fbpx
skip to Main Content

Izložba „I žene su gradile Zenicu“

Izložba „I žene Su Gradile Zenicu“

U organizaciji Katedre za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta u Zenici danas (29.05.2018.) je predstavljena izložba ‘I žene su gradile Zenicu’.

„I žene su gradile Zenice“ projekat je studenata prve godine Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici. Projekat je realizovan s ciljem prepoznavanja i uvažavanja historijske uloge žene u razvoju grada.

Tokom pripremanja izložbe studenti su istraživali nazive ulica, bulevara, trgova, mostova, obrazovnih te javnih institucija u Zenici. Podaci pokazuju da se u Zenici nalazi ukupno 150 ulica, a tek dvije su nazvane po ženama, ulica Sestara Ditrih te ulica Kraljice Katarine, dok su po muškarcima nazvane 43 ulice. Prema istim podacima u Zenici se nalaze tri bulevara, šest trgova te četiri mosta od kojih nijedan nije nazvan po ženi. Od ukupno 35 osnovnih i srednjih škola na području grada Zenice ukupno 15 škola nosi nazive po imenima muškaraca, nijedna po ženi.

Ovakvi podaci motivirali su studente da predstave doprinos četiri žene. Natalije i Ljubice Vaclav, koje su bile prve nastavnice klavira u Osnovnoj muzičkoj školi i zahvaljujući njima, grad je izrodio brojne muzičare. Sanele Redžepagić koja je bila operna umjetnica, te je osnovana fondacija pod njenim imenom čija je misija širenje svijesti o prevenciji raka dojke. Sabahe Čolaković koja je tokom Drugog svjetskog rata aktivno učestvovala u pokretima zaštite građana i borbe protiv okupatora.

Studenti očekuju da će ovom izložbom potaknuti nadležne da ne zanemaruju ulogu žene u zajednici.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search