fbpx
skip to Main Content

Misija Univerziteta u Zenici zasniva se na tri osnovne komponente visokog obrazovanja:

  • nastavno-naučni (obrazovni) rad
  • naučno-istraživački rad
  • servis društvene zajednice

Radi lakšeg sagledavanja i upravljanja procesima na Univerzitetu, one se mogu raščlaniti na sljedeći način:

  • obrazovanje, kako kroz nastavni tako i kroz naučno-istraživački proces, visokokvalitetnih, mladih stručnjaka (studenata), ali i odraslih, u svim oblastima nastave koji postoje na Univerzitetu, tako da mogu biti produktivni u svojim postojećim i budućim aktivnostima,
  • kontinuirano praćenje i unapređivanje naučno-istraživačkog rada na Univerzitetu; osposobljavanje (obrazovanje) i uključivanje što većeg broja mladih ljudi (asistenata i drugog podmlatka) u ovaj proces; povezivanje Univerziteta s okolinom, privrednim i kulturnim zbivanjima.

Misija UNZE-a uključuje pomaganje ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja unutar i izvan granica regiona i države, osiguravajući naučnu i tehničku podršku. Pri tome, UNZE se mora uklapati u nacionalne i internacionalne kriterije kvaliteta obrazovnih i naučnih djelatnosti i rezultata. Drugim riječima, svi rezultati nastavno-naučnog, naučno-istraživačkog i stručnog rada na UNZE-u moraju sadržavati karakter univerzalnih vrijednosti, koji se ne mjere regionalnim kvalitativnim ocjenama.

Vizija razvoja Univerziteta u Zenici

Vizija je da Univerzitet u Zenici postane moderna i cijenjena visokoškolska institucija, uključena u zajednički akademski prostor Evrope i svijeta.

Univerzitet u Zenici bi do 2020. godine, kada budemo slavili njegov 20. rođendan, trebao biti visokoškolska institucija srednje veličine, koja ima od 12 do 14 organizacionih jedinica (fakulteta, instituta i dr.) i oko 40-ak studijskih programa, a planirani broj studenata je od 10000 do 12000. Objekti će biti raspoređeni u dva kampusa (prirodne i tehničke nauke, s jedne strane, i društvene i humanističke, s druge strane), čija će ukupna površina biti oko 60000 m2. Univerzitet bi trebao imati 550-600 uposlenih osoba. Također, nadamo se da će Univerzitet u Zenici dotad imati već izgrađen ugled u akademskom prostoru ne samo u Bosni i Hercegovni nego i mnogo šire.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search