skip to Main Content

Održan radni sastanak sa predstavnicima kancelarije UNESCO-a u BiH i statističkih institucija BIH

U svrhu realizacije projekta „Unapređenje statistike obrazovanja“ i revidiranja statističkih obrazaca u oblasti visokog obrazovanja, a kojeg uz tehničku podršku UNESCO-ve kancelarije u BiH sprovode statističke institucije u Bosni i Hercegovini u okviru svojih nadležnosti: Agencija za statistiku BiH i entitetski statistički zavodi, održan je sastanak sa predstavnicima Univerziteta u Zenici i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Sastanku je prisustvovao i prof. dr. Damir Kukić, rektor Uiniverziteta u Zenici, a njegov cilj bio je unapređenje kvaliteta, dostupnosti i pravovremenosti podataka u oblasti visokog obrazovanja u odnosu na domaće i međunarodne potrebe.

U prvom dijelu sastanka predstavnici UNESCO kancelarije u Sarajevu sastali su se sa rektorom Kukićem i članovima Katedre za opću kulturologiju Univerziteta u Zenici.

„Danas smo razgovarali o saradnji Univerziteta u Zenici, pogotovo Odsjeka za kulturalne studije sa UNESCOM kako bi zajednički mogli promovisati kompletan sektor kulture, kao i doprinos kulture održivom razvoju Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo o kulturalnim politikama, važnosti kulturne strategije, kao i o određenim stvarima koje bi mogli realizirati u sljedećem periodu“, kazao je gospodin Siniša Šešum.

U drugom dijelu sastanka održana je prezentacija “Pregled trenutne situacije u statistici visokog obrazovanja u BiH: ciljevi, aktivnosti, očekivani rezultati”, nakon koje je vođena i iznimno zanimljiva diskusija na temu pregleda i analize statističkih obrazaca za visoko obrazovanje, metodološke dileme i probleme pri popunjavanja statističkih obrazaca.

 

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN