OLED Tehnologija Početna  |  Autor  |  Komentar  
 

Kako  OLED  radi ?



Najraniji proizvod za tržište koji je samostalno proizvodio osvijetljenje za prikaz podataka, bio je Light Emitting Diode, ili skračeno LED. Ovaj poluvodički proizvod emitirao je svijetlo, kad je kroz njega prolazila struja, bez izgaranja vlakna i zato se smatralo da će biti vrlo pouzdan, dugotrajan izvor svijetla. Uskoro se ta tehnologija počela koristiti na sve vrste displeova, od ručnih satova i radio skala, do čak instrument tabli na automobilima.
LCD je tehnologija niske energije i ogromne količine samostalnih piksela, koji su u funkciji stvaranja rezolucije ekrana. Za nesreću, LCD nije isijavajuća tehnologija, što hoće reći, kako on ne proizvodi nikakvo svijetlo u sebi , ni samostalno, a ona ogromna količina osvijetljenja koje trenutno prima naše oko dolazi iz izvora smještenog iza ekrana. Potreba za flat, ujednačenim sjajnim pozadinskim osvijetljenjem, razvučenim preko čitavog ekrana, napravila je nisko-energetski LCD na neki način prijepornim.Pozadinsko svijetlo mora se računati u energetskoj zalihi kod ovih ekrana. Zato nam baterije brzo odu kod digitalne kamere, kad koristimo LCD pretražnik.
Ono što je bilo potrebno, je jedna emitirajuća tehnologija koja je trebala malo energije i koja se mogla izraditi s tehnikama srodnim proizvodnji LCD ekrana.
Drugim riječima, umjesto samostalnih LED uređaja, ova tehnologija treba biti produktivna kao neprekidni film sadržavajući sve tri primarne boje (crvenu, zelenu i plavu) na matrici, uključujući toliko piksela koliko je potrebno za upitnu aplikaciju. 

kako oled radi
                                                  

 

             
OLED je ispunio ovaj zahtjev postavljajući serije organskih tankih premaza (filmova) između dvije transparentne elektrode. Električna struja uzrokuje da ovi premazi proizvode sjajno svijetlo. Upotrebom poluvodičke tehnologije, svaki piksel može se samostalno pobuditi određenim slijedom kontroliranja uzoraka svijetlosti i boje, koji u takvoj kombinaciji stvaraju sliku. Organski proces korišten kod OLED-a, naziva se elektrofosforescencija i biološki je fenomen, koji je zapažen i začuđujući već vjekovima.
Krijesnice, planktoni i mnoga druga morska stvorenja posjeduju ovaj prirodni fenomen. Ali tek u poslijednjih par godina moguće ga je sintetizirati umjetnim putem.
Čak i kad su ovi OLED paneli premazani s nekoliko slojeva premaza Fluoro-karbonskih polimera (polimeri na bazi ugljika), rezultat je sistem, koji je vrlo tanak, često i manje od 0.5 hiljaditih milimetra. Ovakvi OLED-i su proizvodi sa samoluminirajućim (samoosvijetljavajućim) ekranima, kojima nije potrebno pozadinsko osvijetljenje i mogu raditi s vrlo malim naponom od samo 2 – 10 volti. Ovakvi se ekrani mogu proizvoditi da budu fleksibilni (savitljivi) i s gamutom vidljivosti do 170 stupnjeva.
OLED je monolitni sklop koji se sastoji od više slojeva tankog organskog filma koji su spljošteni sa dva tanka sloja elektroda. Kada takav sklop stavimo pod napon, nosioci naboja (elektroni i šupljine) su injektirane iz elektroda u tanke organske filmove. Oni zatim migriraju kroz sklop pod utjecajem električnog polja. Nosioci naboja se zatim rekombiniraju i formiraju ekscitone. U prošlosti je samo 25% ekscitona generiralo svijetlost, dok je preostalih 75% bilo izgubljeno u obliku topline. Ova pojava se zove flourescentna emisija. Istraživanjem je ovaj proces unaprijeđen i svih 100% se može iskoristiti za dobivanje svijetlosti pomoću procesa elektrofosforescencije, koja se kraće naziva fosforescencija. Tako je efikasnost fosforescentnog OLED-a do četiri puta veća od flourescentnog OLED-a. Radi razlikovanja se ponegdje OLED-i bazirani na fosforescenciji zovu i PHOLED-i, ali to je više pitanje marketinga.

 

princip rada
Princip rada OLED-a

 

 


 
      Copyright © 2009 | OLED Tehnologija ln
 

Univerzitet

Univerzitet u Zenici
Pedagoški fakultet
Programiranje za internet
Računarska grafika

Izbornik

Uvod
   Šta je to OLED
   Historija OLED-a

Ekrani
   CRT
   LCD
   OLED
   Najtanji ekran
   Monitori s trećom dimenzijom
   Monitori osjetljivi na dodir

Tehnologija
   Kako OLED radi
   Struktura OLED-a
   Prednosti i mane OLED-a
   Gamut

Pobuđivanje OLED-a
   Pasivna matrica
   Aktivna matrica
   TOLED
   FOLED
   White OLED

Zaključak

Literatura

 

Korisni linkovi

Super otporni OLED
Tastatura s OLED tipkama
Oled sijalica
Savršen prikaz i boja
IDEMO NA ORGANSKO
Zgodan mali uređaj