Fakultetska 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina    |    tel. (+387 32) 444 420, 444 421     |    fax. (+387 32) 444 431    |    E-mail: rektorat@unze.ba
Univerzitet u Zenici
  Stipendije i organizacije za stipendiranje
3.3.2016.

STIPENDIJE FONDA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU I RAZVOJ TAJVANA ZA MASTER I DOKTORSKE STUDIJE

Fond za međunarodnu saradnju i razvoj Tajvana nudi stipendije studentima iz Bosne i Hercegovine na jednom od 23 univerziteta na Tajvanu na master i doktorskim programima.

Stipendija pokriva troškove avionske karte, smještaja, školarinu, osiguranje, troškove udžbenika i mjesečni džeparac.

Tekst objavljenog poziva, kao i informacije o postipku apliciranja, te lista ponuđenih master i doktorskih studija dostupni su na web stranici:
http://tro.hu/bs/stipendije-fonda-za-medunarodnu-saradnju-i-razvoj-tajvana-za-master-i-doktorske-programe/

Krajnji rok za prijavu je 18.03.2016.godine.

 3.3.2016.

OBAVJEŠTENJE O STIPENDIJAMA ZA STRANE STUDENTE U AKADEMSKOJ 2016/17-RUMUNIJA

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije je objavilo poziv za dodjelu stipendija stranim studentima  za I,II ili III ciklus studija.

Prijave se podnose Ambasadi Rumunije u Sarajevu, a kontakt osoba je dr. Dorin Popescu, e-mail: dorin.popescu@mae.ro; dorin.popescu@romanianembassy.com.ba

Krajnji rok za prijavu je 10.03.2016.godine a detaljne informacije se mogu pronaći na web stranici:  http://www.mae.ro/en/node/10251

 3.3.2016.

Ponuda stipendija od strane TEHNOLOŠKOG INSTITUTA U BEIJINGU (BIT) za 2016/17.

2016 BIT Scholarship Proposal for University of Zenica
2016 Admission Book
BIT Economics Degree Programs in English September 2016 Fall semester


19.2.2016.

STIPENDIJE ZA KURS NJEMAČKOG JEZIKA U BAVARSKOJ, 2016.

Otvoren je poziv za dodjelu stipendija za kurseve njemačkog jezika u 2016.godini. Sipendija pokriva troškove školarine, smještaja i ishrane.

Studenti i mladi naučnici iz Bosne i Hercegovine koj posjeduju osnovna znanja iz njemačkog jezika (najmanje A2-nivo) mogu aplicirati za BAYHOST stipendiju za ljetne kurseve

Detaljne informacije o ljetnim kursevima i načinu apliciranja možete pronaći na web stranici http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html

Aplikanti trebaju dostaviti dokumente poštom u BAYHOST najdalje do 04.04.2016.godine (datum prijema).

Za dodatne informacije možete kontaktirati MA Katrin Döppe  putem e-maila: doeppe@bayhost.de

www.facebook.com/bayhost.regensburg

 5.2.2016.

STIPENDIUM HUNGARICUM, 2016/2017

Otvoren je poziv za dostavljanje prijava za mađarske stipendije u okviru Stipendium Hungaricum Scholarship Programme koji je namijenjen gostujućim studentima I,II i III ciklusa studija. U pozivu se navodi da je ove godine dotupno oko 3000 stipendija za studente iz više od 40 zemalja svijeta, uz mogućnost apliciranja i za jednogodišnje pripreme ili specijalističke kurseve.

Podnošenje aplikacija se vrši  isključivo online, putem linka koji je objavljen na www.stipendiumhungaricum.hu ili www.tka.hu.

Rok za dostavljanje aplikacija je 1.mart 2016.godine

 5.2.2016.

Obavještenje o stipendijama

 • 80 dostupnih stipendija u Holandiji

Na narednom linku nalazi se lista dostupnih stipendija za univerzitete širom Holandije: http://www.wemakescholars.com/scholarships.php?&country=131&keyword=netherlands&sort=deadline

 • Politecnico di Milano – 400 stipendija za Master studije

Politecnico di Milano“ nalazi se među 20 vodećih univerziteta u Evropi. Ima oko 40.000 upisanih studenata i preko 1000 profesora, te je najveći italijanski univerzitet za veliki broj tehničkih i prirodnih nauka, arhitekturu i dizajn. Od svog osnivanja 1863., “Politecnico di Milano” je baziran na kvalitetu i inovaciji nastave, što je rezultiralo uspostavljanjem čvrste saradnje sa svijetom ekonomije i privrede kroz razvoj eksperimentalnog istraživanja i transfer tehnologije. http://edukacija.posao.ba/index.php?user=e42e851e1665eb8918c6ca348cf3c7a3&act=viewPost&eduID=1958

 • Otvorene prijave za istraživačke stipendije Republike Austrije

Stipendije su dostupne za istraživanje na naučnoistraživačkim institucijama u Austriji (univerzitetima, Akademiji nauka, Nacionalnoj biblioteci, Nacionalnom arhivu). Bit će stipendirana istraživanja iz oblasti prirodnih, tehničkih i medicinskih nauka, agronomije te društvenih i humanističkih nauka, i umjetnosti.
http://studomat.ba/otvorene-prijave-za-istrazivacke-stipendije-republike-austrije/57003/4.2.2016.

PROGRAM STIPENDIRANJA ZA 2017. GODINU ZA POSTDOKTORSKA ISTRAŽIVANJA U TRAJANJU OD 3 DO 6 MJESECI- MATSUMAI INTERNATIONAL FOUNDATION

Matsumai International Foundation iz Tokija uputio poziv za podnošenje aplikacija za program stipendiranja za 2017. godinu, za postdoktorska istraživanja u trajanju od 3 do 6 mjeseci.

Istraživački program stipendiranja je predviđen prvenstveno za oblast prirodnih nauka, medicine i inžinjeringa, a kandidati moraju imati doktorat i biti mladi od 49 godina.

Mjesečni iznos stipendije je 220.000 japanskih jena (oko 3.400 KM), obezbijeđena je povratna avionska karta i zdravstveno osiguranje. Stipendistima će biti dodijeljena i početna suma od 120.000 japanskih jena (oko 1.800 KM) za pronalazak smještaja i pokrivanje troška lokalnog prevoza.

Rok za dostavu aplikacija direktno Fondaciji Matsumai International je 31. avgust 2016. godine, a informacije o ovom programu i načinu apliciranja su dostupne na internet stranici: http://mif-iapan.org.

 4.2.2016.

STUDIJSKI BORAVAK U VELIKOJ BRITANIJI- THE BRITISH SCHOLARSHIP TRUST

Britanski odbor „The British Scholarship Trust" (BST) pruža mogućnost mladim stručnjacima iz Bosne i Hercegovine da provedu kratak studijski boravak u Velikoj Britaniji.

BST obavještava da će i za akademsku 2016/2017. godini dodijeliti stipendije kandidatima iz Bosne i Hercegovine, a preduvjeti za kandidiranje su:

-          manje od 30 godina starosti i
-          u većini slučajeva, studiranje na postdiplomskim programima u Bosni i Hercegovini.

BST finansira kratke boravke, uglavnom od 1 do 3 mjeseca, namijenjene postdiplomskim usavršavanjima/istraživanjima u Velikoj Britaniji.
Više podataka o stipendijama, uvjetima, kao i formulare za aplikaciju na engleskom jeziku možete pronaći na web stranici: www.britishscholarshiptrust.org

Studenti visokoškolskih ustanova iz Federacije Bosne i Hercegovine trebaju svoje aplikacije sa traženim prilozima dostaviti na adresu:

Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke
Sektor za visoko obrazovanje
Za stipendiju fondacije “ The British Scholarship Trust”
88 000 Mostar
Dr. Ante Starčevića bb 

Rok za dostavljanje aplikacija: 26.02.2016.godine

  


 

STIPENDIJE ZA STUDENTE I i II GODINE ZA 2015/16.- Arcelor Mittal Zenica, d.o.o.

Radi se o 6 stipendija - po dvije za svaki od sljedećih studija: Mašinstvo, Elektrotehnika, Metalurgija.
Konkurs (PDF)
STIPENDIJE ZA DOKTORSKE I POSTDOKTORSKE STUDIJE I ISTRAŽIVAČKE PROJEKTE U ŠVICARSKOJ

Vlada Švicarske Konfederacije putem Komisije za dodjelu stipendija stranim studentima (ESKAS) objavljuje konkurs za stipendije (Swiss Government Excellence Scholarship) za akademsku 2016/2017. godinu.

 Stipendije su namijenjene za doktorske, postdoktorske studije i istraživačke projekte u Švicarskoj. Konkursom nisu obuhvaćeni Bachelor i Master studiji kao ni studiji umjetnosti.

Upute i formulare (isključivo na engleskom) Ambasada Švicarske dostavlja na upit putem slijedećeg maila: sanela.ademovic@eda.admin.ch.

 

Krajnji rok za dostavu aplikacija je 23. novembar 2015. na adresu:

Ambasada Švicarske
Zmaja od Bosne 11
Zgrada RBBH, objekat B
71000 Sarajevo
s naznakom: stipendija

 Detaljnije informacije o stipendijama možete pronaći na stranici Švicarskog saveznog sekretarijata za obrazovanje i istraživanje
MARIE SKLODOWSKA-CURIE AKCIJA (MSCA): STIPENDIJE ZA MOBILNOST ISTRAŽIVAČA

Otvoren je poziv- Marie Sklodowska-Curie akcije (MSCA): stipendije za mobilnost istraživača. Glavni uslov za prijavu je doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu.

Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na ličnim istraživačkim projektima, kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

Zainteresovani istraživači prijavljuju se direktno potencijalnim domaćinima na pozive koje su objavili. Sve informacije o uslovima i načinu prijave nalaze se na sljedećem linku: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-msca-if-2015.html#tab1

Rok za prijavu: 10. septembar 2015. godine.


ONE MONTH VISITS TO AUSTRIA

http://www.wus-austria.org/project/0/33.html

Call open!
Deadline for submissions is 30 July, 2015.
 
The main purpose of the scholarship is to enable scientific staff of universities to do research at Austrian universities in the context of master or doctoral studies (an age limit of 40 years applies). targeted countries: Applicants from Bosnia and Herzegovina, Kosovo, FYR of Macedonia, Montenegro, and Serbia.
The role of WUS Austria is to promote the program and provide information to interested persons; further information can also be obtained at the Institute of International Law and International Relations/University of Graz, which is in charge of selecting the candidates. Implementation of the program is carried out by the Austrian Exchange Service (OeAD-GmbH), which takes care of accommodation arrangements and payment of the grant. The grant letter sent by the OeAD-GmbH can be used for obtaining a visa if applicable. For the application form, contact details and further information on the program please take a look at the section "Important Documents & Links" above.


ALPE ADRIA STIPENDIJA ZA STUDIJ U MAĐARSKOJ ZA ZIMSKI SEMESTAR 2015/2016OCENTICU  DR SC ILKNUR AYDIN AVCI

UNIVERZITET  PÉCS i Grad PÉCS su obajvili poziv za dodjelu stipendija studentima univerziteta članova Alpe Adria konferencije za zimski semestar akademske 2015/2016.godine. 

Kako je Univerzitet u Zenici odnedavno primljen u članstvo Alpe Adria konferencije studenti Univerziteta u Zenici mogu aplicirati za ovu stipendiju.

Detaljnije informacije o stipendiji možete pogledati ovdje.


STIPENDIJE ZA STUDIJ NA UNIVERZITET NA PELOPONEZU

Univerzitet na Peloponezu u Grčkoj raspisao konkurs za dodjelu dvije stipendije studentima iz mediteranskih zemalja, koje nisu članice Evropske Unije, za jednogodišnji postdiplomski studij na Odsjeku za političke nauke i međunarodne odnose.

Stipendije su osigurane za dva studenta koji se budu našli u ekonomski najnepovoljnijem položaju.

Dodatne informacije o ovom studiju, uključujući program i strukturu studija, kao i aplikacijske materijale, mogu se naći na web stranici: www.pedis.uop.gr  ili putem elektronske adrese:  pms-med@uop.gr, kao i kontaktirajući broj telefona +30 27410 40040.

Registracija učešća vrši se elektronskim putem, najkasnije do 30.06.2015. godine.


STIPENDIJE ZA STUDIJ U SLOVAČKOJ

Odobrene su stipendije za studente iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati na slovačkim univerzitetima u akademskoj 2015/2016. godini.

Aplikacije i potrebna dokumenta, uz notu ili pismo podrške Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i

Hercegovine, zainteresovani studenti predaju elektronskim putem na web stranici: www.vladnestipendia.sk, a za tehničku podršku mogu se obratiti na e-mail: podpora@studyabroad.sk  (kontakt telefon: 00421907551404).

Aplikacije koje ne budu poslane elektronskim putem neće biti razmatrane. Originalna dokumenta se predaju po dolasku na studij u Slovačku, bez kojih se stipendija neće isplaćivati.

Rok za elektronsku registraciju je 28. maj 2015. godine.

Više informacija o studiranju i stipendijama Vlade Slovačke, može se naći na engleskom jeziku na web stranici www.studyin.sk


POZIV ZA UČEŠĆE- LJETNA ŠKOLA BEOGRAD

Institut ekonomskih nauka Beograd organizovaće, od 13. do 17. jula ove godine, 18. Letnju školu ekonomije.Tema ovogodišnje škole glasi: “How to Deal with Youth Uneployment- Danger of Losing (Another) Generation?“
Ljetna škola je namijenjena studentima ekonomije i drugih srodnih društvenih nauka (pravo, političke nauke, organizacione nauke, sociologija i sl.) koji su mlađi od 30 godina. Učešće u Ljetjoj školi je besplatno za studente. Takođe, pokriveni su troškovi smještaja (za studente koji nisu iz Beograda) i ishrane. Predavanja je do sada držao niz stranih i domaćih stručnjaka, a od 2001. godine, polaznici uvijek imaju priliku da čuju i kreatore ekonomske politike u Srbiji. Osim prilike da čuju odlična predavanja, polaznici imaju mogućnost i da upoznaju svoje kolege iz okolnih zemalja, pošto Ljetna škola okuplja studente iz čitavog regiona Zapadnog Balkana. Na taj način, studenti stiču poznanstva i prijateljstva koja će im biti bitna u budućem profesionalnom životu.
Više informacije o ovoj Lejtnoj školi, načinu prijavljivanja, kao i drugim aktivnostima Instituta ekonomskih nauka, možete dobiti na:
br. telefona: 011/26 23 578, 011/26 23 055
br. mobilnog telefona: 063/508-133
mail: summerschool@ien.bg.ac.rs
http://www.ien.bg.ac.rs

Potrebnu dokumentaciju možete preuzeti OVDJE.


STIPENDIJE ZA STUDIJ U MAĐARSKOJ

U akademskoj 2015/16 godini, za bh državljane biće dostupno ukupno 50 stipendija za I i II ciklus studija, iz oblasti agrikulture, prirodnih nauka, studija tehničkih, tehnoloških i ekonomskih nauka, te stipendije za doktorski studij na engleskom jeziku iz svih oblasti studija.

 Ističemo da od ove godine aplikanti najprije lično moraju izvršiti registraciju i podnijeti aplikaciju putem internet stranice www.stipendiumhungaricum.hu, a ista dokumentacija navedena i podnešena na pomenutoj internet stranici, uključujući aplikacioni formular, treba biti dostavljena na e-mail rektorat-1@unze.ba a potom će iste biti proslijeđene Ministarstvu civilnih poslova BiH putem e-mail adrese do roka, 30. aprila, nakon čega će MCP BiH aplikacije i zvaničnu listu nominovanih aplikanata dostaviti mađarskoj strani, koja će izvršiti finalne selekciju i evaluaciju aplikacija, te dodjelu stipendija.

Aplikacije moraju biti na engleskom jeziku, a nepotpune i neblagovremeno dostavljene aplikacije neće biti uzete u obzir.

Dodatne informacije pročitajte OVDJE.


MEVLANA PROGRAM RAZMJENE- UNIVERZITET U ANKARI

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti. Program je u potpunosti finansiran od strane Vlade Republike Turske a trenutno je otvoren poziv za aplikacije za  Univerzitet u Ankari.

Krajnji rok za apliciranje je 29.04.2015.god.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati OVDJE.

Pored ispunjenog aplikacionog formulara studenti su dužni dostaviti i Uvjerenje o položenim ispitima (prosjek ocjena), ne starije od mjesec dana.

Aplikacije dostaviti na e-mail adresu rektorat-1@unze.ba

Program u najkraćem podrazumijeva: 

1. Razmjena akademskog osoblja:

a)   Odlazak-povratak nastavnog osoblja, kao i dnevnice snosi univerzitet na koji nastavnici odlaze.
Profesor za vrijeme boravka plaća smještaj i hranu, a univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele i kuhinje 
b)   Profesor treba da održi najmanje 6 predavanja u toku sedmice, ili da ispunjava svoje obaveze kroz učešće na panelu,konferenciji,kongresu itd.
c)  Profesor će svoje predavanje ili izlaganje držati na engleskom ili turskom jeziku
d)  Vremenski period razmjene za akademsko osoblje je najmanje 15 dana a najviše 3 mjeseca

2. Razmjena studenata:

a)  Univerziteti na koje studenti odlaze ne snose troškove odlaska-povratka, smještaja i hrane, ali daju stipendiju koja je studentu dovoljna za smještaj i hranu obzirom da univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele, studentske domove i kuhinje koje su relativno povoljne.

b)  Studenti koji žele učestvovati u razmjeni trebaju poznavati Turski jezik (engleski/njemački jezik za one programe koji se izvode na ovom jeziku) da bi mogli pratiti predavanja. Student je dužan dostaviti potvrdu o poznavanju jezika na kojem se izvodi nastava, a koju može izdati odgovarajući odsjek na fakultetu te prosjek ocjena koji ne može biti stariji od mjesec dana.

c) Studenti mogu aplicirati za razmjenu za najmanje jedan a najviše dva semestra.

Više informacija o programu: 

http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.

FORMULARI ZA APLIKACIJU: OVDJE.


POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA REZMJENEONDOKUZ MAYIS UNIVERZITET, SAMSUN

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti za Ondokuz Mayis Univerzitet, Turska.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati ovdje

Prijave se vrše online na: basvuru.omu.edu.tr

Studenti i nastavnici koji izvrše online prijave su dužni dostaviti kopiju prijave u Ured za međunarodnu saradnju. Studenti su dužni dostaviti prosjek ocjena uz prijavu.

Rok za prijavu je 27.04.2015.godine.


Više informacija o Mevlana programu:


http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.

 


POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA RAZMJENEDUZCE UNIVERZITET

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti za Duzce Univerzitet, Turska.

Krajnji rok za apliciranje je 27.04.2015.god.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati ovdje

Pored ispunjenih aplikacionih formulara studenti su dužni dostaviti i Uvjerenje o položenim ispitima, ne starije od mjesec dana te potvrdu o poznavanju jezika.

Aplikacije dostaviti na e-mail adresu rektorat-1@unze.ba

Više informacija o univerzitetu i studijskim programima ovdje ili na web stranici http://www.eng.duzce.edu.tr/ 

Studenti se mogu prijaviti za razmjenu na jedan ili dva semestra a nastavnici na minimalno dvije sedmice a maksimalno tri mjeseca.
Više informacija o Mevlana programu: 

http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3  
Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.


POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA RAZMJENE

Otvoren je poziv za razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Mevlana programa mobilnosti. Program je u potpunosti finansiran od strane Vlade Republike Turske a trenutno je otvoren poziv za aplikacije za Trakya Univerzitet u Edirneu.

Krajnji rok za apliciranje je 25.04.2015.god.

Listu fakulteta na koje studenti i nastavno osoblje Univerziteta u Zenici mogu aplicirati možete pogledati ovdje.

Pored ispunjenog aplikacionog formulara studenti su dužni dostaviti i Uvjerenje o položenim ispitima, ne starije od mjesec dana.

Aplikacije dostaviti na e-mail adresu rektorat-1@unze.ba

Program u najkraćem podrazumijeva: 

Razmjena akademskog osoblja:

1.  Odlazak-povratak nastavnog osoblja, kao i dnevnice snosi univerzitet na koji nastavnici odlaze.
Profesor za vrijeme boravka plaća smještaj i hranu, a univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele i kuhinje. 
2.  Profesor treba da održi najmanje 6 predavanja u toku sedmice, ili da ispunjava svoje obaveze kroz učešće na panelu,konferenciji,kongresu itd.
3.  Profesor će svoje predavanje ili izlaganje držati na engleskom ili turskom jeziku.
4.  Vremenski period razmjene nastavno-naučnog kadra je najmanje 7 dana a najviše 3 mjeseca.

Razmjena studenata:

1. Univerziteti na koje studenti odlaze ne snose troškove odlaska-povratka, smještaja i hrane, ali daju stipendiju koja je studentu dovoljna za smještaj i hranu obzirom da univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele, studentske domove i kuhinje koje su relativno povoljne.
2. Studenti koji žele učestvovati u razmjeni trebaju poznavati Turski jezik (engleski/njemački jezik za one programe koji se izvode na ovom jeziku) da bi mogli pratiti predavanja. Student je dužan dostaviti potvrdu o poznavanju jezika na kojem se izvodi nastava, a koju može izdati odgovarajući odsjek na fakultetu.

3.  Studenti mogu aplicirati za razmjenu za najmanje jedan a najviše dva semestra.

Više informacija o programu: 

http://www.yok.gov.tr/web/mevlana/mevlana-yonetmelik;

http://www.yok.gov.tr/documents/757816/1684767/mevlana_kitapcik.pdf/410e03de-63e8-42e8-9684-ad0abb35fcb3

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba  ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.

Obrasce možete preuzeti OVDJE i OVDJE.


PREZENTACIJA STIPENDIJA VLADE SAD

Pozivaju se studenti i uposlenici Univerziteta u Zenici da prisustvuju prezenatciji stipendijskih programa koje nudi Vlada SAD-a. Programe stipendiranja će predstaviti  predstavnici Ambasade SAD u BiH, u četvrtak, 09.04.2015.godine u 9:30 h u sali 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale.

Prisutnima će biti predstavljene stipendije Vlade SAD-a, kao i uslovi i način aplikacije.

Ukoliko želite saznati više o mogućnostima dobijanja stipendije i načinu aplikacije, pozivamo vas da iskoriste priliku i u direktnom razgovoru dobijete odgovore na vaša pitanja vezana za studiranje u SAD-u.

 

 

 

 

 


STIPENDIJSKI PROGRAM “GO STYRIA” ZA AKADEMSKU  2015/16

Za stipendijski program “Go Styria” za akademsku  2015/16 mogu se prijaviti student master ili doktorskog studija sa univerziteta iz BiH , kao i postdoktoranti. Zainteresovani kandidati mogu aplicirati za istraživački boravak na Univerzitetu u Gracu u zimskom semestru 2015/2016 godine na period od maksimalno 4 mjeseca.

Detalje o samom programu i procesu aplikacije možete pronaći na:

http://international.uni-graz.at/en/stud/incoming/s-in-mprog/go-styria/ 

Krajnji rok za dostavljanje aplikacija: 30.04.2015 (datum prijema kompletne dokumentacije na Univerzitetu u Gracu )


WISE NAGRADA ZA OBRAZOVANJE 2015

Svjetski samit inovacija u obrazovanju (The World Innovation Summit for Education - WISE) je uputio poziv za nominovanje kandidata za „WISE nagradu za obrazovanje 2015".

Riječ je o petom izdanju nagrade koja predstavlja prvo globalno priznanje, pojedincu ili timu, za izuzetan doprinos obrazovanju. Nagrada prepoznaje inspirativni, vizionarski pristup i dokazana postignuća sektora na bilo kojem nivou ili u obrazovanju na bilo kojem polju. Nominovani mogu biti pojednici ili institucije, uključujući škole, međunarodne organizacije i privatne kompanije iz bilo kojeg dijela svijeta.

 Nominacije će pregledati međunarodni komitet eksperata, a konačnu odluku će donijeti „porota" pojedinaca pod predsjedavanjem dr. Sheikh Abdulla bin Ali Al Thani, predsjedavajućeg Svjetskog samita inovacija u obrazovanju.

Prijave se vrše putem WISE web stranice www.wiseprizeforeducation.org , a krajnji rok za apliciranje je 31. 03. 2015. godine.

Dobitnik nagrade, koja se sastoji od zlatne medalje i 500.000 US dolara, biće proglašen na WISE samitu, koji će biti održan od 03. do 05. 11. 2015. godine u Dohi.


POZIV ZA UČEŠĆE NA OKRUGLOM STOLU MJESTO I ULOGA JAVNIH UNIVERZITETA U BOSNI I HERCEGOVINI

Okrugli sto će se održati 26. marta 2015. godine, u prostorijama Univerziteta u Sarajevu.

Pozivaju se predstavnici svih javnih univerziteta u Bosni Hercegovini da pošalju sažetke svojih naučnih i stručnih izlaganja kojima će se kroz otvoren, naučno-argumentovan dijalog i razmjenu iskustava dati doprinos u rasvjetljavanju mjesta i uloge javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini sa naučnog, obrazovnog, ekonomskog i kulturološkog aspekta.

Sažetke izlaganja pošaljite na e-mail adresu izdavacka.dielatnost@unsa.ba  najkasnije do 15. marta 2015. godine (kontakt osoba: Fuada Muslić, tel: 033/221-946). Recenzirana izlaganja sa Okruglog stola će biti objavljena u časopisu Pregled broj 1,2015.

Na web stranici www.pregled.unsa.ba su dostupne informacije o časopisu, date su upute autorima, te je omogućeno online pretraživanje i praćenje najnovijih objavljenih članaka.


STIPENDIJE ZA KURS NJEMAČKOG JEZIKA U BAVARSKOJ, 2015.

Otvoren je poziv za dodjelu stipendija za kurseve njemačkog jezika u 2015.godini. Sipendija pokriva troškove školarine, smještaja i ishrane.

Studenti i mladi naučnici iz Bosne i Hercegovine koj posjeduju osnovna znanja iz njemačkog jezika (najmanje A2-nivo) mogu aplicirati za BAYHOST stipendiju za ljetne kurseve

Detaljne informacije o ljetnim kursevima i načinu apliciranja možete pronaći na web stranici:  http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html

Aplikanti trebaju dostaviti dokumente poštom u BAYHOST najdalje do 1.04.2015.godine (datum prijema).


STIPENDIJE COIMBRA GROUP

Univerziteti Coimbra grupe nude kratkoročne posjete mladih istraživača iz visokoškolskih ustanova iz zemalja oko EU. Glavni cilj ovog programa stipendiranja je omogućiti realizaciju istraživanja te pomoć u uspostavljanju akademskih i istraživačkih kontakata.

Za stipendije se mogu prijaviti istraživači iz sljedećih zemalja: Albanija, Alžir, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Makedonija, Gruzija, Izrael, Jordan, Kazahstan, Kosovo, Kirgistan, Lebanon, Libija, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Palestina, Srbija, Tadžikistan, Tunis, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Program je namijenjen mladim istraživačima ( ispod 35 godina starosti). Podnositelji zahtjeva bi trebali biti zaposleni na visokoškolskim ustanovama iz jedne od gore navedenih zemalja i državljani istih. Nadalje, u većini slučajeva trebaju biti postdoktorskog ili ekvivalentnog statusa, iako neke institucije mogu ponuditi mogućnosti i za doktorante.

Kandidati mogu ispuniti on-line registracije do 31. marta 2015.godine na web stranici Coimbra Group: www.coimbra-group.eu/activities/scholarships

Za daljnje informacije možete kontaktirati: Anna Quici (quici@coimbra-group.eu).
STIPENDIJE MINISTARSTVA OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA AKADEMSKU 2015/2016 GODINU

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije je, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Ljubljani, obavijestilo da je sukladno članu 3. Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja (potpisan 25.07.2013. godine), u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) za akademsku 2015/2016 godinu, za državljane Bosne i Hercegovine na rapolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji.

Obavještenje o stipendijama, koje uključuje podatke o strukturi i visini stipendija, aplikacijski

obrazac i pismo prihvatanja, kao i listu potrebne dokumentaciju za apliciranje, objavljene su na web stranici: http://www2.cmepius.si/en/bilateralscholarships.aspx

Rok za dostavljanje aplikacija je 12.03.2015.godine

Alikacije dostaviti  na adresu:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE NAUKU KULTURU I SPORT
KUČUKOVIĆI 2
72 000 ZENICA
(Sa naznakom: STIPENDIJE REPUBLIKE SLOVENIJE)UNESCO/IUPAK/PHOSAGRO  ISTRAŽIVAČKI GRANT U OBLASTI ZELENE HEMIJE

U okviru partnerstva u oblasti zelene hemije između UNESCO-a, Međunarodne unije za čistu i primjenjenu hemiju (IUPAC) i ruske kompanije PhosAgro, koje je predviđeno na period 2013-2017. godine, dodjeljuju se grantovi mladim istraživačima sa inovativnim prijedlozima projekata u zelenoj hemiji.

Grantovi u visini do 30 000 $, namjenjeni su istraživačkim projektima vezanim za zelenu hemiju. Poziv za grantove će se objavljivati jednom godišnje za period sklopljenog partnerstva (2013-2017). Za projekte se mogu prijaviti mladi istraživači, starosti do 35 godina a koji taj istraživački projekat mogu sprovesti u roku od godinu dana kroz regionalnu ili međunarodnu naučnu saradnju i/ili naučnoindustrijsku saradnju.

Kandidati moraju imati doktorat iz oblasti hemije ili povezane interdisciplinarne oblasti.

Poziv za apliciranje je  pokrenut i rok za dostavljanje aplikacija je 28. februar 2015. godine.

Detaljnije informacije o grantovima i o načinu apliciranja dostupne su na web stranici: www.unesco.org/new/en/natural-sciences/science-technology/basic-sciences/chemistry/green-chemistry-for-life


POZIVA ZA DODJELU STIPENDIJA ‘GOOD GOVERNANCE SCHOLARSHIP’

Ambasade Mađarske u BiH objavila poziv za dodjelu stipendija ‘Good Governance Scholarship’ za studij na Akademiji za diplomatiju u Budimpešti.

Poziv se nalazi na stranici:

http://en.uni-nke.hu/study/programmes-in-english/academy-for-diplomacy-and-public-service/call-for-applications

Brošuru je moguće preuzeti putem linka: http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/6580B1FA-6267-4266-BD18-1B84CBA9CC5E/0/NationalUniversityofPublicScience.pdf

Rok za aplikacije je 31.12.2014.

Za sve dodatne informacije potrebno se obratiti na mail: international.exchange@uni-nke.hu


STIPENDIJE ZA ONLINE PROGRAM MBA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Cotrugli Business School vodeća je poslovna škola u Jugoistočnoj Evropi i jedina poslovna škola u Hrvatskoj s međunarodno akreditiranim MBA programima dodjeljuje 50 punih stipendija u vrijednosti od 10.000 eura po stipendiji za program Online MBA namijenjen osobama s invaliditetom na području cijele regije (Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske i Rumunije).

MBA programi su vodeći svjetski standard poslovne edukacije. Cilj projekta je edukovati osobe s invaliditetom Online MBA programom i time povećati njihovu konkurentnost na međunarodnom tržištu rada, te im, u saradnji s poslodavcima, omogućiti kvalitetno zaposlenje.

Na Online MBA stipendiju mogu se prijaviti sve motivisane osobe s invaliditetom s višom ili visokom stručnom spremom i izvrsnim znanjem engleskog jezika.
Svi zainteresovani mogu se javiti i zatražiti prijavu za stipendiju na e-mail: petra.jug@cotrugi.eu nakon čega slijedi online test i Skype intervju.

Rok za prijavu je 20. decembar 2014.

FULBRIGHT VISITING SCHOLAR PROGRAM

Ambada SAD-a u Sarajevu poziva zainteresovane da se prijave na Fulbright Visiting Scholar program, jednu od najprestižnijih bilateralnih akademskih razmjena u ponudi Ambasade SAD-a u Sarajevu. Program je u potpunosti finansiran od strane Vlade SAD-a a Fulbraight stipendisti ostavruju pravo na putovanje u SAD gdje provode istraživanje, studiraju i/ili predaju na najprestižnijim američkim univerzitetima. Ovo je prilika uspostavljanje  profesionalnih, institucionalnih I ličnih  kontakata sa srodnim institucijama, ali  i kolegama stipendistima iz cijelog svijeta.

Zainteresovani kandidati više informacija mogu pronaći na web stranici: http://sarajevo.usembassy.gov/fulbright-visiting-scholar.html


STIPENDIJE ZA DODIPLOMSKI I POSTDIPLOMSKI STUDIJ NA BRUNEJSKIM UNIVERZITETIMA ZA AKADEMSKU 2015/2016 GODINU

Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici je obavješten od strane Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da je Vlada Bruneja Darussalama osigurala stipendije stranim studentima za dodiplomski, postdiplomski i doktorski studij za akademsku 2015/2016 godinu.

Stipendije se dodjeljuju za studiranje na sljedećim visokoškolskim institucijama: 

-          University Brunei Darussalam (UBD), web stranica: www.ubd.edu.bn

-          Sultan Sharif Ali Islamic University (UNISSA): www.unissa.edu.bn

-          Institute Technology Brunei (ITB): www.itb.edu.ba

Informacije o univerzitetima, programima studija, načinu i uslovima za apliciranje, kao i prijavni obrasci mogu se naći na web stranici brunejskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine: www.mofat.gov.bn

Napomena: Rubriku 16. Official Declaration u prijavnom obrascu popunjava i ovjerava Ministarstvo vanjskih poslova BiH (Odjel za međunarodnu, tehničku, obazovnu, kulturnu i sportsku saradnju) uz dostavljenu kopiju preporuke C1 ili C2.

Rok za dostavljanje prijava je 15.12.2015.godine na adresu Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Bruneja Darussalama:

Ministry of Foreign Affairs and Trade
Technical Assistance Division
Bander Seri Begawan BD 2710
Brunei Darussalam


POSTDIPLOMSKI STUDIJ U REPUBLICI SLOVENIJI NA PODRUČJU PRIRODNIH, TEHNIČKIH I MEDICINSKIH NAUKA

Informaciju o raspisanim stipendijama za državljane Bosne i Hercegovine (odnosno država Zapadnog Balkana), za postdiplomski studij u Republici Sloveniji na području prirodnih, tehničkih i medicinskih nauka možete pogledati na linku ispod kao i u priloguRok za prijavu na konkurs je 17. 10. 2014. 

http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/stipendije-za-podiplomski-studij-drzavljanov-zahodnega-balkana-v-sloveniji-v-letu-2014-177-jr/


KONKURS UNIVERZITETA U SEGEDINU I ISTITUTA ZA POLITIČKE STUDIJE IZ FRANCUSKE

Univerzitet u Segedinu, u saradnji sa Institutom za politčke studije iz Francuske, raspisao je konkurs za dodelu stipendija za magistarske studije iz oblasti medjunarodnih odnosa i političkih nauka. Krajnji rok za prijavu je 30.5.2015. godine

(http://www.academlink.com/blog/view/17187/stipendije-za-magistarske-studije-u-madjarskoj)


KONKURS ZA PRIJAVE ZA PROGRAM EUROWEB

S ciljem povećanja prijava za mobilnost od visokoškolskih ustanova iz polja tehničkih nauka, Evropska komisija je objavila konkurs za prijave za program EUROWEB. Rok za prijavu je 10. 4. 2014. godine. Ovaj program nastoji ostvariti medjunarodnu saradnju i mobilnost izmedju visokoškolskih institucija Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana sa fokusom na fakultete tehničkih studijskih programa.

(http://www.academlink.com/blog/view/17172/euroweb-i-eraweb-otvoreni-konkursi-za-prijavu)


STIPENDIJE FONDACIJE KONRAD ADENAUER

Fondacija Konrad Adenauer, jedna od pet vodećih fondacija u Saveznoj Republici Nemačkoj, dodeljuje stipendije mladim, društveno ili politički angažovanim studentima, postdiplomcima i doktorantima.

(http://www.academlink.com/blog/view/17189/konkurs-za-stipendije-fondacije-konrad-adenauer)


MALEZIJA-STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKI STUDIJ ZA AKADEMSKU 2014/15

Vlada Malezije je ponudila stipendije građanima BiH za postdiplomske studije na univerzitetima u Maleziji u akademskoj 2014/15.
Stipendije se dodjeljuju u okviru Malezijskog programa za međunarodne stipendije (Malaysian International Scholarship-MIS) i Malezijskog programa za tehničku saradnju (Malaysian Technical Cooperation Programme-MTCP).
Potrebne informacije o oba programa stipendija i načinu apliciranja se nalaze na web stranici:  https://biasiswa.moe.gov.my/INTER/index_mis.php
Krajnji rok za prijavu je 31.03.2014.


VLADA REPUBLIKE TURSKE OBJAVILA KONKURS ZA STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKE STUDIJE U 2014.

Turski program stipendija za postdiplomske studije u potpunosti finasira Vlada Republike Turske a aplicirati mogu studenti iz cijelog svijeta.
Stipendije koje se nude ove godine su:

Ali Kuşçu Science and Technology Scholarship Programme
İbni Haldun Social Sciences Scholarship Programme
Yunus Emre Turkish Language Scholarship Programme
Islamic Theology Scholarship Programme

Kandidati mogu aplicirati samo na jednu stipendiju.

Stipendija obezbjeđuje mjesečnu isplatu (375 USD za master studij i 500 USD za doktorski), cjelokupnu upisninu na fakultet, besplatan kurs turskog jezika u trajanju od jedne godine, smještaj u državnom studentskom domu, povratnu avionsku kartu i zdravstveno osiguranje.
Krajnji rok za aplikacije je 31 mart 2014.

Više informacija možete pronaći na web stranici www.trscholarships.org / www.turkiyeburslari.gov.tr ili u dokumentu OVDJE.


REGIONALNI CENTAR ZA OKOLIŠ/ŽIVOTNU SREDINU ZA SREDNJU I ISTOČNU EVROPU (REC), U SARADNJI SA KOMPANIJOM KIC INNO ENERGY I EVROPSKIM INSTITUTIOM ZA INOVACIJE I TEHNOLOGIJE IMPLEMENTIRA PROGRAM SKYE  KOJI SE ODNOSI NA PRUŽANJE PODRŠKE STUDENTIMA  UNUTAR EU I IZVAN EU DA POHAĐAJU MAGISTRASKI STUDIJ U NEKIMA OD ZEMALJA SA KOJIMA OVAJ INSTITUT USKO SARAĐUJE

Magistraski programi koji se nude studentima odnose se na slijedeće tematske oblasti:

  • Tehnologije čistog uglja
  • Inovacije u nuklearnoj energiji (EMINE);
  • Energetske tehnologije (ENTECH)
  • Komunikacione tehnologije;
  • Obnovljivi izvori energije (RENE);
  • Pametni gradovi;
  • Okološni putevi za održive energetske sisteme (SELECT);
  • Pametne električne mreže i sistemi (SENSE)

Neki od Univerziteta na kojima će studenti pohađati magistraski studij su:

·  Universitat Politècnica de Catalunya, Španija

·  Royal Institute of Technology, Švedska

·  KU Leuven Belgija

·  TU/Eindhoven, Holandija

·  Uppsala University, Švedska

·  INP, Grenoble, Francuska

·  Karlsruhe Institute of Technology, Njemačka

Ovaj program namijenjen je studentima završne godine fakulteta.

U prilogu su detaljne informacije i svakom programu (na Engleskom jeziku) i prezentacija i koracima za apliciranje na program.

 


AMBASADA SLOVAČKE REPUBLIKE U BOSNI I HERCEGOVINI OBAVJEŠTAVA DA JE VLADA SLOVAČKE REPUBLIKE, U OKVIRU NACIONALNOG PROGRAMA STIPENDIJA ZA PODRŠKU MOBILNOSTI STUDENATA, DOKTORANATA, UNIVERZITETSKIH PROFESORA, ISTRAŽIVAČA I UMJETNIKA, OTVORILA KONKURS ZA STIDENDIJE ZA LJETNI SEMESTAR AKADEMSKE 2014/2015. GODINE

Program finansira Ministarstvo prosvjete, nauke, istraživanja i sporta Slovačke Republike, a administrira Slovačka akademska informatička agencija – SAIA.

Sve potrebne informacije o programu mogu se dobiti na slovačkom jeziku na web stranici www.scholarships.sk, te na engleskom jeziku na web stranici: http://www.scholarships.sk/en/news/call-for-applications-academic-year-2014/2015-apply-now!

Rok za podnošenje aplikacija je 30.april/travanj 2014. godine do 16.00 sati. Podnošenje aplikacija moguće je i on line na:

www.scholarships.sk ili www.stipendia.sk

U slučaju pitanja vezano za Nacionalni program stipendija , interesenti se mogu obratiti direktno administratorima - Lucia Žišková (lucia.ziskova@saia.sk), interesenti sa stalnim boravkom u SR; Lukáš Marcin (lukas.marcin@saia.sk), interesenti za stipendije iz inostranstva.


OTVOREN KONKURS ZA STIPENDIJE ZA RAZVOJNU SARADNJU SPANSKOG MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA I SARADNJE I SPANSKE AGENCIJE ZA MEDJUNARODNU RAZVOJNU SARADNJU (MAEC-AECID) ZA STRANE STUDENTE U SKOLSKOJ 2014./2015

U Ambasada Kraljevine Spanije u Bosni i Hercegovini obavjestava Vas da je otvoren konkurs za stipendije za razvojnu saradnju spanskog Ministarstva vanjskih poslova i saradnje i Spanske agencije za medjunarodnu razvojnu saradnju (MAEC-AECID) za strane studente u skolskoj 2014./2015. Ovogodisnji program stipendija, kada su u pitanju potencijalni kandidati iz BiH, ukljucuje program I.1 namijenjen produzenju institucionalnih stipendija za doktorski studij odobrenih prosle godine (u okviru programa III.B), program I.2 - stipendije za univerzitetski master studij iz oblasti javnog liderstva i upravljanja Drzavnog instituta za javnu upravu i Medjunarodnog univerziteta Menendez Pelayo, namijenjen osoblju javne uprave uposlenom na odgovornim pozicijama, (vise podataka na www.inap.es i www.uimp.es) i program I.3 - stipendije za realizaciju master studija u Skoli za industrijsku organizaciju, u oblastima: Obnovljiva energija, Okolisni inzinjering i upravljanje i Inzinjering i upravljanje u oblasti voda (vise informacija na www.eoi.es).

U prilogu se dostavlja ovogodisnji konkurs za stipendije na spanskom jeziku.

Rokovi za slanje prijava putem interneta (na stranici www.aecid.gob.es):

PROGRAM

POCETAK

ZAVRSETAK

I.1 - produzenje stipendije za doktorat

I.2 - stipendije za univerzitetski master studij iz oblasti javnog liderstva i upravljanja

I.3 - stipendije za realizaciju master studija u Skoli za industrijsku organizaciju

4. mart

4. mart

 

4. mart

18. mart

20. mart

 

20. mart

 


MASDAR INSTITUT, ABU DHABI, UAE, STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMCE

Institut Masdar za nauku i tehnologiju iz Abu Dhabi-ja, UAE, je dostavio poziv za upis na postdiplomske studije u školksoj 2014/2015 godini, za 8 postdiplomaca unutar programa za nauku i inženjering i jednog doktoranta unutar interdisciplinarnih studija.
Na konkurs se mogu prijaviti studenti sa prosjekom ocjena:

·CGPD (Cumulate Grade Point Average 3,0 od max 4,0 ili
·GRE (Graduate Record Examinations): nsjmanje 155 i  izvanrednim poznavanjem engleskoga jezika

Krajnji rok prijave Mastar institutu je: 01.05.2014. godine.
Detalji upisa i potrebni dokumenti za upis se mogu dobiti na internet adresi: admissions@masdar.ac.ae i web stranici: www.masdar.ac.ae


STIPENDIJE ZA KURSEVE NJEMAČKOG JEZIKA U BAVARSKOJ ZA 2014

Objavljen je poziv za stipendije za ljetne kurseve njemačkog jezika u Bavarskoj. Za stipendije mogu aplicirati studenti i mladi naučnici koji posjeduju osnovna znanja njemačkog jezika (A2) iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije i Ukrajine.

Više informacija o ljetnim kursevima i načinu apliciranja možete pronaći na web stranici: http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html

Aplikanti trebaju poslati svu dokumentaciju poštom najkasnije do 1.4.2014. (datum do kojeg dokumenti trebaju biti zaprimljeni).

Informacije možete dobiti i putem e-maila: doeppe@bayhost.de


OTVOREN POZIV: Program stipendiranja mladih istraživača

Otvoren je poziv za prijavljivanje na “Program stipendiranja mladih istraživača”, koji nudi grupa od jedanaest univerziteta, tzv. Coimbra Group.
Grupa je dobila ime po portugalskom univerzitetskom gradu, a ove je godine čine univerziteti iz: Granade (Španija), Graza (Austrija), Groningena (Nizozemska), Heidelberga (Njemačka), Jene (Njemačka), KU Leuvena (Belgija), Padove (Italija), Poitiersa (Francuska), Salamanke (Španija) i Tarta (Estonija).
Cilj je omogućiti mladim istraživačima kratkoročne posjete navedenim univerzitetima. 

Rok za prijavu je 31. mart 2014., a sve dodatne informacije o uvjetima i procedurama za prijavljivanje dostupne su na www.coimbra-group.eu/activities/scholarships Također se možete obratiti i na adresu kontakt osobe: Anna Quici (quici@coimbra-group.eu).


MEĐUNARODNI PROGRAM STIPENDIRANJA FONDA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU I RAZVOJ TAJVANA

U okviru ove stipendije državljani BiH se mogu prijaviti za 21 Master ili PhD program (lista ne web stranici). Stipendija osigurava troškove avionske karte, smještaj, školarinu, osiguranje, literaturu i mjesčnu isplatu.

Rok za prijavu je 14 mart.

Više informacija možete pronaći na: http://www.icdf.org.tw/ct.asp?xItem=12505&CtNode=30316&mp=2

Kontakt osoba je gospođa Anna Ho: tel. 00361 266 2884


STIPENDIJE U RUMUNIJI

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije je obavijestilo Ambasadu BiH u Bukureštu da je Rumunija objavila Program stipendija koje dodjeljuje stranim državljanima za univerzitetsku godinu 2014/2015 godinu.

Rok za prijave je 15.februar 2014.godine.

Više informacija i aplikacije za dodjelu stipendija mogu se naći na web site:http://www.mae.ro/node/1794, na rumunskom, francuskom i engleskom jeziku.

 

 


PROGRAM STIPENDIRANJA MATSUMAI INTERNATIONAL FOUNDATION ZA 2015.GODINU

Istraživački program stipendiranja je predviđen prvenstveno za oblast prirodnih nauka, medicine i inžinjeringa a kandidati moraju imati doktorat i biti mlađi od 49 godina.

Rok za dostavu aplikacija je 31.august 2014.godine

Više informacija i prijavni obrasci se mogu pronaći na web stranici: www.mars.dti.ne.jp/mif.

 PROGRAM STIPENDIRANJA JAUW ZA 2014 GODINU

Objavljen program stipendiranja Japanese Association of University Women za 2014 godinu. Program je namjenjen ženama koje nemaju japansko državljanstvo i u vrijeme podnošenja aplikacije ne žive u Japanu. Ovaj grant je za period od 6 mjeseci, od septembra 2014. do marta 2015.godine.

Rok za dostavu aplikacija je 31 .mart 2014. godine.

Više informacija o ovom programu i prijavni obrasci se mogu naći na: web site:www.jauw.org/english/e_fellowship
ERASMUS MUNDUS ACTION 2 - BASILEUS V

Erasmus Mundus Action 2 project  pod nazivom  Basileus V je program akademske razmjene između zemalja Zapadnog Balkana i EU, a ove godine nudi 270 stipendija. Studenti i uposlenici univerziteta koji nisu partneri, te student koji su diplomirali na nekom od univerziteta Zapadnog Balkana mogu aplicirati na stipendiju za mobilnost na master, PhD i postdoktorskom studiju.

Projekt nudi mobilnost na 10 univerziteta EU: Ghent University, Sofia University St. Kliment Ohridski, University of Nice Sophia Antipolis, University of Heidelberg, ATEI Thessaloniki,  University of Rome La Sapienza,  University of Ljubljana, University of Deusto i Lund University.

Rok za aplikacije je 02.02.2014.god.

Više informacija na: www.basileus.ugent.be.

 


ERASMUS MUNDUS MASTER PROGRAMME IN FLOOD RISK MANAGEMENT

The UNESCO-IHE Institute for Water Education is coordinating the Erasmus Mundus master programme in Flood Risk In this two-year MSc Programme students will master the subject of integrated flood risk management while studying at four renowned universities across Europe. They will attain a broad vision of natural and man-made processes occurring in river basins and in coastal zones at different spatial and temporal scales, and develop an understanding of the current theory and practice relating to flooding and flood management.
The programme is open to students with a Bachelor's Degree, preferably in civil or environmental engineering, however students with degrees in geosciences, environmental sciences, limnology, oceanography, geography, geology or natural resources are also encouraged to apply.

This year, there are three window scholarships specifically reserved for residents from the following countries:
 1. "Western Balkans and Turkey": Albania, Bosnia-Herzegovina, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Montenegro, Serbia and Kosovo
 1. "Southern Neighbourhood Countries": Algeria, Egypt, Israel, Jordan, Lebanon, Libya, Morocco, Syria, Tunisia and Occupied Palestinian Territory
 1. "Eastern Neighbourhood Countries": Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova and Ukraine


Students from these window countries are therefore highly encouraged to apply. Deadline of application is: 26 January 2014.


For more info about the programme and scholarship visit: http://www.unesco-ihe.org/frm
JOIN EU SEE - PENTA - STIPENDIJA


EUROMIME 2 - ERASMUS MUNDUS - MASTER OF MEDIA ENGINEEIRING FOR EDUACTION

THE EUROMIME MASTER COURSE


KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA FONDACIJE KONRAD ADENAUER:

Maksimalno 15 stipendija za studente 1. i 2. godine master-studija tj. 4. i 5. godine studija

Uslovi za prijavu:

 • redovan studij na 1. ili 2. godini drugog ciklusa/ 4. ili 5. godini studija (sve studijske grupe) na univerzitetu u BiH u akademskoj 2013/14. godine,
 • aktivan angažman u političkoj stranci, nevladinoj ili sličnoj organizaciji,
 • prosjek ocjena najmanje 8,00 odnosno 3,5 (svi ispiti uključujući i prvi ciklus),
 • kandidat ne smije biti u radnom odnosu,
 • starost do 30 godina,
 • državljanstvo Bosne i Hercegovine,
 • interes za oblasti u kojima djeluje Fondacija Konrad Adenauer u BiH.

Detaljnije informacije i uvid u potrebnu dokumentaciju se može pogledati ovdje.


KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA STUDENTIMA-BRANIOCIMA I ČLANOVIMA NJIHOVIH PORODICA ZA STUDIJSKU 2013/2014.GODINU

Bosna i Hercegovina/Federacija BiH
Zeničko-dobojski kanton
Ministarstvo za boračka pitanja

 

Na osnovu člana 5. Uredbe o stipendiranju branilaca i članova njihovih porodica («Službene novine Zeničko-dobojskog kantona» broj 2/09 i 5/13 ) Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko- dobojskog kantona r a s p i s u j e

 

K O N K U R S

za dodjelu stipendija studentima - braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2013./2014.godinu

 1. Sredstva namijenjena stipendiranju

Za potrebe stipendiranja redovnog studija na visokoškolskim ustanovama branilaca i članova njihovih porodica sa prebivalištem na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i povratnika u Republiku Srpsku koji ostvaruju osnovna prava iz branilačko-invalidske zaštite u općinama Kantona ili koji su na evidencijama nadležnog organa za vojne evidencije u općinama Kantona, a koji su srednje obrazovanje stekli u školama na području BiH u studijskoj 2013./2014.godini, osiguravaju se sredstva u Budžetu Kantona u visini od (najmanje) 10% ukupnih budžetskih sredstava Ministarstva za boračka pitanja u 2014.-oj godini.
-       Visina stipendije određuje se u sljedećim iznosima:

  1. za prvu godinu studija …………........…. 800 KM;
  2. za drugu i ostale godine studija ……… 1200 KM.

-       Isplata stipendija se vrši u osam jednakih mjesečnih rata koje iznose :

 1. za prvu godinu studija …………........…. 100 KM;
 2. za drugu i ostale godine studija ……….  150 KM.
Pravo učešća na konkursu imaju:
 1. dobitnici ratnih priznanja ili odlikovanja;
 2. ratni vojni invalidi;
 3. demobilizirani branioci koji su u redovima Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca u periodu od 06.04.1992.godine;
 4. djeca šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca;
 5. djeca poginulih, umrlih ili nestalih dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja;
 6. djeca umrlih ratnih vojnih invalida;
 7. djeca umrlih demobiliziranih branilaca koji su u redovima Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca u periodu od 06.04.1992.godine do 23.12.1995.godine
 8. djeca ratnih vojnih invalida – učesnika rata;
 9. djeca demobiliziranih branilaca koji su u redovima Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca u periodu od 06.04.1992.godine.

Ne mogu biti učesnici konkursa kandidati iz alineje d) koji su navršili 35 godina života; alineja f) g) h) i i) koji su navršili 30 godina života.

Neće biti uzete u razmatranje prijave kandidata:

  1. koji su studenti-apsolventi;
  2. koji u tekućoj studijskoj godini na istom ili drugom fakultetu ponovno upisuju istu godinu studija;
  3. koji su na vanrednom studiju;
  4. koji primaju kredit ili stipendiju drugog davaoca;
  5. čiji prihod po članu domaćinstva prelazi iznos od 576,22 KM ( 80% prosječne neto plaće isplaćene u Kantonu u prethodnoj godini);
  6. oni ili članovi njihovog porodičnog domaćinstva obavljaju obrtničku ili srodnu djelatnost;
  7. koji su upisali studij poslije navršene 25.godine života.

Odredba tačke 5) ne odnosi se na kandidate – dijete šehida, poginulog, umrlog, nestalog branioca i umrlog ratnog vojnog invalida i dijete poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja.

Kriteriji za izbor kandidata

Izbor kandidata za dodjelu stipendija vrši se na osnovu liste prvenstva, sačinjene bodovanjem po slijedećim kriterijima:

 1. ostvaren uspjeh u prethodno završenoj školskoj/studijskoj godini;
 2. socijalno-ekonomska situacija;
 3. ratna priznanja, ratni staž i invaliditet roditelja.

Kriteriji za bodovanje utvrđeni su odredbama članova 12. do 16. Uredbe o stipendiranju branilaca i članova njihovih porodica, istaknutim na oglasnim pločama općinskih službi nadležnih za poslove branilačko-invalidske zaštite i Ministarstva za boračka pitanja, kao i web stranici Zeničko-dobojskog kantona www.zdk.ba.

Zainteresovani kandidat uz prijavu prilaže sljedeće dokaze :
 1. fotokopiju lične karte;
 2. dokaz o statusu branioca i člana njegove porodice;
 3. potvrdu o redovnom studiju;
 4. dokaz o ostvarenom uspjehu u   prethodno završenoj školskoj/studijskoj godini (ovjerena kopija svjedočanstva/ uvjerenje o ostvarenom prosjeku ocjena u predhodnoj studijskoj godini);
 5. kopija indexa;
 6. ovjerena kućna lista;
 7. uvjerenje ili drugi dokaz o prosječnom prihodu za posljednja tri mjeseca za svakog punoljetnog člana domaćinstva sa kućne liste (za nezaposlene uvjerenje Biroa za zapošljavanje, a za lica koja se ne vode na evidenciji kopija zdravstvene knjižice );
 8. izjavu da ne prima stipendiju po drugom osnovu.

Konkurs ostaje otvoren 20 dana od dana objavljivanja. Prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom kandidati dostavljaju nadležnim službama za branilačko-invalidsku zaštitu u općinama u kojima imaju prebivalište i u kojima mogu dobiti obrasce za prijavu i sve potrebne informacije o postupku izbora kandidata.

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave neće biti uzete u razmatranje.


PROGRAM STIPENDIJA NJEMAČKE PRIVREDE ZA 2014.GODINU

Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoje buduće radno angažovanje u BiH. U okviru ovog programa studenti viših semestara, apsolventi kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama . U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su energetika, automobilska industrija, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni menadžment, zaštita okoliša, arhitektura, građevina, poljoprivreda i druge.

Program finansira Vlada SR Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu. Program obezbjeđuje smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrujeme boravka u Njemačkoj i džeparac.

Rok za aplikaciju je 10.11.2013.godine.

Više informacija i online prijave: www.stipendienprogramm.org


NJEMAČKA SLUŽBA ZA AKADEMSKU RAZMJENU (DAAD)- KONKURS ZA STIPENDIRANJE STUDENATA I NAUČNIH RADNIKA IZ BOSNE I HERCEGOVINE.

Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) i ove godine raspisuje konkurs za stipendiranje studenata i naučnih radnika iz Bosne i Hercegovine.

Programi stipendiranja DAAD-a su predviđeni za različite oblike akademske razmjene koja se realizuje na univerzitetima u Njemačkoj, odnosno, u slučaju među-univerzitetske saradnje, na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Rok za prijavu na stipendije za akademsku 2014/1015. godinu je 15. novembar, u pojedinačnim programima stipendiranja 01. novembar 2013. godine.

Detaljan opis svakog pojedinačnog programa stipendiranja se može pogledati na sljedećim linkovima:


STIPENDIJE SAVEZNOG MINISTARSTVA NAUKE I ISTRAŽIVANJA REPUBLIKE AUSTRIJE

Savezno Ministarstvo nauke i istraživanja Republike Austrije je poslalo obavještenje da su za studijsku godinu 2014/2015. stavljene na raspolaganje stipendije za studente dodiplomskih i postdiplomskih studija, kao i stipendije za naučnike. Konkursi za stipendije se raspisuju u okviru Austrijske baze podataka za stipendije i poticanje istraživačkog rada www.grants.at (na njemačkom i engleskom jeziku). Putem ove web stranice su pored informacija o stipendijama Saveznog ministarstva nauke i istraživanja dostupne i informacije o stipendijskim programima drugih institucija.

Prijava za stipendije mora uslijediti putem web stranice www.scholarships.at

Posebno se obraća pažnja na to da se za stipendije za 2014/2015. godinu može konkurisati isključivo elektronskim putem.


KOREA DEVELOPMENT INSTITUTE STIPENDIJA ZA MASTER I PhD STUDIJ

Korea Development Institute (KDI), School of Public Policy and Management iz Seoul, Korea, je objavio oglas zaprijem studenata i dodjelu stipendije za master i doktorski studij iz sljedećih oblasti:

 1. Public Policy
 2. Development Policy

 Prijave se odnose na 2014.godinu a podnose se do 25.10.2013.godine.

Više informacija možete naći na:

www.kdischool.ac.kr

 


“EUGEN IONESCUE” STIPENDIJE VLADE RUMUNIJE

Vlada Rumunije dodjeljuje stipendije za doktorske i post-doktorske studije za 2013/14.

Više informacija o stipendiji  i aplikacini formulari se mogu pronaći  na web stranici:

http://www.auf.org/bureau-europe-centrale-et-orientale/bourses-regionales/bourses-de-recherche-doctorale-et-de-post-doctorat/

 


STIPENDIJE AMBASADE SLOVAČKE REPUBLIKE:
Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini obavještava da je vlada Slovačke Republike, u okviru Nacionalnog programa stipendija za podršku mobilnosti studenata, doktoranata, univerzitetskih profesora, istraživača i umjetnika, otvorila Konkurs za stidendije za ljetni semestar akademske 2013/2014. godine.

Program finansira Ministarstvo prosvjete, nauke, istraživanja i sporta Slovačke Republike, a administrira Slovačka akademska informatička agencija – SAIA.

Sve potrebne informacije o programu mogu se dobiti na slovačkom, engleskom, ruskom, francuskom i španskom jeziku na web stranici www.scholarships.sk.

 Rok za podnošenje aplikacija je 31.oktobar/listopad 2013. godine do 16.00 sati. Podnošenje aplikacija moguće je i on line na: www.scholarships.sk ili www.stipendia.sk

Detaljnije infomracije se mogu pogledati ovdje.


Ad futuraCHEVENING STIPENDIJE ZA AKADEMSKU 2014/2015
Objavljen je poziv za prijave za Chevening stipendije koje finansira United Kingdom Foreign and Commonwealth Office za akademsku godinu 2014/2015.

Stipendije su namijenjene za redovne studente postdiplomskih studija na univerzitetima u Velikoj Britaniji, a pokrivaju akademske naknade, troškove života i putovanja do i iz Velike Britanije. Prioritet će se dati jednogodišnjim studijskim programima iz oblasti Prava uključujući i Ljudska prava), Ekonomije, Međunarodnih odnosa,Novinarstva, Studija sukoba i Javne uprave, ali mogu se uzeti u obzir i druge oblasti ako su studenti postigli visoka akademska dostignuća.

Rok za prijave je petak, 1. novembar 2013.

Za više informacija posjetite http://www.chevening.org/bosniaherzegovina/


SLUŽBA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU UNIVERZITETA U SARAJEVU PO ČETVRTI PUT ORGANIZUJE SAJAM STIPENDIJA.
Sajam će se održati 8. oktobra 2013. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Vilsonovo šetalište br. 9), u terminu od 10,00 do 17,00 sati.

Partneri u organizaciji Sajma su Fondacija kralja Baudouina iz Belgije, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu i portal stipendije.ba, kao medijski partner.

Sajam stipendija je jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im se omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.


STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKI STUDIJ ZA DRŽAVLJANE ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA U SLOVENIJI U 2013.:
Stipendije su namijenjene građanima zemalja zapadnog Balkana za poslijediplomske studije (Masters - drugi ciklus i doktorski studij) u Sloveniji u području prirodnih znanosti, tehničkih znanosti ili medicine. Potpore će se dodjeljivati ​​u akademskoj godini 2013/2014 pa nadalje za vrijeme trajanja programa. Stipendije se dodjeljuju za:
 • troškove života u iznosu od € 8,400.00 po akademskoj godini
 • školarine, maksimalna godišnja stipendija za školarine za svaku akademsku godinu na temelju ovog natječaja mora biti 100% od naknade, ali ne više od 3.000,00 € za svaku akademsku godinu studija.

Rok za prijavu je petak, 20. 9 2013.

Više informacija se može pogledati ovdje.

 


STIPENDIJA GRČKE VLADE ZA 2013/2014
Vlada Grčke je objavila konkurs za dodjelu stipendija stranim državljanima za akademsku 2013/2014 koju će sprovesti Ministarstvo obrazovanja, religijskih pitanja, kulture i sporta Republike Grčke u saradnji sa Državnom fondacijom za stipendiranje, Direktoratom za specijalne programe i Odjeljenjem za međunarodne stipendije za strance i kulturnu razmjenu. Za stipendiju mogu aplicirati državljani BiH koji trenutno borave u BiH ili inostranstvu.
Stipendija se dodjeljuje za sljedeće oblasti:

a) Moderni grčki jezik i kultura

Kandidati koji se žele prijaviti za ovu oblast trebaju poslati traženu dokumentaciju preko Grčkog diplomatskog predstavništva, ili mogu poslati aplikaciju i CV elektronski a ostatak dokumentacije preko Diplomatskog predstavništva. Krajnji rok za elektronsku aplikaciju je 10.7.2013 a za ostalu dokumentaciju 19.7.2013.

b) Daljnje obrazovanje/postdiplomski studij/postdoktorsko istraživanje

Zainteresovani kandidati trebaju predati svoju aplikaciju preko Diplomatskog predstavništva do 26.7.2013.

Detaljne informacije o ponuđenim programima, uslovima kao i aplikacione formulare možete potražiti na www.iky.gr ili u Diplomatskim predstavništvima.


POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA REZMJENE: Yüzüncü Yıl Univerzitet (Van-Turska)
Razmjena akademskog osoblja

1. Odlazak-povratak nastavničkog osoblja,kao i dnevnice snosi univerzitet na koji nastavnici odlaze.
Profesor za vrijeme boravka plaća smještaj i hranu od svojih dnevnica, a univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele i kuhinje gdje su smještaj i hrana vrlo povoljni.
2. Profesor treba da održi najmanje 6 predavanja( od 45 minuta) u toku sedmice,svakako u ovo se uračunava i učešće na panelu,konferenciji,kongresu itd.
3. Profesor će svoje predavanje ili izlaganje držati na engleskom ili turskom jeziku.
4. Vremenski period razmjene nastavno-naučnog kadra je najmanje 7 dana a najviše 3 mjeseca.

Razmjena studenata

1. Univerziteti na koje studenti odlaze ne snose troškove odlaska-povratka, smještaja i hrane, ali daju stipendiju koja je studentu dovoljna za smještaj i hranu obzirom da univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele, studentske domove i kuhinje koje su relativno povoljne.
2. Studenti koji žele učestvovati u razmjeni trebaju poznavati Turski jezik (engleski/njemački jezik za one programe koji se izvode na ovom jeziku) da bi mogli pratiti predavanja. Takođe prije odlaska studenti će biti podvrgnuti ispitu poznavanja turskog jezika,odnosno moraju priložiti potvrdu da poznaju turski jezik.
3. Razmjena studenata se vrši najmanje jedan a najvise dva semestra.

Formulare za aplikaciju možete downloadovati sa web stranice: https://mevlana.yok.gov.tr/?page=yazi&c=0&i=155

Krajnji rok za aplikacije je 02.06.2013. (10h), a treba ih dostaviti na e-mail adresu:  rektorat-1@unze.ba, spisak fakulteta na koje se može aplicirati za razmjenu se može pogledati ovdje.

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.


KONKURSUZA UNESCO/KEIZO OBUCHI STIPENDIJU ZA ISTRAŽIVANJE ZA 2014. GODINU:
U okviru zajedničkog programa za stipendiranje mladih istraživača UNESCO-a i Vlada Japana dodjelju 20 stipendija u cilju izgradnje ljudskih kapaciteta.
UNESCO/Keizo Obuchi stipendija za istraživanje je namjenjena za postdiplomske studije u sljedećim oblastima:
 1. Okoliš ( sa posebnim naglaskom na nauke o vodi)
 2. Međukulturni dijalog
 3. Informativne i komunikacione tehnologije
 4. Mirno rješavanje sukoba.

Sve prijave je potrebno uputiti poštom Državnoj komisiji za UNESCO najkasnije do 1.7. 2013.godine.
Prijave koje stignu nakon ovog roka ili sa nepotpunom dokumentacijom neće biti uzete u razmatranje.

Pismo najave na engleskom jeziku se može pogledati ovdje.

Spisak država ikoje mogu podnijeti zahtjev se može pogledati ovdje.


KONKURS ZA UNESCO/KEIZO OBUCHI STIPENDIJU ZA ISTRAŽIVANJE ZA 2014. GODINU:
U okviru zajedničkog programa za stipendiranje mladih istraživača UNESCO-a i Vlada Japana dodjelju 20 stipendija u cilju izgradnje ljudskih kapaciteta.

UNESCO/Keizo Obuchi stipendija za istraživanje je namjenjena za postdiplomske studije u sljedećim oblastima:

 1. Okoliš ( sa posebnim naglaskom na nauke o vodi)
 2. Međukulturni dijalog
 3. Informativne i komunikacione tehnologije
 4. Mirno rješavanje sukoba.

Sve prijave je potrebno uputiti poštom Državnoj komisiji za UNESCO najkasnije do 1.7. 2013.godine.

Prijave koje stignu nakon ovog roka ili sa nepotpunom dokumentacijom neće biti uzete u razmatranje.


STIPENDIJE ZA STUDIRANJE U RUSKOJ FEDERACIJI, NOTA AMBASADE RUSKE FEDERACIJE:
Ambasade Ruske Federacije i Ministarstva vanjskih poslava BiH obavještava o dodjeli 22 državne stipendije građanima BiH za studij u visokoškolskim ustanovama Ruske Federacije.

Od toga je petnaest za kratkoročno studiranje (stažiranje, stručno usavršavanje), pet za pripremu specijalista, bakalorija i magistara i dvije za postdiplmoske studije (na stepen stepen kandidata i doktora nauka)

Uslovi prijema, spisak studija i neophodnih dokumenata, kao i formulari,  nalaze se na web stranici Ministarstva obrazovanja i nauke Ruske Federacije, http://www.russia.edu.ru/enter/2013  


POZIV ZA RAZMJENU STUDENATA I AKADEMSKOG OSOBLJA U OKVIRU MEVLANA PROGRAMA REZMJENE:
Univerzitet u Zenici je u prethodnom periodu potpisao Protokole o razmjeni studenata i akademskog osoblja sa nekoliko univerziteta iz Turske,a o okviru Mevlana Exchange Program, koji će u potpunosti biti finansiran od strane Republike Turske,  u najkraćem podrazumijeva:

Razmjena akademskog osoblja

1. Odlazak-povratak nastavničkog osoblja,kao i dnevnice snosi univerzitet na koji nastavnici odlaze.
Profesor za vrijeme boravka plaća smještaj i hranu od svojih dnevnica, a univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele i kuhinje gdje su smještaj i hrana vrlo povoljni.
2. Profesor treba da održi najmanje 6 predavanja( od 45 minuta) u toku sedmice,svakako u ovo se uračunava i učešće na panelu,konferenciji,kongresu itd.
3. Profesor će svoje predavanje ili izlaganje držati na engleskom ili turskom jeziku.
4. Vremenski period razmjene nastavno-naučnog kadra je najmanje 7 dana a najviše 3 mjeseca.

Razmjena studenata

1. Univerziteti na koje studenti odlaze ne snose troškove odlaska-povratka, smještaja i hrane, ali daju stipendiju koja je studentu dovoljna za smještaj i hranu obzirom da univerziteti stavljaju na raspolaganje svoje hotele, studentske domove i kuhinje koje su relativno povoljne.
2. Studenti koji žele učestvovati u razmjeni trebaju poznavati Turski jezik (engleski/njemački jezik za one programe koji se izvode na ovom jeziku) da bi mogli pratiti predavanja. Takođe prije odlaska studenti će biti podvrgnuti ispitu poznavanja turskog jezika,odnosno moraju priložiti potvrdu da poznaju turski jezik.
3. Razmjena studenata se vrši najmanje jedan a najvise dva semestra.
        
Dva turska univerziteta, sa kojima je potpisan  Protokol su objavila poziv za aplikacije:

Ondokuz Mayis University- aplikacioni formulari (za studente, za profesore ) za ovaj Univerzitet treba poslati na e-mail: rektorat-1@unze.ba, najdalje do petka 17.05.2013. do 10h, nakon čega će sve aplikacije biti objedinjene i poslane na Ondokuz Mayis Univerzitet.

Spisak fakulteta na koje se može aplicirati za razmjenu se može pogledati ovdje.

Više informacija o univerzitetu na: http://www.omu.edu.tr/

Trakya University -  Formulare za aplikaciju možete downloadovati sa web stranice: https://mevlana.yok.gov.tr/?page=yazi&c=0&i=155, a spisak fakulteta ovdje.

Krajnji rok za aplikacije je 17.05.2013. (10h), a treba ih dostaviti na e-mail adresu:  rektorat-1@unze.ba.

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila amra.muslic@unze.ba ili lično u Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici.


STIPENDIJE VLADE JAPANA:
Vlada Japana nudi sljedeće programe stipendiranja:
1. Postdiplomski (istraživački) studij
 • Svi studenti koji žele studirati na japanskim univerzitetima kao studenti istraživači
 • Rođeni 2. aprila 1979. godine, ili kasnije
 • Trajanje stipendije: 1,5 do 2 godine (uključuje 6 mjeseci učenja japanskog jezika)

2. Učenici/studenti – nediplomirani

 • Društvene ili prirodne nauke
 • Rođeni između 2. aprila 1992. i 1. aprila 1997. godine
 • Završeno redovno dvanaestogodišnje školovanje do marta 2014. godine
 • Trajanje stipendije: oko 5 godina (uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika)

3. Studenti tehnoloških fakulteta

 • Specijalnost – oblast tehničkih predmeta
 • Rođeni između 2. aprila 1992. i 1. aprila 1997. godine
 • Završeno redovno jedanaestogodišnje školovanje do marta 2014. godine
 • Trajanje stipendije: oko 4 godine (uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika)

4. Studenti fakulteta za stručno usavršavanje

 • Specijalnost – tehnologija, lična skrb i ishrana, edukacija i socijalni rad, poslovanje, kultura i opšta edukacija, te druga polja.
 • Rođeni između 2. aprila 1992. i 1. aprila 1997. godine
 • Završeno redovno dvanaestogodišnje školovanje do marta 2014. godine
 • Trajanje stipendije: oko 3 godine (uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika)

NAPOMENA:
Aplikacije moraju biti poslane direktno Ambasadi Japana u BiH.

Rok za predaju je 07. juni, 2013. godine.


KONKURS ZA STIPENDIJE ŠPANSKOG MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA I SARADNJE I ŠPANSKE AGENCIJE ZA MEĐUNARODNU RAZVOJNU SARADNJU:
Ambasada Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini obavijestila je Univerzitet u Zenici da je otvoren konkurs za stipendije španskog Ministarstva vanjskih poslova i saradnje i Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (MAEC-AECID) za strane studente u školskoj 2013./2014.

Ovogodišnji program stipendija uključuje program I.C – program finansijske podrške upisu na online master iz podučavanja španskog kao stranog jezika, stipendije za specijalistički studij na Visokoj muzičkoj školi kraljice Sofije u Madridu (program II.A) u trajanju od deset mjeseci za diplomirane ili studente završnih godina muzičkih akademija na odsjecima za klavir, violinu, violu, violoncelo, kontrabas, obou, hornu, klarinet, fagot, flautu ili solo pjevanje.

Ovogodišnje stipendije također uključuju program III.A namijenjen produženju stipendija za postdiplomske studije odobrenih prošle godine.

Ovogodišnji konkurs za stipendije na španskom jeziku se može pogledati ovdje.

Više informacija na stranici www.aecid.gob.es


STIPENDIJA ZA JEDNOMJESEČNU POSJETU AUSTRIJI:

Ovaj austrijski program nudi mogućnost profesorima i asistentima sa javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije da provedu jedan mjesec na nekom od austrijskih univerziteta.

Svrha stipendije je da se omogući istraživanje na master i doktorskim studijima, pa kandidati koji se prijavljuju ne mogu biti stariji od 45 godina.

Krajnji rok za prijavu je: 01.05.2013.

Dodatne informacije možete pronaći na: 
http://www.wus-austria.org/project/0/33.html


THE QUEEN JADWIGA FUND SCHOLARSHIPS
The Jagiellonian University in Krakow, Poland, announces a competition for The Queen Jadwiga Fund Scholarships for the academic year 2013/2014. The scholarships are dedicated to young academic staff and doctoral students of the universities in Central and Eastern Europe.

Since 2000 more than 800 scholarships were granted to recipients from 21 countries. Their stay in Krakow provides a scientific research under the tuition of the Jagiellonian professors for 1 month between October 2013 and June 2014. Papers are being received till June 19 th 2012 and the results will be known in August 2012.

More information is on a website:
http://www.bi.uj.edu.pl/en_GB/wlasne-fundusze-stypendialne

 


NAJAVA PREZENTACIJE STIPENDIJA VLADE SAD-a
Pozivamo studente i uposlenike Univerziteta u Zenici da prisustvuju prezenatciji stipendija koje nudi Vlada SAD-a, koja će biti održana 19.3.2013., utorak u 11:00 h, u sali 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale.

Programi stipendiranja Vlade SAD-a su:
 • Fulbright Student Program
 • Fulbright Scholar Program
 • Hubert H. Humphrey Program
 • Junior Faculty Development Program (JFDP)
 • Study of the United States Institutes for Scholars (SUSI)
 • Youth Exchange and Study Program (YES)
 • English Teacher Professional Development Distance Learning Program (E-Teacher)
Pozivamo studente i uposlenike da iskoriste priliku i u direktnom razgovoru dobiju odgovore na pitanja vezana za studiranje u SAD.

STIPENDIJE COIMBRA GROUP
Univerziteti Coimbra grupe nude kratkoročne posjete mladih istraživača iz visokoškolskih ustanova iz zemalja oko EU. Glavni cilj ovog programa stipendiranja je omogućiti realizaciju istraživanja te pomoć u uspostavljanju akademskih i istraživačkih kontakata.

Za stipendije u 2013/2014 akademskoj godini mogu se prijaviti istraživači iz sljedećih zemalja: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Gruzija, Kazahstan, Kosovo, Kirgistan, Moldavija, Crna Gora, Srbija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Program je namijenjen mladim istraživačima ( ispod 35 godina starosti). Podnositelji zahtjeva bi trebali biti zaposleni na visokoškolskim ustanovama iz jedne od gore navedenih zemalja i državljani istih. Nadalje, u većini slučajeva trebaju biti postdoktorskog ili ekvivalentnog statusa, iako neke institucije mogu ponuditi mogućnosti i za doktorante.

Kandidati mogu ispuniti on-line registracije do 29. marta 2013 na web stranici Coimbra Group:  www.coimbra-group.eu/sp/

Za daljnje informacije možete kontaktirati: Anna Quici (quici@coimbra-group.eu).


STUDIJSKI PROGRAMI I KURSEVI DIPLOMATSKE AKADEMIJE BEČ ZA AKADEMSKU 2013/14:
Diplomatska akademija u Beču je profesionalna škola koja nudi postdiplomske studije posvećene pripremi mladih, talentovanih diplomanata za internacionalnu karijeru i vodeće pozicije u međunarodnim organizacijama, EU, javnoj upravi i biznisu. Za akdemsku 2013/14 Diplomatska akademija nudi sljedeće studijske programe i kurseve:

 1. 50. Diplomski studijski program: jednogodišnji program sa širokim interdisciplinarnim obrazovanjem u oblasti međunarodnih odnosa . Težište ovog programa je na upoznavanju struktura i politika Evropske Unije. Profil ovog studijskog programa obilježen je učenjem praktičnih vještina  (tehnika prezentacije i pregovaranja, retorike, projektnog menadžmenta itd.), intenzivnim programom jezičkog obrazovanja i višejezične nastave (njemački, engleski, francuski).
 2. 18.M.A.I.S.- studijski program (Master of Advanced Internatonal Studies): dvogodišnji master program sa težištem na Evropi. Kandidatkinje i kandidati koji već raspolažu dostatnim interdisciplinarnim akademskim znanjem u oblasti međunarodnih odnosa mogu biti primljeni direktno u drugu godinu.
 3. Master in Environmental  Technology & International Affairs (ETIA): dvogodišnji MSc-program tokom kojeg će se polaznici upoznati sa političkom, pravnom i privrednom pozadinom ( 1. godina na Diplomatskoj akademiji), kao i sa naučno-tehničkim aspektima međunarodnih pitanja vezanih za okoliš (2. godina na Tehničkom univerzitetu).
 4. Ljetni kurs njemačkog jezika i austrijske geografije: intenzivna 4-sedmična nastava jezika za sve nivoe poznavanja istog, sa ekskurzijama i radionicama o austrijskoj politici, historiji i kulturi.

Za kandidatkinje/kandidate iz Bosne i Hercegovine na raspolaganju su posebne stipendije ADA-e ( Austrian Decelopment Agency).

Dodatne informacije o ponudi, kao i informacije o načinu apliciranje raspoložive su na web stranici www.da-vienna.ac.at.


POZIV ZA APLIKACIJE - za šestomjesečni program stipendiranja Evropskog centra za moderne jezike-Grac, Austrija

Evropski centar za moderne jezike (ECML)je institucija Vijeća Europe koja svoj rad fokusira na promoviranju inovativnosti i izvrsnosti u podučavanju jezika.
ECML je objavio poziv za aplikacije za šestomjesečni program stipendije namijenjene za učešće jednog predstavnika iz jedne od zemalja članica Centra u radu ECML projekata  More DOTS (korištenje dostupnih resursa u cilju razvoja online predavačkih vještina) i LACS (Unapređenje jezičkih mreža).
Program će se odvijati u Austriji u Gracu u periodu od 1. marta do 31. augusta 2013.g.   

Za aplikaciju je potrebno:

 • Ispunjen aplikacioni formular
 • Jezički pasoš Europass

(online: www.europass.cedefop.europa.eu/en/documents/language-passport)

 • Pismo motivacije

Prijave se mogu predati najkasnije do 31. januara 2013.g. na: information@ecml.at ili sylvie.brunelle@ecml.at

Dodatne informacije na: www.ecml.at/learningthroughlanguages


ERASMUS MUNDUS PARTNERSHIPS (ACTION 2) - SCHOLARSHIPS FOR ACADEMIC EXCHANGE BETWEEN EU AND WESTERN BALKANS:
Deadline: 01/02/ 2013

Who can apply?

 • Students, researchers, academic and administrative staff from universities in Albania, Bosnia and Herzegovina, FYR of Macedonia, Kosovo (as defined under UNSCR 1244/99), Montenegro, and Serbia (Target group 1, 2 or 3) who are nationals of one of these countries.

What does the scholarship cover?
Travel costs, insurance, tuition fee, fixed monthly scholarship to cover living expenses
Scholarships

 

months EUR/month
Undergraduates 6-10 1 000
Masters 6-10 1 000
Doctorates 6-20 1 500
Post-doctorates 6 1 800
Academic and administrative staff 1 2 500
A few full degree MA and PhD programmes

STIPENDIJE ZA STUDIJ NA OXFORD UNIVERZITETU:
Univerzitet u Oxfordu/ Institut za strateški dijalog/ će u akademskoj 2013/2014 godini dodijeliti stipendije studentima iz Centralne i Istočne Europe, Balkana, Centralne Azije i Južne Afrike.

Weidnfield-Roland Berger stipendije i Program liderstva koje vodi Institut za strateški dijalog omogućavaju univerzitetskim diplomcima i mladim profesionalcima iz navedenih regija da nastave potpuno finansirane postdilomske studije, po vlastitom izboru, na Univerzitetu u Oxfordu u kombinaciji sa sveobuhvatnim programom razvoja liderstva, dugoročnog mentorstva i umrežavanja.

Krajnji rok za podnošenje prijava za stipendije je januar 2013.g.

Više informacija o programu je dostupno na web stranici: www.strategicdialogue.org
Informacije o načinu apliciranja na stipendiju možete pronaći na web stranici: www.graduate.ox.ac.uk/scholarships

Institute for Strategic Dialogue: info@strategicdialogue.org


ERASMUS MUNDUS PARTNERSHIPS (ACTION 2) - SCHOLARSHIPS FOR ACADEMIC EXCHANGE BETWEEN EU AND WESTERNBALKANS:
go abroad - break new ground

Types of scholarships and duration

Level of mobility
Undergraduate
Master
Doctorate
Post-doctorate                 
Staff 
Duration
1 semester or 1 academic year
1 semester to 24 months                            
6 months to 36 months                              
6 or 10 months                                           
1 month                                                      
Allowance
1,000 € per month
1,000 € per month
1,500 € per month
1,800 € per month
2,500 € per month

The scholarship includes a monthly allowance (see above), tuition fee (where applicable), travel costs and insurance (travel, health, accident).

Call for applications

 • Submit your application for a JoinEU-SEE scholarship online between November 9th, 2012 (at 00:01h) and February 1st, 2013 (at 23.59h).
 • The call is open to applicants who want to start their mobility in autumn 2013.
 • Applicants will be notified of the selection results by the end of May 2013 at the latest.

ERASMUS MUNDUS EUROWEB - European Research and Educational Collaboration with Western Balkans:
01/12/2012-01/02/2013  

                                                                             
The EUROWEB Scholarship covers:

 1. Round trip flight ticket.
 2. A monthly subsistence allowance.
 3. Full insurance coverage - health, travel, accident.
 4. Tuition fees up to 3000 EURO per 10 months, paid to the host institution. (For mobility with duration less than 10 months, tuition fee waiver policy will be applied)
Mobility type Scholarship per month (EUR)
  Undergraduate € 1000
Master € 1000
PhD student € 1500
Post-Doc € 1800
Staff € 2500

 

 

 

 


With a funding of  nearly 4 million Euros, EUROWEB project will facilitate more than 200 students/researchers/faculty from Western Balkans to conduct a part of their study at one of the partner institutions. The exchange of personnel, knowledge and competences in multiple study domains of science and technology by our consortium is expected to have a positive and long ranging impact on the socio-economic development of Western Balkan in a sustainable manner.  The EUROWEB project partner countries from Western Balkans are:

 • Albania, Bosnia and Herzegovina, FYROM, Montenegro, Serbia

 


ERASMUS MUNDUS PARTNERSHIPS (ACTION 2) - Scholarships for academic exchange between EU and Western Balkans:
deadline 01/02/2013

What?

Basileus IV is an Erasmus Mundus Action 2 project and is funded by the European Commission.  The project consortium consists of 9 EU universities and 10 universities in the Western Balkans. Basileus IV provides funding for academic mobility from:

 • any Western Balkan institution to one of the EU partner universities 
 • one of the EU partner universities to one of the Western Balkan partner universities

Via a so-called Target Group 2 other nationals of the participating Western Balkan countries can apply, on condition they have obtained a higher education degree in the Western Balkans. For more detailed eligibility criteria, please check this link. Eligible Western Balkan countries are: Albania, Bosnia-Herzegovina, Montenegro, Macedonia (Former Yugoslav Republic of Macedonia), Kosovo (under UNSCR 1244/99) and Serbia.
 
For whom?

Students and staff members of all partner universities, both from the Western Balkan countries and the EU, as well as other nationals of the participating Western Balkan countries, can apply for scholarships.
All types of mobility are given a chance: Bachelor, Master, PhD, postdoc and staff. You can check the mobility scheme in detail here. Please note that there is some flexibility in this schedule. 
 
 
In which academic disciplines?
Priority goes to Social Sciences, Engineering, Law, Medicine, Business/Management and Languages/Philology. Other fields of study however are allowed as well. You can find an overview of all disciplines here. In order to have more information about programmes at every university, please check the section "partners" on this website. 

www.basileus.ugent.be.


POZIV ZA PRIJAVU ZA ERASMUS MUNDUS STIPENDIJE ZA DOKTORANTE, KOJE FINANSIRA EVROPSKA KOMISIJA:


Pozivnica - EM GEM PhD School - Short Call


Zvanični poziv, vodič za program I ostale relevantne informacije se mogu takođe naći  na web stranici www.erasmusmundus-gem.eu

 


STIPENDIJE FRANCUSKE VLADE ZA MASTER I DOKTORSKE STUDIJE 2013-2014:
Francuska vlada svake godine dodjeljuje studijske stipendije nivoa Master 2 (postdiplomski studij) i studijske stipendije nivoa Doktorata studentima Bosne i Hercegovine. Stipendijski program uključuje  troškove smještaja i boravka, kao i zdravstveno osiguranje studenta tokom školske godine.

Za detaljnije informacije pogledati na sljedećim linkovima:


BRITISH CHEVENING SCHOLARSHIPS FOR THE ACADEMIC YEAR 2013/2014, UNITED KINGDOM:
Applications are invited for Chevening Scholarships funded by the United Kingdom (UK) Foreign and Commonwealth Office for the academic year 2013/2014.

The scholarships are for full-time postgraduate study at a UK university including academic fees, living costs and travel to and from the UK. Priority will be given to one-year study programmes in law, economics, international relations, EU integration, public administration, media studies and environment/climate change, but high academic achievers in other subjects may also be considered.

Candidates must:
• must be a national of Bosnia and Herzegovina at the time of applying for the award, and intend to return there at the end of the period of study;
• must hold a degree of an equivalent standard to at least a good UK second-class honours;
• must have at least two years of relevant work experience;
• have the potential to be leaders in their field, and be committed to playing their part in the future of Bosnia and Herzegovina, and be motivated to develop career in order to establish a position of leadership in your own country;
• must demonstrate that they have achieved a minimum level of English language ability at the time of application. The minimum English language requirement to qualify for a Chevening Scholarship will be Academic IELTS 6.5, IBT TOEFL 79;
• be available for interview in Sarajevo during February 2013.

Only short-listed candidates who clearly demonstrate the above requirements on their Chevening Application Form can be shortlisted for an interview. The panel may also take into account efforts to research relevant courses in the UK when assessing applications.

Candidates applying for Chevening scholarships for 2013/14 should submit applications online at: www.chevening.org/bosniaherzegovina

Any applications sent to the British Embassy by e-mail or other means will not be considered. Ad futura

The closing date for applications is Friday, 7 December 2012

For further information about the Chevening programme please visit the Chevening website: www.chevening.org


STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKI STUDIJ - CENTRAL EUROPEAN UNIVERSITY (CEU) (HU) I UNIVERSITY OF OXFORD (UK):
Stipendije su namijenjene bosanskohercegovačkim studentima za akademsku godinu 2013/14., za postdiplomski studij iz oblasti društveno-humanističkih nauka.
Više informacija i obavještenja o programima aplikacije za stipendirane postdiplomske studije mogu se preuzeti na sljedećim linkovima:

Ad futuraSTIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKI STUDIJ U SLOVENIJI:
Stipendije su namijenjene državljanima Zapadnog Balkana za drugi (Master) ili treći ciklus (Doktorski studij) obrazovanja na obrazovnim ustanovama u Republici Sloveniji, za postdiplomski studij na području prirodnih nauka, tehnike ili medicine.
Stipendija obuhvaća:
- Troškove života, ukupno 8.400 eura za svaku akademsku godinu i
- Školarinu, maksimalno do 100% školarine, ali ne više od 3.000 eura po akademskoj godini studija.
Stipendije se dodjeljuju od studijske godine 2012/2013 do završetka programa. Rok prijave je petak, 21.9.2012.
Više informacija na stranici www.sklad-kadri.si.
UNESCO - L'ORÉAL međunarodna stipendija za mlade žene iz oblasti prirodnih nauka za 2013. godinu (rok: 15.6.2012)
UNESCO u saradnji s L'Oréalom objavljuje poziv za dodjelu stipendija za mlade naučnice iz država članica UNESCO-a. Stipendije se odnose na naučnice koje su već uključene u istraživački rad na doktoratu iz oblasti biologije, biohemije, biotehnologije, poljoprivrede, medicine, farmacije i fiziologije.
Iznos svake stipendije je do 20.000 USD u periodu od godine dana (uz mogućnost produženja na dodatnih 12 mjeseci i mogućnost dodjele dodatnih finansijskih sredstava na zahtjev stipendiste i po odobrenju odbora za selekciju), sa datumom započinjanja u periodu između 1. marta 2013. i 1.marta 2014. godine. Prilikom odabira, prednost će imati istraživački protokoli koji poštuju dobrobit životinja, a prednost se daje nekozmetičkim istraživanjima. Posebna prednost daje se kandidatkinjama iz najmanje razvijenih zemalja.

Opšti uslovi za postupak predselekcije kandidatkinja:
 1. Podrška Državne komisije za UNESCO,
 2. Dobna granica do 35 godina starosti (kandidatkinje rođene prije 1. januara 1978. godine ne mogu aplicirati),
 3. Prednost se daje kandidatkinjama sa završenim postdiplomskim studijem (stepen doktora nauka) u oblasti prirodnih nauka (u obzir će se uzeti i kandidatkinje s upisanim postdiplomskim studijem stepena doktora nauka),
 4. Samo kandidatkinje koje posjeduju neophodne stručne i intelektualne kvalifikacije te lične kvalitete će biti uzete u razmatranje za ovu stipendiju,
 5. Aktivno znanje službenog jezika zemlje u kojoj će obavljati naučnoistraživački rad,
 6. Dobro psiho-fizičko zdravlje.

Potrebni dokumenti
Kandidatkinje su dužne priložiti svu dokumentaciju u dva primjerka:

 1. Ispunjen prijavni obrazac za UNESCO stipendije na engleskom ili francuskom jeziku uz dvije fotografije ,
 2. E-mail adresu koju kandidatkinja redovno koristi,
 3. Ovjerene kopije svih diploma, uključujući prepise ocjena, uz diplomu ili dokaz da su na postdiplomskom studiju na doktoratu,
 4. Listu objavljenih radova,
 5. Pismo preporuke od osobe upoznate s njihovim naučnim radom,
 6. Prihvatno pismo institucije u kojoj će se provoditi naučno istraživanje (pismo mora sadržavati ime mentora, datum početka i vrijeme trajanja projekta, te spremnost te institucije da osigura neophodne uslove za provođenje istraživanja),
 7. Potvrdu o znanju službenog jezika zemlje primaoca, ispunjenu na UNESCO-vom obrascu, sa potpisom ovlaštene institucije (ukoliko će se istraživački rad obavljati na jeziku različitom od maternjeg jezika kandidatkinje),
 8. Detaljan opis predviđenog istraživačkog rada (na jednoj ili dvije stranice najviše) na engleskom ili francuskom jeziku.

Način prijave
Kandidatkinje se pozivaju da aplikacije podnesu elektronskim putem koristeći online platformu na sledećem linku: https://www.eudonet.com/v7/app/specif/EUDO_03816/Fwis_International/Default.aspx
Rok za ovaj način prijave je 15. jun 2012. godine, a potrebna dokumentacija se prilaže u elektronskoj formi.
Kandidatkinje mogu dostaviti prijave i putem pošte, najkasnije do 15. juna 2012. godine, na sledeću adresu:
Ministarstvo civilnih poslova BiH
Državna komisija za UNESCO
Trg BiH 1
71 000 Sarajevo
sa naznakom: Prijava za UNESCO - L'ORÉAL međunarodnu stipendiju za mlade žene iz oblasti prirodnih nauka za 2013. godinu.
Ukoliko se prijava dostavlja putem pošte, svu dokumentaciju je potrebno dostaviti u dva primjerka.
Kompletnu informaciju sa formularom za prijavu možete preuzeti na ovom linku: http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=44170&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html
Nepotpune i neuredne prijave koje nisu u skladu sa kriterijima postavljenim u smjernicama, kao i prijave koje pristignu nakon naznačenog roka, neće biti uzete u razmatranje.
Odabrane kandidatkinje će biti kontaktirane od strane UNESCO-a.
Kandidatkinje koje do kraja septembra 2012. godine ne dobiju nikakvu obavijest, mogu smatrati da njihova prijava za ovu stipendiju nije prihvaćena.
NAPOMENA: Sve kandidatkinje se savjetuju da u uvodnom dijelu obrasca za prijavu (A: official presentation) obezbijede podršku nadležne vlade/obrazovne institucije entiteta, odnosno kantona, na način da se popuni ova rubrika i obezbijedi potpis i pečat institucije, a s obzirom da Državna komisija za UNESCO BiH nije nadležna za pružanje ove vrste garancija. Popunjavanje ovog dijela obrasca u značajnoj mjeri povećava šanse kandidata za dobijanje stipendije.
Drugi dio obrasca (presented for) popunjava i ovjerava Državna komisija za UNESCO BiH nakon odabira kandidata.


USAPrezentacija stipendija Vlade SAD-a - petak, 27. aprila 2012., u 11:30 h u sali 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale:
Studente Univerziteta u Zenici želimo obavijestiti da će delegacija Ambasade SAD-a održati prezentaciju stipendija Vlade SAD-a
u petak, 27. aprila 2012., u 11:30 h u sali 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale.
 • O američkom obrazovanju i mogućnostima studiranja u SAD-u (kako se prijaviti, kako dobiti stipendiju i sl.) govorit će Aleksandra Popović, savjetnica za obrazovanje.
 • O programima Vlade SAD-a govorit će Paša Lejlić, koordinatorica akademskih razmjena.
Programi stipendiranja Vlade SAD-a su:
 • Fulbright Student Program
 • Fulbright Scholar Program
 • Hubert H. Humphrey Program
 • Junior Faculty Development Program (JFDP)
 • Study of the United States Institutes for Scholars (SUSI)
 • Youth Exchange and Study Program (YES)
 • English Teacher Professional Development Distance Learning Program (E-Teacher)
Studenti Univerziteta u Zenici iskoristite priliku da u direktnom razgovoru dobijete sve odgovore na pitanja u vezi sa studiranjem u SAD-u.
JapanPREZENTACIJA STIPENDIJA VLADE JAPANA - 25. april 2012. u 12 h u sali 10 na Fakultetu za metalurgiju i materijale:
U srijedu, 25. 04. 2012 u 12.00 sati na Fakultetu za metalurgiju i materijale (sala 10) gospođa Tamaki USUDA, ataše za kulturu Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, održat će prezentaciju 4 programa stipendiranja koje dodjeljuje Vlada Japana za 2013. godinu.
Studenti će biti upoznati sa uslovima konkurisanja, mogućnostima koje pružaju stipendije i sa iskustvima studenata koji su studirali na japanskim univerzitetima.
Svi zainteresovani studenti i učenici su dobrodošli!
Više informacija na linku: www.bosnia.emb-japan.go.jp
Obavijest o programu stipendiranja za Europski Forum Alpbach 2012:
Poziv za prijave na program stipendiranja za odlazak na European Forum Alpbach 2012, koji se održava u periodu od 16.08 - 01.09.2012. godine, na temu: “Očekivanja – budućnost mladih” otvoren do 8.maja 2012.godine!
European Forum Alpbach (EFA) je jedna od najuglednijih evropskih interdisciplinarnih konferencija koja se organizuje u selu Alpbach (Austrija) svake godine od 1945. Forum Alpbach okuplja Nobelovce, profesore, eksperte, političare, kao i mlade ljude kroz program stipendiranja studenata. 
Formalna struktura EFA obuhvata tri velike cjeline: Seminar Week (sedmicu intenzivnih kurseva/seminara sa najaktuelnijim temama), Ljetnu školu evropskih integracija, Ljetna škola o Evropskim zdravstvenim i društvenim sistemima u tranziciji te višednevne simpozijume iz raznih oblasti (ekonomija, zdravstvo, tehnologija itd.). Iako je program podijeljen na simpozijume i ljetne škole, Forum podržava prijave za cijeli događaj.
Za program stipendiranja za Forum mogu se prijaviti svi studenti ili diplomci do 30 godina starosti. Stipendije pokrivaju smještaj sa doručkom, troškove učešća i, u pojedinim slučajevima, džeparac.
Poziv za prijave za program stipendiranja otvoren je do 8. maja, prijave se šalju putem pošte na adresu European Forum Alpbach u Austriji, a za više informacija posjetite www.alpbach.org ili www.igas.ba 
ALPBACH

Scholarships that help students from BALKANS to cover the costs of MBA and Master Programs of MIB School of Management in Trieste, Italy.

MIB is an International Business School developing managerial educational courses fully accredited both at national and international level.
MBA and Master Programs are taught in English and bring together students from all around the world: 60 different countries are represented.
MBA and Master Degrees in General Management, Tourism, Insurance, Finance and Risk Management are driven by an international Faculty made up of 220 professors, experts, professionals and consultants from 25 countries.
The School is a member of the most important Business Schools networks (EFMD, AMBA, CEEMAN, Executive MBA Council, ASFOR) and has formal agreements with international Business Schools and multinational companies.
In 2011 MIB has been voted among the TOP 36 In Europe by 5.000 Employers for its links with businesses and for the career prospects of its graduates.
The School is currently launching new editions of following Programs:
-  MBA in International Business (full-time and part-time) – 23rd edition, September 2012
-  International Master in Tourism (full-time and part-time) – 12th edition, October 2012
-  Master in Insurance & Risk Management – 13th edition, January 2013
You may find further information on the Programs on our web site: www.mib.edu

Scholarship Opportunities
MIB School of Management and its sponsor companies are committed to helping talented candidates from target countries attend a world-class Master Program.
Today BALKANS is considered a strategic area for the high business potential and the high potential human capital.
Thanks to the contribution of company sponsors, looking for young talents to place in their staffs, MIB offers scholarships for candidates from BALKANS up to 100% of the tuition fees.

For further information, please do not hesitate to contact the School Admissions Officer:
Barbara Sepic, tel. +39 040 91 88 166, e-mail sepic@mib.edu.

Download dokumentacije:
- INTERNATIONAL MASTER IN TOURISM & LEISURE.pdf
- MBA IN INTERNATIONAL BUSINESS - FULL TIME EDITION.pdf
- MASTER IN INSURANCE AND RISK MANAGEMENT.pdf
- MIB form 2012.pdf


ENROLLMENT OF INTERNATIONAL STUDENTS IN MASTER CAREERS AT UNIVERSITY OF CALABRIA (UNICAL)
1- For each of its careers UNICAL allots 10% of the available enrollments to international students. The academic program for Master studies (Laurea Magistrale) and the enrollment procedure are announced on the UNICAL website (www.unicaladmission.it).
2- International students wishing to enroll must preregister in their Italian diplomatic representation. The time for that may vary in different countries, but usually starts around mid-May. This preregistration is compulsory, as well as a reasonable knowledge of Italian, in order to obtain a student Visa. In any case an intensive course of Italian language and culture is provided at UNICAL.
3 – Candidates should also preregister at UNICAL, following the indications available on the web page www.unicaladmission.it. This preregistration will allow UNICAL to carry a first evaluation of the acceptability of the enrollment application and of the possible grant application (see below). Thus preaccepted candidates may begin to study Italian sufficiently in advance to the Visa interview.
4 –UNICAL preregistration requires the attachment of candidate’s cv, list of exams taken, with the corresponding programs and marks.
5– In any case, after the acceptance of the online preregistration and receiving the Visa, accepted students must apply to UNICAL for the formal enrollment. The procedure, described under item 1, can be done online and its period is September/October.
6 – Currently the yearly fees are 650 euros.
7 – This information is general, independently from a possible application for grants.
MASTER GRANTS FOR INTERNATIONAL STUDENTS
UNICAL has a grant program for Master (Laurea Magistrale) international students. Grants cover board and lodging at the Residential Centre of the University. The grants DO NOT cover other expenses such as travel, tuition fees, expenses for staying permit, health insurance etc. It is suggested that the students may count on a pocket money at least of 150 euros/month.
The application for the grant has to be filled online (www.unicaladmission.it), indicating the career and providing the personal data requested.
The grants are foreseen for two years. However, they can be extended to a third year, in order to complete the studies and the thesis work. Their renewal and possible extension require to have taken exams for at least 24 and 72 credits, out of the total of 120, for the two cases, respectively.
Special cases
1- If the student is enrolled in a double degree program the conditions for the grants and for the presentation of the application are those foreseen by the corresponding institutional agreement.
2- The same regulations apply in the case of exchange students within an institutional agreement.
The deadline to preregister on www.unicaladmission.it is February 10, 2012.
Open Society Foundations/University of Oxford SCHOLARSHIPS 2012-2013
The Student Resource center SRCe  welcomes applications from citizens of Bosnia and Herzegovina for the Open Society Foundations/University of Oxford Scholarships 2012-2013, which are jointly funded by the Open Society Foundation- London and the University of Oxford.
Scholarships are for selected one year taught Masters courses within the University of Oxford’s Social Sciences and Humanities Divisions.
Each scholarship provides one year’s tuition fees and college fees at the University of Oxford, a stipend to cover living costs (for one person only), and return air travel from the scholar’s home country.  On completion of the scholarship, scholars will return to their home countries.
Applicants must have excellent academic qualifications and a fluent command of the English language.
Further details, application forms and the list of eligible courses are available from:

Studentski informativni Centar - SRCe
Univerzitetski kampus Zmaja od Bosne bb, Sarajevo, Tel: 033/ 206-048  
www.srce.ba   E-mail: srce@srce.ba

                  

Fond Otvoreno Društvo BiH
Kancelarija u Banja Luci
Petra Kočića 53,
Tel: 051/ 322-651

All applications must be received by Friday 20th January 2012. It is expected that interviews of short-listed candidates will be held in Bosnia and Herzegovina in April 2012; precise dates to be announced nearer the time. Please note: only candidates who are available for interview will be considered.
Stipendije doktorskih studija francuske vlade 2012

Međunarodna ljetna škola 2012. na Univerzitetu u Oslu
Međunarodna ljetna škola 2012. na Univerzitetu u Oslu prima jedanput godišnje studente u šestonedjeljni ljetni program. Rok za molbe za stipendiju je 1. februar 2012. godine. Samofinansirajući aplikanti mogu aplicirati i nakon ovog roka. Škola se održava od 23. juna do 3. avgusta 2012. godine.
Više informacija se može naći na:
http://www.uio.no/english/studies/summerschool ili http://www.uio.no/english/studies/courses/summerschool
University of Oslo
International Summer School
P.O. Box 1072 Blindern 0317 Oslo Norway
Tel: + 47 22 85 63 85
Fax: + 47 22 85 41 99
iss@admin.uio.no
Open Society Foundations/University of Oxford SCHOLARSHIPS 2012-2013
Oxford Scholarships 2012-2013 are jointly funded by the Open Society Foundation- London and the University of Oxford.
Scholarships are for selected one year taught Masters courses within the University of Oxford’s Social Sciences and Humanities Divisions.
Each scholarship provides one year’s tuition fees and college fees at the University of Oxford, a stipend to cover living costs (for one person only), and return air travel from the scholar’s home country.  On completion of the scholarship, scholars will return to their home countries.
Applicants must have excellent academic qualifications and a fluent command of the English language.
Further details, application forms and the list of eligible courses are available from:
Studentski informativni Centar - SRCe
Univerzitetski kampus Zmaja od Bosne bb, Sarajevo
Tel: 033/ 206-048  
www.srce.ba  
E-mail: srce@srce.ba
Stipendije francuske Vlade 2012-2013 za postdiplomski studij u Francuskoj:
Francuska vlada svake godine dodjeljuje studijske stipendije nivoa Master 2 (postdiplomski studij) studentima Bosne i Hercegovine. Stipendijski program uključuje troškove smještaja i boravka, kao i zdravstveno osiguranje studenta tokom školske godine. Stipendije mogu biti dodijeljene u svim disciplinama, međutim kao i ranijih godina, Ambasada Francuske prije svega istče tri tematike: francuski jezik, medicina i arhitektura.
Ko se može prijaviti?
Svi diplomirani studenti se mogu prijaviti na program stipendija francuske vlade, bez obzira na vrstu studija. Uslovi su slijedeći:
- Biti državljanin Bosne i Hercegovine
- Da je student diplomirao ili je u toku dobijanja diplome na kraju studija (Master 1, ili četvrta godina poslije mature). Studenti već upisani na 5. godinu ili zaposlene osobe mogu se također prijaviti.
- Imati nivo znanja francuskog jezika dovoljan za praćenje časova na francuskom jeziku (nivo B2 Zajedničkog evropskog okvira za jezike pismeno i usmeno). Ako se student kandiduje za Master čiji se časovi odvijaju na engleskom jeziku, student će morati upisati intenzivni kurs francuskog jezika, po dolasku u Francusku.
Kako će se obaviti izbor?
Komisija za dodjelu stipendija će voditi računa o više kriterija:
- Prioritet će se dati studentima koji žele ići u Francusku u sklopu saradnje između njihovog matičnog univerziteta i nekog francuskog univerziteta ili u sklopu programa saradnje povlaštenih od Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini,
- Osnovni principi su kvalitetan CV kao i uspješno studiranje, motivacija studenta i osnovanost studijskog projekta. Studenti moraju biti detaljno informisani o francuskim ustanovama u koje se žele upisati (informacije dostupne na stranici CampusFrance).
- Posebna pažnja će se obratiti budućem profesionalnom projektu studenta.
Gdje predati kandidaturu?
Kandidature (CV + Detaljno pismo motivacije) se trebaju poslati najkasnije do srijede, 30. novembra 2011. na g. Pascal Fourneaux, pomocnik za mobilnost, putem e-mail adrese: pascal.fourneaux@diplomatie.gouv.fr (kopija na mail adresu vasvija.basic@diplomatie.gouv.fr) ili putem pošte na adresu:
Odjel za kulturu i saradnju Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka 16, 71000 Sarajevo.
NB: Ambasada Francuske će elektronskim putem potvrditi registrovanje svih kandidatura pristiglih bilo elektronskim putem bilo putem pošte.
Stipendije iz programa Erasmus Mundus:
Objavljen je konkurs za stipendije za postdiplomski studij u okviru programa Erasmus Mundus za period 2012-2014. U ovoj godini, prema dostupnosti evropskih fondova, postoji određeni broj stipendija za područje Zapadni Balkan, uključujući: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju.
Rok za prijavu je 10.01.2012. Opis projekta dostupan je na stranici: www.cle.unibo.it.
U projektu sudjeluju dall'Alma Mater Studiorum - Univerzitet u Bologni, Italija (koordinator projekta), Université de Haute-Alsace (Mulhouse), Francuska; Université de Strasbourg, Francuska i dall'Aristoteleion Panepistimion Solunu, Grčka.
Brošura:
http://www.cle.unibo.it/site/en/uploads/31/ErasmusMundus_EN-pdf/
http://www.cle.unibo.it/site/fr/uploads/30/ErasmusMundus_FR-pdf/
http://www.cle.unibo.it/site/en/uploads/32/ErasmusMundus_IT-pdf/
Afiša:
http://www.cle.unibo.it/site/uploads/allegati/pdf/Locandina-EN.pdf
http://www.cle.unibo.it/site/uploads/allegati/pdf/Locandina-FR2009.pdf
http://www.cle.unibo.it/site/uploads/allegati/pdf/Locandina-IT.pdf
Prezentacija projekta:
http://www.cle.unibo.it/site/uploads/allegati/pdf/presentazione_CLE_en.pdf
http://www.cle.unibo.it/site/uploads/allegati/pdf/presentazione_CLE_fr.pdf
http://www.cle.unibo.it/site/uploads/allegati/pdf/presentazione_CLE_it.pdf
Arhiva: 2011 | 2010 | 2009 | 2008

   početna stranica
webmaster