MOJE ERASMUS+ ISKUSTVO Erna Kosić, Ekonomski fakultet

MOJE ERASMUS+ ISKUSTVO Erna Kosić, Ekonomski fakultet

Iako su brojni konkursi za Erasmus+ razmjenu bili i ranije objavljivani na web stranici Univerziteta, tek sam se pred sami kraj šestog semestra „usudila“ prijaviti za razmjenu u Rumuniji. Iz ove perspektive, to je svakako jedna od najboljih odluka koju sam donijela. Sam proces prijave je jednostavan, uključuje prikupljanje i predaju potrebne dokumentacije te intervju nakon kojeg, ako budete izabrani, možete se polako početi pripremati za „najbolji period života“.

Alba Iulia, grad na zapadu Rumunije bila je moj dom tokom četiri mjeseca koliko je trajalo ovo Erasmus+ iskustvo. Alba Iulia je manji grad u koji ćete se već na prvi pogled zaljubiti i jako je važan za rumunsku historiju jer su dešavanja upravo u tom gradu davne 1918. godine bila ključna za ujedinjenje Rumunije. Sam Univerzitet nosi ime po tom najvažnijem danu za Rumuniju, danu ujedinjenja i sada nacionalnom prazniku – 1. Decembar 1918. Univerzitet sa svim svojim organizacionim jedinicama je smješten u samom centru grada, a nudi vam mogućnost studiranja na pet različitih fakulteta. Svi profesori, ali i djelatnici Ureda za međunarodnu saradnju ovog Univerziteta su jako susretljivi i nastoje vam pomoći i olakšati. Nastava i polaganje ispita se odvijaju na engleskom jeziku, a sam proces studiranja vas usmjerava na ne samo formalno učenje, već  i samostalno istraživanje i izradu projekata.

Cjelokupno iskustvo mi je omogućilo da upoznam ljude iz cijelog svijeta, i to ne samo studente koji su dio Erasmus+ programa, već i internacionalne studente s kojima sam i danas u kontaktu. To je iskustvo koje mi je pomoglo da postanem samostalnija, prilagodljivija različitim situacijama i pružilo mi mogućnost putovanja.Posjetila sam brojne rumunske gradove od kojih svaki ima svoju priču kao što su Cluj Napoca, Bukurešt, Constanta na Crnom moru itd., ali i evropske gradove za koje nisam ni sanjala da ću ih uspjeti posjetiti u tako kratkom vremenskom periodu – Budimpeštu, Beč, Bratislavu, Prag, Berlin i Krakow. Ovaj period će u meni uvijek buditi najljepše uspomene i uvijek ću u srcu nositi najpozitivnije utiske.

Smatram da je ovo fantastična prilika za sve studente koja se ne pruža svaki dan i da je itekako treba iskoristiti!