fbpx
skip to Main Content

Tradicionalna press konferencija Univerziteta u Zenici

Tradicionalna Press Konferencija Univerziteta U Zenici

Novozabrani rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Jusuf Duraković i predsjednica Senata Univerziteta u Zenici a ujedno novoizabrana dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici prof.dr.sc. Larisa Velić, u zgradi Rektorata Univerziteta u Zenici, juče su ugostili novinare (medije) tokom tradicionalne neformalne press konferencije, kojom su iskazali izuzetnu zahvalnost na stručnosti  i ažurnosti medijima, kao i potpunoj podršci i praćenju rada i uspjeha Univerziteta u Zenici. Rektor Univerziteta  Zenici, prof.dr.sc. Jusuf Duraković i predsjednica Senata Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Larisa Velić najavili su na današnjem, novogodišnjem prijemu za novinare nove projekte koje su započeli ili tek planiraju započeti kao i o sadašnjem mjestu i planovima ove visokoobrazovne ustanove.

Rektor Duraković je najavio kako su planirali graditi zajedničku zgradu za Mašinski i Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, koja bi bila sagrađena u krugu Instituta „Kemal Kapetanović“, čime bi se stvorio prostor da se Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici smjesti u krug kampusa Univerziteta. U planu je i izgradnja zgrade Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, koja bi se trebala graditi uz Srednju medicinsku školu Zenica, te u neposrednoj blizini Kantonalne bolnice Zenica, a koja će uskoro biti Univerzitetska bolnica te nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici.

„Naš je cilj da razdvojimo Medicinski fakultet i Zdravstveni fakultet, odnosno da ih razvijamo odvojeno, jer su nam oba fakulteta potrebna.  Želimo razvijati i naš Metalurški institut „Kemal Kapetanović“ – najavio je rektor Duraković.

Istakao je i kako su od Vlade Zeničko-dobojskog kantona zatražili dodatni novac za zapošljavanje 33 asistenta, čime bi inicirali razvoj naučno-istraživačkog rada, koji je, podvukao je rektor Duraković, u ovom trenutku na niskom nivou. Univerzitet u Zenici, dodao je rektor Duraković između ostalog suočava se i sa manjkom studenata, kojih u ovom trenutku ima nešto više od 4.500.

Rektor Duraković i predsjednica Senata Velić podsjetili su kako je Univerzitet u Zenici zadnjih dana predmetom kampanje te da se neki profesori, protiv kojih je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona  podnijelo krivične prijave, a Kantonalni sud potvrdio optužnice „nalaze na svim stranicama medija“.

„Mislim da je to udar na Univerzitet u Zenici. Previše smo se eksponirali , obišli smo svijet. Zamolila bih medije, da budu malo obzirniji te da uvaže presumciju nevinosti“ – kazala je predsjednica Senata Velić, koja je istakla kako niko ne spori da se ispita odgovornost svakog pojedinca.

Naglasila je i to da je rektor Duraković dobio priznanje „Plaketa Rektorske konferencije/zbora Bosne i Hercegovine“ za doprinos nauci, razvoju visokoškolstva u Bosni i Hercegovini.

Rektor Duraković je napomenuo da je od preuzimanja funkcije predsjednika Rektorske konferencije/zbora Bosne i Hercegovine, 11. jula 2021. godine, održao zajedničku sjednicu sa Rektorskim zborom Republike Hrvatske, a najavljuje da će to pokušati održati iste sjednice i sa rektorskim konferencijama Republike Srbije i Crne Gore.

Izvor: FENA

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search