu je 100 studenata, od čega je studentima univerziteta u Federaciji BiH dodijeljeno 64 mjesta, studentima univerziteta u Republici Srpskoj 32 mjesta i studentima univerziteta u Brčko Distriktu BiH 4 mjesta.

 

Na ovaj poziv mogu se prijaviti:

·         isključivo redovni studenti univerziteta u Bosni i Hercegovini koji nisu upisani u posljednju godinu studija.

 

Ostali uvjeti:

·         studenti trebaju dobro vladati njemačkim jezikom,

·         studenti moraju biti spremni da rade u SR Njemačkoj najmanje dva mjeseca,

·         studenti se ne bi trebali ograničavati na neku regiju ili mjesto u kojem žele raditi,

·         studenti bi trebali biti spremni na rad u što više branši.

 

Prijava treba da sadrži sljedeće:

1.      Dva prijavna obrasca (Bewerbungsbogen 2015), obostrano štampana, čitko popunjena na njemačkom jeziku sa datumom i potpisom studenta,

2.      Dvije fotografije novijeg datuma (format za pasoš),

3.      Uvjerenje o upisu (Immatrikulationsbescheinigung)* popunjeno na njemačkom jeziku sa datumom izdavanja, potpisom odgovornog lica i pečatom visokoškolske ustanove,

4.      Uvjerenje o studentskom statusu (pravo učešća u programu imaju samo redovni studenti) izdato od strane visokoškolske ustanove,

5.      Dokaz o poznavanju njemačkog jezika (ovjerena kopija svjedodžbe završnog razreda  srednje škole, uvjerenja visokoškolske ustanove o položenom ispitu iz njemačkog jezika  ili certifikata o poznavanju jezika izdatog od strane škole stranih jezika),

6.      Ovjerenu kopiju vozačke dozvole (opcionalno).

 

*Napomena: studenti trebaju kod sebe sačuvati jedan primjerak originala/ovjerene kopije Uvjerenja o upisu (Immatrikulationsbescheinigung), koji će u slučaju dobivanja radne ponude morati po dolasku u SR Njemačku predati poslodavcu.

 

Način apliciranja:

Zainteresirani studenti, koji ispunjavaju navedene uvjete, dostavljaju prijavna dokumenta  lično ili preporučeno poštom na sljedeći način:

·         studenti univerziteta u Federaciji Bosne i Hercegovine prema sjedištu univerziteta u odgovarajućoj kantonalnoj službi za zapošljavanje,

·         studenti univerziteta u Republici Srpskoj prema sjedištu univerziteta u odgovarajućoj filijali Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske,

·         studenti koji studiraju u Brčko Distriktu BiH Zavodu za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH.

 

Svoje prijave studenti mogu dostavljati i direktno Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine na adresu:

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine

Đoke Mazalića 3

71000 Sarajevo

sa naznakom „Prijava za Ferijalni rad u SR Njemačkoj 2016“

 

Rok za podnošenje prijava je petak, 08.01.2016. godine.

 

Napomena: Nepotpune prijave se neće uzeti u razmatranje. 

 

Kriteriji koji će se primjenjivati pri odabiru kandidata:

·         Studenti moraju biti spremni da rade u SR Njemačkoj najmanje dva mjeseca (podrazumijeva da zvanični ljetni raspust relevantnih fakulteta mora trajati najmanje dva mjeseca).

·         Prednost će imati kandidati koji dosada nisu sudjelovali u ovom programu ili su ranijih godina dostavljali prijave za učešće u programu, ali nisu dobili radne ponude.

·         U obzir će se uzimati i nivo znanja njemačkog jezika.

·         Prethodno radno iskustvo je prednost.

Spisak studenata, čije će prijave na osnovu navedenih kriterija biti odabrane i proslijeđene u ZAV, bit će objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine: www.arz.gov.ba u posljednjoj sedmici januara 2016. godine.

 

ZAV će uzimati u obzir samo potpunu i ispravno popunjenu dokumentaciju poslatu od strane partnerskog ureda u Bosni i Hercegovini - Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Detaljnije informacije o ovom programu studenti mogu pročitati u Merkblatt – Ferienbeschäftigung in Deutschland für im Ausland immatrikulierte ausländische Studierende, a mogu se obratiti i Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

 

Kontakt osobe:


Merima Planinčić

tel.: 033/560 354

E-mail: merima.planincic@arz.gov.ba

 

Spomenka Došenović

tel.: 033/201 600

E-mail: spomenka.dosenovic@arz.gov.ba


 

30.11.2015.

23.11.2015.REGIONALNO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU POSLOVNU IDEJU U BEOGRADU

Dana 23.11.2015. godine u Privrednoj Komori Republike Srbije održano je takmičenje za najbolju studentsku poslovnu ideju u sklopu programa WBCInno tempus projekta a čiji je Univerzitet u Zenici član. Aktivnosti koje su prethodile ovom takmičenju podrazumijevale su pripremu, edukaciju i trening takmičara kao i održavanje lokalnog takmičenja na Univerzitetu u Zenici. Na ovo takmičenje mogle su se prijaviti ekipe sa svih javnih univerziteta u BiH. Na lokalnom takmičenju koje je održano u Zenici prvo i drugo mjesto osvojile su ekipe Scool i AHUDUDU. Ove dvije ekipe su predstavljale Univerzitet u Zenici i na regionalnom takmičenju u Beogradu uz 11 drugih ekipa koje su stigle sa različitih univerziteta u regionu. S ponosom možemo reći da je ekipa Scool za svoju studentsku ideju osvojila 2. mjesto dok je ekipa AHUDUDU osvojia 6. mjesto. Ovo je samo još jedna od aktivnosti koja se sprovodi za poboljšanje studentskog standarda, razvoja inovativne i poduzetničke misli kod studenata u Bosni i Hercegovini. Ekipama čestitamo na zalaganju i trudu te nagoviještavamo da je ovo samo nastavak i rezultat različitih aktivnosti na ovom polju koje sprovodi Univerzitet u Zenici.


23.11.2015.REGIONALNO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU POSLOVNU IDEJU U BEOGRADU 23.11.2015.REGIONALNO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU POSLOVNU IDEJU U BEOGRADU 23.11.2015.REGIONALNO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU POSLOVNU IDEJU U BEOGRADU 23.11.2015.REGIONALNO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU STUDENTSKU POSLOVNU IDEJU U BEOGRADU

 

26.11.2015.

18-21. NOVEMBRA 2015: „STARTUP SPRITZER“ U GRAZU - PREDSTAVLJANJE POSLOVNIH IDEJA

U sklopu posjete Tehničkom univerzitetu u Grazu (u okviru Tempus projekta „WBCInno -Modernization of wbc universities through strengthening of structures and services for knowledge transfer, research and innovation”), studenti su imali priliku u četvrtak, 19. novembra 2015., posjetiti i „Startup Spritzer“, koji okuplja mlade preduzetnike iz Graza i šire okoline, (tj. štajerskog dijela Austrije). „Startup Spritzer“ se promovira kao optimalno mjesto za predstavljanje novih poslovnih ideja i nastoji redovno (tj. jednom mjesečno) – „uvijek na istom mjestu, u isto vrijeme, bez unaprijed planirane agende i bez barijera“ – pružiti priliku mladima ne samo da se informiraju kako pokrenuti firmu nego i da iznesu svoje ideje i odmah dobiju povratne informacije od publike. SCOOL, tim koji je pobijedio na lokalnom takmičenju u Zenici, predstavio je ideju o osnivanju e-learning platforme za učenike osnovnih škola Bosne i Hercegovine, a tim s Fakulteta za metalurgiju i materijale UNZE-a je predstavio poslovnu ideju o reciklaži elektroničkog otpada. Ovo je ujedno bila odlična priprema za WBCInno takmičenje u Beogradu, koje je održano neposredno nakon posjete Grazu, tj. u ponedjeljak, 23. novembra 2015. Ovom prilikom čestitamo timu SCOOL-a na osvojenom 2. mjestu.


18-21.11.2015. CIP UNZE: „STARTUP SPRITZER“ U GRAZU 18-21.11.2015. CIP UNZE: „STARTUP SPRITZER“ U GRAZU 18-21.11.2015. CIP UNZE: „STARTUP SPRITZER“ U GRAZU 18-21.11.2015. CIP UNZE: „STARTUP SPRITZER“ U GRAZU

 

26.11.2015.

20.11.2015. CIP UNZE: POSJETA CARGO CENTAR GRAZ

Ekipa nastavnog osoblja članova CIP UNZE i grupa studenata posjetila je jedan od najsavremenijih cargo centara u Evropi – Cargo Centar Graz (CCG). Kao dio logističkog lanca Luka Kopar – CCG i dalje ka EU (Antwerpen, Roterdam, Lubeck, Hamburg) ovaj logistički centar se specijalizovao za kontejnerski pretovar i dispečiranje robe iz Azijskih zemalja ka krajnjim kupcima širom Evrope. Uz savremene pristupne puteve željeznicom I auto-putevima te moderne sisteme istovara, pretovara i skladištenja više od 600 kontejnera dnevno CCG je za samo 12 godina postojanja (osnovan 2003.godine) dostigao do impozantnih 45 hektara prostora za svoje široke aktivnosti. Također, CCG je jedan od lidera za logističke aktivnosti Štajerske regije, kao industrijskog centra Austrije. Nakon prezentacije CCG u zgradi menadžmenta centra ekipa CIP UNZE imala je priliku da posjeti prostore za dispečiranje robe iz tekstilnog programa te nekoliko vrhunski opremljenih visokoregalnih skladišta. Menadžment CCG je iskazao zadovoljstvom posjetom CIP UNZE i pozvao da se praksa posjeta akademskog osoblja i studenata nastavi i u narednim godinama.


20.11.2015. CIP UNZE: POSJETA CARGO CENTAR GRAZ 20.11.2015. CIP UNZE: POSJETA CARGO CENTAR GRAZ 20.11.2015. CIP UNZE: POSJETA CARGO CENTAR GRAZ 20.11.2015. CIP UNZE: POSJETA CARGO CENTAR GRAZ

 

26.11.2015.

19.11.2015. CIP UNZE: POSJETA TU GRAC

U okviru aktivnosti Tempus projekta “Modernization of WBC universities through strengthening of structures and services for knowledge transfer, research and innovation” (530213-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPHES), organizovana je posjeta TU Grac odnosno njegovom Institutu za proizvodne tehnologije (TU Graz – Institut für Fertigungstechnik). U sastavu delegacije CIP-a bili su svi učesnici projekta WBC-Inno sa strane CIP-a u prethodne dvije godine kao i studenti predstavnici najboljih timova na takmičenju poslovnih ideja. Direktor Instituta prof.dr Franz Haas u pozdravnom obraćanju gostima iz CIP UNZE predstavio je djelatnost ovog renomiranog Instituta a nakon toga upriličena je posjeta laboratorijama Instituta. Po završetku obilaska laboratorija prof.Haas je otvorio diskusiju o mogućnostima saradnje kao i o konkretnim RDI temama na kojima se radi na Institutu.


19.11.2015. CIP UNZE: POSJETA TU GRAC 19.11.2015. CIP UNZE: POSJETA TU GRAC

 

23.11.2015.

18-21.11. održana II Naučno stručna konferencija sa međunarodnim učešćem ¨Sestrinstvo jučer, danas i sutra¨

U periodu 18.11.-21.11.2015. godine Zdravstveni fakultet Univerzititeta u Zenici bio je domaćin održavanja II Naučno-stručne konferencije sa međunarodnim učešćem ¨Sestrinstvo jučer, danas i sutra¨. U sklopu tri dana Konferencije učešće je uzelo više od 300 učesnika iz 10 različitih zemalja koji su prezentirali više od 70 naučnoistraživačkih i stručnih radova. I dan konferencije učesnici, kako oni iz BiH a tako i oni iz regiona, imali su priliku čuti izvanredna izlaganja predavača koji su stigli iz Belgije, Holandije, Slovačke, Turske, Grčke, Makedonije a koji su prezentirali najnovija dostignuća i trendove u oblasti sestrinstva. II dan konferencije učesnici su prezentirali svoje naučnoistraživačke i stručne radove u različitim sesijama, dok je III dan konferencije rezerviran za studente učesnike koji su imali priliku prezentirati svoje studentske radove te naučiti nove vještine i kompetencije. Ova konferencija predstavlja značajan iskorak ka Internacionalizaciji Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, te mapiranju svog mjesta kako na regionalnoj tako i Europskoj karti sestrinstva.12.11.2015.

05.11.2015. CIP UNZE:UČEŠĆE NA SEMINARU „INDUSTRIJSKO VLASNIŠTVO PODRŽAVA INOVACIJE I BIZNIS U KONKURENTSKOM SVIJETU“

EU projekat pod nazivom “Izgradnja kapaciteta Instituta za intelektualno vlasništvo putem uspostave informaciono-edukacionih centara Instituta”, u saradnji sa Institutom za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, nastavljen je 5-tog novembra seminarom u VTK u Sarajevu. Seminar je vodio gdin. Mihajlo ZATEZALO, evropski patentni zastupnik, iz organizacije Petošević, koji je predstavio najbolje strategije kako zaštitili svoje industrijsko vlasništvo, te također podijelio informacije o patentima, žigovima i dizajnu. G-din Zatezalo je predstavio praktične informacije o korištenju patentnih baza u inovativne svrhe. Ekspert za IP je održao predavanja na teme: Intelektualno i industrijsko vlasništvo, Inovacije i industrijsko vlasništvo, Zaštita patenata, Transfer tehnologija i indus trijsko vlasništvo uz vrlo sadržajne diskusije učesnika seminara. Tokom seminara obrađen je i niz konkretnih primjera iz prakse. Na seminaru je ispred CIP učestvovao direktor CIP UNZE prof.dr Darko Petković. Začuđujuće je da ako se izuzmu organizatori seminara na istom je učestvovao ekstremno mali broj slušalaca iz akademske zajednice iz BIH (samo 3) te 6 ostalih predstavnika MSP i poslovnog sektora. U planu je da tokom decembra 2015.godine CIP UNZE u saradnji sa MF UNZE u Zenici organizuje predstavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BIH te njihove nove elektronske baze informacija koja je predstavljena na seminaru.


vtk_sa_151112_1 vtk_sa_151112_2


9.11.2015.

OD 5. DO 7. 11. 2015. ODRŽANA PETA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “ENVIRONMENTAL AND MATERIAL FLOW MANAGEMENT – EMFM 2015”
U Zenici je održana Peta međunarodna naučna konferencija EMFM2015 – “Environmental and Material Flow Management”, koju su zajednički organizovali Mašinski fakultet Univerziteta iz Zenice (BiH), Tehnički fakultet iz Bora Univerziteta iz Beograda (Srbija) i Ekološki kampus Birkenfield Univerziteta primijenjenih nauka iz Trira (Njemačka).

Na konferenciji, na kojoj je Zenica po drugi put bila domaćin, bilo je prezentovano više od 50 naučnih i stručnih radova, koji su došli iz 12 evropskih zemalja i koje potpisuje više od 100 autora i koautora.

U ime domaćina goste su pozdravili prof. dr. Šefket Goletić, predsjednik OO i NO konferencije, prof. dr. Darko Petković (ispred CIP-a UNZE-a kao tehničkog su-organizatora konferencije i kao voditelj plenarne sjednice), prof. dr. Mirsada Oruč, prorektorica u ime UNZE-a, prof. dr. Ivan Mihajlović u ime TF Bor i Tomislav Lukić iz FMTO-a. Uvodničari na konferenciji sa radovima iz predmetne oblasti bili su prof. dr. Sabahudin Ekinović (BiH), prof. dr. Michael Khun (Njemačka) i prof. dr. Ivan Mihajlović (Srbija). Poslije uvodnih referata, radovi koji su prošli recenzije i koji su štampani u Zborniku radova bili su prezentirani u četiri sekcije uz vrlo žive i polemične diskusije.

Pokrovitelji konferencije su bili Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada ZDK-a i kompanije Arcelor Mittal, ALBA, ORMAN, Delta Petrol i Zagrebinspekt.Zbornik radova (EMFM 2015)

emfm151109_5 emfm151109_2 emfm151109_3
emfm151109_4 emfm151109_1 emfm151109_6


6.11.2015.

05.11.2015.Scholarship program of the Research Center for German in Central, Eastern and Southeastern Europe

We would like to inform you on the scholarship program of the Research Center for German in Central, Eastern and Southeastern Europe. The scholarship program finances 1-month research sojourns of both senior and junior researchers (e.g. Ph.D. students) in Regensburg dealing with German as a mother language, second language or foreign language in Central, Eastern and Southeastern Europe.

More information is available on the following website (in German language): http://www.uni-regensburg.de/forschung/dimos/stipendien/index.html

More direct information:

Stephanie Zechmair
- Sekretariat -

BAYHOST

Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-, Ost- und Südosteuropa
Bavarian Academic Centre for Central, Eastern and Southeastern Europe
Universitaetsstrasse 31,
D-93053 Regensburg
Tel.: + 49 (0) 941-943-5046
Fax: + 49 (0) 941-943-5051
E-Mail: sekretariat@bayhost.de
URL: www.bayhost.de
Universität Regensburg


4.11.2015.

03.11.2015. NAJAVA: ODRŽAVANJE KONFERENCIJE EMFM 2015, od 5. do 7. 11. u Zenici

Posljednjim sastankom Organizacijskog odbora Pete međunarodne konferencije EMFM 2015 u Zenici završene su sve pripreme za njen početak.

Svečano otvaranje naučne konferencije EMFM 2015 (“Environmental and Material Flow Management”), koju zajednički organizuju Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici (B&H), Tehnički fakultet iz Bora Univerziteta u Beogradu (Srbija) i Ekološki kampus Birkenfield, Univerziteta primijenjenih nauka iz Trira (Njemačka) održat će se u petak u 10,00 sati u Kongresnoj dvorani hotela Zenica.

Na Petoj konferenciji, na kojoj je Zenica po drugi put domaćin, bit će prezentovano više od 50 naučnih i stručnih radova koji dolaze iz 12 evropskih zemalja i koje potpisuje više od 100 autora i koautora. Uvodničari na konferenciji sa radovima iz predmetne oblasti bit će prof. dr. Sabahudin Ekinović (BiH), prof. dr. Michael Khun (Njemačka) i prof. dr. Ivan Mihajlović (Srbija). Poslije uvodnih referata, radovi koji su prošli recenzije i koji su štampani u Zborniku radova će biti prezentirani u četiri sekcije.

Pokrovitelji konferencije su Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada ZDK i kompanije Arcelor Mittal, ALBA, ORMAN, Delta Petrol i Zagrebinspekt. Konferenciju je podržao i Tempus projekt RESI koji vodi Univerzitet u Hohenheimu (Njemačka), koji ju je uvrstio u zvanični slijed godišnjih aktivnosti na ovom EU projektu.

U prilogu ove informacije je i AGENDA Konferencije.


30.10.2015.

24.10.2015. CIP UNZE: PRIJEM KOD NAČELNICE GRADA SKADRA

Za predstavnike Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici prof.dr Darka Petkovića, prof.dr Malika Čabaravdića i prof.dr Hajrudina Skendera, načelnica opštine Skadar i guverner te albanske regije g-đa Voltana Ademi upriličila je svečani prijem u Gradskoj kući grada Skadra. Ovaj jedan od najstarijih gradova Balkana bio je domaćin treće međunarodne konferencije ICRAE-2015 (ICRAE 2015 - 3rd INTERNATIONAL CONFERENCE ON:"RESEARCH AND EDUCATION – CHALLENGES TOWARDS THE FUTURE”. U ugodnom razgovoru sa domaćinima bilo je govora o razvoju regionalne i saradnje dva grada čiji univerziteti imaju potpisan protokol o saradnji te imaju u realizaciji Tempus project koji vodi ZF UNZE. Gradonačelnica Ademi je iskazala poseban interes za poslovno uvezivanje jer ova primorska regija Albanije se tek u punom smislu otvara prema svijetu a blizina sa BIH daje posebno povoljne prilike privrednog, kulturnog i poslovnog uvezivanja. Prof.Petković je predstavio potencijale regije Srednja Bosna, prorektor Čabaravdić je dao presjek stanja aktivnosti međunarodne saradnje UNZE a prof.Skender je govorio o potencijalima zajedničkog nastupa na trećim tržištima.


29.10.2015.

23.10.2015. CIP UNZE: UČEŠĆE NA KONFERENCIJI ICRAE-2015 U SKADRU

Predstavnici Centra za inovativnost i preduzetništvo prof.dr Darko Petković, prof.dr Malik Čabaravdić i prof.dr Hajrudin Skender, učestvovali su po pozivu organizatora na trećoj međunarodnoj konferenciji ICRAE-2015 (ICRAE 2015 - 3rd INTERNATIONAL CONFERENCE ON:"RESEARCH AND EDUCATION – CHALLENGES TOWARDS THE FUTURE” October 23-24, 2015, Shkodra, Albania).

Prof.Petkoviću je ukazana posebna počast da održi uvodno predavanje sa temom: INTERNAL AND EXTERNAL EVALUATIONS– QUALITY ASSURANCE CHALLENGES IN HIGHER EDUCATION IN WESTERN BALKAN COUNTRIES. Ovo predavanje je u direktnom linku prikazano i na Internetu (Internet live Stream https://www.youtube.com/watch?v=hRKEYd6YKqQ).

Prof. Dr Malik Čabaravdić je predsjedavao Sekcijom o kvalitetu u visokom obrazovanju u okviru kojeg su kao i sekcije za RDI prezentirana 3 rada sa UNZE kao rezultat Tempus projekata WBC Inno i IDEA-Lab.

Također, u sklopu svečanog zatvaranja konferencije na koju je pristiglu gotovo 200 radova u radnom predsjedništvu konferencije koje je definisalo zaključke konferencije učestvovao je kao prorektor UNZE prof.dr Malik Čabaravdić.


26.10.2015.

Poziv na B2B razgovore sa njemačkim firmama

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, po nalogu njemačkog Saveznog ministarstva privrede i energije, provodi projekat unapređenja saradnje u oblasti energetske efikasnosti na temu „Energetski efikasna sanacija i gradnja u zgradama“. U sklopu ovog projekta, a s ciljem uspostavljanja novih poslovnih kontakata i unapređenja razmjene iskustava i informacija između njemačkih i bosanskohercegovačkih stručnjaka i firmi iz oblasti energetske efikasnosti, nudimo mogućnost individualnih B2B poslovnih razgovora s njemačkim firmama dana 11. i 12. novembra 2015.

Ukoliko se nalazite u Sarajevu ili okolini sastanci bi se održali direktno u Vašim prostorijama.
U prilogu su kratki profili firmi, a ako ste zainteresovani za učešće na individualnim razgovorima sa navedenim njemačkim firmama, molimo da priloženi prijavni obrazac pošaljete najkasnije do petka, 23. 10. 2015. e-mailom na sanjin.purgic@ahk.ba.

Molimo da sva dodatna pitanja uputite na Sanjin Purgić
Firmenberater / Projektkoordination
Savjetovanje firmi / Koordinacija projekata
Delegation der Deutschen Wirtschaft in Bosnien und Herzegowina / Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini
Fra Anđela Zvizdovića 1 (UNITIC B3), 71000 Sarajevo
T: +387 33 295 913
F: +387 33 295 920
E: sanjin.purgic@ahk.ba

http://bosnien.ahk.de

PRIJAVA ..................... PROFILI FIRMI


26.10.2015.

21.10.2015.CIP UNZE: POSLOVNI DAN ZA UČESNIKE TEMPUS PROJEKTA

Za učesnike Tempus projekta “Improvement of Partnership with Enterprises by Enhancement of a Regional Quality Management Potentials in WBC” Centar za inovativnost i preduzetništvo organizovao je poslovni dan u okviru kojeg je upriličena posjeta Mostaru I regiji Hercegovine.

EU i učesnici projekta iz WB zemalja su posjetili Tehnološki park Intera u Mostaru gdje sui m predstavljeni poslovni potencijali Hercegovine, misija, vizija i sadašnje aktivnosti TP Intera (izvršni director TP gosp. Mladen Kostić), poslovne aktivnosti Razvojne agencije Hercegovine – REDAH (izvršni director gosp. Ivan Jurilj) te aktivnosti razvoja Poslovne zone PC96 Vitez, kao najveće green-field investicije u BH nakon 1995.godine (prof.dr Darko Petković, director CIP UNZE).

Nakon obilaska prostora TP Intera učesnici projekta obišli su poslovnu zonu u Bišća polju te imali druge brojne kulturno-istorijske sadržaje. Posjeta Poslovnoj zoni PC 96 u Vitezu imala je fakultativni karakter i održana je 23.10.2015.


22.10.2015.

SVEČANA AKADEMIJA UNIVERZITETA U ZENICI

U povodu obilježavanja jubileja Petnaest godina postojanja Univerziteta u Zenici, u ponedjeljak, 19. oktobra, održana je Svečana akademija u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici kojoj su prisustvovali predstavnici univerziteta iz Bosne i Hercegovine i regije, predstavnici Osnivača, diplomatskog kora, te društvenog-političkog života i vjerskih zajednica.

Na Akademiji su zaslužnim pojedincima i pravnim licima uručena priznanja za zasluge i doprinos razvoju i afirmaciji Univerziteta.

Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine
Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine Svečana akademija 19.10.2015. godine


22.10.2015.

PROMOCIJA ZAVRŠENIKA PRVOG I DRUGOG CIKLUSA STUDIJÂ I ZAVRŠENIKA POSTDIPLOMSKOG MAGISTARSKOG STUDIJA UNIVERZITETA U ZENICI

U povodu obilježavanja jubileja Petnaest godina postojanja Univerziteta u Zenici, u subotu, 17. oktobra, održana je tradicionalna svečana Promocija završenika prvog i drugog ciklusa studijâ i završenika Postdiplomskog magistarskog studija Univerziteta u Zenici u Gradskoj areni Zenica.

Tom prilikom diplome je dobilo 588 završenika prvog, odnosno dodiplomskog ciklusa, te je promovirano 42 magistra nauka i 29 magistara struke. Prisutnima na Promociji obratili su se rektor Univerziteta prof. dr. sc. Dževad Zečić i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, a u prigodnom kulturnom programu učestvovao je Omladinski gradski hor pod vodstvom Milenka Karovića.

Promocija završenika studija 17.10.2015. godine promocija_151021_2 promocija_151021_3 promocija_151021_4 promocija_151021_5 promocija_151021_6 promocija_151021_7


21.10.2015.

PREZENTACIJA ZA STUDENTE UNIVERZITETA U ZENICI: "Explore Erasmus lifestyle"

Gosti: predstavnici Erasmus Student Network BiH (ESN BiH) www.esn.org; : Erasmus Student Network BiH

 

Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 26.10.2015.godine od 14:00-15:00h

 

Mjesto održavanja: zgrada Ekonomskog i Pravnog fakulteta, dvorana 6

 

Prisustvujte prezentaciji i saznajte više o mogućnostima koje nudi Erasmus ali i kako uspješno aplicirati za programe koji se nude!

 

 

                                                                                                                                              URED ZA MEĐUNARODNU SARADNJU

 


21.10.2015.

POZIV ZA PRIJAVU STUDENATA: ERASMUS+MOBILITY PROGRAMME- VILNIUS UNIVERZITET, LITVANIJA- ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Univerzitet u Zenici objavljuje poziv za prijavu studenata za razmjenu u okviru Erasmus+programa za Univerzitet u Viljnusu. Shodno objavljenim rezultatima o odbrenim kvotama Univerzitet u Viljnusu će primiti 3 (tri ) studenta, i to 1 studenta dodiplomskog studija i 2 studenta Master studija. Pripadajuća mjesečna stipendija za studente iznosi 750 eura,a program pokriva i putne troškove na osnovu proračuna na EC distance calculator.

Distance

Travel grant in Euro

100-499 km

180

500-1999 km

275

2000-2999 km

360

3000-3999 km

530

4000-7999 km

820

over 8000 km

1100

Polje studija: jezici (Engleski jezik)

Godina studija: II,III,IV, Master studij

Trajanje mobilnosti: 5 mjeseci (ljetni semestar akademske 2015/16)

Rok za prijavu: 5.11.2015.godine

Uslov za prijavu: minimalan prosjek ocjena 7,5

Uz prijavu kandidati su dužni priložiti sljedeće:

 1. Diploma o završenom I ciklusu studija (studenti Master studija) prevedena na engleski od strane ovlaštenog sudskog tumača
 1. Dokaz o status studenta na Univerzitetu u Zenici
 2. Prosjek ocjena- preveden na engleski od strane ovlaštenog sudskog tumača
 3. Kopija važećeg pasoša
 4. Motivaciono pismo na engleskom jeziku

Aplikaciju sa skeniranim dokumentima dostaviti na mail adresu unze.vilnius@gmail.com

Uspješni kandidati će biti pozvani na intervju koji će se održati u prostorijama Rektorata u periodu od 09-11.11.2015.godine.

Dodatne informacije možete pronaći na web stranici http://www.vu.lt/en/about-us kao i OVDJE


15.10.2015.

14.10.2015. CIP UNZE: PRIPREME ZA OPREMANJE „iDEAlaboratorija“ NA OJ

U sklopu priprema za opremanje četiri „iDEAlab“ centra na četiri organizacijske jedinice UNZE-a (na Fakultetu za metalurgiju i materijale, Mašinskom fakultetu, Zdravstvenom fakultetu i Studentskom centru) predstavnici menadžmenta projekta prof. dr Darko Petković, direktor CIP-a UNZE-a, Lamija Subašić, voditelj BSO-a, i prof. dr Malik Čabaravdić, šef Odjela za poslovni razvoj, posjetili su OJ i dali najvažnije upute u smislu izbora i pripreme prostora za smještaj opreme iz Tempus projekta: Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration (Podsticanje studentskog preduzetništva i pristup inovacijama za univerzitetsko-industrijsku saradnju). Voditelj ovog projekta je Univerzitet u Novom Sadu a ispred UNZE-a partner je Centar za inovativnost i preduzetništvo. U razgovoru sa menadžmentima OJ posebno je bilo govora o značaju promocije preduzetništva i nove laboratorije među studentima te potrebi da se kroz svako predavanje studentima potencira značaj ove teme. Menadžement CIP-a je planirao da tokom perioda 15-30.10.2015. posjeti OJ buduće IDEAlab centre i studentima održi prigodno predavanje o ovom Tempus projektu. Domaćini timu CIP-a bili su: prof. dr. Amra Talić-Čikmiš (prodekanesa, Mašinski fakultet UNZE-a) i doc. dr Fuad Hadžikadunić (dekan), prof. dr. Hasan Avdušinović i prof. dr Almaida Gigović (prodekani, Fakultet za metalurgiju i materijale UNZE-a), Dino Eminović, dipl. ing. (direktor, Studentski centar UNZE-a) i prof. dr Salih Tandir, dekan, Kenan Galijašević, MA i Mag. Mirza Oruč (Zdravstveni fakultet UNZE-a).


15.10.2015.

KURS ITALIJANSKOG JEZIKA-OBAVIJEST

Obavještavamo studente Univerziteta u Zenici da je, na osnovu aplikacija koje su dostavljene za pohađanje kursa italijanskog jezika, izvršena selekcija i da je odobrena konačna lista studenata koju možete pogledati OVDJE.

Termin održavanja kursa: ČETVRTAK, 22.10.2015.godine, 13-15h; zgrada Pravnog i Ekonomskog fakulteta; dvorana br.6

Molimo studente koji se nalaze na listi za pohađanje kursa da potvrde svoje učešće najdalje do utorka, 20.10.2015.godine, na e-mail rektorat-1@unze.ba , kako bismo u slučaju odustajanja pozvali sljedeće rangirane studente.

Ured za međunarodnu saradnju


14.10.2015.

EDUKACIJSKI PROGRAM: POTICANJE DEMOKRATSKIH VRIJEDNOSTI I GRAĐANSKOG AKTIVIZMA MEĐU MLADIMA

Humanity in Action BiH i ove akademske godine organizira sedmomjesečni edukacijski program pod naslovom POTICANJE DEMOKRATSKIH VRIJEDNOSTI I GRAĐANSKOG AKTIVIZMA MEĐU MLADIMA, o demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisanju kritičkog razmišljanja o osjetljivim pitanjima u društvu, poticanju razvoja komunikacijskih, te istraživačkih vještina za mlade studente i studentice iz Bosne i Hercegovine.

Projekat je realiziran uz finansijsku podršku NED USA, a sastoji se od:

 • Osmodnevni edukacijski modul (5. - 13. decembar 2015. godine)
 • Individualno istraživanje (decembar 2015. – februar 2016. godine)
 • Trodnevni trening iz oblasti projektnog i finansijskog menadžmenta (mart 2016. godine)
 • Implementacija akcionih projekata (maj – juni 2016. godine)
 • Završna ceremonija (juni 2016. godine)

Prijave za učešće su otvorene do 25. oktobra 2015, putem linka: www.humanityinaction.wufoo.com/forms/obrazac-za-prijave-na-pdviagmm-201516/

Više informacija na facebook.com/PDVIAGMM ili putem e-maila: m.omercehajic@humanityinaction.org

image-1 image-2 image-3 image-4 image-5


13.10.2015.

PROGRAM STIPENDIRANJA DIPLOMSKIH POLITIČKIH STUDIJA NACIONALNOG INSTITUTA ZA DIPLOMSKE POLITIČKE STUDIJE (GRIPS) IZ TOKIJA, JAPAN

NacionalnI institut za diplomske političke studije (GRIPS)  iz Tokija, Japan je uputio poziv za podnošenje aplikacija studenata za upis na master i doktorske studije u okviru „G-cube“ programa za globalno upravljanje (Global Governance Programme) koji počinje u oktobru 2016.godine.

Predviđeno trajanje programa je 5 godina, a studentima je osigurana puna stipendija, besplatna školarina i povratna avionska karta.

Po završetku master programa i upisanih doktorskih studija, studentima će biti dostupan i dodatni iznos za istraživački rad.

Zainteresovani kandidati mogu aplicirati putem web stranice: www.grips.ac.jp/g-cube/en/admissions2016/ , gdje se mogu pronaći i detaljnije informacije o samom programu.

Zainteresovani detaljnije informacije o programu mogu dobiti i putem e-maila leading-ml@grips.ac.jp, a informacije o procesu apliciranja putem e-maila admissions@grips.ac.jp.

 

Rok za predaju aplikacija je 13.11.2015.godine.


13.10.2015.

MOSTAR 04.-07.10.2015: RADNI SASTANAK U OKVIRU TEMPUS PROJEKTA BHQFHE

image-1

U okviru realizacije TEMPUS projekta BHQFHE koji se bavi definiranjem izlaznih kvalifikacija, kompetencija i ciljeva učenja na prvom, drugom i trećem bolonjskom ciklusu, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvalitet Malik Čabaravdić i doc.dr. Nebojša Vasić (kao predstavnik grupe za humanističke znanosti n>a nivou BiH), učestvovali su u Mostaru na proširenom sastanku konzorcija od 04. do 07. oktobra 2015. godine. Cilj radnih sastanaka je bio precizno definiranje ciljeva prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji bi se mogao predložiti nadležnim ministarstvima na usvajanje na nivou Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu svu složenost problematike, predstoje još mnoge aktivnosti, usaglašavanja i predlaganja prihvatljivog okvira za sve univerzitete na državnom nivou. U navedenom TEMPUS projektu učestvuju predstavnici iz Irske, Engleske, Španije, Njemačke kao i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. TEMPUS projekat nastoji riješiti probleme vezane za prepoznavanje izlaznih kompetencija, između ostalog, i zbog intenziviranja mobilnosti studenata i nastavnika, koja je na nezavidno nisko nivou. Nakon godinu i po rada završena je dvojezična brošura (na engleskom i BHS-jezicima) koja sumira najvažnija dostignuća i ciljeve projekta.

image-2


12.10.2015.

09.10.2015.CIP UNZE: PROMOCIJA NA IUS SARAJEVO

Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu imao je u petak 09.10.2015. vrlo zanimljivu prezentaciju najboljih studentskih radova na takmičenju za izradu idejnog rješenja objekta od organskih i otpadnih materijala. Departman za arhitekturu ovog Univerziteta koji vodi doc.dr Sanela Klarić je organizovao višemjesečni rad svojih studenata koji su u okviru širokog dijaloga i aktivnosti sa okruženjem u kojem rade dođe do najboljih projektnih ideja koje je selekcionisao međunarodni žiri. Projekt je realizovan u saradnji sa Sarajevo Green Design Festivalom, Francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Šumarskim i Poljoprivredno - prehrambenim fakultetima Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo šumama, Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica /CHwB/, udruženjem "Savjet za zelenu gradnju", kompanijama Neimari d.o.o i Sele d.o.o, i Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH. Pobjednička ekipa studenata (L.Durmiš. A.Ćatić, K.marić i A.Talić) prezentovala je svoj multifunkcionalni objekt koji bi trebao da se gradi tokom 2016.godine i da bude završen do 01.10.2016. Ovaj studentski paviljon graditi će se od preko 80 % recikliranog materijala. Prostor će biti korišten za organizovanje izložbi i prezentacija, kao mjesto okupljanja studenata i kao istraživačka labaratorija.
Direktor CIP UNZE prof.Petković koji je prisustvovao ovoj promociji imao je pored razgovora sa doc.dr Klarić, razgovore sa prof.dr Azamat Akbarovom oko saradnje dva univerziteta kao i dr.sc.Jasnom Hivziefendić, oko zajedničkih projektnih aplikacija u nastupajućim EU programima.


12.10.2015.

07.10.2015.CIP UNZE: OKRUGLI STO O RAZVOJU POSLOVNE INFRASTRUKTURE NA ZEPSU

U sklopu sajamskih manifestacija ZEPS-a drugog dana sajma održan je okrugli sto i seminar o razvoju poslovne infrastrukture u BIH. Pored predstavnika Privredne komore FBIH, Ministarstva razvoja, obrta i preduzetništva Vlade FBIH, agencija FIPA i REZ koji su imali zapažene prezentacije u radu okruglog stola učestvovalo je samo 5 predstavnika akademske zajednice, poslovnog sektora i drugih zainteresovanih za razvoj ove oblasti. I pored određenih pomaka u ovoj oblasti i razvoja nekih značajnih poslovnih zona (Vitez, Zenica, Mostar), tehnoloških parkova (Mostar, Zenica, Banja Luka), klastera (drvoprerada), poslovno izoliranih “naprednih ostrva” (Tešanj, Gračanica, Visoko i dr.) zaključeno je da je situacija daleko od dobre i da su potrebni napori čitave zajednice i strateške vizije sa programima i projektima koji će pomoći razvoj ove ključne oblasti za zapošljavanje i povećanje opšteg stanja u društvu. U radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici CIP UNZE.


12.10.2015.

02.10.2015. CIP UNZE: PRISUSTVO PREDAVANJU PROF.DR GORAN PUTNIK SA UNIVERZITETA MINHO, PORTUGAL

U okviru aktivnosti Tempus projekta poslovnog uvezivanja visokoškolskih organizacija sa privredom na Univerzitetu Istočno Sarajevo održano je vrlo sadržajno predavanje prof.dr Gorana Putnika, člana CIRP i redovnog profesora Univerziteta Minho u Portugalu (www.uminho.pt). Prof.Putnik je govorio o virtualnim fabrikama, novim metodama učenja, fabrikama koje uče i drugim AI i CIM konceptima koji se danas u savremenom svijetu razvijaju. Posebno je bilo riječi o potrebi da se student iz BIH uvežu u savremene metode mrežnog učenja gdje će u određenim “oblacima znanja” pronaći teme od interesa za svoju buduću struku ili ono što na predavanjima ex-catedra eventualno nisu čuli. Sa prof. Putnikom je razgovarano o novim projektnim aplikacijama sa posebnim naglaskom na značaj razvoja treće dimenzije univerziteta kao i primjeni “finskog modela” obrazovanja na univerzitetima u BIH. Ispred CIP UNZE ovom predavanju prisustvovao je prof.dr Darko Petković, direktor CIP UNZE koji je sa gostom imao sadržajne razgovore.


12.10.2015.

22.09.2015. CIP UNZE: POSJETA KOMBINATU PLANTAŽE PODGORICA

Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici je za učesnike Tempus projekta Reforma i baziranje NPP na kompetencijama u studiju sestrinstva u zemljama Zapadnog Balkana nakon praktičnog višednevnog treninga u Skadru (Albanija) organizovao posjetu Kombinatu Plantaže AD Podgorica. U novom, savremenom prostoru podruma Šipčanik, učesnici projekta su se upoznali sa tehnologijama uzgoja grožđa, najvažnijim sortama, njihovom selekcionisanju, čuvanju i razvoju novih sorti, tehnologijama proizvodnje vina, prerade maslina, značaju grožđa i vina u ishrani i drugim najvažnijim elementima rada ove širom svijeta poznate kompanije. Domaćin delegaciji na Tempus projektu bila je prof.dr Vesna Maraš, šef razvoja Plantaža i dekan Biotehnološkog fakulteta na UDG sa kojim CIP UNZE ima vrlo široku projektnu saradnju. Posle razgledanja prostora Šipčanik gosti su imali priliku da prođu kroz najveći vinograd u Evropi koji se prostire na 2300 ha.


09.10.2015.

08.10.2015.CIP UNZE: POSJETA PREZENTACIJI TEXIMP-A

U sklopu sajamskih manifestacija ZEPS-a u prostoru trening centra TEXIMP-a u Tehničkom školskom centru na Bilmišću održana je prezentacija novih alatnih mašina ovog renomiranog proizvođača. Brojna ekipa CIP UNZE imala je priliku da vidi nova rješenja u inovativnom modelu razvoja CNC tehnologija u smislu bržeg i jednostavnije postavljanja alata, obratka, testiranja i korekcija u programima, strožijih režima obrade do novih pristupa u tehnologijama hlađenja obratka i alata. Tehnička ekipa TEXIMP-a pružila je gostima brojne korisne informacije te odmah na izloženim mašina i pokazala praktična rješenja. Brojne prodate mašine ovog proizvođača u poslednjih 5-6 godina u BIH su pokazatelj kvaliteta ovog kao I razumnih cijena koje ovaj proizvođač preferira.


09.10.2015.
07.10.2015.QA UNZE: ZAVRŠENA MONTAŽA OPREME U PROJEKTU BIHTEK

Tempus projekt Benchmarking visokoškolskih organizacija u BIH nalazi se u svojoj završnoj fazi i projektni tim UNZE koji je vrlo aktivno radio na istom u prethodne 3 godine u završnoj je fazi montaže opreme za elektronske sjednice Senata (kompjuteri + LCD TV oprema+ software), Benchmarking room-a u novoj zgradi Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici te instalacije i treninga izvršilaca za primjenu software-a Repozitorij radova osoblja UNZE. Nova oprema će svakako biti dobra prilika za dalje inoviranje rada i razvoj QA sistema.


08.10.2015.

FULBRIGHT VISITING SCHOLAR PROGRAM

Objavljen je poziv za najprestižniju stipendiju američke vlade”Fulbright Visiting Scholar Program” .

 Informacije o programu možete pogledati ovdje ili na web stranici Ambasade SAD u BiH http://sarajevo.usembassy.gov/fulbright-visiting-scholar.html

 Rok za prijavu je 27.11. 2015.godine

 Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti online na: https://apply.embark.com/student/fulbright/scholars/30/    


08.10.2015.

Program stipendija njemacke privrede za 2016. godinu

Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoj budući radni angažman u BiH. U okviru ovog programa studenti viših semestara, apsolventi kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 mjeseci. U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su ekonomija, finansije, energetika, automobilska industrija, elektrotehnika, informatika, mediji/germanistika, projektni menadžment, zaštita okoliša, arhitektura, građevina, poljoprivreda i druge.

 Program finansira Vlada SR Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu. Program obezbjeđuje smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj te mjesečni džeparac.

Program stipendija njemačke privrede sprovodi se po deseti put na području BiH, uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH) kao lokalnog partnera programa.

Apliciranje je moguće od 01.10. do 15.11.2015. godine. Više informacija i online prijave: www.stipendienprogramm.org .

Letak na njemačkom jeziku . . . . . . Letak na engleskom jeziku


05.10.2015.

21/22.09.2015. CIP UNZE: TRENING U SKLOPU PROJEKTA iDEAlab

U ponedjeljak i utorak, 21. i 22. septembra 2015., u Inovacionom centru Banja Luka održan je trening u sklopu Tempus projekta iDEAlab, koji se odnosio na uspostavljanje iDEAlaboratorija i dalju komunikaciju s korisnicima. Nosilac projekta CIP UNZE planirao je da na Univerzitetu u Zenici uspostavi četiri satelitska iDEAlaboratorija, na četiri različite organizacione jedinice Univerziteta, i to na: Fakultetu za metalurgiju i materijale, Mašinskom fakultetu, Zdravstvenom fakultetu i Studentskom centru. Na spomenutom treningu su stoga prisustvovali predstavnici ovih OJ: prof. dr. Amra Talić-Čikmiš (prodekanesa, Mašinski fakultet UNZE-a), prof. dr. Ilhan Bušatlić (dekan, Fakultet za metalurgiju i materijale UNZE-a), Dino Eminović, dipl. ing. (direktor, Studentski centar UNZE-a) i Kenan Galijašević, MA (Zdravstveni fakultet UNZE-a).


30.09.2015.

POZIV ZA PRIJAVU: BESPLATAN KURS ITALIJANSKOG JEZIKA ZA STUDENTE UNIVERZITETA U ZENICI

Univerzitet u Zenici, u saradnji sa Italijanskom ambasadom u BiH i Ministarstvom vanjskih poslova Italije, organizuje besplatan kurs italijanskog jezika za studente, koji će biti realizovan u periodu od oktobra do decembra 2015.godine. Svim polaznicima koji uspješno okončaju kurs i ispune obaveze će biti dodijeljen certifikat.

 Zainteresovani studenti svoju prijavu mogu dostaviti putem e-maila rektorat-1@unze.ba ili lično u Ured za međunarodnu saradnju.

 Rok za prijavu: četvrtak,  8.10.2015.godine

Formular za prijavu možete preuzeti ovdje.


22.09.2015.

17.09.2015.

Posjeta gđe Susanne Mattis, atašea Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, Univerzitetu u Zenici

U srijedu, 16. septembra 2015., u Kabinetu rektora Univerziteta u Zenici (UNZE), prof. dr. Dževada Zečića, upriličen je sastanak sa gđom Susanneom Mattis, atašeom Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, i njenom saradnicom. Sastanku su prisustvovali gđa Amra Muslić (Ured za međunarodnu saradnju UNZE-a), doc. dr. Fuad Hadžikadunić (dekan Mašinskog fakulteta UNZE-a), doc. dr. Hasan Avdušinović (prodekan za NIR Fakulteta za metalurgiju i materijale UNZE-a), doc. dr. Almaida Gigović-Gekić (prodekanesa za NiSP Fakulteta za metalurgiju i materijale UNZE-a) i doc. dr. Amela Ćurković (šef Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta UNZE-a).

U uvodnom obraćanju, nakon izražavanja dobrodošlice, rektor prof. dr. Zečić iskazao je zahvalnost za dosadašnju potporu Ambasade SR Njemačke razvoju Univerziteta u Zenici, kao i spremnost za doniranje određene mjerne opreme gore spomenutim fakultetima, što i jeste osnovni razlog organiziranja današnje posjete. Rektor je ukratko predstavio Univerzitet u Zenici s aspekta organizacione strukture, dosadašnjih oblika i rezultata rada, te dosadašnje saradnje s univerzitetima i institucijama u SR Njemačkoj. Potom su prisutni predstavnici fakultetâ, nakon riječi zahvalnosti za ukazanu priliku za saradnju, u kratkim obraćanjima predstavili fakultete i značaj ove vrste pomoći za Univerzitet u Zenici u cijelosti.

U vrlo ugodnom razgovoru sagledani su svi potencijalni budući oblici saradnje s njemačkim visokoškolskim i privrednim institucijama putem Ambasade. Također, naglašeno je da šire povezivanje sa tehničkim i drugim univerzitetima u SR Njemačkoj može biti značajan poticaj daljem razvoju Univerziteta u Zenici.


14.09.2015.

Poziv na XI naučno-istraživački simpozij "Metalni i nemetalni materijali: proizvodnja-osobine-primjena", 21. i 22. aprila 2016.

Više informacija, uključujući poziv za autore, možete naći ovdje.


14.09.2015.

TRENING TRENERA U OBLASTI ZDRAVSTVENIH NAUKA

U periodu od 06-10.09.2015. godine Univerzitet "Luigj Gurakuqi" Shkodra, Albania bio je domaćin treningu trenera u oblasti zdravstvenih nauka u sklopu aktivnosti Tempus projekta CCNURCA koji za cilj ima reformu obrazovanja medicinskih sestara u skladu sa EU direktivom o reguliranim profesijama kao i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Tokom trajanja ovog treninga učesnici su imali priliku da se educiraju iz oblasti novih metodologija učenja kao što su Payton, OCSE, Debrifieng, PBL i mnoge druge. Trening je vođen od strane međunarodnih eksperata iz Belgije, Holandije i Slovačke ali i učešće domaćih eksperata. Treningu su prisustvovali učesnici iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Banja Luci). Predstavnici Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici zasigurno su stekli nove vještine i znanja koja će doprinijeti razvoju i unapređenju nastavnog procesa u oblasti sestrinstva na zdravstvenom fakultetu a samim time doprinijeti i razvoju Zdravstvenog fakulteta i Univerziteta u Zenici.

14.09.2015.

Studijska posjeta Univerzitetu u Baselu – Institut za sestrinstvo

U periodu of 06.-08.09.2010. godine Projekat jačanja sestrinstva u BiH – ProSes koji koordinira FAMI organizacija u suradnji sa Razvojnom Agencijom Švicarske organizirao je studijsku posjetu Univerzitetu u Baselu tj Institutu za sestrinstvo ovog Univerziteta.

Tokom ove posjete kojoj su prisustvovali predstavnici svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini koji u svom sastavu imaju Fakultet zdravstvenih nauka sa odsjekom za sestrinstvo, imali su priliku vidjeti praktičnu primjenu i organizaciju master studija i doktorskih studija iz oblasti sestrinstva, kao i niz drugih interesantnih i korisnih informacija vezanih za organizaciju edukacije u sestrinstvu.

Ovo je ujedno bila i prilika da prof dr sc Dževad Zečić, Rektor Univerziteta u Zenici kao predstavnik Univerziteta u Zenici započne i pregovore o razvoju buduće suradnje između Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Baselu.


08.09.2015.

Završni događaji Twinning Projekta "Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH"

U okviru IPA Twinning projekta ''Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta'' BA11-IB-OT-02 na Ekonomskom fakultetu i Parlamentu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 02. i 03. septembra 2015. godine održan je okrugli sto i završna konferencija s ciljem predstavljanje rezultata i preporuka u vezi sa daljnjim jačanjem institucionalnih kapaciteta za obezbjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju BiH.
Bosna i Hercegovina i Austrija od septembra 2013. godine sarađuju u sklopu Twinning projekta koji finansira EU. Ugovorni partner iz Austrije je Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI). Agencija za obezbjeđivanje kvaliteta i akreditaciju Austrije (AQ Austria) je, zajedno sa različitim stručnjacima, pružila relevantna stručna znanja vezana za sadržaj ovog projekta. Cilj dvogodišnjeg rada na twinning projektu bio je daljnje jačanje i provođenje obezbjeđivanja kvaliteta u sistemu visokog obrazovanja BiH u skladu sa principima Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA) i Standarda i smjernica za obezbjeđivanje kvaliteta u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG).
Ishodi i preporuke predstavljaju konačan ishod realizovanih aktivnosti sa mogućim daljim razvojem i reformama državnih zakonskih propisa i nastavku implementacije Evropskih standarda i smjernica u sistemu obezbjeđivanja kvaliteta u VO BiH. Zasnovani su na ključnim nalazima proisteklim iz istraživanja i analize različitih dokumenata i propisa izdatih od strane Agencije (HEA BiH), ali i svih relevantnih zakonskih okvira koji se bave visokim obrazovanjem i obezbjeđivanjem kvaliteta u BiH. Glavni pravni osnov u pogledu visokog obrazovanja su: Okvirni zakon o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH 56/07 i 59/09), deset kantonalnih zakona, kao i Zakon o visokom obrazovanju Brčko Distrikta i Republike Srpske. Međunarodni stručnjaci koji su učestvovali u kreiranju preporuka su: Hopbach Achim–generalni director Agencije za obezbjeđenje kvaliteta i akreditaciju, Austria; Dietlinde Kastelliz, rukovodilac Odjeljenja za evaluaciju i konsalting AQ Austria; Vanja Perovšek, Savjetnik za QA i razvoj, Univerzitet u Ljubljani; Nora Skarbuskiene, vd direktora SKVC; Kovačević Adi – WUS Austria; Baumann Bastian, nezavisni savjetnik za visoko obrazovanje i Alexander Kohler, Savezno ministarstvo za nauku i istraživanje/Vijeće za obezbjeđivanje kvaliteta obrazovanja nastavnika, Austria.
Generalno, opšte i posebne preporuke su usmjerene na neophodnost nastavka i intenziviranja saradnje Agencije i nadležnih obrazovnih vlasti s ciljem nastavka aktivnosti na akreditaciji visokoškolskih institucija u BiH prema postojećoj metodologiji i revidiranim ESG standardima kako bi se stekli neophodni preduslovi za priznavanje procesa akreditacije u BiH i uključivanje u EHEA. Takođe, a s obzirom da je već 16 okončalo dok je 14 vš institucija u procesu institucionalne akreditacije preporuke snažno akceptiraju pripremu svih učesnika za početak procesa akreditiranja studijskih programa na vš institucijama. U tom smislu, preporuke će Univerzitetu u Zenici poslužiti kao dobra osnova za kreiranje vlastitih planova i aktivnosti na akreditaciji studijskih programa i daljem razvoju QA sistema.
Ovim događajima ispred Univerziteta u Zenici prisustvovao je menadžer za kvalitet doc.dr.sc. Ibrahim Plančić.


02.09.2015.

Prijem svjetskog atletičara i sjajnog studenta Amela Tuke u Kabinetu rektora Univerziteta u Zenici

U utorak, 1. septembra 2015. godine, u Kabinetu rektora Univerziteta u Zenici, prof. dr. Dževada Zečića, upriličen je kratki prijem našeg sjajnog svjetskog atletičara Amela Tuke. Susretu je prisustvovao i doc. dr. Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Amel Tuka je apsolvent Mašinskog fakulteta UNZE-a, te smo mu i na ovaj način željeli izraziti zahvalnost za postignute rezultate na Svjetskom prvenstvu i odličnu promociju države Bosne i Hercegovine, sporta u našoj zemlji, a na indirektan način i Univerziteta u Zenici.

U zajedničkom ugodnom razgovoru rektor prof. dr. Dževad Zečić osvježio je sjećanja na trenutke nastupa našeg Amela na Svjetskom prvenstvu i emocije koje su državljani Bosne i Hercegovine zajedno sa njim proživjeli. Također, razgovaralo se ukratko o specifičnostima i uvjetima razvoja sporta u našoj državi, kao i daljim sportskim aktivnostima našeg Amela u predstojećoj Dijamantnoj ligi. Iskazana je i zajednička želja da se Amelove studentske aktivnosti dalje odvijaju zadovoljavajućim tokom, te tako uskoro finalizuje i njegovo nastojanje za stjecanje akademske titule.

Uz želju za dalje sportske i studentske uspjehe našeg najboljeg atletičara i sjajnog studenta spomenute su i određene aktivnosti u vezi s obilježavanjem 15 godina Univerziteta u Zenici, te daljim izražavanjem zahvale akademske zajednice našem Amelu Tuki na postignutim rezultatima i promociji države i Univerziteta. Ostale fotografije možete pogledati ovdje.


01.09.2015.

Godišnja naučna nagrada "Ibn Sina"

Naučnoistraživački institut "Ibn Sina" u Sarajevu je ustanovio Godišnju naučnu nagradu pod imenom i u čast čuvenog iranskog filozofa, liječnika i naučnika.
Rok za prijave i slanje radova je 15.01.2016. godine.
Više informacija možete naći ovdje.


01.09.2015.

Poziv na 5. naučnu konferenciju "Jahorinski poslovni forum: Turizam i konkurencija", od 24. do 26. februara 2016.

Više informacija, uključujući poziv za autore, možete naći ovdje.


28.08.2015.

21/24.07.2015. MF UNZE: ODRŽANA XIX TMT KONFERENCIJA U BARCELONI

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici zajedno sa Universidad Politecnica de Catalynia iz Barcelone (Fakultet za industrijsko inženjerstvo) I Bahčešehir University of Istanbul (Mašinski fakultet) uspješno su organizovali XIX tradicionalnu konferenciju TMT 2015. Domaćin konferencije bio je UPC Barcelona koji je ovogodišnju konferenciju uklopio u kalendar zajedno sa konferencijom MESIC 2015. Svakog od tri dana konferencije održana su zajednička plenarna predavanja-izlaganja nakon čega je slijedio rad u sekcijama. U Zborniku radova za konferenciju TMT 2015 svoje mjesto je našlo više od 100 radova iz 25 zemalja i više od 250 autora. Izloženi radovi naći će svoje mjesto u elektronskom Zborniku radova.

Više o samoj konferenciji koju je svečano otvorio rektor UPC Barcelona možete pogledati na www.tmt.unze.ba i www.mesic.upc.ed.

Predsjednik Organizacijskog odbora TMT 2015 prof.dr h.c.dr Sabahudin Ekinović svečano je najavio jubilarnu XX TMT na lokaciji južnog Mediterana.

tmt2015_1 tmt2015_3 tmt2015_2 tmt2015_4


17.07.2015.


16.07.2015.

09.07.2015. KATEDRA ZA EKOLOŠKO INŽENJERSTVO I CIP UNZE: ODRŽAN OKRUGLI STO

goletic_150716_1 goletic_150716_2 U čitaonici Metalurškog instituta UNZE održan je Okrugli sto poslovne zajednice, privrednika, resornih ministarstava, agencija, agencija za razvoj i studenata koji su organizovali Katedra za ekološko inženjerstvo Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Centar za inovativnost i preduzetništvo UNZE. Tema Okruglo stola je bila: RAZVOJ MASTER STUDIJA "OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I OKOLINSKI ASPEKTI" a u  sklopu Evropskog Tempus projekta Renewable Energy Studies in Western Balkan Countries“ (RESI), kojeg vodi Univerzitet Hohenheim iz Stutgarta.

Nakon pozdravnog obraćanja rektora UNZE prof.dr Dževada Zečića, uslijedilo je predstavljanje Tempus projekta RESI od strane voditelja projekta –  prof.dr Šefketa Goletića. U svom izlaganju, prof. Goletić je istakao značajne potencijalne mogućnosti uticaja obnovljivih izvora energije na razvoj regije Centralna Bosna i naše države. Doc.dr Nusret Imamović je govorio o izazovima korištenja obnovljivih izvora energije i predstavio je novi master studijski program na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. prof.dr Darko Petković je govorio o pripremama za formiranje WBC regionalnog klastera obnovljivih energetskih izvora, a doc.dr Džafer Dautbegović je najavio 5. međunarodnu konferenciju o zaštiti okoliša i upravljanju materijalnim tokovima “EMFM 2015“ koju organizuje Mašinskom fakultetu u Zenici sa partnerima: Univerzitet za primjenjene nauke u Triru, Department za zaštitu okoliša u Birkenfeldu, Njemačka i Tehnički fakultet u Boru, Srbija.

U panel diskusiji dati su vrlo korisni savjeti i sugestije timu UNZE na ovom projektu. Na okruglom stolu učešće je uzelo više od 80 učesnika a događaj su pratili i brojni predstavnici elektronskih medija.

eu_flag_tempus header-resi-tempus_v8


16.07.2015.

15.07.2015. CIP I MF UNZE: PROTOKOL O SARADNJI SA KOMPANIJOM BME TEŠANJ

 

Kao rezultat višegodišnje poslovne saradnje CIP I MF UNZE sa kompanijom BME iz Tešnja, koja je dio renomiranog holandskog sistema za proizvodnju kamionskih prikolica te opreme za unutrašnji transport, potpisan je protokol o saradnji.  Njime se planira nastavak međunarodnog projekta kroz koji su studenti Mašinskog fakulteta boravili na praksi u Holandiji i fabrici u Tešnju, te radili svoje diplomske i seminarske radove. Cilj je u narednom periodu osnažiti i poslovnu saradnju te pokrenuti stručne i naučno-istraživačke projekte osoblja MF UNZE.

Protokol su ispred MF UNZE I BME Tešanj potpisali doc.dr Fuad Hadžikadunić i gosp. Edin Garić, dipl.ing. a u ime CIP događaju su prisustvovali prof.dr Darko Petković i Lamija Subašić, koordinator projekta sa Univerzitetom u Eindhovenu.


15.07.2015.
14. JULA 2015.: NA UNZE-u ODRŽANO LOKALNO FINALE WBCInno TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU POSLOVNU STUDENTSKU IDEJU‏ I PROGLAŠENI POBJEDNIČKI TIMOVI:
 • „SCOOL“ s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i
 • „AHUDUDU“ s Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru


U svrhu povezivanja univerzitetâ i privrede te poticanja preduzetničkog duha kod studenata, u sklopu projekta WBCInno, u julu 2015. organizirana su takmičenja za najbolje studentske poslovne ideje na svim partnerskim univerzitetima sa Zapadnog Balkana.

Lokalno finale WBCInno takmičenja održano je u utorak, 14. jula 2015. na našem Univerzitetu. Mada naslovljeno kao lokalno, takmičenje je preraslo ovu odrednicu i okupilo timove ne samo s UNZE-a nego i s univerzitetâ u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru.

Poslovne planove i sedmominutne „pitch“ prezentacije je pregledala i ocijenila Komisija za ocjenu radova, u sastavu: v. as. mr. sc. Dženan Kulović, predsjedavajući, (Katedra za menadžment i organizaciju, Ekonomski fakultet UNZE-a); Mirza Sikirić, član, (Opći poslovi i lokalni ekonomski razvoj, ZEDA - Agencija za ekonomski razvoj Zenica); doc. dr. Ibrahim Plančić, član, (Katedra za proizvodne tehnologije, Mašinski fakultet UNZE-a); doc. dr. Nusret Imamović, član, (Katedra za ekološko inženjerstvo, Mašinski fakultet UNZE-a) i mr. sc. Mustafa Hadžalić, član (Zavod za mašinstvo, Metalurški institut "Kemal Kapetanović" UNZE-a).
Prema ocjeni Komisije, najbolji su bili timovi:
 • Scool, koji čine Anela Šemić, Mirzet Andelija, Dario Frimel i Anes Golubić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. (Poslovna ideja: osnivanje e-learning platforme za učenike osnovnih škola Bosne i Hercegovine) i
 • AHUDUDU, koji čine Irma Dedić, Emina Džafić, Selma Polić i Maida Dlakić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. (Poslovna ideja: proizvodnja, zamrzavanje i preprodaja malina).
Prema informacijama od koordinatora WBCInno projekta, pobjednički timovi sa svih partnerskih univerziteta imat će priliku tokom jula i augusta 2015. otići na pripreme u Podgoricu, potom u posjetu jednom od evropskih partnerskih univerziteta, a u septembru 2015. odmjerit će snage na Regionalnom takmičenju u Beogradu, gdje će prisustvovati i predstavnici poslovnih inkubatora s ciljem da zaista dobrim idejama ponude mjesto u inkubatorima i tako im omoguće da započnu pravi poslovni život.


14.07.2015.

ZDRAVSTVENI FAKULTET UNZE: II NAUČNO - STRUČNA KONFERENCIJA O SESTRINSTVU SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM ¨SESTRINSTVO JUČER, DANAS I SUTRA¨18.-21.11.2015.

PRVO OBAVJEŠTENJE

II  NAUČNO - STRUČNA KONFERENCIJA O SESTRINSTVU SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM  ¨SESTRINSTVO JUČER, DANAS I SUTRA¨18.-21.11.2015.

Veliko mi je zadovoljstvo  i čast pozvati Vas da uzmete učešće u radu II Naučno-stručne konferencije sa međunarodnim učešćem na kojoj ćete imati prilika da prezentirate aktuelne teme iz oblasti sestrinstva, da razmijenimo mišljenja, te razriješimo dileme oko kompetencija, nove uloge sestrinstva, značaja u radu kao i oko potrebe podsticaja postdiplomskog i doktorskog obrazovanja i stjecanja akademskih titula u oblasti sestrinstva. Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici prepoznao je potrebu organiziranja ovakvog skupa, kao mjesta okupljanja stručnjaka iz oblasti sestrinstva sa ciljem unapređenja ove oblasti. Teme konferencije obuhvataju sve aspekte sestrinstva u kojima ćete moći izlagati radove i prikaze slučajeva. Nadamo se da razumijete važnost i značaj ovog skupa i odazvati se  našem pozivu.

Predsjednik naučnog i organizacionog odbora prof dr sc Salih Tandir

detaljnije ...


13.07.2015.

CIP UNZE: Poziv na lokalno finale WBCInno takmičenja za najbolju poslovnu studentsku ideju


Lokalno finale Takmičenja za najbolju poslovnu studentsku ideju održat će se sutra, 14. jula 2015., s početkom u 13 sati u Multimedijalnom centru CIP-a UNZE-a (na adresi Travnička 7, 72 000, tj. u zgradi biblioteke Metalurškog instituta).


Dnevni red

12:30 – 13:00 Registracija takmičara (30 min.)
13:00 – 13:15 Otvaranje lokalnog finala i predstavljanje timova takmičara i članova žirija (15 min.)
13:15 – 13:20 Pozdravno obraćanje – prof. dr. Darko Petković, direktor Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a i šef UNZE-ovog tima za projekat WBCInno (5 min.)
13:20 – 14:20 Predstavljanje poslovnih ideja (cca. 60 min.)

 • Pitch – 7 min./tim
 • Kratka pitanja i odgovori  – 3 min./tim
 • Ocjenjivanje – 1 min./tim

14:20 - 14:45 Pauza & Paralelno vrijeme da žiri ocijeni radove (25 min.)
14:45 – 15:00 Ceremonija proglašenja pobjednička dva tima (15 min.) & dodjela certifikata učesnicima (30 min.)


Kancelarija za poslovnu podršku Univerziteta u Zenici želi srdačnu dobrodošlicu svima koji su zainteresirani da prisustvuju takmičenju, slušaju prezentacije studentskih poslovnih ideje i tako podrže naše takmičare!


10.07.2015.

LISTA ODOBRENIH RAZMJENA PO MEVLANA POZIVU 2015/2016

Rezultate Mevlana poziva za akademsku 2015/2016 možete pogledati na sljedećim linkovima:

Pozivamo studente čije su aplikacije bile uspješne da se jave u Ured za međunarodnu saradnju u ponedjeljak/utorak u 10:30h kako bi se pristupilo pripremi ostale dokumentacije.


10.07.2015.

CIP UNZE: U SARAJEVU ODRŽAN POSLJEDNJI TRENING ZA STUDENTE U SKLOPU PRIPREMA ZA WBCInno TAKMIČENJE

U četvrtak, 2. jula 2015., održan je trening za timove iz Sarajeva koji su se prijavili na WBCInno takmičenje Univerziteta u Zenici.

• Ovom prilikom se najprije želimo zahvaliti prof. dr. Željku Šainu, dekanu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji nam je izašao u susret i ustupio učionicu.

Spomenuti trening je imao dva dijela: u prvom je mr. sc. Regina Wagner (Tehnički univerzitet u Hamburgu - TUH) održala prezentaciju o saradnji između univerziteta i preduzeća i tokom svog izlaganja naglasila najbitnije aspekte u procesu pisanja poslovnog plana (vizija i strategija, poslovna ideja, tim, procjena poslovnog plana, marketing, organizacija, istraživanje i razvoj, proizvodnja, mjesto, pravni oblik, raspored, rizici i finansiranje).
U drugom dijelu treninga data je prilika takmičarima da (prije predaje radova) u direktnom razgovoru dobiju odgovore na pitanja koja su im se pojavila u toku pisanja poslovnih planova.
(Prisutni su, također, informirani o izuzetnoj otvorenosti Tehničkog univerziteta u Hamburgu za strane studente i istraživače, koji mogu doći kao gosti na ovaj Univerzitet i jedan period provesti radeći na svojim istraživačkim projektima).


Rok takmičarima za predaju radova je nedjelja, 12. jula 2015., a prvi krug takmičenja je zakazan za utorak, 14. jula 2015., na Univerzitetu u Zenici.


07.07.2015.

CIP UNZE: U okviru TEMPUS-ovog projekta iDEAlab održan seminar „Razvijanje vještina za upravljanje projektima za otvorene inovacije i preduzetništvo“

Seminar „Razvijanje vještina za upravljanje projektima za otvorene inovacije i preduzetništvo“ održan je 16. i 17. juna 2015. na Školi za menadžment Univerziteta u Šefildu. Seminar su zajednički pripremili i održali WUS Austrija i Univerzitet iz Štutgarta.

Ovaj seminar bio je posljednji, od ukupno četiri, osmišljen za davanje podrške razvoju iDEAlabova na partnerskim univerzitetima. Cilj seminara bio je da: 
- približi osnovne zadatke, alate i tehnike dobrog upravljanja projektima,
- omogući učesnicima razmjenu iskustava iz oblasti upravljanja projektima,
- stavi naglasak na komunikaciju i upravljanje konfliktima u otvorenim inovacijama i preduzetništvu,
- dadne uvid u virtualnu iDEAlab platformu,
- predstavi iskustva iz Šefilda u pogledu pomaganja preduzetništva te inovativnih i preduzetničkih projekata,
- predstavi šest iDEAlaboratorija na partnerskim univerzitetima (s obzirom na njihov trenutni status, izazove, nabavku opreme, zvanični početak rada, module za obuke i mentorstva), 

Na kraju je održan i sastanak u vezi s projektom (tj. o okončanim aktivnostima i narednim koracima).

Zapisnik i prezentacije su date u nastavku:

Gosti su, također, bili pozvani da 18. i 19. juna 2015. prisustvuju 8. međunarodnoj konferenciji o preduzetništvu, inovacijama i regionalnom razvoju (The 8th International Conference for Entrepreneurship, Innovation and Regional Development - ICEIRD 2015), koju organizuje Univerzitet u Šefildu s ciljem razmatranja uloge preduzetništva u restrukturiranju i rastu regija. Učesnici su imali priliku razmijeniti iskustva i znanja iz najnovijih istraživanja o preduzetništvu, pametnom rastu i konkurentnosti.

02.07.2015.

CIP UNZE: UČEŠĆE NA KONFERENCIJI O INTELEKTUALNOM VLASNIŠTVU U SARAJEVU

Direktor CIP UNZE prof.dr Darko Petković, voditelj odjela za poslovni razvoj Lamija Subašić i prof.dr Regina Wagner sa TU Hamburg koja je gost UNZE na Tempus projektu WBC INNO učestvovali su na Konferenciji „Sistem diseminacije tehnologije i uloga prava intelektualnog vlasništva“ koja je održana 02.07.2015., u hotelu Hollywood, ul.Dr. Mustafe Pintola 23, Ilidža, Sarajevo sa početkom u 10:00 sati.

Nakon pozdravnog obraćanja direktorice Instituta za intelektualno vlasništvo BIH gosp. Lidije Vignjević svoje jednosatno vrlo konstruktivno predavanja upriličio je gosp. Vladimir Yosifov, dugogodišnji direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Prof.dr Habip Asan je predstavio nacionalni ured za patente Turske, nakon čega su slijedili prikazi inovacijskih praksi u BIH.

Završno izlaganje održao je Johannes Werner, iz ureda za međunarodnu saradnju Austrijske patentne kancelarije.


30.06.2015.

CIP UNZE I KATEDRA ZA EKOLOŠKO INŽENJERSTVO: NAJAVA OKRUGLOG STOLA ZA 09.07.2015.

Dana 09.07.2015.godine u čitaonici Metalurškog instituta UNZE (početak u 9,00 h) održat će se Okrugli sto na temu Obnovljivih izvora energije i ekološkog inženjerstva u sklopu Tempus projekta RESI (Renewable Energy Studies in Western Balkan Countries). Na okruglom stolu biće predstavljen  projekt RESI, predstavljeni izazovi korištenja obnovljivih izvora energije i predstavljanje novog master programa na Mašinskom fakultetu, pripreme za formiranje WBC regionalnog klastera obnovljivih energetskih izvora  te najava konferencije EMFM 2015 nakon čega je planirana diskusija učenika. Detaljna Agenda data je u prilogu.

30.06.2015.

CIP UNZE: PRVI SASTANAK ORGANIZACIJSKOG ODBORA KONFERENCIJE „JAHORINSKI POSLOVNI DANI 2016“

Dana 24.06.2015.godine održan je prvi sastanak predstavnika Organizacijskog i Naučnog odbora Konferencije sa međunarodnim učešćem koji zajednički organizuju Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici i Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Domaćin sastanka bio je dekan EF UIS v.prof.dr Ljubiša Vladušić, koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora. Na sastanku su razmatrani završni izvještaj o konferenciji JPD 2015, razmatranje tema za narednu konferenciju JPD 2016, imenovanje novih članova projektnog tima, rokovi, mjesto i termin održavanja, te druga povezana pitanja sa konferencijom JPD 2016.

30.06.2015.

RADNA VERZIJA STRATEGIJE RAZVOJA UNIVERZITETA U ZENICI ZA PERIOD 2015-2020

Postovane kolegice i kolege, nastavnici i saradnici, studenti i ostali zaposleni na UNZE, te brojni drugi stakeholder-i koji svoj rad dijelom vezujete i za Univerzitet u Zenici. U prilogu ove informacije nalazi se radna verzija Strategije razvoja UNZE za period 2015-2020 godina.
Molimo Vas da nam sve Vase kritike, savjete, primjedbe, sugestije te druge opservacije dostavite u narednih mjesec dana (d0 30.07.2015).
Iste mozete dostaviti na mail adrese sekretara tima prof.Amre Muslic (amra.muslic@unze.ba) ili QA menadzera UNZE doc.dr Ibrahima Plancica (iplancic@mf.unze.ba).

Strategiju možete pogledati OVDJE.

29.06.2015.

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI SA ANUBIH

Dana 26.06.2015. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) održan je sastanak između predstavnika ANUBiH i Univerziteta u Zenici. Cilj sastanka bio je potpisivanje Općeg sporazuma o suradnji između ANUBiH i Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“, odnosno Univerziteta u Zenici. Pored potpisivanja Sporazuma, razgovaralo se i o trenutnoj situaciji u oblasti naučnoistraživačkog i stručnog rada u BiH, te Platformi za zajedničko djelovanje ANUBiH sa univerzitetima u BiH, koju je ANUBiH donijela početkom 2015. godine.

Univerzitet u Zenici predstavljali su prof.dr Dževad Zečić, rektor, prof.dr Aleksandar Karač, prorektor za naučnoistraživački rad, te mr. Omer Beganović, v.d. direktor Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“. Ispred ANUBiH, sastanku su prisustvovali Akademik Miloš Trifković, predsjednik ANUBiH, Akademik Lidija Lincender-Cvijetić, Akademik Adila Pašalić-Kreso, Akademik Zijo Pašić, te mr. Amra Avdagić.

Ostale fotografije mozete pogledati ovdje.

25.06.2015.

ODRŽAN 9-TI NAUČNO STRUČNI SKUP SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM QUALITY 2015

U peridou 10-13 juna, u Neumu – Bosna i Hercegovina, održan je 9-ti Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem QUALITY 2015. Takođe, ove godine, Skup je bio dio TEMPUS projekta EQIWBC.

U Zborniku radova je prihvaćeno i štampano 96 radova od strane 277 autora i koautora iz 11 zemalja Evrope (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Madžarska, Poljska, Rumunija, Estonija).

Skupu je prissustovalo više od 70 učesnika koji su izlaganja autora obogatili brojnim diskusijama što je dalo poseban doprinos kvalitetu Skupa. Učesnici su saglasni da je skup opravdao svoja očekivanja te su dali punu podršku nastavku ovakvih aktivnosti.

Skup je radio u Plenarnoj sjednici gdje su prezentovana 2 Uvodna izlaganja, te nastavio rad po sekcijama u zavisnosti od tematike radova pojedinih autora. Najveći broj radova je bio iz područja kvaliteta proizvoda i procesa, zatim metrologije, kvaliteta u visokom obraovanju, zaštite okoliša, itd. 

OKRUGLI STO na temu „ŠTA NAM DONOSI NOVI ISO 9001“

U sklopu održavanja 9-tog Naučno-stručnog skupa QUALITY 2015, održan je i okrugli sto na temu „Šta nam donosi novi ISO 9001“ Ova tema se nametnula kao aktuelna radi skorije verzije ovog najpouplarnijeg standarda, te se osjetila potreba da učesnici „iz prve ruke“ čuju o promjenama koje nas očekuju u novom izdanju.

Uvodničar je bio Goran Kliškić, iz TUV NORD-a Hrvatska, koji je na popularan način obradio promjene koje se očekuju u novom izdanju standarda. Nakon izlaganja je nastavljana diskusija po ovoj temi, gdje su učesnici iznijeli svoja mišljenja kao i nedoumice oko nekih od najavljenih promjena. Svi učesnici se nadaju da će novo izdanje doprinijeti novom kvalitetu u organizacijama koje ga usvoje i budu primjenjivale.

Galeriju slika možete pogledati na http://www.quality.unze.ba/2015/index.html

16.06.2015.

09/13.06.2015. TEMPUS RESI: SEMINAR NA TEHNIČKOM  UNIVERZITETU U SOFIJI (BUGARSKA)

Projektni timovi sa pet univerziteta Zapadnog Balkana (Zenica, Podgorica, Mostar i 2 iz Albanije) su u okviru aktivnosti projekta TEMPUS  - RESI koji vodi Univerzitet Hohenheim iz Štutgarta (Njemačka) imali višednevni seminar u Sofiji. Izvrstan domaćin bio je Mašinski fakultet Tehničkog univerziteta iz Sofije. Tokom seminara partneri sa prostora Zapadnog Balkana predstavili su svoja praktična rješenja na realizaciji priprema magistarskog studija iz oblasti obnovljivih izvora energije i ekologije (za UNZE doc.dr N.Imamović), jednogodišnjeg učinka u projektu RESI te plan aktivnosti za narednu godinu (za UNZE prof.dr Darko Petković). Svoj kritički osvrt na rješenja dali su predstavnici EU univerziteta iz Hohenheima, Stutgarta, Beča, Bratislava i Sofije. Posebna diskusija i radni panel su vođeni oko priprema za realizaciju doktorskog studija iz ove oblasti. Partnerima je naglašen značaj intenziviranja nabavke opreme u što skorije vrijeme ta početak master studija koji je na MF UNZE planiran u akademskoj 2015/16.godini. Posebna rasprava vođena je o načinima i modelima diseminacije projekta. Predstavnici univerziteta iz Albanije i BIH (prof.Petković, prof. Karaj, Prof.Koettke, prof.Gruda) su imali posebne sastanke u cilju pripreme održavanja okruglih stolova u cilju formiranja klastera inovativnih centara obnovljivih izvora energije koji su planirani da se formiraju do kraja 2015.godine. U tom smislu će tim UNZE već tokom juna-jula 2015.godine održati prvi okrugli sto sa potencijalnim partnerima iz regije na kome će predstaviti projekt RESI, planirani magistarski studij te koncept jačeg poslovnog uvezivanja fakulteta sa poslovnim sektorom. Poslednjeg dana seminara upriličena je posjeta istraživačkom institute za obnovljive izvore Akademije nauka I umjetnosti Bugarske a za tim UNZE i odvojena posjeta laboratorijama Mašinskog fakulteta TU Sofija. U radu seminara u Sofiji učestvovali su ispred MF UNZE predstavnici Katedre za ekološko inženjerstvo prof.dr Šefket Goletić, doc.dr Nusret Imamović i doc.dr Džafer Dautbegović (stručni dio projekta) te direktor CIP UNZE prof.dr Darko Petković (projektni menadžment).

08.06.2015.

1. juna 2015., ODRŽAN TRENING ZA STUDENTE U SKLOPU PRIPREMA ZA WBCInno TAKMIČENJE

U ponedjeljak, 1. juna 2015., su u Mulitimedijalnom centru CIP-a UNZE-a održane prezentacije za timove u okviru priprema za WBCInno takmičenje.

Predavači su bili predstavnici kompanija BME i Coca-Cola. Naime, ugostili smo gospodina Almira Plančića iz Tešanja, koji je održao predavanje pod naslovom “Primjena SAP softvera u proizvodnji” te gospodina Borisa Šatordžiju iz Banja Luke, koji je predstavio “Logističke aspekte rada u kompaniji Coca-Cola BH".

Osnovni cilj je bio takmičarskim timovima dati detaljan uvid u značaj: inovativnog pristupa u firmama; podrške preduzetništvu (što se i kroz projekte promoviše); proizvodnje i logistike; odnosa sa kupcima; izgradnje brenda; sistema kvaliteta; upravljanja ljudskim resursima; timskog radu, itd.

05.06.2015.

POZIV NA 5. MEĐUNARODNU NAUČNO-STRUČNU KONFERENCIJU "UPRAVLJANJE OKOLIŠEM I MATERIJALNIM TOKOVIMA - EMFM2015"

POZIV na 5. međunarodnu naučno-stručnu konferenciju "Upravljanje okolišem i materijalnim tokovima - EMFM2015"od 5. do 7. novembra 2015, u hotelu Zenica, Zenica, Bosna i Hercegovina http://emfm.unze.ba/ 
Konferenciju zajednički organiziraju Mašinski fakultet (Univerziteta u Zenici, Bosna i Hercegovina), Tehnički fakultet iz Bora (Univerzitet u Beogradu, Srbija) i Kampus za okoliš u Birkenfeldu (Univerzitet primijenjenih nauka u Trieru,  Njemačka). 
Konferencija EMFM 2015 predstavlja forum za razgovor o naučnim istraživanjima i praksi u oblasti upravljanja okolišem i materijalnim tokovima. Stoga je osnovni cilj okupiti istraživače, naučnike i stručnjake iz kompanija, institucija, agencija i univerziteta radi razmjene ideja o najnovijim dešavanjima i dostignućima na području nauke o okolišu. 
Želimo pozvati sve potencijalne učesnike da prijave radove o sljedećim temama: Okolišno inženjerstvo, Obnovljivi izvori energije i okolišni aspekti, Upravljanje okolišem, ISO 14001 i EMAS, Upravljanje materijalnim tokovima, Analiza životnog ciklusa, Održivi razvoj, Industrijska ekologija, Upravljanje energijom, Čista proizvodnja i Ekološka efikasnost. 

Više podataka je dostupno u prilogu i na web-stranici http://emfm.unze.ba/

 

04.06.2015.

RADIONICA I SASTANAK NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU

U okviru EU Tempus projekta JP 543662-2013 EQIWBC, Univerzitet u Kragujevcu je organizovao radionicu na temu "Promocija menadžmenta kvalitetom u cilju unapređenja saradnje univerziteta i privrede" u Biznis inovacionom centru Kragujevac.
Na radionici su izložene zanimljive prezentacije istaknutih eksperata iz Belgije, Portugala, Španije, Poljske i Slovačke. Na Fakultetu inženjerskih nauka je održan i sastanak projektnih partnera, na kojem su usaglašene dalje aktivnosti projekta, koji će trajati do kraja 2016. godine. Univerzitet u Zenici je predstavljao prodekan za naučno-istraživački rad Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

 

04.06.2015.

STUDENTI U POSJETILI FAD PREVENT, ENKER, MANN HUMMEL I POBJEDA U TEŠNJU

Uvaženi profesori, Članovi Katedre za proizvodne tehnologije (prof. dr. Sabahudin Ekinović, doc. dr. Ibrahim Plančić i V. as. mr Edin Begović) i članovi Katedre za održavanje (prof. dr. Darko Petković i V. as. dr. Fuad Klisura - direktor IPI Instituta za privredni inženjering Zenica), zajedno sa studentima III i IV godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici (Odsjeci: Menadžment proizvodnih tehnologija, Inženjerska ekologija, Održavanje, Opće mašinstvo) i studentima III godine Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici izvršili su posjetu firmama: FAD PREVENT u Jelahu (tvornica kočionih diskova), ENKER Tešanj tvornica svjećica, MANN HUMMEL tvornica filtera, te POBJEDA Tešanj tvornica autodijelova, gdje su se studenti upoznali se sa proizvodnim procesima ovih kompanija. U smislu stalne težnje gore pomenutih Fakulteta da se nastavni procesi što više i bolje približe realnim praktičnim potrebama industrijskog šireg i užeg proizvodnog okruženja, studenti su imali priliku upoznati se sa industrijskim primjerima iz domena obrađenih nastavnih cjelina. Na osnovu svega viđenog, sa ponosom se može istaći da se gore pomenute Firme, između ostalih, mogu navesti kao reprezentativne u oblasti uspješnog privrednog poslovanja i adekvatno provedene privatizacije. Najljepše zahvale upućujemo menadžmentima gore pomenutih kompanija na izuzetnoj susretljivosti i ''domaćinskom'' prijemu.

02.06.2015.

55. MAŠINIJADA – TIVAT 2015 (CRNA GORA)

Prvi put nakon 25 godina, Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici učestvovao je na 55. Mašinijadi (susretima studenata Mašinskih fakulteta ex-Jugoslavije) održanoj u gradu Tivtu u Crnoj Gori u periodu od 07.05. do 12.05.2015. godine. Zahvaljujući angažmanu i maksimalnom naporu: Rektora Univerziteta u Zenici prof. dr. sc. Dževada Zečića, prof. dr. sc. Jovana Sredojevića, prof. dr. sc. Šefketa Goletića, dekana – doc. dr. sc. Fuada Hadžikadunića, prof. dr. sc. Darke Petkovića, potom ličnom angažmanu studenata iz Ekipe, te v. prof. dr. sc. Mirjane Mađarević koja je sa studentima provela cjelokupno vrijeme, studenti-predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici otišli su na Mašinijadu u CG na takmičenja iz domena sporta i znanja. Također, posebne zahvale Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici duguje firmama ''TEXIMP SA'' d.o.o. Zenica - gospodin Franjo Šestak, ''IPI-Institut za privredni inženjering'' d.o.o. Zenica – direktor dr. sc. Fuad Klisura, i autoservisu ''Uzeirbegović'' – gosp. Senad Uzeirbegović bez čije podrške i pomoći realizacija ovog ''projekta'' ne bi bila moguća. Na Mašinijadi je uzelo učešće 17 fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije (Ljubljana, Maribor, Podgorica, Novi Sad, Beograd, Mostar, Split, itd.). Ekipu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici činili su: Kasapović Alen, Bašić Edin, Hekić Admir, Matoruga Eldar, Kargić Haris, Mujkanović Ahmed, Bahtić Mahmut (koji je bio najbolji igrač turnira) i Kargić Hazim koji su na ovom turniru osvojili 1. mjesto i time zaslužili zlatni pehar i medalje. Po dolasku ''zlatnih momaka'' upriličen je sastanak u dekanatu Mašinskog fakulteta, kao i prijem u rektoratu Univerziteta u Zenici.

Pored ovih dešavanja, posjeta gradovima Crne Gore je iskorištena i za naučno-stručnu posjetu predstavnika Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici (dekan - doc. dr. Fuad Hadžikadunić, prof. dr. Darko Petković, prof. dr. Šefket Goletić) i direktora preduzeća IPI-Institut za privredni inženjering d.o.o. Zenica (dr. sc. Fuad Klisura), fakultetima Univerziteta Crne Gore: Mašinskom fakultetu u Podgorici, Biotehničkom fakultetu Podgorica, te Institutu za biologiju mora u Kotoru. Svrha posjete je bila razmjena informacija iz dosadašnjih iskustava fakulteta u oblasti nastavnog, naučno-istraživačkog i stručnog djelovanja, adekvatnosti studijskih ciklusa i programa, primjene Bolonjskog procesa, organizacije naučno-stručnih skupova i časopisa. Također, izvršena je razmjena ideja za zajedničko djelovanje u smislu međunarodnih projekata, mobilnosti akademskog osoblja i studenata, saradnje na naučno-istraživačkom planu, te realizaciji bilateralne naučno-istraživačke saradnje. U okviru posjete izvršena je posjeta laboratorijskih i drugih kapaciteta gore pomenutih institucija.

29.05.2015.

U UTORAK, 26. MAJA 2015., ODRŽAN WBCInno TRENING ZA STUDENTE, KOJI SE PRIJAVILI SVOJE POSLOVNE IDEJE NA WBCInno TAKMIČENJE

U Multimedijalnom centru CIP-a UNZE-a je u utorak, 26. maja 2015., održan trening za studente koji su prijavili svoje poslovne ideje na takmičenje u sklopu projekta WBCInno.
Na treningu su takmičarima date upute kako će se vršiti ocjenjivanje studentskih ideja, te kao dodatni izvori predstavljene su teme pod naslovima: "Od ideje do uspješne kompanije", "Uvod u preduzetništvo", "Pisanje poslovnog plana" i "Analiza izvodljivosti".
Takmičari su upućeni da odaberu mentore s kojima će razraditi svoje ideje. (Naglašeno je da imaju punu slobodu u izboru, ali da vode računa da se radi o osobama s kojima zaista mogu dobro komunicirati/sarađivati - to mogu biti profesori, asistenti, predstavnici kompanija, itd.).
Naredna faza takmičenja je odabir dvije ideje (dva tima) za odlazak u Beograd na Regionalno takmičenje, koje će se održati u septembru 2015., a gdje će prisustvovati i predstavnici poslovnih inkubatora (koji su već uključeni u ovaj projekat), te će postojati realna mogućnost da dobre ideje dobiju svoje mjesto u njihovim inkubatorima i započnu svoj realni poslovni život.
Kao dodatna motivacija, navedeno je da će najbolje ekipe s ovog, uvjetno rečeno, lokalnog nivoa, dobiti nagradno putovanje u Njemačku i posjetiti Tehnički univerzitet u Hamburgu - TUH (koji je projektni partner), te još neke institute/institucije smještene u Hamburgu.

Ovom prilikom su prisutni pozvani i na 2. trening, koji će se održati u ponedjeljak, 1. juna 2015., u periodu od 14 do 18 sati, kada će gostovati predstavnici bh. kompanija: gdin. Almir Plančić iz firme BME (Tešanj) i držati predavanje o temi "Primjena softvera SAP u proizvodnji" i gdin. Boris Šatordžija iz firme Coca-Cola (Banja Luka) o temi "Logistički aspekti rada Coca-Cola BH".

29.05.2015.

ALPE ADRIA STIPENDIJA ZA STUDIJ U MAĐARSKOJ ZA ZIMSKI SEMESTAR 2015/2016OCENTICU  DR SC ILKNUR AYDIN AVCI

UNIVERZITET  PÉCS i Grad PÉCS su obajvili poziv za dodjelu stipendija studentima univerziteta članova Alpe Adria konferencije za zimski semestar akademske 2015/2016.godine. 

Kako je Univerzitet u Zenici odnedavno primljen u članstvo Alpe Adria konferencije studenti Univerziteta u Zenici mogu aplicirati za ovu stipendiju.

Detaljnije informacije o stipendiji možete pogledati ovdje.

28.05.2015.

ZDRAVSTVENI FAKULTET UNIVERZITETA U ZENICI UGOSTIO JE DOCENTICU  DR SC ILKNUR AYDIN AVCI

Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici ugostio je docenticu  dr sc Ilknur Aydin Avci, koja dolazi sa Ondokuz Mayis Univerziteta iz Samsuna, Turska. Doc Aydin Avci posjetila je Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici u sklopu Mevlana programa razmjene nastavnog osoblja i studenata koje finansira Republika Turska. U sklopu svoje posjete Doc Aydin Avci održala je konstruktivni sastanak o budućoj suradnji zdravstvenih fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Samsunu (www.omu.edu.tr) kao i mogućnostima zajedničkih projektnih i istraživačkih aktivnosti. Tokom svog boravka Doc Aydin Avci održat će niz predavanja za studente Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici. Doc Aydin Avci tokom današnjeg dana (25.05.2015.) u Rektoratu Univerziteta u Zenici  sastala se da Rektorom Univerziteta u Zenici prof dr sc Dževadom Zečićem, prorektorom za međunarodnu suradnju i osiguranje kvaliteta prof dr sc Malikom Čabaravdićem te koordinatorom za međunarodnu suradnju Amrom Muslić, prof., tokom ovog sastanka razgovaralo se o budućim planovima i aktivnosima ove dviej ustanove.

27.05.2015.

ZAJEDNIČKA AKCIJA STUDENATA FILOZOFSKOG FAKULTETA I UPOSLENIKA UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE

Zenica, 26. maja 2015. – Uposlenici Univerzitetske biblioteke zajedno sa studentima druge godine Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zenici učestvovali su u zajedničkoj akciji sređivanja bibliotečke građe iz takozvane Philipsove donacije. Naime, Metalurškom institutu „Kemal Kapetanović“ Univerziteta u Zenici dodijeljena je značajna i vrlo obimna donacija u knjigama i ukoričenim serijskim publikacijama od strane Philipsove laboratorije iz Aachena. S obzirom da je većina doniranih knjiga na njemačkom jeziku bibliotekari i knjižničari Univerziteta i fakulteta dobili su pomoć od studenata njemačkog jezika gdje su zajedno raspoređivali knjige prema naučnim oblastima prije njihove stručne bibliotečke obrade i dodijeljivanja dijela donacije organizacionim jedinicama Univerzitetske biblioteke, odnosno Centralnom odjeljenju Univerzitetske biblioteke, fakultetskim bibliotekama i biblioteci samog Instituta.

Dodatne fotografije možete pogledati OVDJE i OVDJE.

26.05.2015.

OD 20. DO 22. MAJA 2015. ODRŽANA REKTORSKA KONFERENCIJA UNIVERZITETÂ ALPSKO-JADRANSKE REGIJE (AARC)

Rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Dževad Zečić, učestvovao je od 20. do 22. maja 2015. na Rektorskoj konferenciji univerzitetâ Alpsko-jadranske regije (AARC), koja je održana na Alpsko-jadranskom univerzitetu u Klagenfurtu (Austrija).
Naš Univerzitet je član ove Konferencije koju čini više od trideset univerziteta i koledža iz alpsko-jadranske regije. Stoga je ovo bila prilika da prisutni predstavnici visokoškolskih institucija razgovaraju o: regionalnim strategijama, poboljšanju saradnje između univerzitetâ Evropske unije i Alpsko-jadranske regije, pristupanju novih članova Asocijaciji, programima stipendiranja te o provođenju projekata, koji treba da osiguraju bolju saradnju između učlanjenih univerziteta, te o poboljšanju ukupnog razvoja u alpsko-jadranskom trouglu.
Organizatori ovogodišnjeg AARC-a iskoristili su ovaj susret da u radnim sesijama predstave ne samo aktivnosti i rezultate iz prethodnog perioda već i neke nove ideje, kao što su:
- „Alpsko-jadranski kolokvij za postdiplomce“ - ovo je prijedlog Alpsko-jadranskog univerziteta u Klagenfurtu, koji želi početi organizirati prvi kolokvij, čija će tema ovisiti o učešću i drugih fakulteta. Na sastanaku Naučnog komiteta u januaru 2015., članovi su predložili da se kolokvij održava svake godine o nekoj naučnoj temi, kako bi se olakšalo uključivanje mladih istraživača u alpsko-jadransku istraživačku zajednicu.  
- „Alpsko-jadranske stipendije za gostujuće profesore“ - Univerzitet u Klagenfurtu također predlaže osnivanje ovog programa, gdje bi se mogli prijaviti svi članovi AARC-a za boravak na Alpsko-jadranskom univerzitetu u Klagenfurtu. Cilj je promovirati umrežavanje u oblasti istraživanja i podučavanja. Program bi bio osmišljen tako da se profesorima omogući gostovanje na svim fakultetima, tj. u svim istraživačkim oblastima i predavačkim aktivnostima, a prezentacije i predavanja gostujućih profesora bi bila javno dostupna.
- „Alpsko-jadranska tematska konferencija“ - Alpsko-jadranski univerzitet u Klagenfurtu vidi ovu konferenciju kao mogućnost da se aktivno doprinese pozitivnom ekonomskom razvoju i da se spriječi trenutni 'odliv mozgova', kao i da se podrže razne aktivnosti na njegovanju regionalnih kulturnih vrijednosti. I ovdje bi se fakulteti izmjenjivali kao domaćini, a konferencija bi služila za razgovor o svim aktuelnim temama u vezi s alpsko-jadranskom regijom. Na sastanku Naučnog odbora AARC-a u januara 2015. predloženo je da se ova tematska konferencija održava dan prije ili dan poslije Opće skupštine AARC-a, kako bi učesnicima AARC-a odmah bila ponuđena oba događaja.
U nastavku ovogodišnjeg AARC-a predložene su i dopune Statuta, a razmatrane su i nove prijave za članstvo, i tom prilikom je Univerzitet u Sarajevu primljen za člana.  
Iz Bosne i Hercegovine su još bili prisutni prof. dr. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli te prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu.

U konačnici se može reći da je Rektorske konferencije univerzitetâ Alpsko-jadranske regije protekla u produktivnim razgovorima, koji su rezultirali zajedničkim odlukama o daljem razvoju okvira i sadržaja rada Konferencije.

Rectors' Conferences of the Alps-Adriatic

26.05.2015.

JAČANJE INSTITUCIONALNIH KAPACITETA ZA OSIGURANJE KVALITETA – RADIONICA U BANJA LUCI

U okviru IPA 2011 Twinning projekta ''Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta”  u Banja Luci je 20. i 21.05.2015. godine održana peta po redu tematska radionica o upravljanju kvalitetom na visokoškolskim ustanovama .
Cilj ove radionice je rad na jačanju uloge menadžera za osiguranje kvaliteta u visokoškolskim ustanovama i podrška njihovom uticaju na poboljšanje kvaliteta njihovih institucija i sistema upravljanja kvalitetom.

Predstavnici javnih i privatnih visokoškolskih ustanova u BiH, nadležnih ministarstava i Agencije za visoko obrazovanje su u koordinaciji sa međunarodnim stručnjacima (Vanja Perovšek, Quality Assurance Advisor, University of Ljubljana,  Annina Barbara Müller Strassnig, Project Manager, Agency for Quality Assurance and Accreditation Austria - AQ Austria i Maria E. Weber, RTA MS-stalni savjetnik na Twinning projektu) diskutovali o tome kako oni definišu dobar kvalitet u osnovnim područjima djelovanja visokoškolskih institucija (npr. edukacija i učenje, istraživanje, razvoj osoblja…) i kako mogu doprinijeti povećanju svijesti o značaju kriterija i indikatora kvaliteta. Pri tome se razgovaralo o značenju kriterija i indikatora i njihovoj identifikaciji u visokoškolskim institucijama.


26.05.2015.

18-21.05.2015. GENT: BENCHMARKING SA KU LEUVEN

Tehnološki kampus u Gentu je bio domaćin višednevnog seminara u okviru Tempus BIHTEK projekta koji je podrazumijevao benchmarking Univerziteta u Zenici i Istočnom Sarajevu sa KU Leuven. U toku višednevnog rada  predstavnici UNZE I UIS imali su prilike da čuju brojne teme od interesa za međusobnu komparaciju kao: Presentation of the Faculty of Engineering Technology, Technology Campus Ghent:overview of research and financing (Chairman of the campus: prof. dr. Lieven De Strycker); Assessment, study programs and internal quality assurance (Vice chairman of Education: prof. dr. Dorine Bruneel), Internationalisation (International Liaisons Officer FET: Hilde Lauwereys),         Organisation of the Student Counselling Service (Dimitri Coppens), KU Leuven and KU Leuven R&D (Academic director: prof. dr. Frank Baert), Visit + presentation of the library (Librarian: Barbara De Mild),Human Resources (programme director: prof.ir. Karel Van den Steen). U zaključnom dijelu dogovoreni su naredni koraci u realizaciji i završetku ovog projekta. Na bazi provedenog benchmarkinga sa UIS te sa KU Leuven QA tim UNZE će pripremiti set mjera za poboljšanja stanja na UNZE kroz izvođenje različitih aktivnosti. Također, u planu je da se kroz projekt nabavi i određena IT oprema i software-i.

25.05.2015.

KOMINIKE IZ JEREVANA: MINISTARSKA KONFERENCIJA O PROVOĐENJU BOLONJSKOG PROCESA

Ministri 47 zemalja koje nadgledaju Bolonjski proces sastali su se tokom maja u Jerevanu da bi postavili nove smjernice za period do 2018.godine te analizirali nivo provođenja Bolonjskih regulative u periodu 2012-2015.godina. Ne propisujući nikakve nove striktne odredbe ministri su saglasni u potrebi daljeg poboljšavanja nivoa kvaliteta u oblastima učenja i predavanja, jačanju zapošljivosti diplomanata u konstantno promjenjivom tržištu rada, postizanju balansa između teorijskih i praktičnih kompetencija, jačanju preduzetništva i inovativnosti u svim oblastima studiranja, jačanju inkluzivnog obrazovanja, jačanju uloge stakeholder-a, te drugim bitnim i relevantnim elementima koji će dovesti do jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja (EHEA). Nova zemlja članica Bolonjskog procesa od 2015.godine je Bjelorusija. Naredna ministarska konferencija održat će se u Francuskoj 2018.godine. Kompletan sadržaj Kominikea iz Yerevana dat je u Prilogu.

25.05.2015.

STRUČNA EKSKURZIJA - POSJETA KOMPANIJAMA U GORNJEM VAKUFU, DONJEM VAKUFU I JAJCU

Studenti III i IV godine Fakulteta za metalurgiju i materijale su 21.05.2015. godine u okviru stručne ekskurzije posjetili kompanije SARAJ KOMERC u Gornjem Vakufu, KOMAR GIBS u Donjem Vakufu i ALLOY WHELLS u Jajcu.
Studenti su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim informacijama o navedenim kompanijama, proizvodnim procesima koji se uspješno odvijaju u ovim kompanijama kao i sa ispitivanjima i kontrolom kvalitete proizvoda. Stručna posjeta se kao i svake godine organizuje u okviru predmeta koje studenti slušaju na trećoj i četvrtoj godini.
Ovom prilikom, zahvaljujemo se menadžmentu kompanija koje su nam omogućili posjetu kao i našim domaćinima Nijazu Rujanac, direktoru površinske zaštite i Josipu Kalinić, upravitelju proizvodnje, kao i našim bivšim studentima Arminu Bušatlić, dipl. ing., Terzić Samiru, dipl.ing., Hamzi Lupčević, dipl.ing, Nasihi Kvrgić, dipl.ing.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

21.05.2015.

STIPENDIJE ZA STUDIJ NA UNIVERZITET NA PELOPONEZU

Univerzitet na Peloponezu u Grčkoj raspisao konkurs za dodjelu dvije stipendije studentima iz mediteranskih zemalja, koje nisu članice Evropske Unije, za jednogodišnji postdiplomski studij na Odsjeku za političke nauke i međunarodne odnose.

Stipendije su osigurane za dva studenta koji se budu našli u ekonomski najnepovoljnijem položaju.

Dodatne informacije o ovom studiju, uključujući program i strukturu studija, kao i aplikacijske materijale, mogu se naći na web stranici: www.pedis.uop.gr  ili putem elektronske adrese:  pms-med@uop.gr, kao i kontaktirajući broj telefona +30 27410 40040.

Registracija učešća vrši se elektronskim putem, najkasnije do 30.06.2015. godine.

20.05.2015.

SASTANAK SAVJETODAVNE GRUPE U OKVIRU TEMPUS PROJEKTA VIJEĆA EVROPE I EVROPSKE KOMISIJE U BIH POD NAZIVOM  „STRATEŠKI RAZVOJ VISOKOG OBRAZOVANJA I STANDARDA KVALIFIKACIJA“

U Trebinju 14. i 15. 05. 2015. godine održan je sedmi sastanak savjetodavne grupe u okviru tempus projekta Vijeća evrope i Evropske komisije u BiH pod nazivom  „Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“ .
Zadatak savjetodavne grupe u okviru ovog projekta je bio definisanje prioriteta  za razvoj visokog obrazovanja u BiH za period 2016-2026. Ovaj saastanka je bio posljedni u okviru projekta koji traje od 2013 godine. U okviru projekta urađena je  „Analiza stanja u visokom obrazovanju u BiH“ koristeći multidimenzionalni pristup i istraživački instrumentarij kroz provedena anketiranja , diskusije, intervjue, analize postojeće legislative i sl.
Rezultat dvogodišnjeg rada savjetodavne grupe i predstavnika eksperata Vijeća Evrope sažet je u vidu prijedloga Prioriteta za razvoj visokog obrazovanja sa definisanjem prioritetnih ciljeva, nositelja aktivnosti  i vremenskih okvira za izvršenje i implementaciju svake od definisanih aktivnosti.

Ispred Univerziteta u zenici u okviru rada Savjetodavne grupe učestvovali su Doc.dr.sc. Hasan Avdušinović i predsjednik Unije studenata UNZE Nuraga Galamić.

15.05.2015.

12. i 13. MAJA 2015., PARTNERI IZ ALBANIJE POSJETILI MAŠINSKI FAKULTET UNIVERZITETA U ZENICI U SKLOPU PROJEKTA RESI

U utorak i srijedu, 12. i 13. maja 2015., sedam predstavnika Politehničkog (PUT) i Poljoprivrednog fakulteta (AUT) Univerziteta u Tirani boravili su u dvodnevnoj posjeti Mašinskom fakultetu, gdje ih je ugostio dekan doc. dr. Fuad Hadžikadunić s kolegama: prof. dr. Šefketom Goletićem, prof. dr. Darkom Petkovićem i doc. dr. Džaferom Dautbegovićem. Ovom prilikom su međusobno predstavljene gore spomenute institucije (UNZE i MF, s jedne strane, te AUT i PUT, s druge).
Drugog su dana gostima predstavljene laboratorije Mašinskog fakulteta i Metalurškog instituta, zatim Multimedijalni centar Centra za inovativnost i preduzetništvo i Centar za doktorske studije na Fakultetu za metalurgiju i materijale. Zahvaljujući dobroj saradnji s JU VIK, gosti su posjetili i mini hidrocentralu u Čajdrašu, te mladu firmu u Poslovnoj zoni Zenica, koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih panela, što je naročito interesantno, jer se i čitav projekat RESI odnosi na obnovljive izvore energije, a posebno na obrazovanje kadrova u ovoj oblasti.

Susreti su poslužili i za razgovor o aktivnostima i stanju u vezi s RESI-jem,  a poseban je naglasak stavljen i na mogućnosti dalje saradnje i osmišljavanje novih projekata između Univerziteta u Tirani i Univerziteta u Zenici.

Fotografije možere pogledati OVDJE.

13.05.2015.

NASTAVAK KOŠARKAŠKOG TURNIRA

Kako je i planirano, danas su odigrana još dva kola Univerzitetskog turnira studenata u košarci, kojom studenti obilježavaju 15 godina postojanja Univerziteta u Zenici.

Kao i svaki put do sada, studenti su pokazali sportski duh i pozitivnu natjecateljsku energiju. Nažalost malobrojna publika na tribinama, mogla je uživati u odličnoj igri koju su im pružili studenti košarkaši na parketu.

 

Rezultati današnja dva odigrana kola su:

IV KOLO

Islamski pedagoški fakultet – Ekonomski fakultet 21:43
Pravni fakultet – Politehnički fakultet 30:27
Zdravstveni fakultet – Mašinski fakultet 21:28

V KOLO

Politehnički fakultet – Islamski pedagoški fakultet 43:25
Mašinski fakultet – Pravni fakultet 13:41
Ekonomski fakultet – Zdravstveni fakultet 62:35

Nakon tri prvobitno odigrana kola, u vodstvu su bili studenti Politehničkog fakulteta, što se danas promijenilo, kada su košarkaši Ekonomskog fakulteta prešli u vodstvo sa 5 pobjeda i nijednim porazom. Inače favoriti turnira, opravdali su taj epitet i dokazali da su s pravom pretendenti na pobjedu i osvajanje prvog mjesta.

Ali, lopta je okrugla kako kažu, pa je tako još uvijek sve moguće. Sigurno će svoju šansu da pokvare možda već započeto slavlje ekonomista, tražiti u završnici turnira Politehnički i Pravni fakultet.

Trenutno stanje na tabeli, nakon odigranih pet kola je:

1. Ekonomski fakultet 5 0 183:101
2. Politehnički fakultet 4 1 170:98
3. Pravni fakultet 4 1 175:110
4. Mašinski fakultet 3 2 131:104
5. Zdravstveni fakultet 1 4 139:185
6. Islamski pedagoški fakultet 1 4 109:165
7. Fakultet za metalurgiju i materijale 0 3 30:104
8. Filozofski fakultet 0 3 0:60

Ko će na kraju osvojiti prvo mjesto Univerzitetske lige u košarci? Vjerujemo da vrijedi pogledati, ali sa tribina Arene! Vidimo se za nekoliko dana.

13.05.2015.

08/09.05.2015. POSJETA INSTITUTU ZA BILOGIJA MORA KOTOR I OTVORENJE MAŠINIJADE

Delegacija MF UNZE u kojoj su bili prof.dr Darko Petković, prof.dr Šefket Goletić, doc.dr Fuad Klisura i prof.dr Fuad Hadžikadunić boravila je 2 dana u Crnoj Gori gdje je u vrlo sadržajnom boravku posjetila Mašinski fakultet i u razgovorima sa dekanom prof.dr Sretenom Savićevićem njegovim saradnicima (prof.dr Miodrag Bulatović i prof.dr Kemal Deleijić) razgovarala o dosadašnjoj i budućoj saradnji dva fakulteta. Istog dana a nakon ove posjete uprilična je posjeta Biotehničkom fakultetu UNCG. U drugom danu posjete Crnoj Gori delegacija MF UNZE posjetila je student MF UNZE koji su nakon više od 25 godina uzeli učešće na susretima studenata mašinskih fakulteta ex-Jugoslavije (popularnoj Mašinijadi) koju u Tivtu organizuje FTN Univerziteta u Novom Sadu. Posle Tivta delegacija MF posjetila je Institut za biologiju mora u Kotoru sa čijim menadžmentom je razgovarano o projektima iz oblasti ekološkog inženjerstva te zajedničkim projektnim aplikacijama na kojima će se raditi.

13.05.2015.

08/09.05.2015. TEMPUS RESI: POSJETA BIOTEHNIČKOM  FAKULTETU  UNIVERZITETA CRNE GORE

U okviru aktivnosti projekta TEMPUS  - RESI koji vodi Univerzitet Hohenheim iz Štutgarta (Njemačka) delegacija Mašinskog fakulteta UNZE posjetila je Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore. Domaćini sastanka prof.dr Biljana Lazović i prof.dr Milić Ćurović, zajedno sa drugim profesorima ovog fakulteta predstavili su fakultet i njegovu djelatnost te dosadašnje reference na planu nastave i naučno-istraživačkog rada. Posebno je bilo govora o aktivnostima u sklopu Tempus projekta te mogućim novim elementima saradnje dva fakulteta (otvoren bilateralni program saradnje BiH_CG, program Erasmus+ u oktobru, konferencije EFQM 2015 u Zenici i dr.). Analizirani su dosadašnji efekti Tempus projekta RESI te pripreme za nove projektne aktivnosti u junu u Sofiji. Drugog dana posjete delegacija MF posjetila je Institut za biologiju mora u Kotoru koji ima tjesnu saradnju sa Biotehničkim fakultetom. U delegaciji MF UNZE bili su prof.dr Darko Petković, prof.dr Šefket Goletić I prof.dr Fuad Hadžikadunić.

12.05.2015.

8. i 9. 5. 2015., AUSTRIJA: REKTOR PROF. DR. SC. DŽEVAD ZEČIĆ PRISUSTVOVAO KONFERENCIJI „SOUTHEAST TACK - NOVE MOGUĆNOSTI NA GRANICAMA EU-A“

U petak i subotu, 8. i 9. maja 2015., Odsjek za poslovne studije Univerziteta primijenjenih nauka iz Burgenlanda (Austrija) organizovao je 19. konferenciju o Evropi, koja je održana u Eisenstadtu, gdje je ispred Univerziteta u Zenici učestvovao rektor prof. dr. sc. Dževad Zečić.
U petak, 8. maja 2015., doktorandi su u prvom dijelu, tzv. „Doktorskoj konferenciji“, predstavili svoje projekte i rezultate. Potom su u dijelu o ekonomiji, stručnjaci razgovarali o ekonomskom okviru, njegovim uvjetima i poslovnim modelima za zemlje JIE i Turske – regije s više od 100 miliona stanovnika, koja ima stopu rasta daleko iznad prosjeka EU-a. Uvodničari su bili: Gudrun Biffl (Donau Universität), Sebastian Eschenbach (FH Burgenland), Michael Köttritsch (Die Presse), Anton Putz (Leier International) i Peter Wukowits (Nokia).

U subotu, 9. maja 2015., na rasporedu je bio dio o društvima, gdje su stručnjaci objašnjavali politički razvoj, pitanja sigurnosti i obrazovanja te pokazali mogućnosti za iskorištavanje potencijala u zemljama Istočne Evrope i Turskoj. Naročito zanimljivo je bilo predavanje „Širenje EU-a uključujući Bosnu i Hercegovinu“, koje je održao dr. Willem Noe iz Evropske komisije, stručnjak za BiH. Ostali uvodničari su bili: Vladimir Gligorov (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche), Predrag Jureković (Landesverteidigungsakademie), Michael Köttritsch (Die Presse), Gerhard Steier (FH Burgenland und International Hochschulpartner) i Ingrid Wadsack-Koechl (BM: WFW).
Nakon toga je rektor prof. dr. sc. Dževad Zečić održao prezentaciju o Univerzitetu u Zenici i predstavio dosadašnji rad, naučne potencijala i planove UNZE-a. Također je pozvao prisutne da ovu konferenciju ujedno iskoriste za dogovore o potencijalnim projektima u okviru Programa finansijske podrške IMPULSE, koji je nedavno otvorila Austrijska agencija za međunarodnu saradnju u obrazovanju i istraživanju (OeAD-GmbH) s ciljem da "aktivno podrži buduću saradnju između austrijskih visokoškolskih ustanova i institucija u Južnoj, Centralnoj i Istočnoj Evropi."

Zainteresovanost Austrije za naš region je jasno iskazana i u najavi konferencije „SOUTHEAST TACK“, gdje stoji: „Austrija traži nove impulse za rast. Dok je u proteklih dvadeset godina proces transformacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi bio pokretačka snaga, Austrija sada preduzima nove korake prema Jugoistoku i pita: 'Kako se razvijaju ekonomije i društva na granicama EU-a? Gdje su prilike za Austriju? Kako ih možemo iskoristiti? Kako se iskustva stečena u Srednjoj Evropi mogu prenijeti na Jugoistočnu Evropu (JIE) i Tursku? Gdje su potrebne nove i inovativne strategije?'“
S obzirom na finansijsku podršku koju je moguće dobiti od OeAD, s jedne strane, te na ovako jasno iskazan interes Austrije, s druge, rektor prof. dr. Zečić je naglasio da je ovo prava prilika za razgovor o uspostavljanju nove ili proširenju postojeće saradnje!

Ovim putem se ispred Univerziteta u Zenici još jednom zahvaljujemo domaćinima na srdačnom dočeku i otvorenim mogućnostima ne samo za austrijske i bh. univerzitete nego i države Jugoistočne Evrope i Austrije.

11.05.2015.

VISOKO: POSJETA STUDENATA KOMPANIJI PREVENT

U okviru predmeta Katedre za industrijsko inženjerstvo I CIM tehnologije (predmeti: Proizvodni sistemi i logistika, Unutrašnji transport i Proizvodne tehnologije) studenti Mašinskog I Politehničkog fakulteta UNZE posjetili su proizvodne pogone kompanije PREVENT na dvije lokacije u Visokom: Goruša i Topuzovo polje. U okviru pozdravnog obraćanja na početku posjete u zgradi direkcije kompanije gosp. Haris RAHMAN, inače Alumni Mašinskog fakulteta UNZE, a danas jedan od direktora kompanije, naglasio je značaj ovakvih posjeta tokom kojih studenti mogu da provjere i utvrde svoje teorijsko znanje stečeno na fakultetu, te iskazao otvorenost kompanije za sve vidove pomoći studentima u edukaciji (praksa, izrada seminarskih radova, diplomske teze i dr.). Predstavio je i svoj brojni tim saradnika koji su sa studentima proveli u obilascima pogona čitav radni dan. U toku ove posjete studenti su vidjeli slijedeće dijelove poslovnog sistema: Prevent Leather – Topuzovo polje; Prevent Fabrics – Topuzovo polje; Stratic proizvodnja kofera – Topuzovo polje Prevent Apparel – konfekcija – Topuzovo polje; Prevent– šivanje presvlaka – Gorusa; Prevent Interior – namjestaj – Goruša. Studenti te prateće nastavno osoblje iz Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE nisu krili svoje zadovoljstvo viđenim.

08.05.2015.

POZIV NA SEMINAR UPRAVLJANJE RIZICIMA

CILJ SEMINARA
Implementacijom procesa upravljanja rizicima organizacija može imati višestruke koristi:
- povećanje verovatnoće ostvarivanja postavljenih poslovnih ciljeva,
- podsticanje proaktivnog delovanja menadžmenta
- povećanje svesti i shvatanja potrebe identifikacije i tretiranja rizika u organizaciji,
- unapređenje sposobnosti identifikovanja šansi i pretnji,
- povećano usklađivanje sa relevantnim zakonskim normama i međunarodnim standardima,
- unapređenje upravljanja, izveštavanja, poverenja zainteresovanih strana,
- ustanovljavanje pouzdane osnove za donošenje odluka i planiranja,
- snižavanje gubitaka, efikasnije korišćenje resursa,
- unapređenje zdravlja i bezbednosti zaposlenih, unapređenje poslovanja, zaštite životne sredine,
- unapređenje otpornosti organizacije prema problemima i dr.

NAMJENA SEMINARA
• Seminar je namijenjen zaposlenima u održavanju, menadžerima rizicima i svim drugim zainteresiranim koji se u svome poslu susreću sa rizicima.
• Učesnicima seminara po završetku seminara dobijaju uvjerenje da su odslušali seminar.

PROGRAM SEMINARA:
Na Seminaru će se obraditi slijedeće teme
1. Upravljanje rizicima u velikim poslovnim sistemima
2. Metode procjene rizika u industrijskim poslovnim sistemima
3. Rizici ljudskih resursa

Predavači na Seminaru su :
- Prof.dr Mustafa Imamović, Arccelor- Mittal Zenica
- Mr.sci. fikret Plevljak, dipl.ing.maš. Sarajevo Osiguranje i
- Docent dr.sci Jasmina Selimović, docent Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

MJESTO ODRŽAVANJA I PRIJAVE ZA SEMINAR
Seminar će se održati na Mašinskom fakultetu, Sala br 3202
(AMFITEATER).
Seminar počinje u 10:00 i traje do 14:00 uz pauze za kafu.
Sudjelovanje je besplatno.

Više detalja pročitajte OVDJE.

06.05.2015.

STIPENDIJE ZA STUDIJ U SLOVAČKOJ

Odobrene su stipendije za studente iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati na slovačkim univerzitetima u akademskoj 2015/2016. godini.

Aplikacije i potrebna dokumenta, uz notu ili pismo podrške Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i

Hercegovine, zainteresovani studenti predaju elektronskim putem na web stranici: www.vladnestipendia.sk, a za tehničku podršku mogu se obratiti na e-mail: podpora@studyabroad.sk  (kontakt telefon: 00421907551404).

Aplikacije koje ne budu poslane elektronskim putem neće biti razmatrane. Originalna dokumenta se predaju po dolasku na studij u Slovačku, bez kojih se stipendija neće isplaćivati.

Rok za elektronsku registraciju je 28. maj 2015. godine.

Više informacija o studiranju i stipendijama Vlade Slovačke, može se naći na engleskom jeziku na web stranici www.studyin.sk

05.05.2015.

POZIV ZA UČEŠĆE- LJETNA ŠKOLA BEOGRAD

Institut ekonomskih nauka Beograd organizovaće, od 13. do 17. jula ove godine, 18. Letnju školu ekonomije.Tema ovogodišnje škole glasi: “How to Deal with Youth Uneployment- Danger of Losing (Another) Generation?“
Ljetna škola je namijenjena studentima ekonomije i drugih srodnih društvenih nauka (pravo, političke nauke, organizacione nauke, sociologija i sl.) koji su mlađi od 30 godina. Učešće u Ljetjoj školi je besplatno za studente. Takođe, pokriveni su troškovi smještaja (za studente koji nisu iz Beograda) i ishrane. Predavanja je do sada držao niz stranih i domaćih stručnjaka, a od 2001. godine, polaznici uvijek imaju priliku da čuju i kreatore ekonomske politike u Srbiji. Osim prilike da čuju odlična predavanja, polaznici imaju mogućnost i da upoznaju svoje kolege iz okolnih zemalja, pošto Ljetna škola okuplja studente iz čitavog regiona Zapadnog Balkana. Na taj način, studenti stiču poznanstva i prijateljstva koja će im biti bitna u budućem profesionalnom životu.
Više informacije o ovoj Lejtnoj školi, načinu prijavljivanja, kao i drugim aktivnostima Instituta ekonomskih nauka, možete dobiti na:
br. telefona: 011/26 23 578, 011/26 23 055
br. mobilnog telefona: 063/508-133
mail: summerschool@ien.bg.ac.rs
http://www.ien.bg.ac.rs

Potrebnu dokumentaciju možete preuzeti OVDJE.

04.05.2015.

STRATEŠKI RAZVOJ VISOKOG OBRAZOVANJA I STANDARDA KVALIFIKACIJA U BIH

U okviru Zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija u BiH (2013. – 2015.),u periodu 20.-24. aprila 2015. godine na Jahorini je održana Obuka trenera za izradu i primjenu standarda kvalifikacija i standarda zanimanja. Obuka je provedena od strane međunarodnih eksperata Vijeća Evrope i predstavlja nastavak navedenog projekta u kojem su izrađeni primjeri kvalifikacija u pet različitih polja/disciplina i standardi zanimanja za dva polja.

Obuka je obuhvatila sljedeće teme:

 • kvalifikacijski okvir i sistem osiguranja kvalitete,
 • razvoj standarda kvalifikacija, uključujući i njihove ishode učenja i kriterije za ocjenjivanje,
 • razvoj standarda zanimanja, razvoj kurikuluma, strategije učenja i poučavanja, inovativne metodologije procjene, učenje usmjereno na studenta (student-centered learning),
 • validacija kvalifikacijskih standarda i standarda zanimanja,
 • korištenje standarda kvalifikacija i standarda zanimanja za izradu studijskih programa,
 • korištenje standarda kvalifikacija i standarda zanimanja za vrednovanje studijskih programa,
 • korištenje standarda kvalifikacija, standarda zanimanja i studijskih programa za ostale komponente internog i eksternog sistema osiguranja kvaliteta,
 • izgradnja među-sektorskih kompetencija trenera.

Ispred Univerziteta u Zenici na obuci je učestvovao doc. dr. Edin Berberović, prodekan za nastavu i ECTS koordinator Politehničkog fakulteta.

Po završetku projekta očekuje se i izrada finalnih smjernica za primjenu standarda kvalifikacija i standarda zanimanja u cilju dalje izgradnje kapaciteta za primjenu standarda zanimanja i standarda kvalifikacija i dalji razvoj kvalifikacionog okvira u BiH.

04.05.2015.

JAČANJE INSTITUCIONALNIH KAPACITETA ZA OSIGURANJE KVALITETA ''BA11-IB-OT-02

U okviru IPA 2011 Twinning projekta ''Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta ''BA11-IB-OT-02'' u Banja Luci je 28.04.2015. godine organizovana tematska radionica o upravljanju kvalitetom na visokoškolskim ustanovama u svijetlu prijedloga izmjenjenih/konsolidovanih kriterija za ekreditaciju vš ustanova u BiH. Realizirajući aktivnosti u okviru treće projektne komponente sa akcentom na izgradnju sistema kvaliteta i mogućim nastavkom sprovođenja Evropskih standarda i smjernica u sistemu obezbjeđivanja kvaliteta u BiH, a nakon sistematizacije iskustava u primjeni kriterija za akreditaciju institucija uočena je potreba za njihovom izmjenom. U tom cilju, a u saradnji sa HEA BiH (Agencija) napravljen je nacrt inoviranih kriterija za akreditaciju vš ustanova u BiH. Predstavnici javnih i privatnih vš ustanova u BiH, nadležnih ministarstava i Agencije su pod koordinacijom međunarodnih stručnjaka (Vanja Perovšek, Quality Assurance Advisor, University of Ljubljana,  Annina Barbara Müller Strassnig, Project Manager, Agency for Quality Assurance and Accreditation Austria - AQ Austria i Maria E. Weber, RTA MS-stalni savjetnik na Twinning projektu)  tokom tematske radionice imali priliku da ocjene inovirane kriterije i iznesu prijedloge za njihovu dopunu. Nakon provedene javne rasprave na vš institucijama, inovirani kriteriji će biti upućeni na usvajanje od strane Vijeća ministara.  Tematskoj radionici ispred Univerziteta u Zenici prisustvovao je QA menadžer UNZE doc.dr.sc. Ibrahim Plančić.

29.04.2015.

21. I 22. APRILA 2015. U SKLOPU PROJEKTA IDEALAB ODRŽAN TRENING U BANJA LUCI

U utorak i srijedu, 21. i 22. aprila 2015., u Banja Luci je održan trening u sklopu projekta iDEAlab. Prvi dan učesnici su boravili u Inovacionom centru Banja Luka (ICBL), gdje su projektni partneri iz Njemačke i Hrvatske pripremili radionice o uključivanju u procese otvorenih inovacija te predstavili najbolje prakse za uspostavljanje partnerstava u ove svrhe. U drugom dijelu su se predstavile mlade firme, koje trenutno borave u ICBL-u.

Drugog su se dana treninzi odvijali u Univerzitetskom kampusu. Partneri s Univerziteta u Šefildu su pripremili radionicu pod naslovom „Od ideje do mogućnosti: preduzetnička strategija i tržišna identifikacija“, dok su predstavnici SFC-a iz Njemačke govorili o tipovima inovacija, promoviranju partnerstava i njihovom mjerenju, te kooperativnom razvoju inovativnih ideja. Na kraju drugog dana održan je i sastanak projektnog menadžmenta, koji su vodili predstavnici Univerziteta u Novom Sadu.  Predstavnici CIP-a UNZE-a učestvovali su oba dana.

28.04.2015.

OBAVIJEST O NOVOJ MREŽI U OKVIRU CEEPUS PROGRAMA

Univerzitet u Zenici je postao član nove mreže „Building Knowledge and Experience Exchange in CFD“ -  Izgradnja znanja i razmjena iskustva u Računarskoj Dinamici Fluida, koja je prihvaćena od strane Centralnog CEEPUS ureda i Zajedničke komisije ministara zemalja članica.
Program CEEPUS - Central European Exchange Program for University Studies, predstavlja povezivanje univerziteta u regiji Balkana, s ciljem ostvarivanja mobilnosti studenata i nastavnog osoblja. Univerzitet u Zenici je član programa od 2008. godine i od tada do danas je učestvovao u radu 4 mreže iz ovog programa.
U petoj mreži učestvuju univerziteti iz slijedećih zemalja: Rumunija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Češka Republika, Bugarska i Srbija (detaljna lista u prilogu). Zavodi i katedre tehničkih fakulteta uključenih u mrežu su iz oblasti Energetike i procesne tehnike, Hidraulike i hidrauličkih mašina, Okolinskog inženjerstva, Hemijskog inženjerstva, Mehanike, Termotehnike i termoenergetike, Prehrambene procesne industrije (detaljna lista u prilogu).
Projekat, odnosno CEEPUS mreža daje mogućnost na godišnjem nivou od nekoliko jednomjesečnih (ili kraćih) perioda boravka na navedenim univerzitetima, kako za studente, tako i za nastavno osoblje, i obrnuto za boravke studenata i nastavnog osoblja sa univerziteta iz ostalih zemalja na Univerzitetu u Zenici.

Ispred Univerziteta u Zenici za koordinatora novoformirane mreže izabran je doc. dr. Edin Berberović. Detalji i informacije (u pogledu vrsta posjeta i dužine boravaka, kao i finansiranja) bit će dostupni na web stranici mreže: https://www.ceepus.info/default.aspx

24.04.2015.

STIPENDIJE ZA STUDIJ U MAĐARSKOJ

U akademskoj 2015/16 godini, za bh državljane biće dostupno ukupno 50 stipendija za I i II ciklus studija, iz oblasti agrikulture, prirodnih nauka, studija tehničkih, tehnoloških i ekonomskih nauka, te stipendije za doktorski studij na engleskom jeziku iz svih oblasti studija.

 Ističemo da od ove godine aplikanti najprije lično moraju izvršiti registraciju i podnijeti aplikaciju putem internet stranice www.stipendiumhungaricum.hu, a ista dokumentacija navedena i podnešena na pomenutoj internet stranici, uključujući aplikacioni formular, treba biti dostavljena na e-mail rektorat-1@unze.ba a potom će iste biti proslijeđene Ministarstvu civilnih poslova BiH putem e-mail adrese do roka, 30. aprila, nakon čega će MCP BiH aplikacije i zvaničnu listu nominovanih aplikanata dostaviti mađarskoj strani, koja će izvršiti finalne selekciju i evaluaciju aplikacija, te dodjelu stipendija.

Aplikacije moraju biti na engleskom jeziku, a nepotpune i neblagovremeno dostavljene aplikacije neće biti uzete u obzir.

Dodatne informacije pročitajte OVDJE.

23.04.2015.

QA URED: BENCHMARKING SEMINAR NA TEMPUS PROJEKTU U BIHAĆU

Univerzitet u Bihaću je bio domaćin trodnevnog seminara u okviru Tempus projekta ¨Benchmarking as a Tool for improvement of higher education performance  u periodu od 21-23.04.2015.  Učesnici seminara imali su priliku da predstave realizaciju aktivnosti u trećoj godini projekta. Projektni tim UNZE na čelu sa prof.Petkovićem (prezentacija u prilogu) je predstavio realizaciju aktivnosti u trećoj godini rada koja je podrazumijevala benchmarking srodnih naučnih oblasti sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu te benchmarking sa inostranim univerzitetima učesnicima u projektu u određenim oblastima (Vigo i Ghent).  Pored šefa UNZE tima prof. Petkovića sa seminaru u Mostaru učestvovali su članovi QA tima UNZE dr.sc. Ibrahim Plančić, QA menadžer UNZE i dr. Adnan Mujkanović, QA menadžer FMM. U sadašnjoj fazi projekta QA tim UNZE pripremio je interni benchmarking OJ UNZE te proveo eksterni benchmarking sa UIS u odabranim područjima te aktivno priprema materijale za benchmarking sa inostranim univerzitetima.

23.04.2015.

CIP UNZE: SASTANAK UPRAVNOG ODBORA TEMPUS PROJEKTA WBCINNO U BANJOJ LUCI

U sklopu TEMPUS projekta WBCInno 21. aprila 2015. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci održan je PETI SASTANAK UPRAVNOG ODBORA (STEERING COMMITTEE MEETING). Na sastanku su sumirani dosadašnji rezultati projekta i napravljen je akcioni plan za narednih 6 mjeseci kojim je, između ostalog, predviđeno finalno takmičenje za najbolju studentsku ideju i završna konferencija. Na ovom sastanku su ispred CIP UNZE učestvovali prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta UNZE prof.dr.sc. Malik Čabaravdić i doc. dr. sc. Hasan Avdušinović.

 Projekat WBCInno koji se bavi modernizacijom univerziteta Zapadnog Balkana kroz jačanje struktura i usluga za transfer znanja, istraživanja i inovacija je ušao u posljednju godinu svoje realizacije, a do sada je postignuto niz značajnih rezultata. Prije svega se tu misli na mapiranje istraživačkog potencijala na UNZE koji je predstavljen prikladnom brošurom, uspostavljena je Kancelarija za poslovnu podršku u okviru CIP UNZE, razvijena je metodologija upravljanja inovacijama u zemljama Zapadnog Balkana, pokrenuto je takmičenje za najbolju studentsku ideju itd. U projektu WBCInno pored Univerziteta u Zenici učestvuje i niz univerziteta i inovacionih centara iz regiona (Univerzitet u Kragujevcu, koji je i koordinator projekta, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet Crne Gore, Univerzitet u Banjoj Luci), kao i brojni partneri iz zapadnoevropskih zemalja (TU Hamburg-Harburg, TU Graz, Univerzitet u Alicanteu, Univerzitet u Brightonu).

23.04.2015.

MEVLANA PROGRAM RAZMJENE- UNIVERZITET U ANKARI

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti. Program je u potpunosti finansiran od strane Vlade Republike Turske a trenutno je otvoren poziv za aplikacije za  Univerzitet u Ankari.

Krajnji rok za apliciranje je 29.04.2015.god.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati OVDJE.

Pored ispunjenog aplikacionog formulara studenti su dužni dostaviti i Uvjerenje o položenim ispitima (prosjek ocjena), ne starije od mjesec dana.

Aplikacije dostaviti na e-mail adresu rektorat-1@unze.ba

Program u najkraćem podrazumijeva: 

1. Razmjena akademskog osoblja:

a)   Odlazak-povratak nastavnog osoblja, kao i dnevnice snosi univerzitet na koji nastavnici odlaze.
Profesor za vrijeme boravka plaća smještaj i hranu, a univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele i kuhinje 
b)   Profesor treba da održi najmanje 6 predavanja u toku sedmice, ili da ispunjava svoje obaveze kroz učešće na panelu,konferenciji,kongresu itd.
c)  Profesor će svoje predavanje ili izlaganje držati na engleskom ili turskom jeziku
d)  Vremenski period razmjene za akademsko osoblje je najmanje 15 dana a najviše 3 mjeseca

2. Razmjena studenata:

a)  Univerziteti na koje studenti odlaze ne snose troškove odlaska-povratka, smještaja i hrane, ali daju stipendiju koja je studentu dovoljna za smještaj i hranu obzirom da univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele, studentske domove i kuhinje koje su relativno povoljne.

b)  Studenti koji žele učestvovati u razmjeni trebaju poznavati Turski jezik (engleski/njemački jezik za one programe koji se izvode na ovom jeziku) da bi mogli pratiti predavanja. Student je dužan dostaviti potvrdu o poznavanju jezika na kojem se izvodi nastava, a koju može izdati odgovarajući odsjek na fakultetu te prosjek ocjena koji ne može biti stariji od mjesec dana.

c) Studenti mogu aplicirati za razmjenu za najmanje jedan a najviše dva semestra.

Više informacija o programu: 

http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.

FORMULARI ZA APLIKACIJU: OVDJE.

20.04.2015.

NASTAVAK UNIVERZITETSKE LIGE POVODOM 15 GODINA POSTOJANJA UNIVERZITETA U ZENICI

Jučer je u Gradskoj areni Zenica nastavljena Univerzitetska liga studenata povodom 15 godina postojanja Univerziteta u Zenici. Nakon što se 28.03. i 05.04.2015.godine igrala Univerzitetska liga studenata u malom nogometu, jučer je u 9,30h počela Univerzitetska liga studenata u košarci. Na turniru učestvuju timovi svih osam fakulteta Univerziteta u Zenici.

U prvom dijelu takmičenja, odigrana su 3 kola, a studente očekuju u narednom periodu još 4 kola do završetka turnira.

Rezultati prva tri kola su:

I KOLO

Filozofski fakultet – Ekonomski fakultet                           0:20

Mašinski fakultet – Fakultet za metalurgiju i materijale  46:14

Politehnički fakultet – Zdravstveni fakultet                      32:27

Islamski pedagoški fakultet – Pravni fakultet                   21:42

II KOLO

Ekonomski fakultet – Pravni fakultet                                    30:21

Zdravstveni fakultet – Islamski pedagoški fakultet               37:22

Fakultet za metalurgiju i materijale – Politehnički fakultet  16:48

Filozofski fakultet – Mašinski fakultet                                   0:20

III KOLO

Mašinski fakultet – Ekonomski fakultet                                          24:28

Politehnički fakultet – Filozofski fakultet                                         20:0

Islamski pedagoški fakultet – Fakultet za metalurgiju i materijale  20:0

Pravni fakultet – Zdravstveni fakultet                                              41:19

Po završetku prvog dana takmičenja, stanje na tabeli je sljedeće:

1. Politehnički fakultet 3 0 100:43
2. Ekonomski fakultet 3 0 78:45
3. Pravni fakultet 2 1 104:70
4. Mašinski fakultet 2 1 90:42
5. Zdravstveni fakultet 1 2 83:95
6. Islamski pedagoški fakultet 1 2 63:79
7. Fakultet za metalurgiju i materijale 0 3 30:114
8. Filozofski fakultet 0 3 0:60

Predsjednik Univerzitetskog sportskog saveza studenata u Zenici i glavni organizator Univerzitetske lige, doc.dr. Aleksa Stanković, u saradnji sa Univerzitetom u Zenici i Unijom studenata Univerziteta u Zenici, se i ovaj put potrudio da organizacija turnira bude na zavidnom nivou.

U nastavku turnira, pozivamo sve studente, profesore i ostale građane Zenice, da prisustvuju i podrže naše studente sportiste sa tribina i na taj način proslave sa nama 15 godina rada Univerziteta u Zenici.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

20.04.2015.

14-16.04.2015. QA URED: SEMINAR NA TEMPUS PROJEKTU RAZVOJA NACIONALNOG OKVIRA ZA KVALIFIKACIJE U BIHAĆU

Univerzitet u Bihaću je organizovao trodnevni seminar na Tempus projektu razvoja nacionalnog okvira za kvalifikacije („Bosnia and Herzegovina Qualifications Framework for Higer Education – BHQFHE“). U projektu učestvuje 6 javnih univerziteta iz BIH (UNZE, UNMO, SVEMO, UIS, UNTZ i UNBI), EU projektni partneri (univerziteti iz Northemptona – UK, Limericka- Irska, Llieda – Španija, Paderborna – Njemačka, Split – Hrvatska) te vladnih i nevladinih agencija iz Njemačke, Hrvatske i BiH (SUS BiH, HEA BiH, HEA RS, i dr.). Nosilac projekta je Njemački Univerzitetu u Paderbornu. U Bihaću su prezentirane studije slučajeva razvoja novih studijskih programa na BH univerzitetima sa procedurama koje univerziteti primjenjuju u okviru ovih procesa. UNZE, odnosno njegov predstavnik doc.dr Vasić Nebojša je predstavio razvoj studijskog programa bhs jezika na master nivou na FF UNZE. Prof.Petković je govorio o značaju utvrđivanja minimuma standarda za osnivanje jednog odsjeka prije provođenja bilo kakvih aktivnosti osnivanja novog odsjeka a doc.dr Plančiće je govorio o procedurama sistema kvaliteta u osnivanju novih odjeka. Predstavnici EU univerziteta iz Limericka i Northemptona su predstavili korake i aktivnosti koje u UK provode univerziteti kod osnivanja novih odjeka. Tokom seminara razgovaralo se i dinamici nabavke opreme za UNZE i ostale učenike projekta.

20.04.2015.

POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA REZMJENEONDOKUZ MAYIS UNIVERZITET, SAMSUN

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti za Ondokuz Mayis Univerzitet, Turska.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati ovdje

Prijave se vrše online na: basvuru.omu.edu.tr

Studenti i nastavnici koji izvrše online prijave su dužni dostaviti kopiju prijave u Ured za međunarodnu saradnju. Studenti su dužni dostaviti prosjek ocjena uz prijavu.

Rok za prijavu je 27.04.2015.godine.


Više informacija o Mevlana programu:


http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.

20.04.2015.

POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA RAZMJENEDUZCE UNIVERZITET

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti za Duzce Univerzitet, Turska.

Krajnji rok za apliciranje je 27.04.2015.god.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati ovdje

Pored ispunjenih aplikacionih formulara studenti su dužni dostaviti i Uvjerenje o položenim ispitima, ne starije od mjesec dana te potvrdu o poznavanju jezika.

Aplikacije dostaviti na e-mail adresu rektorat-1@unze.ba

Više informacija o univerzitetu i studijskim programima ovdje ili na web stranici http://www.eng.duzce.edu.tr/ 

Studenti se mogu prijaviti za razmjenu na jedan ili dva semestra a nastavnici na minimalno dvije sedmice a maksimalno tri mjeseca.
Više informacija o Mevlana programu: 

http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3  
Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.

Formulare možete preuzeti OVDJE.

20.04.2015.

ODRŽAN ŠESTI SASTANAK SAVJETODAVNE GRUPE U OKVIRU ZAJEDNIČKOG PROJEKTA EVROPSKE UNIJE I VIJEĆA EVROPE „ STRATEŠKI RAZVOJ VISOKOG OBRAZOVANJA I STANDARDA KVALIFIKACIJA

16. i 17. aprila u Neumu je održan šesti sastanak savjetodavne grupe u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope „ Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“. Na sastanku su razmatrani pojedini segmenti pripremljenog dokumenta „Prioriteti za razvoj visokog obrazovanja u BiH“ i definisani vremenski okviri za implementaciju aktivnosti predloženih u dokumentu koji se izrađuje. Na ovom projektu ispred Univerziteta u Zenici učestvuju doc.dr.sc. Hasan Avdušinović sa Fakulteta za metalurgiju i materijale i predsjednik Unije studenata UNZE Nuraga Galamić student Filozoskog fakulteta.

15.04.2015.

NAJAVA DANA OTVORENIH VRATA UNIVERZITETA U ZENICI

„Dan otvorenih vrata Univerziteta u Zenici“ biti će organizovan 23. aprila 2015.godine (četvrtak) u vremenu od 10 h do 15 h.
Osnovna ideja i svrha organizovanja „Dana otvorenih vrata Univerziteta u Zenici“ je pomoć maturantima pri odabiru adekvatnog studija, uz promociju Univerziteta u Zenici, te predstavljanje Fakulteta i studijskih programa na Univerzitet u Zenici. Ova manifestacija će biti održana u holu Metalurškog fakulteta Univerziteta u Zenici ( ul. Travnička cesta br.1), gdje će biti postavljeni štandovi sa promotivnim materijalima svih fakulteta i Unije studenata.  
Program Dana otvorenih vrata počinje u 10h, a u 10:30 planirano je obraćanje rukovodstva Univerziteta u Zenici u sali br. 10 Metalurškog fakulteta, u trajanju od 45 minuta. Tom prilikom će rukovodstvo Univerziteta u Zenici čestitati maturantima uspješan završetak srednješkolskog obrazovanja i zaželjeti dobrodošlicu na univerzitetski studij.  Maturanti će imati priliku da čuju sve  infomacije fakultetima i Univerzitetu u Zenici. Osim razgledanja promotivnih materijala na  standovima i razgovora sa nastavnicima, saradnicima i studentima Univerziteta u Zenici, planirano je da srednjoškolci u grupama i  po vlastitim željama uz organizovanu pratnju posjete i druge fakultete Univerziteta u Zenici.

Program Dana otvorenih vrata Univerziteta u Zenici

1. Mjesto održavanja   :   Hol Metalurškog fakulteta Univerziteta u Zenici ( ul.Travnička cesta br.1)

2. Vrijeme održavanja :   23. april 2015.godine (četvrtak) od 10 h do 15 h.

3. Agenda:

 • 10,00 – 10,30              Dolazak učenika i otvaranje „Dana otvorenih vrata Univerziteta u Zenici“
 • 10,30 – 11,30             Obraćanje rukovodstva Univerziteta u Zenici posjetiocima  (sala br. 10 Metalurškog fakulteta)
 • 11,30 – 13,00            Razgovora sa nastavnicima, saradnicima i studentima i razgledanja promotivnih materijala na  standovima
 • 13,00 – 15,00            Posjete ostalih fakulteta Univerziteta u Zenici.

14.04.2015.

POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA RAZMJENE

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti. Program je u potpunosti finansiran od strane Vlade Republike Turske a trenutno je otvoren poziv za aplikacije za Trakya Univerzitet u Edirneu.

Krajnji rok za apliciranje je 25.04.2015.god.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati ovdje.

Pored ispunjenog aplikacionog formulara studenti su dužni dostaviti i Uvjerenje o položenim ispitima, ne starije od mjesec dana.

Aplikacije dostaviti na e-mail adresu rektorat-1@unze.ba

Program u najkraćem podrazumijeva: 

Razmjena akademskog osoblja:

1.  Odlazak-povratak nastavnog osoblja, kao i dnevnice snosi univerzitet na koji nastavnici odlaze.
Profesor za vrijeme boravka plaća smještaj i hranu, a univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele i kuhinje. 
2.  Profesor treba da održi najmanje 6 predavanja u toku sedmice, ili da ispunjava svoje obaveze kroz učešće na panelu,konferenciji,kongresu itd.
3.  Profesor će svoje predavanje ili izlaganje držati na engleskom ili turskom jeziku.
4.  Vremenski period razmjene nastavno-naučnog kadra je najmanje 7 dana a najviše 3 mjeseca.

Razmjena studenata:

1. Univerziteti na koje studenti odlaze ne snose troškove odlaska-povratka, smještaja i hrane, ali daju stipendiju koja je studentu dovoljna za smještaj i hranu obzirom da univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele, studentske domove i kuhinje koje su relativno povoljne.
2. Studenti koji žele učestvovati u razmjeni trebaju poznavati Turski jezik (engleski/njemački jezik za one programe koji se izvode na ovom jeziku) da bi mogli pratiti predavanja. Student je dužan dostaviti potvrdu o poznavanju jezika na kojem se izvodi nastava, a koju može izdati odgovarajući odsjek na fakultetu.

3.  Studenti mogu aplicirati za razmjenu za najmanje jedan a najviše dva semestra.

Više informacija o programu: 

http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.

Obrasce možete preuzeti OVDJE i OVDJE.

10.04.2015.

DANI OTVORENIH VRATA 2015 UNIVERZITETA U ZENICI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

08.04.2015.
GOSTUJUĆE PREDAVANJE PROF. DR.SC. JOVAN ŠETRAJČIĆ PROF. DR.SC. SINIŠA VUČENOVIĆ

Dana 16. 04. 2015. godine (četvrtak) gostujući profesori sa Univerziteta u Novom Sadu Akademik Prof. dr.sc. Jovan Šetrajčić i Univerziteta u Banja Luci Prof. dr.sc. Siniša Vučenović održaće javno predavanje na temu: NANOMATERIJALI I SUPERPOVODNOST Predavanje će se održati u Sali br 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale sa početkom u 12:00 h. Pozivaju se svi zainteresovani studenti i nastavnici da prisustvuju predavanju!

08.04.2015.

STUDIJSKA POSJETA SLOVAČKOJ

Od 15. do 21. marta 2015. godine, dekan i prodekan Politehničkog fakulteta boravili su u studijskoj posjeti Poljoprivrednom univerzitetu u Nitri, Slovačka. Ova posjeta je realizovana u sklopu aktivnosti Tempus projekta JP 543662-2013 EQIWBC. Cilj studijske posjete je obuka stručnjaka iz zemalja Zapadnog Balkana u oblasti kvaliteta i učešće u razvoju programa obuke za zaposlene i menadžment kompanija. 
U projektu pored Univerziteta u Zenici učestvuju Univerzitet Crne Gore Podgorica, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Kragujevcu i Centar za poslovne inovacije u Kragujevcu, te univerziteti iz Slovačke, Poljske, Portugala, Španije i Evropska organizacija za kvalitet EOQ. Učesnici su posjetili BIOCENTRUM objekat u mjestu Modra, u kojem je prezentovana implementacija standarda kvaliteta u oblasti prerade hrane i primjer stvaranja novih proizvoda na bazi lokalnih tradicionalnih običaja. Domaćini su organizovali i posjetu nukleranoj elektrani JAVYS u mjestu Jaslovské Bohunice. Nakon ulaska Slovačke u EU, realizuje se postepeno gašenje i remedijacija nuklearnih postrojenja, kako bi se ispunili uvjeti EU u oblasti kvaliteta, zaštite okoliša i zaštite na radu.

07.04.2015.

MALONOGOMETNI TURNIR POVODOM PETANEST GODINA UNIVERZITETA U ZENICI

Protekla dva vikenda odigran je malonogometni turnir u Gradskoj areni u Zenici, u organizaciji Univerziteta u Zenici, Univerzitetskog sportskog saveza i Unije studenata UNZE, a sve povodom petnaest godina Univerziteta u Zenici. Učešće na turniru je uzelo svih osam fakulteta koji djeluju u okviru Univerziteta. Ekipe su bile podijeljene u dvije grupe. Drugoplasirane ekipe iz grupa su igrale susret za treće mjesto, a pobjednici grupa su igrali u finalu.
Takmičenje je je svečano otvorio dekan Mašinskog fakulteta doc.dr. Fuad Hadžikadunić, koji je istakao da je ovo lijepa manifestacija vezana za Univerzitet koji obilježava petnaest godina postojanja, a na kojoj će se družiti i zbližiti studenti svih fakulteta.
Gledaoci u Areni su mogli uživati u svim utakmicama, a zadnje dvije su bile šlag na tortu. U susretu za treće mjesto ekipe Islamskog pedagoškog fakulteta i Pravnog fakulteta su odigrlae 5:5 te je uslijedilo izvođenje penala, a tu se spretnija pokazala ekipa Pravnog fakulteta.
U finalu su se susrele ekipe Mašinskog i Ekonomskog fakulteta, odigrale su dinamičnu utakmicu dostojnu finala, a na kraju je slavio Mašinski fakultet rezultatom 4:3, te se okitio laskavom titulom najbolje malonogometne ekipe na Univerzitetu u Zenici.
Prvi strijelac turnira je Edin Bašić s Mašinskog fakulteta postigao je devet golova, za jedan više od drugoplasiranog Damira Begića s Ekonomskog fakulteta.
Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Prof. dr. sc. Malik Čabaravdić je uručio pehar pobjedničkoj ekipi i tim činiom spustio zavjesu na takmičenje, čiji su organizatori: Univerzitet u Zenici, Univerzitetsk sportski savez studenata Zenica i Unija studenata Univerziteta u Zenici.
Organizatori turnira na čelu sa profesorom dr.sc. Aleksom Stankovićem ovom prilikom još jednom čestitaju pobjednicima i zahvaljuju osoblju Gradske arene, sudijske organizacije, medicinskom osoblju kao i svim pojedincima koji su doprinijeli realizaciji turnira.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

30.03.2015.

PREZENTACIJA STIPENDIJA VLADE SAD

Pozivaju se studenti i uposlenici Univerziteta u Zenici da prisustvuju prezenatciji stipendijskih programa koje nudi Vlada SAD-a. Programe stipendiranja će predstaviti  predstavnici Ambasade SAD u BiH, u četvrtak, 09.04.2015.godine u 9:30 h u sali 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale.

Prisutnima će biti predstavljene stipendije Vlade SAD-a, kao i uslovi i način aplikacije.

Ukoliko želite saznati više o mogućnostima dobijanja stipendije i načinu aplikacije, pozivamo vas da iskoriste priliku i u direktnom razgovoru dobijete odgovore na vaša pitanja vezana za studiranje u SAD-u.30.03.2015.

CIP UNZE: INFO-DAN O WBCINNO TAKMIČENJU ZA NAJBOLJU STUDENTSKU POSLOVNU IDEJU

U ponedjeljak, 30. marta 2015., u Multimedijalnom centru Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici održan je info-dan o takmičenju za najbolju studentsku poslovnu ideju u sklopu projekta WBCInno. 
Rok za prijavljivanje ideja je produžen do sljedećeg ponedjeljka, 6. aprila 2015., te želimo pozvati sve zainteresovane studente/ice da se prijave.

Prvi korak je da pošalju svoje ime i prezime i e-mail adresu na info@cip.unze.ba ili sklamija@hotmail.com Ovi podaci su dovoljni za otvaranje njihovog naloga na Inovacionoj platformi UNZE-a, nakon čega će dobiti aktivacijski e-mail i odmah se mogu prijaviti i nastaviti rad. 

27.03.2015.

SASTANAK SAVJETODAVNE GRUPE U OKVIRU ZAJEDNIČKOG PROJEKTA EVROPSKE UNIJE I VIJEĆA EVROPE „ STRATEŠKI RAZVOJ VISOKOG OBRAZOVANJA I STANDARDA KVALIFIKACIJA“

23. i 24. marta u Mostaru je održan peti sastanak savjetodavne grupe u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope „ Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“. Na sastanku su razmatrani pojedini segmenti pripremljenog dokumenta „Prioriteti za razvoj visokog obrazovanja u BiH“ i definisani nosioci po pojedinim aktivnostima. Na ovom projektu ispred Univerziteta u Zenici učestvuju doc.dr.sc. Hasan Avdušinović sa Fakulteta za metalurgiju i materijale i predsjednik Unije studenata UNZE Nuraga Galamić student Filozoskog fakulteta.

25.03.2015.

POZIV NA INFO-DAN O TAKMIČENJU ZA NAJBOLJU STUDENTSKU IDEJU

Imaš ideju? Imaš tim? Želiš da unaprijediš svoje preduzetničke vještine?
Takmičenje za najbolju studentsku ideju je počelo!
Ako ste energični i kreativni, spremni da razvijate svoje ideje i radite u timu,
ovo je pravo mjesto za vas.
Na Info-danu možete saznati kako se prijaviti na takmičenje,
koja su pravila i kakve nagrade očekuju najbolje timove.
Ne propustite šansu da budete dio pobjedničkog tima i odete na Regionalno finalno takmičenje.
Budite ispred ostalih!
KAD?
Ponedjeljak, 30. marta 2015., u 14.00 sati
GDJE?
Multimedijalni centar Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici
(zgrada biblioteke Metalurškog instituta)
Travnička 3, 72 000 Zenica25.03.2015.

REKTOR UNIVERZITETA U ZENICI, PROF.DR. DŽEVAD  ZEČIĆ U STUDIJSKOJ POSJETI BEČU

Rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr. Dževad Zečić je, zajedno sa ostalim predstavnicima univerziteta iz BiH i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta  BiH, u periodu od 16-19.03.2015.godine boravio u studijskoj posjeti Beču u okviru IPA Twinning projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta“. Cilj posjete je bio upoznati se sa iskustvima u razvoju i upravljanju sistemom kvaliteta na drugim visokoškolskim ustanovama te sistemom osiguranja kvaliteta i provođenja eksterne evaluacije na visokoškolskim ustanovama u Austriji.

Predstavnici BiH su tokom ove posjete imali priliku čuti prezentacije i razgovarati sa ključnim akterima za razvoj kavliteta na visokoškolskim ustanovama u Austriji kao što su Agencija za osiguranje kvaliteta i akreditaciju Austrije (AQ Austria)  te Federalno ministarstvo nauke, istraživanja i ekonomije (BMWFW). Učešće u radionicama su uzeli i predstavnici univerziteta uAustriji kao što su Ekonomski Univerzitet u Beču,  Univerzitet u Beču, Veterinarski Univerzitet, Univerzitet primjenjenih umjetnosti, itd., a organizovana je i posjeta kampusima univerziteta u Beču te razgovori sa ključnim stakeholderima.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

24.03.2015.

POSJETA STUDENATA MEĐUNARODNOG UNIVERZITETA BURCH IZ SARAJEVA (INTERNATIONAL BURCH UNIVERSITY OF SARAJEVO) MAŠINSKI FAKULTET UNZE-A

U utorak, 24. marta 2015., studenti Međunarodnog univerziteta Burch iz Sarajeva (International Burch University of Sarajevo) posjetili su Mašinski fakultet UNZE-a, gdje su im, između ostalog, pokazane i laboratorije ovog Fakulteta. Također su gostovali i u Kancelariji za poslovnu podršku Centra za inovativnost i preduzetništvo, gdje im je direktor CIP-a, prof. dr. Petković, predstavio osnovne aktivnosti Centra.
Kako su u toku prijave na WBCInno takmičenje za najbolju studentsku poslovnu ideju, studenti i studentice Burcha pozvani su da učestvuju.Istog dana, 24. marta 2015., održana je video-konferencija s predstavnicima Univerziteta u Vigu, koji u sklopu programa Erasmus Mundus koordinira projekat GreenTech. Naime, prijavljivanje u spomenuti program mobilnosti završeno je 16. marta 2015., te sada slijede dalje organizacione aktivnosti u vezi s odabirom kandidata i realizacijom njihovih studijskih posjeta na univerzitete u EU i na Zapadnom Balkanu. Na konferenciji je učestvovala većina projektnih partnera, a ispred UNZE-a bili su doc. dr. N. Imamović (koordinator GreenTecha ispred Mašinskog fakulteta UNZE-a) i L. Subašić (Kancelarija za poslovnu podršku UNZE-a). 

24.03.2015.

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA ERASMUS+

U sklopu Seminara na projektu Benchmarking visokoškolskih organizacija u BIH direktor Nacionalne kancelarije Erasmus+ u BIH gosp. Suad Muhibić upriličio je jednosatno predstavljanje programa Erasmus+ za predstavnike UNZE I UIS. U punoj Sali čitaonice MI KK gosp. Muhibić je potencirao značaj novog EU programa te posebno elaborirao tri segmenta istog. Key Action.1. Credit Mobility, Key Action1. Joint Master Degree i Key Action 2. Capacity Building. U okviru KA1.CM za period 2014-2020 biće dodjeljeno 135 000 stipendija za studente I nastavno osoblje na sva tri ciklusa studija. Nosilac aplikacije mora biti neka od zemalja EU (Programm country) ili zemalja kandidata. Za studente su predviđeni boravci od 3-12 mjeseci a za nastavno osoblje od 1 nedelje do 2 mjeseca. U okviru KA2.JMD predviđeno je finansiranje do 350 projekata u okviru kojeg će oko 25000 studenata i nastavnika učestvovati u programima mobilnosti te imati plaćene školarine. U aplikaciji su potrebne najmanje 3 institucije iz EU program country zemalja. I na kraju predstavljen je program KA2.CB koji predstavlja nastavak Tempus programa koji podrazumijeva aplikacije instucija u smislu projekata modernizacije, internacionalizacije, poboljšanja QA, poboljšanja nivoa kompetencija, menadžmenta, multikulturalnosti dijaloga i sl. tema. Ovi projekti se terminiraju na 2-3 godine i imaju tzv. Joint Projects I Structural Projects.
Nakon ove sveobuhvatne prezentacije gosp. Muhibić je odgovarao na pitanja prisutnih a upriličena je i posjeta novom objektu Pravnog fakulteta UNZE gdje su studentima predstavljene potencijalne mogućnosti njihove mobilnosti.

Prezentaciju gosp. Muhibića možete preuzeti ovdje.

24.03.2015.

BIHTEK: NASTAVLJEN  PROCES BENCHMARKINGA UNZE I UIS

Drugim velikim seminarom održanim na Univerzitetu u Zenici nastavljen je proces eksternog benchmarkinga Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Zenici. Saglasno planu aktivnosti da se kroz nekoliko seminara te bilateralnih posjeta odabranih predstavnika (fakulteta, odsjeka i univerziteta kao cjelina) obavi eksterni benchmarking dva javna univerziteta, realizovan je I ovaj radni seminar koji s dijelom odvijao u plenarnom radu (prezentacija Erasmus+ programa, rezultati dosadašnjeg benchmarking-a). U pozdravnom obraćanju goste sa 6 fakulteta UIS te službi rektorata pozdravio je prorektor UNZE prof.dr Malik Čabaravdić. Dosadašnja postignuća i rezultate te plan rada na ovom seminaru predstavio je šef tima UNZE prof.dr Darko Petković. Nakon toga učesnici su srodno naučno-nastavnim i logističkim funkcijama nastavili rad po sekcijama i to Tehnološki fakultet UIS – Fakultet za metalurgiju i materijale UNZE na FMM, Mašinski fakultet UNZE- Mašinski fakultet UIS, Odsjek za engleski jezik FF UNZE – Odsjek za engleski jezik FF UIS, Zdravstveni fakultet UNZE –Odsjek zdravstva MF UIS, Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS – Islamski pedagoški fakultet UNZE, Pravni fakultet UNZE – Pravni fakultet UIS. Predstavnici fakulteta sa UIS posjetili su laboratorije srodnih OJ na UNZE sa ciljem sagledavanja pretpostavki za zajedničke RDI projekte. U prostorima Rektorata UNZE poseban razgovor vodili su predstavnici administrativnih službi oba univerziteta (generalni sekretari, ekonomsko-finansijske službe, biblioteke, uredi za međunarodnu saradnju i QA menadžeri).

23.03.2015.

CIP UNZE: OKRUGLI STO O INTELEKTUALNOM VLASNIŠTVU

Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici je bio domaćin Okruglog stola o stanju intelektualnog vlasništva u BiH. Nakon pozdravnih obraćanja direktora CIP UNZE prof. dr. Darka Petkovića i prorektora UNZE prof. dr. Malika Čabaravdića upriličene su kratke prezentacije o teorijskim osnovama intelektualnog vlasništva i stanju u ovoj oblasti u razvijenim zemljama (prof. dr. Petković) te predstavljanje rezultata iz oblasti regulative u oblasti intelektualnog vlasništva u sklopu WBCInno projekta (prof. dr. Čabaravdić). Gost iz EU prof. dr. Alexandar Strenc je predstavio EU IPA projekt "Izgradnja kapaciteta Instituta za intelektualno vlasništvo putem uspostavljanja informaciono-obrazovnih centara Instituta", koji se implementira u BiH, a njegova saradnica Arife Yilmaz je predstavila značaj regulative u ovoj oblasti te ulogu koju imaju TTO u ovom segmentu na svakom univerzitetu. U diskusiji koja je slijedila bilo je govora o autorskim pravima uskraćenim osoblju UNZE u vođenju magistarskih I doktorskih istraživanja, projektima i sl., razvoju TTO centra na UNZE i značaju CIP UNZE za razvoj primjene intelektualnih prava na UNZE.

23.03.2015.

TEMPUS PROJECT EQOPP: ZAVRŠNA KONFERENCIJA I SASTANAK KONZORCIJA

U Sarajevu je 19.03.2015.godine, u okviru EQOPP Tempus projekta, održana  Završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projektnih aktivnosti koje su se implementirale u periodu od 2011. do 2015.godine na svim javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od ključnih rezultata projekta jesu uspostavljeni i asistivnom tehnologijom opremljeni Uredi za podršku studentima sa posebnim potrebama. Značajan dio Konferencije bio je posvećen primjerima dobre prakse, u okviru koje su sa svih univerziteta, studenti-korisnici usluga, kao i studenti-volonteri-tutori podijelili svoje iskustvo, posebno naglašavajući važnost postojanja institucionalne jedinice unutar univerziteta koja je posvećena podršci studiranju osobama sa posebnim potrebama. U okviru panel diskusije izložile su se sve prepreke i izazovi održanja i daljnjeg funkcioniranja Ureda, kao i drugih pravnih, institucionalnih, arhitektonskih, organizacijskih promjena na kojima se treba raditi. Sa Univerziteta u Zenici na Konferenciji su učestvovali prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta, prof.dr. Malik Čabaravdić, prof.dr. Edina Vejo, voditeljica stručnih aktivnosti projekta, mr.sc. Azemina Durmić, Koordinatorica Ureda, mr.sc. Mirza Oruč, ECTS Koordinator, studentica Ekonomskog fakulteta, Emina Brka, korisnica usluga Ureda, te studenti-volonteri-tutori, Anida Dudić i Azmir Omerović.

Drugi dan, 20.03.2015. održan je sastanak Konzorcija partnera projekta, na kojem su predstavljeni rezultati EU evaluacije projektnih aktivnosti, finansijski izvještaj i rezultati trogodišnjih projektnih aktivnosti.

23.03.2015.

STIPENDIJSKI PROGRAM “GO STYRIA” ZA AKADEMSKU  2015/16

Za stipendijski program “Go Styria” za akademsku  2015/16 mogu se prijaviti student master ili doktorskog studija sa univerziteta iz BiH , kao i postdoktoranti. Zainteresovani kandidati mogu aplicirati za istraživački boravak na Univerzitetu u Gracu u zimskom semestru 2015/2016 godine na period od maksimalno 4 mjeseca.

Detalje o samom programu i procesu aplikacije možete pronaći na:

http://international.uni-graz.at/en/stud/incoming/s-in-mprog/go-styria/ 

Krajnji rok za dostavljanje aplikacija: 30.04.2015 (datum prijema kompletne dokumentacije na Univerzitetu u Gracu )

19.03.2015.

POMOCIJA GODIŠNJAKA „UNIVERZITET U ZENICI U 2014“GODINI

Ured za QA Univerziteta u Zenici znatno ranije nego prethodnih godina završio je Godišnjak „Univerzitet u Zenici u 2104.godini“. Svečana promocija štampanog izdanja planirana je za nastavak projekta „Komparativna analiza sa Univerzitetom Istočno Sarajevo“ koja će se održati 24.03.2015. u 12,00 h u čitaonici Metalurškog instituta. Elektronska verzija Godišnjaka na CD i web stranici UNZE dostupna je već od danas na meniju- Godišnjaci. U Godišnjaku  je dat pregled najvažnijih statističkih podataka o radu UNZE u 2014.godini kao i sistematski hronološki slijed najvažnijih događaja. Elektronsku verziju godišnjaka možete preuzeti ovdje.

18.03.2015.

SERGE BRAMMERTZ ODRŽAO PREDAVANJE NA PRAVNOM FAKULTETU

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz 17. marta  2015. godine održao je javno predavanje na temu: „Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine“.
Predavanje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, a pored studenata prisustvovali su i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnici sudova i tužilaštava u Zenici, ZDK i Federaciji BiH.Serge Brammertz je  napomenuo da su studenti ovog fakulteta bili u posjeti Tribunalu u aprilu prošle godine, te se zahvalio dekanu Enesu Bikiću na pozivu da održi predavanje u Zenici.

Prema riječima gospodina Brammertza, studenti prava tokom svog školovanja izučavaju jednu posebnu oblast izuzetno važnu za Bosnu i Hercegovinu, a to je vladavina prava. Ova oblast je od posebne važnosti, jer od vladavine prava i nezavisnog sistema pravosuđa zavisi budućnost svake zemlje, pa i BiH.

17.03.2015.

POSJETA DELEGACIJE PRAVOSLAVNOG BOGOSLOVSKOG FAKULTETA IZ FOČE

Univerzitet u Zenici posjetila je delegacija Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta iz Foče (PBF). Nakon svečanog prijema i predstavljanja UNZE u Rektoratu UNZE, gdje su domaćini delegaciji PBF Univerziteta u Istočnom Sarajevu bili prorektor prof.dr Malik Čabaravdić i prof.dr Darko Petković, upriličena je posjeta Islamskom Pedagoškom fakultetu UNZE. Goste je dočekao i predstavio fakultet dekan prof.dr Zuhdija Adilović sa prodekanima i sekretarom fakulteta. Bilo je govora o potencijalnim zajedničkim projektima, značaju kulture dijaloga I teološkog obrazovanja, ulozi vjerskih zajednica u BIH, saradnji dva fakulteta te drugim temama od zajedničkog interesa. Posle ovog prijema delegacija PBF je posjetila Pravoslavni hram u Zenici te imala prijem kod muftije zeničkog mr.Ejuba ef. Dautovića. Pored ef.mr. Dautovića svečanom prijemu su prisustvovali i dekan IPF prof.dr Adilović, savjetnik muftije za međureligijske odnose hfz.mr Mevludin ef.Dautović I sekretar edin Kavazović. Nakon srdačne dobrodošlice, muftija zenički je istako da su susreti predstavnika vjerskih zajednica prilika da se bolje upoznamo, da razvojamo dijalog, međureligijsku toleranciju i suživot. Da zajednički radimo na etičkim vrijednostima, na vrijednostima slobode, mira, istine , pravde i povjerenja. U izjavi TV ZE dekan prof.dr Darko Đogo, naglasio je značaj dijaloga dvije vjerske zajednice i saradnje dvije institucije. U pratnji dekana Đoga bili su prodekan prof.dr Vladislav Topalović i jerej Marko Maleš, paroh druge zeničke parohije.


16.03.2015.

BIHTEK: SASTANAK UNZE PROJEKTNOG TIMA NA BENCHMARKINGU UNZE I UIS

U Multimedijalnom centru UNZE održan je radni sastanak obrade Upitnika za komparativnu analizu OJ UNZE – UIS te zajednički unos KPI u software za obradu u Internoj evaluaciji UNZE za 2014.godinu. Na sastanku koji je vodio šef UNZE tima na ovom projektu prof.dr Darko Petković prvo je prezentiran način anketiranja studenata i ocjena nastavog osoblja koji je predstavio prorektor prof.dr Malik Čabaravdić. Nakon toga razmatran je set upitnika koje je potrebno popuniti u skladu sa izvršenim internim evaluacijama na OJ UNZE za 2014.godinu. Treći dio radnog sastanka odnosio se na rad na software-skoj obradi KPI za potrebe internih evaluacija. Zaključeno je da se po okončanju procesa interne evaluacije za UNZE održi tematska sjednica Senata koja će imati samo razmatranje KPI na nivou UNZE i interni benchmarking OJ. Također, QA menadžeri će zajedno sa menadžmentom UNZE incirati održavanje 2 godišnja zasjedanja sjednica NNV sa jedinom tačkom dnevnom reda: Ocjene nastavnog osoblja od strane studenata i mjere za poboljšane stanja.

16.03.2015.

POZIV

Sve dodatne informacije na: http://www.bsoze.unze.ba/index.php?pageview=takmicenje13.03.2015.

11-13.03.2015. QA URED: NASTAVAK TEMPUS PROJEKTA RAZVOJA NACIONALNOG OKVIRA ZA KVALIFIKACIJE

Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio je domaćin konzorcija na Tempus projektu razvoja nacionalnog okvira za kvalifikacije („Bosnia and Herzegovina Qualifications Framework for Higer Education – BHQFHE“). Nosilac projekta je Njemački Univerzitetu u Paderbornu. U projektu učestvuje 6 javnih univerziteta iz BIH (UNZE, UNMO, SVEMO, UIS, UNTZ i UNBI), EU projektnih partnera (univerziteti iz Northemptona – UK, Limericka- Irska, Llieda – Španija, Paderborna – Njemačka, Split – Hrvatska) te vladnih i nevladinih agencija iz Njemačke, Hrvatske i BiH (SUS BiH, HEA BiH, HEA RS, i dr.). U okviru projekta radi se na razvoju NQF u 6 naučnih oblasti po 3 studijska programa na sva tri ciklusa studija po metodologiji koja je kompatibilna sa drugim sličnim projektima koji su rađeni ili se trenutno rade u BiH. UNZE, odnosno njegov predstavnik doc.dr Vasić Nebojša je voditelj naučne oblasti humanističke nauke. Ispred UNZE na ovom seminaru učestvovali su prof.dr Darko Petković, šef UNZE tima, prorektor za međunarodnu saradnju i QA prof.dr Malik Čabaravdić i doc.dr Nebojša Vasić.

12.03.2015.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU NA PROJEKTU „ JAČANJE SESTRINSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI“

U srijedu, 11.03.2015. godine rektor  Univerziteta u Zenici, prof.dr. Dževad Zečić  je ugostio predstavnice Fondacije FAMI Emiru Dropić i Medihu Avdić, te je ovom prilikom potpisan  Memorandum o razumijevanju na projektu „ Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini“. Ispred Univerziteta u Zenici sastanku su prisustvovali i dekan ZF UNZE, prof. dr.sc. Salih Tandir, v.asis Mirza Oruč, ECTS koordinator UNZE i Amra Muslić, prof.  Koordinator  Ureda za međunarodnu suradnju.

Memorandum o razumijevanju je potpisan  s ciljem podrške radu i razvoju Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, kao i budućoj suradnji u oblasti treninga edukatora, razvoja studisjkih programa, nabavke opreme itd.

Fondacija FAMI implentira Projekat jačanja sestrinstva ProSES na državnom nivou koji je finansiran od strane Švicarske razvojne agencije sa ciljem jačanja sestrinstva i implementacije EU direktiva u BiH,  dok Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici učestvuje u Tempus projektu CCNCURA, koji finansira Europska komisija a koji takođe ima za cilj  razvoj obrazovanja sestara na univerzitetskom nivou u BiH, tako da su  potpisivanjem ovog Memoranduma dva projekta uskladila svoje aktivnosti.

11.03.2015.

WISE NAGRADA ZA OBRAZOVANJE 2015

Svjetski samit inovacija u obrazovanju (The World Innovation Summit for Education - WISE) je uputio poziv za nominovanje kandidata za „WISE nagradu za obrazovanje 2015".

Riječ je o petom izdanju nagrade koja predstavlja prvo globalno priznanje, pojedincu ili timu, za izuzetan doprinos obrazovanju. Nagrada prepoznaje inspirativni, vizionarski pristup i dokazana postignuća sektora na bilo kojem nivou ili u obrazovanju na bilo kojem polju. Nominovani mogu biti pojednici ili institucije, uključujući škole, međunarodne organizacije i privatne kompanije iz bilo kojeg dijela svijeta.

 Nominacije će pregledati međunarodni komitet eksperata, a konačnu odluku će donijeti „porota" pojedinaca pod predsjedavanjem dr. Sheikh Abdulla bin Ali Al Thani, predsjedavajućeg Svjetskog samita inovacija u obrazovanju.

Prijave se vrše putem WISE web stranice www.wiseprizeforeducation.org , a krajnji rok za apliciranje je 31. 03. 2015. godine.

Dobitnik nagrade, koja se sastoji od zlatne medalje i 500.000 US dolara, biće proglašen na WISE samitu, koji će biti održan od 03. do 05. 11. 2015. godine u Dohi.

10.03.2015.

SASTANAK QA MENADŽERA UNZE NA BIHTEK PROJEKTU

Menadžeri za kvalitet 6 organizacijskih jedinica zajedno sa šefom projekta ispred UNZE prof.dr Darkom Petkovićem održali su radni sastanak na realizaciji nastavka aktivnosti benchmarkinga – komparativne analize sa OJ Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Zaključeno je da se dostavljeni upitnici za analize popune do 16.03.2015. a da se tada obavi i zajednički upis parametara za elektronsku obradu KPI za OJ i cijeli Univerzitet. U poslepodnevnim satima na sastanku sa menadžmentom UIS dogovoreno je da se nova runda komparativnih analiza i radnih sesija održi 24.03.2015. u 12,00 h na UNZE uz učešće po 6 OJ sa oba univerziteta.

09.03.2015.

PRVI POZIV NA NAUČNO-STRUČNI SKUP GEO-EXPO 2015

Drustvo za geotehniku BiH i Politehnicki fakultet u Zenici organizuju naucno-strucni skup GEO-EXPO 2015 u Zenici u periodu 18.-19. septembra 2015. godine.

Pozivamo zainteresovane za ucesce na skupu GEO-EXPO 2015 da posalju radove na teme: klizista, poplave, temeljenje, rudnici, ekologija, saobracajnice, infrastruktura.

Za program skupa, informacije o kotizaciji i ostale bitne detalje pogledati dokument u prilogu (pdf), ili na web stranici fakulteta: 
http://www.ptf.unze.ba/download/GEO-EXPO%202015%20-%20PRVO%20OBAVJESTENJE.pdf.

Vazniji datumi:
- 01.05.2015. Prijava abstrakta rada, na e-mail: 
geotehnika@geotehnika.ba (nakon prijave slijede uputstva i predlozak za pisanje rada)
- 01.07.2015. Predaja kompletnog rada
- 15.08.2015. Rok za placanje kotizacije
- 01.09.2015. Finalni program skupa

Zvanicni jezici naucno-strucnog skupa su bosanski, hrvatski, srpski i engleski jezik.

09.03.2015.

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVLJIVANJE U PROGRAM MOBILNOSTI

GreenTech WB Facebook
https://www.facebook.com/greentech.wb?ref=profile

Twitter
http://tinyurl.com/o9vrtzc

PRODUŽEN ROK za prijave: 16. marta 2015.06.03.2015.

STIPENDIJE ZA STUDIJ U TURSKOJ

Aplikacije za dodiplomske, master i doktorske programe će biti obuhvaćene istim aplikacijskim ciklusom. 

Postupak apliciranja je on line i u potpunosti je besplatan. 

Zainteresovani mogu da apliciraju na jedan program stipendija u skladu sa svojim obrazovanjem i akademskim ciljevima.

Stipendije uključuju stipendiju i mjesto na univerzitetu u isto vrijeme. Dobitnici stipendija će biti smješteni na univezitetu i na program koji su naznačili u on line aplikaciji.  

Većina programa na Univerzitetima u Turskoj su dati na turskom jeziku. Međutim, neki programi se nude na engleskom ili francuskom jeziku. Oni koji žele da apliciraju na programe na engleskom ili francuskom jeziku moraju da dokažu znanje jezika posjedovanjem međunarodno priznatog certifikata. Većina programa koji se nude na engleskom ili francuskom traže i rezultat GRE (Graduate Records Exanmination), GMAT (Graduate Management Admission Test).

Krajnji rok za dostavljanje aplikacija je 31.03.2015.godine.

Više informacij o načinu i uslovima apliciranja na

www.turkiyeburslari.gov.tr/index.php/en/haberler/720-2015-turkiye-burslari-basvurulari-basliyor-en05.03.2015.

POZIV

Sve dodatne informacije na: http://www.bsoze.unze.ba/index.php?pageview=takmicenje04.03.2015.

POZIV ZA UČEŠĆE NA OKRUGLOM STOLU MJESTO I ULOGA JAVNIH UNIVERZITETA U BOSNI I HERCEGOVINI

Okrugli sto će se održati 26. marta 2015. godine, u prostorijama Univerziteta u Sarajevu.

Pozivaju se predstavnici svih javnih univerziteta u Bosni Hercegovini da pošalju sažetke svojih naučnih i stručnih izlaganja kojima će se kroz otvoren, naučno-argumentovan dijalog i razmjenu iskustava dati doprinos u rasvjetljavanju mjesta i uloge javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini sa naučnog, obrazovnog, ekonomskog i kulturološkog aspekta.

Sažetke izlaganja pošaljite na e-mail adresu izdavacka.dielatnost@unsa.ba  najkasnije do 15. marta 2015. godine (kontakt osoba: Fuada Muslić, tel: 033/221-946). Recenzirana izlaganja sa Okruglog stola će biti objavljena u časopisu Pregled broj 1,2015.

Na web stranici www.pregled.unsa.ba su dostupne informacije o časopisu, date su upute autorima, te je omogućeno online pretraživanje i praćenje najnovijih objavljenih članaka.

04.03.2015.

STIPENDIJE ZA KURS NJEMAČKOG JEZIKA U BAVARSKOJ, 2015.

Otvoren je poziv za dodjelu stipendija za kurseve njemačkog jezika u 2015.godini. Sipendija pokriva troškove školarine, smještaja i ishrane.

Studenti i mladi naučnici iz Bosne i Hercegovine koj posjeduju osnovna znanja iz njemačkog jezika (najmanje A2-nivo) mogu aplicirati za BAYHOST stipendiju za ljetne kurseve

Detaljne informacije o ljetnim kursevima i načinu apliciranja možete pronaći na web stranici:  http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html

Aplikanti trebaju dostaviti dokumente poštom u BAYHOST najdalje do 1.04.2015.godine (datum prijema).

03.03.2015.

27.02.2015. CIP UNZE: RAZGOVORI SA MENADŽMENTOM REŠICA MREŽE

Na marginama konferencije JPD 2015 održan je radni sastanak direktora CIP UNZE prof.dr Darka Petkovića sa prof.dr Peter Schuletom i prof.dr Gerd Wasenbergom iz Instituta INEA Diseldorf i menadžera REŠICA mreže oko potencijalnih zajedničkih aktivnosti u 2015.godini. Prof.Petković je predstavio trenutno aktivne projekte u kojima CIP UNZE učestvuje kao i pripreme za novembarsku konferenciju EFMF 2015 iz Ekološkog inženjerstva i obnoljivih izvora energije koja je nastala u okviru Rešica mreže a koje zajednički rade MF UNZE, TF Bor UNI Beograd i Univerzitet Trier. Bilo je govora o potrebi organizacije ljetnje poslovne konferencije u BiH te aktivnostima projekata poslovnog uvezivanja koje Rešica mreža još nije ustanovila u svom radu.

03.03.2015.

26.02.2015. CIP UNZE:UĆEŠĆE NA SEMINARU „INDUSTRIJSKO VLASNIŠTVO PODRŽAVA INOVACIJE I BIZNIS U KONKURENTSKOMSVIJETU“

U organizaciji Vanjsko-trgovinske komore BiH i EC održan je seminar „Industrijsko vlasništvo podržava inovacije i biznis u konkurentnom svijetu“ na IPA projektu „Capacity Building of the Institute for Intellectual property through the Establishment of Information-Educational Centres of the Institute“. Nakon pozdravnih obraćanja vođstva projekta i VTK BIH, gosp. Slobodan Petošević, ekspert za IP je održao predavanja na teme: Intelektualno i industrijsko vlasništvo , Inovacije i industrijsko vlasništvo, Zaštita patenata, Transfer tehnologija i industrijsko vlasništvo uz vrlo sadržajne diskusije učesnika seminara. Tokom seminara obrađen je i niz konkretnih primjera iz prakse. Na seminaru su ispred CIP učestvovali direktor CIP UNZE prof.dr Darko Petković i Lamija Subašić, sekretar CIP UNZE koji su predstavili Tempus WBC Inno projekt koji u mnogim elementima ima dodirne tačke sa ovim IPA projektom. Pored tima CIP UNZE na seminaru je učestvovala i četvoročlana ekipa MI KK UNZE.03.03.2015.

24-26.02.2015. CIP UNZE: ODRŽANA ČETVRTA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA JAHORINSKI POSLOVNI DANI – JPD 2015

U vremenu  od 24.do 26..02.2014. u hotelu Termag na Jahorini održana je Četvrta konferencije sa međunarodnim učešćem JAHORINSKI POSLOVNI DANI – TURIZAM U FUNKCIJI EKONOMSKOG RAZVOJA. Ovu konferenciju zajednički organizuju Ekonomski fakultet Pale Univerziteta Istočno Sarajevo sa suorganizatorima među kojima su, Centar za inovativnost i preduzetništvo UNZE, Ekonomski fakultet Podgorica i Ekonomski fakultet Subotica. Doček gostiju i prva konferencija za novinare održani su 24.02.2014. a svečano otvorenje 25.02. U svečanim obraćanjima goste su pozdravili predsjednik Organizacijskog odbora prof.dr Ljubiša Vladušić, dekan EF UIS, prof.dr Stevan Trbojević, prorektor UIS i prof.dr Jasmin Komić, ministar na nauku i kulturu Vlade RS. Konferenciju je svečano otvorio prof.dr Mladen Ivanić, predsjedavajući predsjedništva BiH. Nakon svečanog otvorenja održana je plenarna sesija koju su moderirali prof.dr Dejan Bokonjić, prof.dr Darko Petković. Doc.dr Boban Melović i doc.dr Dragan Đogo. Uvodna izlaganja prezentirali su prof.dr Peter Schulte sa Institut für Entrepreneurship und Innovation- INEA Diseldorf, NJEMAČKA, prof.dr Ljubica Knežević Svelbar, EF Univerziteta Ljubljana i prof.dr Slavica Tomić, EF Univerziteta u Novom Sadu. Nakon odličnih referata i sadržajne diskusije učesnika upriličena je prezentacija gastro ponude Sarajevsko-Romanijske regije. Pored brojnih ambasadora, predstavnika ambasada i EC, plenarnu sesiju je pratilo više od 100 učesnika. U nastavku konferencije radilo se u tri sekcije na kojima je prezentirano više od 70 naučnih i stručnih radova autora iz zemalja regiona WBC. Trećeg dana konferencije upriličen je okrugli sto dekana EF iz regiona te Okrugli sto na temu turističkih trendova i globalnih kretanja, održivog razvoja i turizma, ljudskih resursa i dr. bitnih tema od značaja za razvoj turizma i preduzetništva.


25.02.2015.

PRVI SASTANAK ORGANIZACIJSKG ODBORA KONFERENCIJE EMFM 2015 U ZENICI

Dana 23.02.2015. održan je prvi sastanak Organizacionog odbora konferencije EMFM 2015 (Environmental and Material Flow Management). koju zajednički po PETI put organizuju Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici odnosno njegova Katedra za ekologiju zajedno sa Univerzitetom u Beogradu (Tehnički fakultet Bor) i Univerzitetom primjenjenih nauka iz Trira (Univerzitetski kampus Birkenfeld). MF UNZE je bio domaćin duge konferencije koja je 2012.godine održana u Zenici.. Planirano je da se peta konferencija održi početkom novembra u Zenici. Organizacioni odbora je razgovarao o sastavu naučnog i organizacijskog odbora konferencije, temama od interesa za konferenciju i dr. Posebno je naglašeno da zbog značajne internacionalizacije koju je Katedra za ekologiju načinila u prethodne dvije godine (Tempus projekt RESI i Erasmus Mundus mreža Green Tech) ove godine se uradi značajno više na internacionalizaciji konferencije uključujući sve partnere iz ovih projekata u program konferencije EMFM 2015.   


24.02.2015.

PETI MEĐUNARODNI KONGRES NA TEMU „ISLAMSKA CIVILIZACIJA NA BALKANU“

Istraživački centar za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) i Univerzitet u Sarajevu, Bosna i Hercegovina zajedno organizuju peti međunarodni kongres na temu „Islamska civilizacija na Balkanu“, koji će se održati na Univerzitetu u Sarajevu  glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od 21. do 23. maja 2015. godine. Abstrakt predloženog rada (približno 200 riječi na engleskom jeziku) i CV  treba poslati Istraživačkom centru za islamsku historiju, umjetnost i kulturu ili Univerzitetu u Sarajevu, Bosna i Hercegovina do 15. marta 2015. godine na adrese iz priloga.

24.02.2015.

POZIV STUDENTIMA I NASTAVNICIMA ZA PRIJAVLJIVANJE U PROGRAM MOBILNOST

GreenTech WB Facebook
https://www.facebook.com/greentech.wb?ref=profile
Twitter
http://tinyurl.com/o9vrtzc
Rok za prijave: 6. marta 2015.


24.02.2015.

ODRŽAN DVODNEVNI OKRUGLI STO U PRIVREDNOJ KOMORI U PODGORICI

U sklopu Tempus projekta WBCInno je u Privrednoj komori u Podgorici 19. i 20. februara 2015. održan dvodnevni okrugli sto „Jačanje kapaciteta naučno-tehnoloških parkova, biznis inkubatora i drugih organizacija u cilju podrške inovacijama i transferu znanja između privrede i univerziteta u Crnoj Gori“.

Učesnici su imali priliku da saznaju više o upravljanju i zaštiti intelektualne svojine, jačanju kapaciteta za finansiranje inovacija i istraživanja, metodama za kreativno rješavanje problema u procesu inovacija, trendovima u razvoju poslovnih inkubatora i naučno-tehnoloških parkova u Evropi i širom svijeta, kao i o trenutnom stanju ovih organizacija u regionu. Bilo je riječi i o strateškom razvojnom planu za poslovne inkubatore i naučno-tehnološke parkove u regionu Zapadnog Balkana, koji je razvijen na WBCInno projektu, s posebnim osvrtom na predloženih deset strateških mjera. Predstavljen je i strateški dokument „Regionalna univerzitetska inovativna platforma u regionu Zapadnog Balkana“ te softverski alat za upravljanje inovacijama.


23.02.2015.

SASTANAK SAVJETODAVNE GRUPE U OKVIRU ZAJEDNIČKOG PROJEKTA EVROPSKE UNIJE I VIJEĆA EVROPE „STRATEŠKI RAZVOJ VISOKOG OBRAZOVANJA I STANDARDA KVALIFIKACIJA“

19. i 20. februara u Banja Luci je održan četvrti sastanak savjetodavne grupe u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope „ Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“. Na ovom projektu ispred Univerziteta u Zenici učestvuju doc.dr.sc. Hasan Avdušinović i predsjednik Unije studenata UNZE Nuraga Galamić student Filozoskog fakulteta.

18.02.2015.

NORTHAMPTON, UK: CIP UNZE – RADNI SASTANAK U SKLOPU TEMPUS PROJEKTA BHQFHE

U sklopu BHQFHE Tempus projekta je na Univerzitetu u Northamptonu (University of Northampton, UK) održan radni sastanak koji je predviđen planom aktivnosti projekta.  U periodu od 12.-15. 02. 2015. godine predstavnici UNZE zajedno sa predstavnicima ostalih partnera u projektu su upoznati sa iskustvima domaćina vezanim za Evropski kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje (QF-EHEA)  te su dogovoreni dalji koraci u realizaciji projekta.
 Osnovni cilj Tempus projekta BHQFHE je podrška strukturalnoj reformi sistema visokog obrazovanja u BiH kroz razvoj BiH kvalifikacionog okvira za visoko obrazovanje u skladu sa državnim prioritetima i njegova implementacija na različitim institucionalnim nivoima. Pored javnih univerziteta iz BiH u projektu učestvuju i predstavnici bosanskohercegovačkih društvenih i preduzetničkih zajednica, te pojedini EU univerziteti kao npr. Univerzitet u Paderbornu (Njemačka), Univerzitet u Northamptonu (UK), Univerzitet Lleida (Španija) Univerzitet u Splitu (Hrvatska) i Univerzitet Limerick (Republika Irska).

17.02.2015.

BIHTEK: ZAPOČEO PROCES BENCHMARKINGA UNZE I UIS

Prvim seminarom održanim na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu započeo je proces eksternog benchmarkinga Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Zenici. Planirano je da se u narednih 2 mjeseca kroz nekoliko seminara te bilateralnih posjeta odabranih predstavnika (fakulteta, odsjeka i univerziteta kao cjelina) obavi eksterni benchmarking dva javna univerziteta. U pozdravnim obraćanjima dva rektora, prof.dr Radoslava Grujića i prof.dr Dževada Zečića istaknut je značaj ovog procesa i očekivanja koja dva univerziteta imaju od istog. Prezentacije o osnovama metodologije benchmarkinga i način kako će se on realizovati obradili su prorektori UNZE i UIS prof.dr Darko Petković i prof.dr Dejan Bokonjić. Nakon toga učesnici su podjeljeni u skupine za diskusije i to Tehnološki fakultet UIS – Fakultet za metalurgiju i materijale UNZE, Mašinski fakultet UNZE- Mašinski fakultet UIS, Odsjek za engleski jezik FF UNZE – Odsjek za engleski jezik FF UIS, Zdravstveni fakultet UNZE –Odsjek zdravstva MF UIS, Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS – Islamski pedagoški fakultet UNZE, Pravni fakultet UNZE – Pravni fakultet UIS. Također poseban razgovor vodili su I predstavnici administrativnih službi oba univerziteta (generalni sekretari, ekonomsko-finansijske službe, biblioteke, uredi za međunarodnu saradnju), rektori, prorektori i QA menadžeri. Više od 35 osoba sa obe strane bilo je uključeno u realizaciju aktivnosti tokom Seminara. Planirano je da se nastavak seminara održi polovinom marta u Zenici a do tada će svi učesnici realizovati dogovorene obaveze proistekle iz definisanih zadataka.

16.02.2015.

POZIV NA SEMINAR

EU projekat pod nazivom “Izgradnja kapaciteta Instituta za intelektualno vlasništvo putem uspostave informaciono-edukacionih centara Instituta”, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, ima čast pozvati Vas na seminar “Industrijsko vlasništvo podržava inovacije i biznis u konkurentskom svijetu”.
Seminar će se fokusirati na trendove i ključne faktore uspjeha u poslovnom svijetu uz efikasnu upotrebu industrijske svojine, a vodit će ga jedan od najpoznatijih stručnjaka u regionu iz oblasti industrijske svojine, gosp. Slobodan PETOŠEVIĆ.

Molimo da potvrdite svoje učešće na način opisan u pozivnom pismu.

Projekat će pokriti troškove za vrijeme pauze za kafu i ručak, kao i putne troškove za sve učesnike koji dolaze iz drugih gradova osim Sarajeva, a prema formuli: *km x 0.25 EUR.

Datum održavanja: 26. februara 2015. Mjesto: Vanjskotrgovinska komora BiH, Sarajevo

14.02.2015.

WEBOMETRICS LISTA: UNZE I DALJE DRUGI IZ BIH

Tokom februara 2015. izašla je nova lista rangiranja visokoškolskih organizacija iz cijelog Svijeta na kojoj je kao i jula 2014.godine UNZE drugorangirani univerzitet iz BIH. Iako je došlo da pada na globalnoj listi u odnosu na juli 2014.godine plasman UNZE je među 22 000 visokoškolskih institucija koje su rangirane više nego odličan (top 15%). Pad svakako opravdava mani broj radova na međunarodnim konferencijama i časopisima, mani broj realizovanih projekata, početna faza uređivanja repozitorija magistarskih i doktorskih disertacija te svakako vrlo teški uslovi rada u 2014.godini što je detaljno obrađeno u internoj evaluaciji UNZE za 2014.godinu. Rangiranje univerzitetâ svijeta na mreži” (Ranking Web of World universities) je inicijativa laboratorija Cybermetrics (Cybermetrics Lab), istraživačke grupe Centra za humanističke i društvene nauke (Centro de Ciencias Humanas y Sociales - CCHS), u sastavu Nacionalnog istraživačkog vijeća (National Research Council - CSIC), najvećeg javnog istraživačkog tijela u Španiji. Rangiraju se PRISUSTVO (20%), UTICAJ (50%), OTVORENOST (15%) i IZVRSNOST (15% - akademski radovi objavljeni u međunarodnim časopisima). Prema podacima za poslednje rangiranje početkom 2015.godine situacija u pogledu plasmana BH javnih univerziteta je kako slijedi:

Univerzitet

UNSA

UNZE

UNTZ

UNBL

SVEMO

UNMO

UIS

UNBI

Pozicija u Svijetu

1983

3270

4455

5141

6424

8845

9438

14535


10.02.2015.

STIPENDIJE COIMBRA GROUP

Univerziteti Coimbra grupe nude kratkoročne posjete mladih istraživača iz visokoškolskih ustanova iz zemalja oko EU. Glavni cilj ovog programa stipendiranja je omogućiti realizaciju istraživanja te pomoć u uspostavljanju akademskih i istraživačkih kontakata.

Za stipendije se mogu prijaviti istraživači iz sljedećih zemalja: Albanija, Alžir, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Makedonija, Gruzija, Izrael, Jordan, Kazahstan, Kosovo, Kirgistan, Lebanon, Libija, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Palestina, Srbija, Tadžikistan, Tunis, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Program je namijenjen mladim istraživačima ( ispod 35 godina starosti). Podnositelji zahtjeva bi trebali biti zaposleni na visokoškolskim ustanovama iz jedne od gore navedenih zemalja i državljani istih. Nadalje, u većini slučajeva trebaju biti postdoktorskog ili ekvivalentnog statusa, iako neke institucije mogu ponuditi mogućnosti i za doktorante.

Kandidati mogu ispuniti on-line registracije do 31. marta 2015.godine na web stranici Coimbra Group: www.coimbra-group.eu/activities/scholarships

Za daljnje informacije možete kontaktirati: Anna Quici (quici@coimbra-group.eu).

10.02.2015.

STIPENDIJE MINISTARSTVA OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA AKADEMSKU 2015/2016 GODINU

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije je, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Ljubljani, obavijestilo da je sukladno članu 3. Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja (potpisan 25.07.2013. godine), u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) za akademsku 2015/2016 godinu, za državljane Bosne i Hercegovine na rapolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji.

Obavještenje o stipendijama, koje uključuje podatke o strukturi i visini stipendija, aplikacijski

obrazac i pismo prihvatanja, kao i listu potrebne dokumentaciju za apliciranje, objavljene su na web stranici: http://www2.cmepius.si/en/bilateralscholarships.aspx

Rok za dostavljanje aplikacija je 12.03.2015.godine

Alikacije dostaviti  na adresu:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE NAUKU KULTURU I SPORT
KUČUKOVIĆI 2
72 000 ZENICA
(Sa naznakom: STIPENDIJE REPUBLIKE SLOVENIJE)

10.02.2015.

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI SA UNIVERZITETOM IZ SKADRA, ALBANIJA

Tokom seminara na razvoju novih nastavnih planova i programa univerziteta Zapadnog Balkana saglasno EU Direktivama (Prešov, 08-12.02.2015) potpisan je još jedan međunarodni protokol o saradnji Univerziteta u Zenici. Ovog puta rektor državnog Univerziteta u Skadru (www.unishk.edu.al Albanija) prof.dr Artan Haxhi i prorektor UNZE prof.dr Darko Petković potpisali su petogodišnji Ugovor o saradnji dva univerziteta. Planirana je saradnja u oblastima mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, zajedničkog rada na NIR I stručnim projektima, organizaciji konferencija, zajedničkim  aplikacijama na EU programe, bilateralni ugovori sa trećim zemljama i dr. Sa ovim univerzitetom UNZE već ima u realizaciji neke EU projekte a ovih dana urađena je još jedna aplikacija prema EU. Inače ovo je prvi ugovor o saradnji UNZE sa nekim albanskim univerzitetom. Univerzitet "Luigj Gurakuqiu Skadru ima više od 10 000 studenata (9000 na prvom ciklusu i 1200 na II ciklusu) i više od 1000 zaposlenih u nastavi i NIR-u. U njegovom sastavu je 6 fakulteta sa 24 odsjeka (Ekonomski, Pravni, Pedagoški, Filozofski, Zdravstveni I Fakultet prirodnih nauka). Univerzitet je osnovan 1991.godine odlukom Vlade Albanije a prvi fakultet, Pedagoški fakultet je osnovan 1957.godine. Sa prostora ex-YU imaju već potpisane protokole I sarađuju sa univerzitetima iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Prištine.

09.02.2015.

PRESOV -SLOVAČKA: POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI

Rektor državnog Univerziteta u Prešovu (www.unipo.sk Slovačka) prof.dr Rene Matlovič i prorektor UNZE prof.dr Darko Petković potpisali su petogodišnji Ugovor o saradnji dva univerziteta u oblastima mobilnosti nastavnog osoblja i studenata,zajedničkog rada na NIR I stručnim projektima, organizaciji konferencija, zajedničkim  aplikacijama na EU programe i dr. Sa ovim poznatim slovačkim univerzitetom Zdravstveni fakultet UNZE je već ostavario zapaženu saradnju i namjera je da se pored jačanja ove saradnje ona proširi i na druge OJ UNZE. Univerzitet u Prešovu je treći po veličini slovački univerzitet sa više od 10 000 studenata i više od 1000 zaposlenih u nastavi i NIR-u. Ima Filozofski, Fakultet umjetnosti, Fakultet humanističkih i prirodnih nauka, Fakultet menadžmenta, Pedagoški fakultet, Fakultet sporta, Pravoslavni fakultet, Grčko-katolički teološki fakultet, Zdravstveni fakultet i tri centra izvrsnosti.

06.02.2015.

DANUBIS YOUNG SCIENTIST AWARD 2015 - OTVOREN POZIV!

Austrijsko federalno ministarstvo nauke, istraživanja i ekonomije u saradnji sa Institutom za dunavsku regiju i centralnu Evropu je otvorilo poziv za dodjelu nagrade mladim naučnicima iz zemalja dunavske regije.

Danubius Young Scientist Award 2015 će biti dodjeljena jednom naučniku iz svake zemlje dunavske regije (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Srbija, Slovačka, Slovenija, Rumunija i Ukrajina) za izuzetna naučna dostignuća iz svoje oblasti a koja su na konkretan način vezana za dunavsku regiju. Kandidati za nagradu moraju biti nominirani od strane institucije u kojoj su zaposleni.
Nagrada za svakog mladog naučnika iznosi 1200 eura. Krajnji rok za podnošenje nominacija je 20. mart, 2015.

Više informacija je dostupno na web stranici:

http://www.idm.at/proiekte/preise/danubius award/danubius voung scientist award/Dan ubius-Young-Scientist-Award-2015-al527.html

06.02.2015.

NASTAVAK AKTIVNOSTI NA PROJEKTU iDEAlab: POSJETA BUGARSKOM AKCELERATORU “ELEVEN”, GDJE JE ODRŽAN I TRENING POD NASLOVOM “GETTING INVESTMENT READY”

Od 29. januara do 1. februara 2015., predstavnici evropskih partnera (WUS Austrija; SFC Consulting, Njemačka; Eleven, Sofija; i Univerzitet u Štutgartu, Njemačka) u sklopu projekta iDEAlab održali su u Sofiji, u akceleratoru „Eleven“ (http://11.me/), trening za predstavnike partnerskih univerziteta sa Zapadnog Balkana. Smisao posjete ovom akceleratoru je u razmjeni najboljih praksi radi njihove kasnije primjene prilikom uspostave iDEAlaboratorija na partnerskim univerzitetima u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

 • Kao što smo već predstavili, UNZE planira formirati četiri satelitska iDEAlaboratorija (na Fakultetu za metalurgiju i materijale, Mašinskom i Zdravstvenom fakultetu te u Studentskom centru). Ovi prostori i moderna oprema, koja će biti dostupna u njima, treba da doprinesu razvoju studentskih poslovnih ideja, izradi i testiranju prototipova, te u konačnici, povezivanju s poslovnim sektorom na lokalnom i regionalnom nivou.

Neke od obrađenih tema na ovom treningu bile su: 'Šta traže investitori koji ulažu u ranim fazama razvoja kompanije', 'Kako odabrati najbolje poslovne ideje','Kako generirati najbolje inovativne ideje', 'Od dobrog do izvrsnog proizvoda – inovacije u živim laboratorijima i uključivanje korisnika', te 'Komercijalizacija rezultata istraživačkog rada'. Također, predstavnici dvije kompanije (TaxiMe i Dronomics), koje trenutno borave u „Elevenu“, predstavili su svoja poduzetnička iskustva. Nakon toga, učesnici su posjetili „Betahaus Sofia“, najpopularnije mjesto za razvoj novih poslovnih ideja i osnivanje firmi, koje preferiraju mnogi novi poduzetnici. 
Na kraju je održan i sastanak projektnog konzorcija, kada su učesnici razgovarali o tehničkim pitanjima u vezi s provođenjem navedenog projekta.

Akcelerator ELEVEN iznutra:  https://www.google.ba/maps/@42.69372,23.324161,3a,75y,127.21h,90t/data=!3m5!1e1!3m3!1swym4hTavuY0AAAQYHnNiPQ!2e0!3e2!6m1!1e1

Galerija.

06.02.2015.

POZIV STUDENTIMA/CAMA: ŽELITE LI DIO STUDIJA PROVESTI NA NEKOM EVROPSKOM UNIVERZITETU?

......................................................
EXCHANGE AND COOPERATION BETWEEN THE EUROPEAN UNION AND WESTERN BALKANS

125 mobilities from the Western Balkans to the European Union
28 mobilities from the European Union to the Western Balkans
Full grants for undergraduate, master, doctorate, post-doctorate students and staff!!!
Join us!!! www.green-tech-web.uvigo.es
.......................................................
U utorak, 3. februara 2015., Katedra za ekološko inženjerstvo ugostila je u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici predstavnike Univerziteta u Vigu, Anu Fernandez Vilas i Davida Rioboa Barbu, koji su održali info-dan o programu mobilnosti Erasmus Mundus i predstavili svoju instituciju, projekt Green-Tech (koji je u sklopu programa Erasmus Mundus), akademske ponude, uvjete za dobijanje granta te proces prijavljivanja na navedeni program. Također su govorili o istraživačkim centrima AtlanTIC i Gradiant. Na kraju su pozvali zainteresovane da im se za sve dodatne informacije slobodno obrate putem e-pošte na: avilas@det.uvigo.es i green-tech-wb@uvigo.es
Važno  je naglasiti da će prvobitni rok, 21. februara 2015., biti produžen dvije-tri sedmice, kako bi studenti stigli da se poslije ispitnih rokova prijave na ovaj program mobilnosti.

Važno je istaknuti da se studenti /ce, nastavno i administrativno osoblje mogu u naredne tri godine prijaviti za boravak na sljedećim evropskim univerzitetima (koji su partneri u navedenom projektu):
Univerzitet u Portu (Portugal)
Univerzitet u Paderbornu (Njemačka)
Univerzitet u Ljubljani (Slovenija)
Ekonomski univerzitet Katowice (Poljska)
Univerzitet u Splitu (Hrvatska)
Univerzitet za hemijsku tehnologiju i metalurgiju (Bugarska)
Univerzitet u Leoneu (Španija)
Univerzitet agrikulture u Tirani (Albanija)
Univerzitet „Ismail Qemali“ u Vloreu (Albanija)


Ostali partnerski univerzitet su:
Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Univerzitet Donja Gorica (Crna Gora), Univerzitet Crna Gora (Crna Gora), Univerzitet „Kadri Zeka“ u Gjilanu (Republika Kosovo), Univerzitet „Isa Boletini“ u Mitrovici (Republika Kosovo), Univerzitet u Nišu (Srbija) i Univerzitet u Kragujevcu (Srbija).

Više podataka o programu možete naći u prezentaciji, a ovdje su izdvojene informacije o načinu prijavljivanja.

05.02.2015.

MOSTAR: SEMINAR  NA TEMPUS PROJEKTU RESI

Projektni timovi Univerziteta u Zenici i Univerziteta Džemal Bijediž iz Mostara održali su u Mostaru jednodnodnevni seminar sastanke na temu realizacije Tempus projekta RESI u 2015.godini. Nakon prezentacije dosadašnje realizacije projektnih aktivnosti oba univerziteta te vrlo detaljne diskusije o nastavnim planovima i programima master studijskog programa iz Obnovljivih izvora energije i ekologije razgovaralo se o aktivnostima za 2015.godinu. Zaključeno je da se nakon završetka Elaborata o osnivanju ovog studija u Mostaru upriliči potpisivanje Protokola o saradnji dva univerziteta u realizaciji zajedničkog partnerskog provođenja studija koji će uključivati elemente maksimalne kompatibilnosti nastavnih sadržaja, profesora, korištenja istraživačke opreme i drugih elemenata koji će doprinijeti racionalizaciji studija na oba univerziteta. Plan je ovj master studij započne sa akademskom 2015/16.godinom na Mašinskom fakultetu UNZE. Također, je bilo govora o nabavci opreme iz prve godine projekta te planu za II godinu. Ispred UNZE na seminaru su učestvovali prof.dr Šefket Goletić, šef tima UNZE, prof.dr Darko Petković, saradnik na projektu te predstvanici Katedre za ekologiju UNZE doc.dr Nusret Imamović I doc.dr Džafer Dautbegović.

04.02.2015.

CIP UNZE: NAJAVLJUJEMO KONFERENCIJU JAHORINSKI POSLOVNI DANI – JPD 2015

Četvrta naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem koju kao organizator vodi Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo sa suorganizatorima CIP UNZE, Ekonomski fakultet Subotica i Ekonomski fakultet Podgorica održat će se od 25-28.02.2015. u Hotelu TERMAG na Jahorini.

Kao i ranijih godina konferencija će imati dvije paralelne linije: turizam i preduzetništvo. Osnovna tema konferencije je: TURIZAM U FUNKCIJI EKONOMSKOG RAZVOJA. Kao uvodničari na plenarnoj sjednici je planirano da predavanja održe prof.dr Peter Schulte sa Instituta za evropske poslove iz Diseldorfa, prof.dr Ljubica Knežević Cvelbar, sa Ekonomskog fakulteta iz Ljubljane i prof.dr Slavica Tomić, sa Ekonomskog fakulteta iz Subotice.

IV NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM
JAHORINSKI POSLOVNI DANI (JPD  2015): TURIZAM U FUNKCIJI EKONOMSKOG RAZVOJA
JAHORINA 25-27. FEBRUAR 2015. GODINE
Detaljnije informacije o konferenciji možete pročitati na:
http://www.ekofis.org/sr-yu/aktivnosti/naune-konferencije-scientific-conferences/jpd-2015-jbd-2015.html

 

04.02.2015.

CIP UNZE: PROMOVISANJE GODIŠNJAKA

Slijedeći premisu maksimalne transparentnosti svog rada Centar za inovativnost I preduzetništvo svake godine promoviše Godišnjak o radu CIP UNZE (štampana i elektronska verzija). Tako je i  za 2014.godinu pripremljen GODIŠNJAK O RADU CIP UNZE - 2014. GODINA.  U momentu kada se rade završne aktivnosti na pripremi aplikacija na Erasmus+ program u kojem CIP UNZE aktivno radi na 2 aplikacije kao i na pripremi konferencije JPD 2015 na Jahorini sa početkom 25.02.2014.godine pripremljen i promovisan je ovaj Godišnjak. U godini koja je za nama CIP UNZE je pored aktivnog rada na započetim projektima otvorio i neke nove projekte te bio na usluzi osoblju fakulteta kod pripreme i provođenja nekoliko aktivnih Tempus projekata (Obnovljivi izvori energije, Rad sa osobama sa posebnim potrebama, Kompetencije u zdravstvu, I dr.). Godišnjak CIP UNZE u 2014.godini može se preuzeti ovdje.

04.02.2015.

PR CHALLENGE – POZIV ZA STUDENTE

PR agencija Prime Communications organizuje peto po redu studentsko takmičenje u PR-u pod nazivom PR Challenge. Takmičenje se održava na državnom nivou a učestvovati mogu ekipe od po tri studenta sa fakulteta u BiH na kojima se izučavaju odnosi s javnošću i marketing. U zavisnosti od broja studenata koje imaju na studijskim grupama marketing ili odnosi s javnošću sa fakulteta do aprila 2015. god. će se moći prijaviti do tri ekipe. Superfinale PR Challenge-a će biti održano u Sarajevu u maju 2015.godine. Pobjednici takmičenja PR Challenge će biti nagrađeni novčanom nagradom i mogućnošću pohađanja jedne od nekoliko stručnih konferencija u regiji u 2015. godini.

Svi zainteresovani studenti koji žele da primijene svoje teoretsko znanje u praksi i rade sa pravim klijentima i pravim PR strategijama, prijave mogu izvršiti putem stranice www.pr-challenge.me

Rok za slanje prijava je 1.04.2015. god.

03.02.2015.

POZIV ZA DOSTAVLJANJE RADOVA-REGIONALNA KONFERENCIJA: GRAĐANSTVO I GRAĐANSKO OBRAZOVANJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI

Rok za prijavu radova: 15.02.2015.

Poziv otvoren za nastavnike, istraživače, pedagoške radnike i savjetnike.

Mjesto i vrijeme održavanja konferencije: 20.-22.03.2015. / Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS otvara poziv za dostavljanje radova za regionalnu konferenciju posvećenu temama iz oblasti građanskog obrazovanja koja će se održati u Banjaluci, u periodu 20-22.03.2015. Cilj konferencije je omogućiti nastavnicima, istraživačima, obrazovnim vlastima i drugim zainteresovanim pojedincima da zajednički istražuju teme koje se dovode u vezu s teorijskim kontekstom, sadržajem, metodikom i kurikulumom građanskog obrazovanja kao i politikama odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo i promociju demokratskih vrijednosti aktivnog i odgovornog građanina u kontekstu cjeloživotnog učenja baziranog na razvoju ključnih kompetencija. Svi zainteresovani pozvani su da pošalju svoje radove na teme koje se mogu dovesti u vezu sa predloženim sadržajem konferencije.

Prijave dostaviti mailom na adresu: info@civitas.ba

Detaljnije informacije i uputstvo za prijavu možete preuzeti OVDJE.

02.02.2015.

BANJA LUKA: HEA BIH – JAVNE KONSULTACIJE O KRITERIJUMIMA

U skladu sa članom 6. Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa („Službeni glasnik BiH“, broj 81/06 i 80/14) obavještavamo vas daje u procesu izrade Odluke o izmjenama i dopunama odluke o kriterijima za izbor domaćih i međunarodnih stručnjaka koji daju ocjenu i obavljaju reviziju kvaliteta i daju preporuke o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini na internet stranici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta objavljen prednacrt izmjena i dopuna. Osnovni tekst Odluke objavljenje u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine broj 88/09, a izmjene i dopune Odluke u Službenom glasniku BiH broj 3/13.
Proces javnih konsultacija otvorenje od 28.01.2015.g. do 12.02.2015.g.

Pisane komentare na tekst možete dostaviti direktno na e-mail dalibor.atelievic@hea. gov.ba. Predloženi prednacrt Odluke, kao i obrazac za dostavljanje komentara i prijedloga izmjena na prednacrt, možete preuzeti na internet stranici www.hea.gov.ba.

31.01.2015.

20-24.01.2015. PADERBORN: NASTAVLJENE AKTIVNOSTI NA TEMPUS PROJEKTU  BIHTEK

Njemački univerzitet u Paderbornu bio je domaćin višednevnih aktivnosti na Tempus projektu BIHTEK- Benchmarking visokoškolskih organizacija u BiH. Uz predstavnike domaćina bili su tu i predstavnici EU partnera, resornih ministarstava iz BIH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BIH kao i svih 8 javnih univerziteta iz BIH. Predstavnici projektnog tima UNZE (prof.dr Darko Petković, šef tima i saradnik mag. Mirza Oruč) su predstavili koncept rada UNZE tima u trećoj godini projekta te dali detaljan plan aktivnosti na širokom postavljenim projektnim ciljevima. Uz već započete aktivnosti internog benchmarking-a i izdati projekti zadatak za odabrane OJ UNZE započete su i interne evaluacije studijskih odsjeka kao podloga za planirani benchmarking sa fakultetima Univerziteta Istočno Sarajevo (period februar-april 2015) kao međuuniverzitetski benchmarking sa KU Leuven – HUB Ghent (maj, 2015). Prezentacije UNZE i UIS tima date su u prilogu.30.01.2015.

EINLADUNG/POZIVNICA:  DEUTSCHLAND IM FOKUS "WILLKOMMEN IN DEUTSCHLAND - GILT DAS NOCH IMMER?/NJEMAČKA U FOKUSU  "DOBRODOŠLI U NJEMAČKU - VRIJEDI LI OVO JOŠ?

Njemačka u fokusu
Dobrodošli u Njemačku – vrijedi li ovo još?
Informativna manifestacija
04.02.2015, 18.30 sati
Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, Bentbaša 1a, 71 000 Sarajevo
Ulaz slobodan.

28.01.2015.

ISTOČNO SARAJEVO: SASTANAK MENADŽMENTA PROJEKTNIH TIMOVA UNZE I UIS NA PROJEKTU BIHTEK

Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio je domaćin radnog sastanka šefova projektnih timova na Tempus projektu Benchmarking visokoškolskih organizacija u BiH. U ime UNZE sastanku su prisustvovali prorektor prof.dr Darko Petković, šef tima i QA menadžer UNZE doc.dr Ibrahim Plančić a u ime UIS prorektor prof.dr Dejan Bokonjić, šef tima UIS i QA menadžer UIS Nenad Marković. Zaključeno je da se inteviziraju pripreme za održavanje prvog zajedničkog seminara svih OJ sa oba univerziteta koji je planiran u Rektoratu UIS za 17.februar 2015.godine u 13,00 h. Na tom seminaru prezentirat će se planirane metode i oblasti koje će se komparirati tokom benchmarking procesa kao i dinamika aktivnosti. Saglasno ranije utvrđenom planu u ovom procesu učestvovat će Fakultet za metalurgiju i materijale UNZE – Tehnološki fakultet Zvornik UIS, Mašinski fakultet UNZE- Mašinski fakultet UIS, FF UNZE-Odsjek za engleski jezik – FF Pale UIS Odsjek za engleski jezik, Pravni fakultet UNZE – Pravni fakultet UIS, Islamski pedagoški fakultet UNZE – Bogoslovski fakultet UIS i Zdravstveni fakultet UNZE – Medicinski fakultet UIS. Pored komparacije navedenih fakulteta biće urađen i kompleksni benchmarking UNZE i UIS kao cjelina.

28.01.2015.

UNESCO/IUPAK/PHOSAGRO  ISTRAŽIVAČKI GRANT U OBLASTI ZELENE HEMIJE

U okviru partnerstva u oblasti zelene hemije između UNESCO-a, Međunarodne unije za čistu i primjenjenu hemiju (IUPAC) i ruske kompanije PhosAgro, koje je predviđeno na period 2013-2017. godine, dodjeljuju se grantovi mladim istraživačima sa inovativnim prijedlozima projekata u zelenoj hemiji.

Grantovi u visini do 30 000 $, namjenjeni su istraživačkim projektima vezanim za zelenu hemiju. Poziv za grantove će se objavljivati jednom godišnje za period sklopljenog partnerstva (2013-2017). Za projekte se mogu prijaviti mladi istraživači, starosti do 35 godina a koji taj istraživački projekat mogu sprovesti u roku od godinu dana kroz regionalnu ili međunarodnu naučnu saradnju i/ili naučnoindustrijsku saradnju.

Kandidati moraju imati doktorat iz oblasti hemije ili povezane interdisciplinarne oblasti.

Poziv za apliciranje je  pokrenut i rok za dostavljanje aplikacija je 28. februar 2015. godine.

Detaljnije informacije o grantovima i o načinu apliciranja dostupne su na web stranici: www.unesco.org/new/en/natural-sciences/science-technology/basic-sciences/chemistry/green-chemistry-for-life

28.01.2015.

POZIV NA INFO-DAN, 3. FEBRUARA 2015., U 11 SATI, U AMFITEATRU MAŠINSKOG FAKULTETA (GOSTUJU PREDSTAVNICI UNIVERZITETA U VIGU)‏

Predstavnici Univerziteta u Vigu, Lorena Diana Gaetana (predstavnica projekta Green-Tech- WB) i David Riobo Barba (istraživač u Istraživačkom centru AtlanTIC) održat će u utorak, 3. februara 2015., u 11 sati,  jednosatnu prezentaciju u amfiteatru Mašinskog fakulteta. Studentima, nastavnicima, te posebno doktorandima i postdoktorandima na Univerzitetu u Zenici, zainteresovanima za mobilnost u sklopu projekta Green-Tech-WB, žele predstaviti dva istraživačka centra za doktorske i postdoktorske studije Univerziteta u Vigu (Španija).

 • AtlantTIC
  Osnovna misija ovog istraživačkog centra za informacione i komunikacione tehnologije je da kreira, širi i prenosi znanja dobivena iz svojih primijenjenih istraživanja u oblasti telekomunikacija, i to i na nacionalnom i internacionalom nivou. Ima 169 stručnjaka, 33 aktivna istraživačka projekta, 7 projekata s međunarodnim centrima, 858K prihoda od ugovora s kompanijama, te 72 publikacije u SCI časopisima.
 • Gradiant
  GRADIANT (Galician Research and Development Center in Advanced Telecommunications) je privatna, neprofitna fondacija osnovana u decembru 2007. s ciljem usklađivanja univerzitetskog znanja s potrebama poslovnog okruženja. Centar ima ključnu ulogu u generacijskom prenosu znanja kompanijama u oblasti informacionih tehnologija i komunikacija (ICT).

Više informacija o ovim istraživačkim centrima dostupno je na:
http://atlanttic.uvigo.es/en/
http://www.gradiant.org/

Kompletan poziv možete pogledati OVDJE.

27.01.2015.

UNIVIE: SUMMER SCHOOL FOR INTERNATIONAL AND EUROPEAN STUDIES 2015

Austrijska ambasada u Sarajevu Vam želi skrenuti pažnju na program Summer School kojeg svake godine organizira Visoka ljetna škola Univerziteta u Beču a koji je pogodan za studente i akademike iz cijelog svijeta. Ovaj međunarodni ljetni program univie: summer school for International and European Studies 2015 se održava u periodu od 18. jula do 15. augusta 2015. godine.

Četverosedmični program nudi kvalitetne tečajeve Europskih studija i tečaj Austrian Arbitration Academy u prijepodnevnim te tečaj njemačkog jezika u poslijepodnevnim satima. Tečajevi Europskih studija se održavaju na engleskom jeziku i bave se političkim, privrednim, pravnim., povijesnim i kulturnim aspektima razvoja Europske unije. Austrian Arbitration Academy se bavi temom međunarodnog rješavanja sporova putem arbitraže.

Ponuda tečaja Summer School je na osnovu svog međunarodnog i interdisciplinarnog karaktera zanimljiva studentima svih studijskih smjerova; ali posebno onim studentima čiji studij je koncentriran na Europi ili jedan od sljedećih studijskih smjerova: Europske studije, Političke nauke, Pravo (Međunarodno pravo, Europsko pravo), Ekonomija, Povijest, Kulturne studije, Međunarodni odnosi, Interdisciplinarne studije i Njemački jezik.

Dodatne informacije o Visokoj ljetnoj školi i programu Summer School 2015 možete preuzeti sa web-stranice: http://shs.univie.ac.at. Eventualna pitanja u vezi s ponuđenim programom se direktnim putem mogu uputiti Visokoj ljetnoj školi.

Rok za prijave je 30. april 2015. godine.

27.01.2015.

POZIV ZA DUNAVSKU NAGRADU 2015 ZA MLADE ISTRAŽIVAČE

Obavještavamo Vas da je otvoren Poziv za Dunavsku nagradu 2015 za mlade istraživače. Broj nominacija po organizaciji je 3. Iznos nagrade je 1.200,00 Eura po istraživaču. Krajnji rok za prijavu je 20.03.2015. godine.

Više detalja možete naći na linku:

http://www.drc-danube.org/2015/01/07/danubius-young-scientist-award-2015/

19.01.2015.

POZIV ZA COMRA TRAINING PROGRAMME

U prilogu dostavljamo poziv "China Ocean Mineral Resources Research and Development Association" (COMRA), za prijavu zemalja članica na obuku iz oblasti inžinjerstva i istraživanja, a koja uključuje ukupno 4 kandidata.

COMRA će snositi trpškove povratnih karata, lokalnog transporta, smještaja, osiguranja kao i dnevnice za 4 kandidata.

Pozivaju se vlasti zemalja članica da nominuju kandidate koji zadovoljavaju kriterije i dostave aplikacije do 20. januara 2015. godine.

Sve informacije moguće je dobiti na www.isa.org.jm/en/training a kompletan poziv mozete pogledati OVDJE.

15.01.2015.

PREZENTACIJA ODOBRENIH PRIJEDLOGA/PROJEKATA  ZA FINANSIRANjE/SUFINASIRANjE NAUČNO-ISTRAŽIVAČKIH I ISTRAŽIVAČKO-RAZVOJNIH PROJEKATA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE KONKURS 2014. GODINE

O B A V I J E S T

Prezentacija odobrenih prijedloga/projekata  za finansiranje/sufinasiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine konkurs 2014. godine održaće se na Fakultetu za metalurgiju i materijale,sala broj 10, 22. januara (četvrtak) u 13.00 sati.

PROJEKAT br.1:
- Karakterizacija uključka modifikovanih inox čelika
(austenitnog nehrđajućeg čelika X8CrNiS18-9) sa SEM/EDS analizom –
Prof.dr. Aida Mahmutović, V.asist.mr. Derviš Mujagić

PROJEKAT br.2:
- Primjena elektrofilterskog pepela u proizvodnji samozbijajućeg betona -
Doc.dr. Adnan Mujkanović

11.01.2015.

SARAJEVO: IZLAGANJE AKADEMIKA PROF.DR KEMALA HANJALIĆA NA TEMU NIR-A U BIH I SVIJETU

U sklopu redovnih zasijedanja Krug-a 99 u Sarajevu održano je predavanje jednog od najeminentnijih BH akademskih imena acc.prof.dr.sc. Kemala Hanjalića o stanju NIR-a u Svijetu i BiH. Akademik Hanjalić je govorio o sadašnjem stanju i organizaciji NIR-a krucijalnoj ulozi koju trebaju da imaju univerziteti, stanju statusa quo koje traje dugi niz godina te svjetskim trendovima kada je RDI (Research&Development&Innovation) rad u pitanju. Bilo je govora o rangiranju univerziteta/instituta, položaju i organizaciji NIR na respektabilnim svjetskim univerzitetima, značaju ljudskih resursa za NIR, drugoj infrastrukturi koja treba da prati NIR, budžetima za ove namjene i dr. Ljubaznošću akademika prof.dr Hanjalića njegovu prezentaciju dajemo svim zainteresovanim u prilogu ove informacije.

07.01.2015.

 JAVNI POZIV STUDENTIMA ZA DOSTAVLJANJE PRIJAVA ZA FERIJALNI RAD U SR NJEMAČKOJ U 2015. GODINI

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine poziva zainteresovane studente upisane na univerzitete u Bosni i Hercegovini da dostave prijave za rad u SR Njemačkoj tokom ljetnog raspusta u 2015. godini u okviru Programa ferijalnog rada koji se odvija u saradnji sa Centralnim uredom za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inostranstva (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke.

Odobrena kvota za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu je 150 studenata,od čega je studentima univerziteta u Federaciji BiH dodijeljeno 97 mjesta, studentima univerziteta u Republici Srpskoj 49 mjestai studentima univerziteta u Brčko Distriktu BiH 4 mjesta.

Na ovaj poziv mogu se prijaviti:

·         isključivo redovni studenti univerziteta u Bosni i Hercegovini koji nisu upisani u posljednju godinu studija.

 Zainteresovani kandidati dokumentaciju mogu dostaviti Službi za zapošljavanje u Zenici, kod g-đe Sevimke Drinić u kancelariji br. 008 na prizemlju zgrade Službe ili direktno na adresu Agencije za rad i zapošljavanje.

Ukoliko dokumentaciju dostavljate Službi za zapošljavanje krajnji rok za prijavu je 17. februar 2015.godine, a rok za dostavljanje prijava Agenciji za rad i zapošljavanje je utorak,10.02.2015. godine.

Detaljnije informacije i potrebne obrasce možete pogledati OVDJE.

05.01.2015.

 INFORMACIJA I POZIV EVROPSKE FONDACIJE ZA TRENING (ETF)

Bosna i Hercegovina je nedavno stekla pravo da se pridruži Savjetodavnoj grupi Evropskog kvalifikacijskog okvira (EQF Advisory Group), što će znači da će se Kvalifikacijski okvir u Bosni i Hercegovini u skoroj budućnosti moći referirati na Evropski kvalifikacijski okvir (European Qualifications Framework-EQF), a što opet znači da će kvalifikacije, koje su dio okvira, početi navoditi nivo Evropskog kvalifikacijskog okvira, olakšavajući mobilnost i priznavanje širom Evrope. Prošle godine je urađen Akcioni plan za Kvalifikacijski okvir u Bosni i Hercegovini i očekuje se da će Akcioni plan uskoro biti usvojen, čime aktivnosti na sprovođenju Kvalifikacijskog okvira mogu početi. U proceduri je izrada kataloga dobrih praksi. Možete koristiti priloženu tabelu za dostavljanje informacija o primjerima dobre prakse, koju ćete popunjenu poslati na email adresu: edu.kfn@gmail.com . Ukoliko imate dodatnih pitanja možete kontaktirati Nedžadu Faginović putem navedene email adrese ili telefonom na broj 061 536 936. Rok za dostavljanje informacije je 20. januar 2015, ali vas molimo da ih šaljete i prije roka da bi u ETF mogli početi analizirati primjere. Kompletan dopis i tabela

Arhiva aktuelnosti:
 januar - juli 2014august - decembar 2014
 januar - juli 2013august - decembar 2013
 januar - juli 2012august - decembar 2012
 januar - juli 2011 | august - decembar 2011
 januar - juli 2010 | august - decembar 2010
 januar - juli 2009 | august - decembar 2009
 januar - juli 2008 | august - decembar 2008
 januar - juli 2007 | august - decembar 2007
 januar - juli 2006 | august - decembar 2006
 januar - juli 2005 | august - decembar 2005
 juli - decembar 2004

   početna stranica
webmaster