fbpx
skip to Main Content

DODJELA PLAKETE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA MAŠINSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ZENICI

DODJELA PLAKETE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA  MAŠINSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ZENICI

Svečanom sjednicom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održanom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, obilježen je Dan Zeničko-dobojskog kantona.

 

Na sjednici su uručena i javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Plaketu Kantona dobili su: privrednik Mirsad Čizmo, redatelj Šemsudin Gegić, profesor Mahmut Karalić, prim.dr. Dželal Imamović (posthumno), te Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.

 

Povodom dodjele Plakete Zeničko-dobojskog kantona Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici za izuzetan doprinos razvoju ZE-DO kantona u oblasti nauke i medicine iskazujemo veliku zahvalnost Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, članovima Odbora za dodjelu javnih priznanja, predlagaču prof. dr. Nusretu Imamoviću, kao i svim ostalim zaslužnim, na prepoznavanju uloge Fakulteta i doprinosa nauci i našoj zajednici.

 

U protekle četiri godine, kroz iDEAlab centar za inovativnost i preduzetništvo studenata (na koje smo posebno ponosni) utjelovljene su sjajne ideje i potencijali, realizirani kroz timski i institucionalni pristup na elementima humanog, naučnog i stručnog pristupa u divnoj sublimaciji medicinskih i tehničkih nauka. Značaj pojedinaca kroz ideje i uloženu energiju, ali i još veći značaj timskog rada i mladih snaga, udruživanje ljudskih i tehničkih resursa u ambijentu koji cijeni i podstiče takvo djelovanje, doveo je do značajnih rezultata na temeljima humanosti i struke.

 

Za realizaciju projekata, koji se ističu u prijedlogu za dodjelu Plakete: izrada zaštitne medicinske opreme, razvoj i izrada protetskih pomagala, ugradnja 3D implantata, posebno su zaslužni: mr. Denis Spahić, dr. Hakija Bečulić, Armin Bošnjak, Harun Hrustić inž. maš., Adna Čosić, prof. dr. Harun Hodžić, dr.sc. Mirza Oruč, Ahmed Mujkanović, Belmin Hinović, prof. dr. Darko Petković, prof. dr. Malik Čabaravdić, prof. dr. Damir Kukić, mr. Ernad Bešlagić, Kemal Arifović inž. inf., te ostali zaslužni pojedinci i institucije.

 

Na ovaj način je najbolje ukazano na značaj i ulogu Mašinskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, kao i Univerziteta u Zenici u cjelini, zatim resornih Ministarstava, Kantonalne bolnice Zenica, te ostalih institucija za razvoj našeg Kantona i šire.

 

Zadatak svih nas, pojedinačno, timski i institucionalno, jeste da gradimo ambijent stalnog podsticanja na dobro i korisno razmišljanje i djelovanje, u takvom ambijentu iz nas zvučemo ono najbolje u nama i to primijenimo u svim oblastima interesovanja, obrazovanja, struke i nauke bitnim za prosperitet uže i šire zajednice.

 

Upravo u vezi s gore navedenim, na bazi primjene najsavremenijih 3D skenera i printera kojima je u skorijem periodu opremljen iDEAlab Mašinskog fakulteta i iDEAlab Medicinskog fakulteta, u toku je realizacija određenih pripremnih faza projekta iz domena TT i TF protetskih pomagala, veoma bitnog za naš Kanton i šire.

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search