Najčešća pitanja  

 

Šta je kodek?


Kodek je softver koji se koristi za komprimiranje i dekomprimiranje digitalnih medijskih datoteka, npr. pjesama ili videozapisa. Windows Media Player i drugi programi pomoću kodeka reproduciraju i stvaraju digitalne medijske datoteke.
Kodek se može sastojati od dvije komponente: kodera i dekodera. Koder obavlja funkciju komprimiranja (kodiranja), a dekoder funkciju dekomprimiranja (dekodiranja). Neki kodeci sadrže obje, a neki samo jednu od te dvije komponente.
Kada, primjerice, kopirate pjesmu s glazbenog CD-a na računalo, Player pomoću kodeka Windows Media Audio prema zadanim postavkama komprimira tu pjesmu u kompaktnu WMA datoteku. Kada tu WMA datoteku reproducirate (ili kada reproducirate bilo koju WMA datoteku koja je strujanjem prenesena s web-mjesta), Player će je pomoću kodeka Windows Media Audio dekomprimirati, čime se omogućuje reproduciranje datoteke putem zvučnika.

Koji su kodeci sadržani u programu Player?


Danas je u upotrebi više stotina videokodeka i audiokodeka. Neke od njih stvorio je Microsoft, ali veliku većinu kodeka stvorile su druge tvrtke, ustanove ili pojedinci. Prema zadanim postavkama operacijski sustav Windows i Player sadrže brojne popularne kodeke, kao što su Windows Media Audio, Windows Media Video i MP3.
 Windows ili Player ne sadrže prema zadanim postavkama. U većini slučajeva potreban kodek možete preuzeti s weba besplatno ili uz naknadu. U nekim slučajevima Player će automatski koristiti kodeke koje je na vaše računalo instalirao neki drugi program za reprodukciju ili stvaranje digitalnih medijskih sadržaja.

Kako pronaći kodek?


Ako znate naziv kodeka ili njegov ID (poznat kao FourCC identifikator za videokodeke iliWaveFormat identifikator za audiokodeke), pokušajte pretražiti internet. Često možete otići na web-mjesto proizvođača kodeka i preuzeti najnoviju verziju kodeka.

Reprodukcija datoteke nije moguća ni nakon instaliranja kodeka koji nedostaje. Zašto?


Kodeci mogu biti napisani za 32-bitne ili za 64-bitne operacijske sustave. Ako koristite 64-bitnu verziju sustava Windows, morate instalirati 64-bitne kodeke. Ako, na primjer, na 64-bitni operacijski sustav instalirate 32-bitni kodek, Player možda neće moći reproducirati nijednu datoteku za koju je potreban taj kodek.
Imajte na umu da su mnogi stariji kodeci dostupni samo u 32-bitnim verzijama. Ako davatelj kodeka nije naveo je li kodek 32-bitni ili 64-bitni, vjerojatno se radi o 32-bitnom kodeku. Dodatne informacije zatražite od davatelja kodeka.

Kako znati koji su kodeci instalirani na računalu?


Ako želite vidjeti popis komponenti i kodeka programa Windows Media Player instaliranih na računalu, učinite sljedeće:

  1. Na izborniku Pomoć kliknite O programu Windows Media Player.

Ako nije vidljiv izbornik Pomoć, kliknite Organiziraj, pokažite na Izgled, a zatim odaberite Pokaži traku izbornika.

  1. U dijaloškom okviru O programu Windows Media Player kliknite Informacije o tehničkoj podršci.

Web-preglednik otvorit će stranicu s informacijama o pripadnim binarnim datotekama, kodecima, filtrima, dodacima i servisima instaliranima na računalu. Osoba odgovorna za tehničku podršku vjerojatno će moći iskoristiti te detaljne informacije da bi vam pomogla otkloniti poteškoće s računalom.