fbpx
skip to Main Content

INFORMACIJA SA ELEKTRONSKE SJEDNICE KOLEGIJA REKTORATA UNZE – 11.10.2020.

INFORMACIJA SA ELEKTRONSKE SJEDNICE KOLEGIJA REKTORATA UNZE – 11.10.2020.

 

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Zenici obratila se Rektoratu Univerziteta u Zenici inicijativom i zahjtevom za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, u dijelu koji se odnosi na uslove za upis u naredne godine studija. Tim Povodom Kolegij Rektorata Univerziteta u Zenici je u nedjelju, 11.10.2020. godine održao elektronsku sjednicu, te su doneseni zaključci.

 

Kolegij Rektorata Univerziteta u Zenici konstatovao je kako je od  izbijanja epidemije COVID-a 19 pa do danas, Univerzitet u Zenici, uz punu saradnju i podršku nadležnog Ministarstva za obrazovanje Zeničko-dobojskog kantona i drugih nadležnih institucija donio niz važnih odluka i preduzeo različite mjere u cilju zaštite zdravlja studenata i organizovanja rada u posebnim uslovima. Sve pomenute aktivnosti Univerzitet u Zenici je preduzimao u skladu sa svojim zakonskim i statutarnim nadležnostima i ovlaštenjima čime su stvoreni zadovoljavajući preduslovi za odvijanje nastavnog procesa u uslovima epidemije.

 

Kada su u pitanju zahtjevi grupe studenata koji su dostavljeni rukovodstvu Univerziteta u Zenici, a koji se odnose na odobravanje upisa u naredne godine studija svim studentima bez ikakvih dodatnih uslova, Kolegij Rektorata Univerziteta u Zenici je zaključio da iste nije moguće razmatrati i prihvatiti bez izmjena važećeg Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona. Polazeći od iskustava i već prihvaćenih rješenja ovog pitanja u drugim sredinama i na drugim univerzitetima u FBiH, Kolegij Rektorata Univerziteta u Zenici smatra da bi nadležni organi izvršne i zakonodavne vlasti Zeničko-dobojskog kantona trebali, u što kraćem vremenskom roku, razmotriti zahtjeve grupe studenata i, eventualno, pokrenuti odgovarajuće aktivnosti i procedure s ciljem rješavanja ovih pitanja.

 

Kolegij Rektorata je zadužio Rektora Univerziteta u Zenici,  prof.dr. sc. Damira Kukića da  kroz sastanke s predstavnicima studenata, kao i kroz koordinaciju aktivnosti sa nadležnim Ministarstvom, inicira što hitnije rješavanje ovog zahtjeva studenata.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search