OLED Tehnologija Početna  |  Autor  |  Komentar  
 

STRUKTURA OLED-a

OLED (Organic Light Emitting Device) su izvori svjetlosti sačinjeni od super tankih organskih slojeva, nalik na plastične folije. Za razliku od običnih plastičnih folija, ove se sastoje od organskoga materijala koji počinje svijetliti čim se kroz njega pusti slaba struja.

Ovakva struktura (slojevi folija) omogućuje izradu OLED-a, ne samo kao ravnih elemenata, nego i kao fleksibilnih folija za velike površine. Cilj je stvoriti izvore svjetlosti koji bi se koristili kao "svjetlosne tapete". Ovakva velika rasvjetna tijela imaju potencijal revolucionirati rasvjetne koncepte, budući bi se mogla nalijepiti svugdje i takve "lampe" bi postale sastavni dio interijera. Ovakvi ekrani trebaju puno manje energije nego do sada korištene svjetleće diode. OLED-folije se već danas koriste kao zamjena za već postojeće ekrane. Prvi mobiteli i MP3 playeri već su na tržištu, kao i auto radiji i industrijski ekrani.

Mnoge su prednosti OLED tehnologije baziranoj na diodama koje emitiraju svjetlo kroz organske kemikalije na filmu, no zasada industrija nema adekvatan način da na većim ekranima postignu željenu kvalitetu slike. Sony predvodi u razvoju, njihov prvi i zasada jedini model XEL-1 s ekranom od samo 11 inča i nevjerojatne tankoće od 3 milimetra prodaje se jedino u Japanu po paprenoj cijeni od 200 tisuća jena, to jest devet tisuća kuna.


Najnovije informacije govore da se Sony sprema nakon Japana ponuditi ovaj mali monitor i u SAD-u, i to u januaru 2009. godine. Drugim riječima, OLED je i dalje u eksperimentalnoj fazi, no njegova praktičnost zbog male debljine ekrana i nevjerojatno vjerna slika sa spektrom boja koju LCD ne može reproducirati, povećavaju interes. Nije s 13 000 prodanih komada u 2008. godini nikakva prijetnja zahuktaloj industriji LCD ekrana koja će samo ove godine prodati 76 milijuna TV-a u ovoj godini, a prognoze kažu da će te brojke samo rasti.

Za 2011. godinu predviđa se čak 165 milijuna LCD prodanih ekrana. Naravno, razloga za takav odnos je više, osim što i LCD-i postaju sve tanji i tehnološki napredniji, za OLED ekran od sitnih 11 inča potrebno je izdvojiti kao za kvalitetni LCD od 50 inča. No, stručnjaci za kretanja u elektronskoj industriji tvrde kako je OLED tehnologija budućnosti i može postati ozbiljna konkurencija LCD ekranima iza 2015. godine. Do tad će širu upotrebu – što se već dokazuje u praksi – OLED doživjeti kod ekrana mobitela. Ono što će postati bitno kad se u potpunosti ovlada tehnološkim procesom za izradu većih ekrana, je potencijalno niska cijena izrade. Naime, nije potrebno pozadinsko svjetlo, jer organske kemikalije same emitiraju svjetlo.

struktura


 
      Copyright © 2009 | OLED Tehnologija ln
 

Univerzitet

Univerzitet u Zenici
Pedagoški fakultet
Programiranje za internet
Računarska grafika

Izbornik

Uvod
   Šta je to OLED
   Historija OLED-a

Ekrani
   CRT
   LCD
   OLED
   Najtanji ekran
   Monitori s trećom dimenzijom
   Monitori osjetljivi na dodir

Tehnologija
   Kako OLED radi
   Struktura OLED-a
   Prednosti i mane OLED-a
   Gamut

Pobuđivanje OLED-a
   Pasivna matrica
   Aktivna matrica
   TOLED
   FOLED
   White OLED

Zaključak

Literatura

 

Korisni linkovi

Super otporni OLED
Tastatura s OLED tipkama
Oled sijalica
Savršen prikaz i boja
IDEMO NA ORGANSKO
Zgodan mali uređaj