skip to Main Content

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” na Univerzitetu u Zenici

Univerzitet u Zenici i Centar za rodnu ravnopravnost i ove godine obilježavaju globalnu kampanju “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”. Ovo je prepoznatljiva godišnja kampanja koja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra i traje do 10. decembra, kada se obilježava Dan ljudskih prava.

U kampanji za 2023. godinu poseban fokus je stavljen na femicid, odnosno rodno uslovljena ubistva žena, imajući u vidu veći broj femicida koji se ove godine desio u BiH i regionu, te potrebu da se ovom problemu pristupi na sveobuhvatan i sistematičan način. Univerzitet u Zenici sa nizom aktivnosti daje konkretan doprinos globalnim naporima za prevenciju i suzbijanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Ove godine kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” Univerziteta u Zenici, u saradnji sa TPO fondacijom i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini uključuje sljedeće aktivnosti:

– 05.12.2023.  Radionica „Sve što niste smjeli da pitate o reproduktivnom zdravlju“, (edukatorica ass. Ajša Luković, asistentica na Pravnom fakultetu

– 06.12.2023. – Performans “Zaustavimo femicid u BiH”, u izvedbi studenata i studentica Filozofskog fakulteta,

– 07.12.2023. – Organizacija javnog otvorenja Kancelarije za savjetovanje u oblasti rodne ravnopravnosti, koja se nalazi u zgradi Rektorata Univerziteta u Zenici, promocija i vodiča za kancelariju, zatim  Politike rodne ravnopravnosti, te svečano potpisivanje Sporazuma o saranji sa Centrom ženskih prava Zenica.

– Predavanje gosodina Nermina Šehovića, za nastavno i administrativno-tehničko osoblje Univerziteta u Zenici,

– Predavanje gospodina Nermina Šehovića, za studente/ice Univerziteta u Zenici.

– U saradnji sa Unijom studenata Univerziteta u Zenici, studenti sa svih osam organizacionih jedinica će organizovati radionice, predavanja, i slične aktivnosti.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN