Fakultetska 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina    |    tel. (+387 32) 444 420, 444 421     |    fax. (+387 32) 444 431    |    E-mail: rektorat@unze.ba
Univerzitet u Zenici
  Iz Kancelarije za razvoj karijera i kompetencija UNZE-a
CENTAR ZA INOVATIVNOST I PREDUZETNIŠTVO UNZE-A I KANCELARIJA ZA RAZVOJ KARIJERA I KOMPETENCIJA UNZE-A UGOSTILI G. BORISA ŠATORDŽIJU 12.05.2014.

U petak, 9. maja 2014., Centar za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a i Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija UNZE-a ugostili su g. Borisa Šatordžiju, dipl. ing. maš., koji je studentima Politehničkog i Ekonomskog fakulteta održao predavanje iz oblasti predmeta “Proizvodni sistemi i logistika” pod naslovom “Uvođenje automatskog sistema upravljanja i nadzora distribucije proizvoda Coca Cola HBC BiH”. Predavanje je obuhvatilo: historijski nastanak i razvoj Coca Cole BiH, monitoring isporuke i sistema za upravljanje voznim parkom u kompaniji, unapređenje trenutnog stanja procesa i načina distribucije proizvoda do krajnjeg potrošača, i uvođenje automatskog sistema upravljanja i nadzora distribucije proizvoda CC HBC BiH.

Studenti su od g. Šatordžije saznali o karakteristikama stanja ove kompanije, ciljevima poslovanja i strateškom okviru održivosti. Radi se o najvećoj kompaniji u industriji bezalkoholnih napitaka u BiH, koja ovdje posluje od 1996. godine i ovlaštena je punionica The Coca-Cola Company. Danas opslužuje populaciju od oko četiri miliona stanovnika, a proizvode distribuira iz četiri skladišta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci - sve s ciljem da bude najpoželjniji dobavljač za više od 14.700 svojih klijenata.

Centar za inovativnost i preduzetništvo i Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija nastavit će da organizuju posjete i predavanja predstavnika poslovnog sektora, tj. osoba koje su eksperti u svojim oblastima rada, a za dobrobit studenata našeg Univerziteta.
ODRŽANA RADIONICA ZA STUDENTE UNZE-A 17.03.2014.

radionica1 radionica2

Dobro napisan CV ključan je u procesu traženja posla, stoga je u subotu, 15. marta 2014., Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija UNZE-a organizovala u Multimedijalnom centru radionicu za studente pod naslovom “Kako napisati CV prema Europass standardima”.

CV predstavlja specijaliziranu poslovnu poruku, koja se sastoji od tri glavna dijela i nastaje u tri koraka: 1. planiranje, 2. pisanje i 3. revidiranje. Prvi se korak sastoji od: analiziranja situacije, skupljanja informacija, odabiranja odgovarajućeg medija i organizovanja podataka. Potom je potrebno odabrati odgovarajuće riječi, korisitit aktivan i snažan jezik prikladan firmi kojoj se kandidat/kinja prijavljuje, informacije dati jasno i jezgrovito, te uvijek koristiti profesionalan ton. Treći korak podrazumijeva: revidiranje napisanog, odabiranje odgovarajućih dizajnerskih elemenata i formata (to može biti: klasični štampani CV, pregledni, elektronički jednostavni tekstualni, Word dokument, HTML i PDF), korigovanje (ispravljanje grešaka u formatiranju, pravopisu i tehnici) te distribuiranje poruke. Studentima su predstavljena i sva tri organizacijska pristupa pisanju CV-ja: hronološki, funkcionalni i kombinovani te njihove prednosti i nedostaci.

Organizator i voditelj radionice bio je menadžer za kompetencije UNZE-a v. asst. mr. sc. Dženan Kulović, a gost Slaven Jurešić, voditelj Odjela za prodaju i marketing u S-Leasingu, prenio je studentima neka praktična iskustva.

Sljedeća radionica “Kako ostaviti dobar dojam na intervjuu za posao” bit će organizovana u narednim danima. Studenti će tom prilikom s gostujućim preduzetnikom simulirati pravi intervju za posao. Obavijest o tačnom datumu održavanja bit će naknadno data, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na e-mail adresu dzenan.kulovic@gmail.com
SASTANAK SA STUDENTIMA (o mogućnostima za mobilnost putem saradnje s poslovnim subjektima i putem programa međunarodne razmjene) 21.02.2014.

bme

U utorak, 18. februara 2014., u organizaciji Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a održan je sastanak sa studentima, kojem su prisustvovali i direktor CIP-a prof. dr. Petković, prodekan Politehničkog fakulteta doc. dr. Čabaravdić i menadžer Kancelarije za kompetencije i razvoj karijera mr. sc. Kulović.

Ovom prilikom predstavljene su mogućnosti studentske mobilnosti, i to putem: 
1. uspostavljene saradnje s poslovnim subjektima i 
2. novih programa međunarodne razmjene.

U vezi s prvom temom, posebno je naglašen projekat s kompanijama Jumbo/Groenewegen i BME, koji je počeo 1. februara 2014., a trajat će narednih 20 sedmica. U ovom projektu će konkretan zadatak studenata biti da posmatraju sistem kvaliteta, kao i ukupan proces rada, u kompanijama koje ih prime. U konačnici, cilj je da se poboljša rad i kompanija i univerziteta, jer će i jedni i drugi imati mogućnost da nauče nešto novo.

U vezi s razmjenom putem međunarodnih programa, ukazano je na nove mogućnosti studentske mobilnosti s Univerzitetom u Vigu (Španija), Univerzitetom u Štutgartu (Njemačka) i Univerzitetom u Kopru (Slovenija).

Također, osnovne su informacije date o onome što nudi grupa univerziteta “Coimbra”. Poziv za njezin “Program stipendiranja mladih istraživača iz evropskog susjedstva” otvoren je do 31. marta 2014., a prijava se može izvršiti putem web-stranice www.coimbra-group.eu/activities/scholarships

Mada su i u prethodnim godinama studenti i nastavnici iz Bosne i Hercegovine mogli učestvovati u programima mobilnosti, statistika je bila porazna – naime, EU je dodijelila 100 mjesta, a BiH iskoristila samo 35. Danas svaki javni bh. univerzitet može samostalno biti u programima Erazmus Mundus, Erazmus+, itd., što će, nadamo se, povećati studentsku mobilnost.
SVEČANO OTVORENA KANCELARIJA ZA RAZVOJ KARIJERA I KOMPETENCIJA NA UNZE-U 20. 04. 2011.

Uz prisustvo nastavnog osoblja, studenata i gostiju svečano je otvorena Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija Univerziteta u Zenici. Kroz Tempus projet COMPETENCE koji vodi UNZE, a u kojem učestviju univerziteti iz Graza, Girone, Ghenta, Novog Sada, Skopja i Podgorice te WUS Austria iz Graza. Najprije su stvorene pretpostavke za nabavku opreme, a potom izvršene i statutarne promjene koje su omogućile formiranje ove Kancelarije.
Svečano otvorenje upriličeno je u zgradi menadžmenta Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović", gdje je ova Kancelarija smještena, a organizacijski je u sastavu Ureda za osiguranje kvaliteta UNZE-a.

Goste i uzvanike je pozdravio rektor UNZE-a prof. dr. Sabahudin Ekinović, nakon čega je šef projekta “Competence” prorektor prof. dr. Darko Petković UNZEgovorio na temu: „Zašto Kancelarija za razvoj karijera i kompetencija na UNZE-u?”. Ispred Kancelarije obratio se i njen prvi menadžer gosp. Dženan Kulović, budući menadžer za kompetencije UNZE-a, koji je govorio o djelatnosti Kancelarije za razvoj karijera i kompetencija, te mr. Adi Kovačević (WUS Austria), koji je govorio evropskom obrazovnom kontekstu i kompetencijama. Gosp. Kulović je naglasio značaj kompetencija u dizajniranju NPP-a te vezi koju će ova Kancelarija imati s tržištem rada i formumom stakeholdera koji je u proceduri formiranja.

Na kraju je Kancelariju svečano otvorio mr. Fikret Plevljak, premijer ZDK-a, naglasivši stratešku uloga Univerziteta u Zenici u razvoju ZDK-a. Razgovori domaćina i gostiju nastavljeni su uz prigodan program. IT oprema, vrijedna više od 20000 KM, donacija je iz Tempus projekta, a uređenje prostora finansirao je UNZE.

   početna stranica
webmaster