Fakultetska 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina    |    tel. (+387 32) 444 420, 444 421     |    fax. (+387 32) 444 431    |    E-mail: rektorat@unze.ba
Univerzitet u Zenici
  Aktuelnosti sa Univerziteta u Zenici (05.03.08-12.05.08)
12.05.2008.
Najava seminara na Malti 9. 10. i 11. juna 2008:

Edward de Bono Training in Malta - SUN, SEA & LEARNING
Dr Edward de Bono is widely regarded as the leading authority in the direct teaching of thinking as a skill.  He originated the concept of lateral thinking (which now has an entry in the Oxford English Dictionary) and developing formal techniques for deliberate creative thinking. He has written forty-five books with translations in twenty-seven languages. Lateral thinking is of significant value to everybody, it will train you how to think creatively, turn problems into opportunities, recognise alternative solutions, increase practical ideas .
. being one step ahead of the others!

AJR events offer you the following programme starting from EUR 565 per person based on a minimum of 15 persons

Edward De Bono himself is conducting a seminar in Malta on the 9th 10th & 11th June 2008
should you wish to join this seminar there is an additional EUR 200 per person

SAMPLE PROGRAMME:
Day 1: Arrival at the Malta International Airport
Transfers to Hotel
Day 2: Session 1: Introduction to Edward de Bono
The Role of Perception & De de Bono's thinking methods
Coffee Break
Session 2: CoRT/Datt
Lunch Break (3 course)
Half Day Excursion
Day 3: Session 1: Introduction to Edward de Bono
The Six Thinking Hats
offee Break
Session 2: Introduction to Lateral Thinking
Random Word & Challenge
Lunch Break (3 course)
Half Day Excursion
Day 4: Session 1: Visiting Students in Primary School
Local students applying de Bono's Methods
Refreshments
Session 2: Visiting Business Entity applying de Bono's Methods
Day 5: Full Day Excursion
Visiting Gozo - the sister Island of Malta, an island where time stood still
Or
A full day Excursion to Sicily including the cross over by a fast Catamaran
Day 6: Free day at your own leisure
Day 5: Transfers from Hotel
Departure from the Malta International Airport
Notes:
- Programme is subject to changes to accommodate clients' requirements
- Additional training sessions can be arranged
- School and Business Entity visits are subject to availability

Contacts:
Charles Frendo, Director
AJR Events
Suite 2B
195 Naxxar Road
San Gwann
Malta
Tel/Fax: +356 21 570512
Mob:       +356 99495057
Email: info@ajrevents.com
Wsite: www.ajrevents.com
09.05.2008.
Seminar: Uloga menadžmenta u procesima internog osiguranja kvaliteta:
U hotelu Zenit u Neumu a u organizaciji WUS-Austrija Ured u Sarajevu održan je dvodnevni seminar na temu "Uloga menadžmenta u procesima internog osiguranja kvaliteta" na Tempus projektu "Od osiguranja kvaliteta do strateškog razvoja". Tokom dvodnevnog rada inostrani eksperti prof. Dr Wolfgang Benedek, predstavnik Univerziteta Karl-Frenzens, Graz i Mr Oliver Vettori, QA menadžer Ekonomskog univerziteta iz Beča prezentirali su najnovija iskustva u razvoju QA na univerzitetima u Austriji sa posebnim naglaskom na ulogu menadžmenta u tome. U vrlo živom i dinamičnom dvodnevnom radu BIH univerziteti su dali svoje viđenje daljeg rada na ovom projektu te precizirali termin plan aktivnosti koji na prvom mjestu ističe značaj institucionalnog provođenja internih-evaluacija stanja kao preduslova za bilo kakvo strateško projektovanje razvoja organizacije kakva je univerzitet.  Pored QA menadžera UNZE mr Ibrahima Plančića UNZE je predstavljala kompletna menadžerska ekipa Rektorata.

07.05.2008.
Svečani početak CEEPUS projekata:
Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio je domaćin cjelodnevnog rada CEEPUS programa za BIH. Nakon svečane ceremonije otvorenja i riječi ministra MCP gosp.Sredoja Novića o potencijalnom značaju projekata za razvoj visokog obrazovanja u BIH, pozdravnih riječi rektora UNISA prof.dr Mitra Novakovića govorili su predstavnici resornih ministarstava kao i generalni sekretar CEEPUS-a gosp. Elisabeth Sorantin. U konkursu na kojem su učestvovali svi BIH univerziteti za finansiranje iz programa CEEPUS od 10 dodijeljenih projekata akademskoj zajednici BIH, Univerzitetu u Zenici su pripala dva, i to jedan iz oblasti ekologije (noslac prof.Dr Šefket Goletić) i jedan iz oblasti proizvodnog mašinstva (nosilac prof.Dr Darko Petković). U poslijepodnevnom radu sekretar CEEPUS-a Gosp. Sorantin je govorila o pravilima rada CEEPUS-a, transformaciji od CEEPUS-a I do CEEPUS-III, sadašnjim i budućim prioritetima i drugim temama. Poseban značaj ovaj program ima za razvoj naučno-istraživačkog kadra u BIH kroz omogućavanje studijskih istraživačkih programa mlađem nastavnom osoblju na univerzitetima mrežama partnera. UNZE su na ovom sastanku predstavljali prof.Dr Darko Petković te asistenti Mr Ismar Alagić.
24.04.2008.
Opremanje UNZE: Vijeće ministara utvrdilo prijedloge sporazuma:
Vijeće ministara BiH je 24.04.2008. utvrdilo četiri prijedloga osnova za zaključivanje sporazuma kojim će biti omogućena realizacija projekata za modernizaciju Univerziteta u Zenici, te dvije bolnice i Doma zdravlja u Mostaru, u ukupnoj vrijednosti od oko 14 miliona eura. Realizacija ovih projekata proistekla je iz Sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara i Vlade Austrije, koji je potpisan 30. marta 2006. godine, saopštila je Služba za informisanje Vijeća ministara nakon sjednice u Sarajevu. Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora BiH, dostaviće prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika pojedinačnih sporazuma predložen je ministar finansija BiH Dragan Vrankić. Ova četiri beskamatna kredita s niskim servisnim troškovima, rokom otplate od 12 godina i grejs periodom od četiri i po godine u potpunosti su alocirana na Federaciju BiH, koja preuzima obavezu njihovog vraćanja. Riječ je o Prijedlogu osnova za zaključivanje Sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i "Raiffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesellschaft" za Projekt "Modernizacija Univerziteta u Zenici", vrijednom 4.975.020 eura, te tri prijedloga osnova za zaključivanje sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i "Bawag P.S.K. Bank fur Arbeit und Wirtshaft und Osterreichische Postsparkasse Aktiengesellschaft" (Projekt "Nabavke medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu 'Dr. Safet Mujić' u Mostaru", u vrijednosti od 2.564.570,37 eura, Projekt "Nabavke medicinske opreme za Kliničku bolnicu (KB) Mostar", u vrijednosti od 5.592.429,67 eura, i Projekt "Nabavka medicinske opreme za Dom zdravlja Mostar", u vrijednosti od 811.155,37 eura).
24.04.2008.
In memoriam - Aleksandar JuvanKomemoracija za penzionisanog profesora Aleksandra Juvana:
Mašinski fakultet u Zenici, bio je mjesto održavanja komemoracije posvećene smrti penzionisanog profesora Aleksandra Juvana. Prof.Juvan umro je sredinom aprila u Kanadi a jučer je na zeničkom groblju Crkvice obavljena i sahrana. O jednom od prvih profesora fakulteta u Zenici biranim riječima govorili su prof.Dr Jovo Sredojević, prof.Dr Muris Osmanagić, prof.Dr Dušan Vukojević i Mr Milan Rimac. Prof.Aleksandar Juvan rođen je 1924.godine u Zenici gdje je proveo čitav radni vijek do odlaska u penziju 1990.godine. Generacije studenata Metalurškog fakulteta, a poslije i Mašinskog na kome je bio i prodekan za nastavu, pamtiće ga kao strogog i pravednog profesora kod koga su učili mehanike, transportne uređaje ili mašine u rudarstvu i metalurgiji. Generacije zeničkih rudara pamtiće ga kao velikog praktičara i osobu čija su rješenja davala nove razvojne šanse za rast proizvodnje u tada "kako reče prof.Osmanagić od države otpisanim rudokopima". Prof.Juvan je dao snažan pečat razvoju visokog obrazovanja u Zenici i generacije sadašnjih nastavnika i saradnika Univerziteta pamtit će ga kao uvaženog i skromnog kolegu spremnog uvijek za pomoć.
18.04.2008.
Rektorska konferencija i svečani završetak projekta:
Univerzitet u Tuzli bio je domaćin rektorima BiH univerziteta na svečanosti povodom završetka jednogodišnjeg projekta saradnje sa Njemačkom rektorskom konferencijom (HRK). Tokom protekle godine HRK je aktivno radila na jačanju kapaciteta BIH Rektorske konferencije (RK), a kroz seriju seminara na BIH univerzitetima te studijsku posjetu BIH rektora Berlinu. U Tuzli je uz prisustvo ministra civilnih poslova BIH, predstavnika ministarstava obrazovanja vlada FBIH, RS i TK, promovisana Brošura o rezultatima projekta te predložen logo BIH Rektorske konferencije. Domaćin svečanosti bio je Rektor UNTZ prof.Dr Džemo Tufekčić, ujedno i trenutni predsjednik RK BIH.
18.04.2008.
Promocija Klastera plastičara i alatničara BiH:
U Gračanici je 18.04.2008. održana svečana promocija početka rada Klastera plastičara i alatničara BIH. Uz prisustvo predstavnika grada, Univerziteta iz Zenice i Tuzle, privrednike i novinare, klaster je predstavio gosp.Sead Jahić koji je iznio razloge i potrebe za osnivanjem klastera. Gosp. Jahić je upoznao prisutne sa privrednim potencijalima regije i BIH u ovoj privrednoj oblasti. O razvoju poslovnih zona i tehnoloških centara u Španiji, Italiji i Sloveniji sa mogućnošću sličnog transfera dobre prakse u BIH govorio je prorektor UNZE prof.Dr Darko Petković naglašavajući posebno iskustva privredne delegacije klastera koja je posjetila klaster plastičara ASCAAM u Španiji te nekoliko tehnoloških parkova i univerziteta u ovoj zemlji.
18.04.2008.
Nova ponuda Ambasade Japana:
Imajući u vidu koliko je važan proces obrazovanja i usavršavanja nastavnog kadra, Japanska fondacija je odlučila da ponudi BIH akademskoj populaciji program Stipendiranja za intelektualnu razmjenu 2008/09. za naučnike-istraživače. Pozivamo Vas da posjetite web stranicu www.bosnia.emb-japan.go.jp radi upoznavanja sa mogućnostima ili da kontaktirate Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.
15.04.2008.
COSTCOST program:
COST je međunarodni okvir za evropsku saradnju u području naučnih i tehničkih istraživanja, pokrenut 1971. godine, s ciljem koordinacije na evropskom nivou istraživanja koja se finansiraju na državnim nivoima.

COST newsletter COST Office Newsletter No8 April 2008 u pdf formatu

Više informacija na stranici www.cost.esf.org
14.04.2008.
Posjeta počasnog konzula dr. Joerga Hofreitera:
Gost Univerziteta u Zenici, u vremenu 13-15.04.2008. bio je Dr sci.Joerg Hofreiter, počasni konzul BIH u Austriji. Dr. Hofreiter-u domaćin tokom boravka u Zenici je Odsjek za njemački jezik Pedagoškog fakulteta. U pratnji Mr sci. Amele Ćurković, Dr Hofreiter posjetio je 14.04. rektorat UNZE gdje u razgovoru sa prorektorom prof.Dr Darkom Petkovićem razgovarao o mogućnostima saradnje sa austrijskim institucijama. Prorektor Petković je upoznao gosta sa dosadašnjom saradnjom UNZE i austrijskih partnera, posebno visokoškolskih institucija iz Graza, Linza i Leobena, kao i kompanije MCE-Industrietecnhik.Nakon razgovora u Rektoratu Dr Hofreiter je sa prorektorom obišao neke od laboratorija i fakulteta na UNZE. Tokom boravka u Zenici dr. Hofreiter će studentima pedagoškog fakulteta održati seriju predavanja na temu evropskih integracija i značaja ovog procesa za BIH.
12.04.2008.
Proljetni kros na atletskom stadionu:
Rani jutarnji sati 12.04.2008. bili su rezervisani za pravi praznik sporta u Zenici. Naime, u organizaciji Društva pedagoga fizičke kulture, održan je proljetni kros đaka osnovnih, srednjih škola i zeničkih fakulteta. Više od 3000 učenika popunilo je tribine Atletskog stadiona na Kamberovića polju prveći ugođaj za pamćenje. Atletsku manifestaciju otvorili su klinci i klinceze predškolskog uzrasta iz zeničkih obdaništa da bi nakon toga trke trajale sve do popodnevnih sati. Goste takmičenja pozdravio je gradonačelnik grada Zenice gosp.Husein Smajlović a studente su bodrili rektor i prorektori Univerziteta u Zenici.
11.04.2008.
Svečana promocija novih izdanja Zdravstvenog fakulteta:
U poslijepodnevnim satima 11.04.2008. godine u Svečanoj Sali Univerziteta u Zenici održana je promocija dva nova univerzitetska udžbenika Zdravstvenog fakulteta autora Doc.Dr Lejle Šeper-Ibrahimagić: "Promocija zdravlja i prevencija bolesti" I "Historijski presjek medicine i sestrinstva". Brojnim gostima promocije najprije se obratio voditelj promocije prof.Dr Željko Škuljević, prorektor UNZE, a nakon njega o knjigama je govorio jedan od recenzenata, doc.dr Boriša Hrabač. O nastanku knjige i ljudima koji su joj u tome nesebično pomogli, vrlo nadahnuto je govorila sama autorica.
11.04.2008.
Posjeta UNZE delegacije Federalnog ministarstva obrta, razvoja i preduzetništva:
Gosti Univerziteta u Zenici dana 11.04.2008. bili su delegacija Federalnog ministarstva obrta, razvoja i preduzetništva, koju su činili ministar gosp. Velimir Kunić i tajnik gosp.Jozo Bejić. Nakon obilaska laboratorija Mašinskog fakulteta gosti su obišli prostore Metalurškog instituta da bi se razgovori nastavili u Rektoratu UNZE. Rektor Ekinović je upoznao ministra Kunića sa dosadašnjim razvojem i rastom Univerziteta u Zenici. Posebno je bilo govora a dosadašnjoj saradnji sa ovim ministarstvom i učešćem UNZE na natječajima ministarstva. Ministar Kunić je naglasio da je UNZE najaktivniji član BIH akademske zajednice kada je ovo ministarstvo u pitanju izražavajući želju da se ta saradnja nastavi i proširi.
Posebno je bilo govora o projektu TP Zenica u kojem pored UNZE učestvuju i grad Zenica, REZ te drugi partneri i naglašen je značaj što hitnijeg i usaglašenijeg nastupa prema Federalnom mininistarstvu obrta, razvoja i preduzetništva. Na sastanku u Rektoratu UNZE prisustvovala je i direktor REZ-a gosp.Amela Malićbegović.

11.04.2008.
Svečana dodjela certifikata za završenike kursa jedne od formi cjeloživotnog učenja:
U  čitaonici Mašinskog fakulteta, dana 11.04.2008.održana je svečana podjela cerifikata završenicima kursa Obuka za rad na CNC mašinama i nove proizvodne forme, koju je kao formu cjeloživotnog učenja organizovao Univerzitet u Zenici. Naime, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom REZ Zenica i Federalnim ministarstvom obrta, razvoja i preduzetništva, ovaj kurs je realizovala ekipa Centra za inovativnost i preduzetništvo i Laboratorije za tehnologije i dizajn u drvopreradi kao dio budućeg Centra za izvrsnost u drvopreradi. Kurs je trajao dva mjeseca i obuhvatio je teme od značaja za drvoprerađivaki sektor kao što su: razvoj proizvoda, optimizacija tehnoloških procesa, boje i ljepkovi, površinske zaštite, mehaničke osobine drveta, savremene CAD tehnologije i ergonomski pristup, osnove programiranja i napredno programiranje na CNC mašinama.
Kurs je pohađalo 26 osoba iz MSP kao i velikih sistema cijelog regiona (Zavidovići, Zenica, Vitez, Uskoplje, Tešanj, i dr.) a kao predavači su bili angažovani više od 15 eksperata za različita područja. Na svečanosti su pored domaćina Rektora prof.dr S.Ekinovića, prorektora prof.dr Darka Petkovića, dekana MF prof.Dr Dušana Vukojevića bili i  premijer ZDK gosp.Miralem Galijašević te ministar za obrt, razvoj i preduzetništvo Vlade FBIH gosp.Velimir Kunić koji je završenicima uručio certifikate o uspješno završenom kursu sa osvojena 3 ECTS boda. Svečanost su izvrsno organizovali REZ Zenica na čelu sa direktorom Gosp.Amelom Malićbegović i saradnikom Mr Ismarom Alagićem sa menadžmentom Mašinskog fakulteta.

08.04.2008.
Obavještenje od strane Ambasade Japana o programu stipendiranja:
Zbog važnosti procesa obrazovanja i prijenosa znanja na mlađe generacije u svakoj zemlji, Vlada Japana odlučila je da ponudi Bosni i Hercegovini stipendije za četiri različita programa studiranja:
1. Studij uz istraživanje (postdiplomski, 1,5 - 2 godine)
2. Studij u oblasti društvenih ili prirodnih nauka (dodiplomski, oko 5 godina)
3. Studij tehnologije u oblasti tehničkih predmeta (dodiplomski, 4 godine, uključivši jednu godinu učenja japanskog jezika)
4. Studij u oblasti stručnog usavršavanja zanatskih djelatnosti - turizam, hotelijerstvo, moda, fotografija, dizajn i sl. (dodiplomski, 3 godine, uključivši jednu godinu učenja japanskog jezika)
Kandidati mogu naći dodatne informacije na www.bosnia.emb-japan.go.jp, uz mogućnost da elektronski snime (download) potrebne formulare. Rok za predaju aplikacija je do 19.5.2008 u 17.00 sati, s tim što aplikacije moraju biti poslane poštom direktno Ambasadi Japana u BiH na adresu:
Ambasada Japana u BiH
Bistrik 9,
71 000 Sarajevo,
Bosna i Hercegovina
Obavještenje je dostupno zainteresovanim i u Uredu za međunarodnu saradnju UNZE.
04.04.2008.
Konferencija "Sistemi osiguranja kvaliteta na univerzitetima u BiH", hotel Saraj, Sarajevo:
Hotel Saraj u Sarajevu bio je domaćin dvodnevne konferencije "Sistemi osiguranja kvaliteta na univerzitetima u BIH". Nakon uvodnog izlaganja Mr.Dine Mujkića, regionalnog menadžera WUS Austria i pozdravnih riječi Nj.E.Dr Wernera Almhofer-a, ambasadora Austrije u BIH, prezentirani su referati međunarodnih projekata koji su do sada rađeni u BIH a koji su imali za temu osiguranje kvaliteta (prezentatori Nina Kovač, Lejla Sahačić i Nedim Vrabac). Nakon toga u cjelodnevnom radu svoje prezentacije dostignutog stanja dali su uglavnom QA menadžeri te predstavnici pojedinih fakulteta UNSA. Prezentaciju Univerziteta u Zenici koja je dala prikaz razvoja QMS na UNZE dao je Mr Ibrahim Plančić sa temom "Jučer, danas i sutra u uspostavi kulture kvaliteta na Univerzitetu u Zenici".
U poslijepodnevnim satima prvog dana rada prezentirane su i teme EU eksperata Mr Olivera Vetorija sa Ekonomskog univerziteta u Beču te Mr Bernadette Frech sa Univerziteta primjenjenih nauka iz Graca, koji su dali osvrt na razvoj QA sistema u BIH visokom obrazovanju. Mr sci.Bernadette Frech je bila i evaluator Tempus projekta iz oblasti kvaliteta u visokom obrazovanju koji je posjetio BIH univerzitete te je njena prezentacija pobudila posebnu pažnju. Moderator prvog rada konferencije bio je prof.Dr Darko Petković.
Drugi dan konferencije protekao je u vrlo živoj diskusiji predstavnika BIH univerziteta na temu daljeg razvoja sistema QMS u visokom obrazovanju uz moderiranje Dejana Bokonjića, Dr.med. sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Pored Dr Petkovića i Mr Plančića UNZE su na konferenciji predstavljali i Arifa Čuruković, gen.sekretar te QA menadžer Pravnog fakulteta Spahija Kozlić. Sve prezentacije učesnika date su na web stranici WUS Austria (www.wus-austria.org)
03.04.2008.
Poslovni susreti u hotelu Zenica:
Dana 03.04.2008. u organizaciji regionalne razvojne agencije REZ Zenica održani su poslovni susreti BIH i holandskih privrednika kojima su prisustvovali i Rektor UNZER prof.Dr Sabahudin Ekinović, dekani i prodekani tehničkih i Ekonomskog fakulteta, predstavnici Metalurškog i Ekonomskog Instituta UNZE kao i šefovi katedri čija su oblasti rada preduzetništvo i razvoj tehnologija. Nakon uvodnih i pozdravnih riječi direktorice REZ gosp.Amele Malićbegović i premijera Ze-Do kantona gosp.M.Galijaševića govorili su ambasador Holandije, predstavnici FIPA i drugi koji učestvuju u kreiranju lokalnog i regionalnog razvoja. Posle su susreti nastavljeni direktnim kontaktima potencijalnih investitora iz Holandije (13 kompanija) i zainteresovanih partnera iz BIH (47 registrovanih firmi).
28.03.2008.
Cjeloživotno učenje: završen dvomjesečni program obuke za drvoprerađivački sektor:
U Laboratoriji za tehnologije i dizajn u drvopreradi završen je 28.03.2008. godine dvomjesečni kurs za zaposlene iz drvoprerađivačkog sektora regije Srednja Bosna. Ovu formu cjeloživotnog učenja organizovao je Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici koji je bio tehnički i stručni realizator svih predavanja i vježbi. Kurs je realizovan u saradnji sa Regionalnom ekonomskom zajednicom REZ Centralna BIH i Federalnim ministarstvom za obrt, preduzetništvo i razvoj iz Mostara.
Tokom kursa polaznici su imali priliku da slušaju teme iz oblasti ispitivanja drveta, CAD tehnologija, savremenih metoda dizajniranja, erogonomskih aspekata dizajniranja, CNC programiranja, optimizacija procesa obrade drveta, tehno-ekonomskih analiza, optimizacija procesa izbora alata, savremenih materijala u drvopreradi, tehnologije ljepljenja, bojenja, ispitivanja gotovih proizvoda, 3D skeniranja i dr. Svi koji su uspješno položili završni ispit dobili su odgovarajuće certifikate i 3 ECTS poena.  Predavači su bili kako stručnjaci sa Univerziteta u Zenici (Dr Balić, Mr Alagić, Mr Lemeš, Mr Jašarević, Mr Arifović, Mr Mujkanović i dr.) tako i istaknuti stručnjaci iz prakse (Trako E., Hasanić S., Lisica A., Heljić V., Kolašinac N., i dr.). Kompletan praktični dio vježbi u Laboratoriji i na CNC obradnom centru vodio je laborant K.Arifović.

25.03.2008.
LJUBLJANA SUMMER SCHOOL (LSS):
Trajanje: Od 30. juna do 18. jula July 2008 (3 sedmice)
Broj učesnika: 45 međunarodnih i 5 studenata iz Slovenije
Ciljna grupa: dodiplomski i postdiplomski studenti iz oblasti: Business, Economics, other fields of Social Sciences.
LSS is a three-week programme open to students who are interested in an inspiring mixture of lectures, company visits, workshops, real-life business situations and insights provided both by policy makers and business executives and to learn by applying knowledge to real-life situations. The programme was created in order to impart knowledge by taking full advantage of Slovenia's unique geographical position: the meeting point of East and West.
ECTS credits: 6
Postoji mogućnost stipendija za školarine od 220 EUR za 20 studenata iz CEEPUS zemalja
Rok za prijavu: 16. maj 2008
Više informacija: http://www.ef.uni-lj.si/en/units/summerschool
20.03.2008.
Gost iz Japana na UNZE:
Rektorat Univerziteta u Zenici bio je domaćin Mr. Nori Iai, ekspertu japanske vladine agencije JICA (Japan International Cooperation Agency) koji je sa prorektorom za NIR i međunarodnu saradnju prof.Dr Darkom Petkovićem razgovarao o projektima od interesa za razvoj MSP i preduzetništva u regionu. Prof.Petković je upoznao gosta sa predmetima od značaja za razvoj preduzetništva koji se izučavaju na fakultetima UNZE, o PDS-u iz oblasti preduzetništva i inovativnosti, osnivanju Centra za inovativnosti preduzetništvo, kao i učešća UNZE u projektima razvoja poslovnih zona u Zenici i Vitezu te Tehnološkog parka Zenica. Ispred Ze-Do kantona privrednu situaciju u sektoru MSP predstavio je gosp. Amir Abazović a u ime grada Zenica o značaju Poslovne zone Zenica 1, Inkubatoru, ZEDI i drugim elementima za podsticaj preduzetništva je govorio gosp. Suad Dizdarević. Nakon ovih razgovora domaćini su gostu pokazali Poslovnu zonu Zenica 1, gradilište objekta Tehnološkog parka te nove pogone CIMOS-a.
U poslijepodnevnim satima prof.Petković je sa gostom iz Japana kao i sekretarom Federalnog ministarstva obrta, razvoja i preduzetništva, gosp.Jozom Bejićem posjetio Poslovnu zonu Vitez, proizvodne pogone Economica i ECOS-a te gradilište novog franšiznog centra kompanije Economic. U dugom razgovoru sa domaćinima gosp. Alanom Lisicom te kasnije gosp. Antom Rajkovićem i njegovim saradnicima bilo je riječi o načinu razvoja PC 96, Danima trgovine BIH, proizvodnim intencijama kompanija iz poslovne zone i drugim elementima od značaja za razvoj preduzetništva.
20.03.2008.
Tempus dan na Univerzitetu u Zenici:
U Svečanoj sali Fakulteta za metalurgiju i materijale UNZE održan je Tempus dan za Univerzitet u Zenici. Nakon uvodnog predstavljanja dosadašnjih rezultata učešće UNZE u programima Tempus u periodu 2005-2008.godina kao i pojedinačnih učešća nastavnika i saradnika u IGM programima u poslednjih 10 godina koje je predstavio prof.dr Darko Petković, prorektor, govorio je gosp.Edin Jahić, direktor Tempus ureda BIH. On je dao presjek kroz osnovne sadržaje Tempus IV programa za period 2008-2013 godina ističući na prvom mjestu definisane prioritete kada je BIH i zemlje regiona u pitanju. Gosp.Jahić je dao i niz vrlo korisnih sugestija budućim aplikantima sugerišući posebno formiranje timova na fakultetima koji će raditi na pripremama aplikacija uz poštivanje utvrđenih pravila razvojne politike svakog univerziteta.
20.03.2008.
Dobre vijesti iz Bukurešta:
10. marta 2008. godine u Bukureštu održana je 15. sjednica Međunarodne komisije (International Commission) kojoj su prisustvovale sve zemlje članice CEEPUS-a, i na kojoj su odabrane i uspješno ocjenjene 52 mreže za 2008/2009 godinu. Univerziteti iz Bosne i Hercegovine učestvuju kao partneri u okviru 10 Mreža od kojih je Univerzitet u Zenici izabran kao partner u dvije i to:
1. Mreža CII-RS-0065-03-0809 - "Intelligent Automation for Competitive Advantage" u kojoj učestvuje Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici
2. Mreža CII-RO-0013-04-0809 - "Teaching and Research of Environment-oriented Technologies in Manufacturing" u kojoj učestvuje Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici
20.03.2008.
Priznanje za prorektora Škuljevića:
20.MART je dan grada Zenice kada se održavaju brojne prigodne sjednice, svečanosti i manifestacije. Iako je ovaj dan za menadžment UNZE bio vrlo aktivan to će ipak ovaj 20.mart 2008.godine za UNZE biti upamćen kao i svečarski jer je na Svečanoj sjednici opštinskog vijeća nagradu grada Zenice dobio i prorektor UNZE prof.dr Željko Škuljević. U ime studenata, nastavnika i osoblja UNZE i na ovaj način čestitamo prof.Škuljeviću na ovom velikom priznanju za njegov rad i doprinos razvoju UNZE a posebno ostvarenju kreativne saradnje sa studentima. Više o samoj minifestacije dodjele priznanja može se pročitati na www.zenica.ba.
18.03.2008.
Promocije Instituta za privredni inženjernig:
Novi hotel Zenica, izgrađen u sklopu poslovnog centra na Kamberovića polju, bio je domaćin promocije koju je organizovao Institut za privredni inženjering d.o.o. (www.ipi.ba) spin-off firma nastala prije par godina na Univerzitetu u Zenici. U prisustvu brojnih gostiju iz sektora saobraćaja u BIH, resornih ministarstava, predstavnika akademske zajednice i ljudi iz poslovnog svijeta, promovisan je sistem software-skog integralnog praćenja rada više od 150 stanica za tehnički pregled vozila u FBIH kao i dvije nove stručne publikacije-knjige koje će biti od izuzetne pomoći radnicima na stanicama tehničkih pregleda, ljudima iz osiguravajućih kuća, carinskih poslova, ministarstava kao i dobro edukacijsko štivo za studente i đake iz oblasti saobraćaja. Promociju su uz brojne goste, promotore i prezentatore, uspješno vodili Semir Selimović i Midhat Kasap, uz dirigentsku palicu direktora IPI-ja ing.Klisuru Fuada.
17.03.2008.
Tempus dan ... Zenica ... 20.03 ... četvrtak ... 11 h:
20.03.2008. planirano je da se na UNZE održi Tempus dan u okviru kog će direktor Tempus ureda za BIH gosp. Edin Jahić dati osnovne značajke Tempus IV programa planiranog za narednih 5 godina. Pozivamo vas da budete na ovoj prezentaciji a da o istoj obavjestite i druge kolege koje informaciju eventualno nisu primili. Prezentacija i razgovor će se održati u četvrtak 20.03.2008. u svečanoj sali na Fakultetu za metalurgiju i materijale sa početkom u 11 h.
15.03.2008.
Prezentacija planiranih programa vlade FBiH na razvoju poslovnih zona:
Vlada FBIH bila je 15.03.2008. domaćin načelnicima gradova u FBIH na skupu organizovanom povodom planiranog natječaja za razvoj poslovnih zona u FBIH. Domaćin Skupa ministar federalnog ministarstva za obrt, preduzetništvo i razvoj gosp. Velimir Kunić prezentirao je dosadašnje aktivnosti ovog ministarstva u ovom segmentu, a sekretar Ministarstva gosp. Jozo Bejić dao je vrlo dobru prezentaciju značaja poslovnih zona u ekonomiji svake zemlje. Pored njih o ovom programu govorili su i predstavnici privrednih komora kao i ministarstva za prostorno planiranje nakon čega je uslijedila vrlo živa diskusija. Predstavnik UNZE prof.Dr Darko Petković je govorio o značaju specijalnih zona, tehnoloških parkova Zenica i Mostar te klastera plastičara Gračanica unutar buduće Poslovne zone Gračanica, te zamolio načelnike da ovu odličnu ideju Ministarstva ne devalviraju aplikacijama i projektima kojim nemaju niti jedan element za ozbiljan uspjeh a u nekim drugim studijama se navode kao perspektivne poslovne zone. Naime, "danas u FBIH postoji svega desetak ozbiljnih poslovnih zona a novim studijma se projektuje i planira više stotina" što je prof.Petković ocijenio kao "naučno i stručno neozbiljno i nedostojno akademskoj pomoći razvoju privrede u FBIH".
14.03.2008.
Razgovori o Centru za izvrsnost u drvopreradi u Sarajevu:
Predstavnici UNZE koji rade na projektu razvoja Centra za izvrsnost u drvopreradi Mr ismar Alagić, Mr Nino Serdarević i Mr Amela Ćurković, razgovarali su 14.03.2008. sa Gosp.Robertom Dottom iz BHF Švicarska o dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju i razvoju ovog Centra kao i planu budućih aktivnosti.
13.03.2008.
GSGP program pomoci doktorskim studijima:
Otvoren je poziv za aplikacije za GSGP (Global Supplementary Grant Program) program pomoći doktorskim studijima u oblasti društvenih nauka. Maksimalna pomoć je 5.000 USD a podrazumijeva da je kandidat obezbijedio dio sredstava za školovanje I das u mu potrebna još dodatna sredstva (dio školarine, put, smještaj, materijali,.) Deadline za prijavu je 4 juni 2008.
Program je namijenjen studentima doktorskog studija in the
Doktoranti iz oblasti medicinel, fizike, hemije, tehničkih ili prirodnih nauka, umjetnosti nemaju pravo aplicirati na ovaj grant. Također nemaju pravo aplikacije doktoranti za sljedeće oblasti: Business Administration/Management Training, Computer Science, Finance/Banking/Marketing, Engineering, Hard & Natural Sciences (Physics, Biology, Chemistry, etc.), Mathematics, Medical Sciences
Više informacija na ovom linku ili u dokumentu: Global Supplementary Grant Program: Guidelines & Application PDF Document - 166K
13.03.2008.
Seminar iz oblasti osiguranja kvaliteta za B&H akademsku zajednicu u organizaciji WUS Austria (11-13.03.2008):
WUS Austria je bio domaćin seminara koji se u dane 11,12 i 13.03.2008. održavao u Sarajevu a na temu razvoja i implementacije sistema kvaliteta na visokoškolskim organizacijama u B&H. Učesnici seminara bili su prvog dana predstavnici studenata, drugog dana administracije a trećeg dana nastavnog osoblja svih univerziteta a kontinuirano su seminar pratili QA menadžeri I predstavnici menadžmenta univerziteta. Uz prezentaciju domaćih iskustava iz dosadašnjih projekata koji su imali za odrednicu kvalitet u visokom obrazovanju inostrana iskustva prezentirao je Mr Oliver Vetori sa Ekonomskog univerziteta iz Beča. Svaki dan seminara završavan je diskusijom i pitanjima učesnika. Organizacija svih dana seminara je standardno dobro realizovana od strane tima WUS Austria iz Sarajeva koji će se prezentacije učesnika postaviti na svojoj web stranici a o  samom Seminaru detaljnije informacije biće postavljene na web-u Kancelarije za kvalitet UNZE.
12.03.2008.
Razgovori u upravi grada Barcelone:
Predstavnici Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE prof.Dr Darko Petković i Mr sci. Nino Serdarević, Klastera plastičara BIH gosp. Sead Jahić, TP Mostar gosp. Mladen Kostić i gosp.Goran Žeravčić (Kronauer Consulting Group) bili su dana 06.03.2008. gosti Uprave grada Barcelona (Ajuntament de Barcelona), Ureda za međunarodnu saradnju, gdje su sa Gosp.Jordi Cortesom, razgovarali o potencijalnim mogućnostima saradnje BIH institucija i institucija iz grada Barcelona sa kojima su uspostavljeni određeni kontakti.
12.03.2008.
Studijska posjeta Tehnološkim parkovima Slovenije i Španije (01-10.03.2008):
Centar za inovativnost i preduzetništvo UNZE bio je organizator studijske posjete tehnološkim parkovima Slovenije i Španije za predstavnike Ministarstva obrta, razvoja i preduzetništva FBIH, klastera plastičara B&H Gračanica te TP Mostar (u osnivanju). Tokom višednevnog boravka predstavnici iz BIH imali su priliku da vide način rada i potencijale tehnološkog parka i grada N.Gorica u Sloveniji kao i Naučnog parka Barcelona, TP Barcelona, Agro-tehnološkog parka Lleda, TP Valles, klastera plastičara ASSCAM te najposlije TP Girina i grada Girona.
Ova posjeta bila je izvrsna prilika da se predstavnici iz BIH upoznaju sa načinom rada respektabilnih tehnoloških parkova kao i onih koji su tek u osnivanju te da stvore pretpostavke da dalji razvoj partnerske saradnje u evropskim i bilateralnim projektima. Kompetnu organizaciju stručnog dijela posjete ispred Centra za inovativnost i preduzetništvo vodio je prof.dr Darko Petković.10.03.2008.
Stipendije Univerziteta u Ljubljani:
Studentima Univerziteta u Zenici prenosimo obavještenje o mogućnosti dobivanja stipendije studija na Univerzitetu u Ljubljani, shodno Bolonjskom procesu.
Konkurs za stipendije Univerze v Ljubljani za studente univerziteta južne i istočne Evrope za studijsku godinu 2008/2009, koji imaju potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Ljubljani.
Više informacija na stranici Stipendije.
10.03.2008.
Stipendije Hastor fondacijeStipendije:
Fondacija Hastor od 05.-12.03.2008. godine raspisuje konkurs za dodjelu studijskih stipendija za školsku 2007//2008 godinu.
Za stipendije se mogu prijaviti studenti univerziteta u Bosni i Hercegovini.
Uslove konkursa možete pogledati na web stranici www.hastor.ba.
U razmatranje će biti uzete aplikacije pristigle isključivo on-line prijavom koja se nalazi na web stranici Fondacije Hastor.
05.03.2008.
Natječaj za fond akademske stipendije kraljica Jadwiga:
REKTOR JAGIELLONIAN-skog UNIVERZITETA KRAKOV (POLJSKA)
Oglašava natječaj za fond akademske stipendije kraljica Jadwiga
Za akademsku godinu 2008/2009
Stipendije su otvorene za kandidate koji su postdiplomski ili doktoralni studenti visokoškolskih institucija u zemljama srednje i istočne Evrope, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i zemalja Balkana.
Aplikacija za stipendiju treba da sadrži:
  1. Adresu kandidata upućenu Rektoru Jagiellonian-skog Univerziteta
  2. Ispunjen formular (http://www.jubileum.uj.edu.pl/fund/jadwigaENGLISH.html)
  3. Spisak njegovih/njenih akademskih dostignuća i publikacija
  4. Istraživački program koji on/ona namjerava raditi tokom stipendijskog boravka u Krakovu
  5. po mogućnosti preporuku akademskog zaposlenika na Jagiellonian-skom Univerzitetu
  6. curriculum vitae
  7. fotokopiju pasoša i fotografiju kandidata.
Stipendija iznosi do 1500 zl. mjesečno. Stipendisti će također imati smještaj u studentskom domu i osnovnu medicinsku njegu.
Aplikacije trebaju biti poslane najkasnije do 31. maja 2008. godine na adresu:
Ośrodek Informacji i Promocji Uniwersytetu Jagiellońskiego, ul. Piłsudskiego 8/1
31-109 Kraków, Polska. Sa naznakom na koverti "Fundusz Królowej Jadwigi".
Kraljica Jadwiga Fond šalje odgovore samo za pozitivne ishode.
Za detaljnije informacije obratiti se: Ośrodek Informacji i Promocji JU, tel. +48 12 430 10 12
Fax +48 12 430 10 30
http://www.jubileum.uj.edu.pl/fund/jadwigaENGLISH.html
e-mail: fundusze@jubileum.uj.edu.pl

   početna stranica
webmaster