AMBASADOR BUDIMIR LONČAR I AKADEMIK PROF.DR. ASIM KURJAK ODRŽALI PREDAVANJE NA UNIVERZITETU U ZENICI

AMBASADOR BUDIMIR LONČAR I AKADEMIK PROF.DR. ASIM KURJAK ODRŽALI PREDAVANJE NA UNIVERZITETU U ZENICI

 

U srijedu, 13.11.2019. godine u prostorijama Pravnog i Ekonomskog fakulteta ambasador Budimir Lončar i akadamik prof.dr. Asim Kurjak održali su predavanje kojem su prisustvovali rektor i prorektori  Univerziteta u Zenici, predstavnici vlasti federalnog i kantonalnog nivoa, zatim predstavnici vjerskog, privrednog i kulturnog  života grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, kao i zaposlenici   i studenti Univerziteta u Zenici.

„Posebna  mi je čast i zadovoljstvo da mogu najaviti naše goste i da im mogu zahvaliti što su se odazvali našem pozivu. To su uvaženi ambasador gospodin Budimir Lončar i uvaženi akademik prof.dr. Asim Kurjak. Gospodin Budimir Lončar je najveći diplomata ovog regiona, osoba čije iskustvo nas spaja i povezuje s prošlošću, kako sa bivšom Jugoslavijom tako sa Evropom i svijetom.To je osoba čije nas znanje i vizija spajaju sa budućnošću, kako Bosne i Hercegovine, tako opet i Evrope i svijeta. Ovo je jedinstvena prilika da na Univerzitetu u Zenici možemo ugostiti uvaženog akademika prof.dr. Asima Kurjaka, osobu koja je ostavila neizbrisiv trag u znanosti, ne samo zbog toga što je  uvaženi akademik objavio preko 120 knjiga, ne samo zbog toga  što je autor brojnih znanstvenih radova, nego i zbog toga što je akademik prof.dr. Asim Kurjak učestvovao u eduakaciji brojnih  generacija znanstvenika širom svijeta. Ovo je za sve nas velika i odlična prilika da nešto naučimo“ , kazao je u svom obraćanju prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici.

U svom predavanaju na temu „Svijet, Europa, region i BiH- 30 godina nakon rušenja Berlinskog zida“ ambasador Budimir Lončar ukazao je na trenutne i najveće probleme današnjice, a to su posjedovanje atomskog naoružanja i zagađenje okoliša. Tokom svog predavanja gospodin Lončar predstavio je i svoju viziju mogućih rješenja globalnih problema.

Akademik prof.dr. Asim Kurjak održao je predavanje na temu „Značaj izgradnje znanstvenih lidera za budućnost BiH“, tokom kojeg je ukazao na problem odlaska mladih i obrazovanih ljudi iz naše države, te posebno ukazao na značaj znanosti na život jedne zajednice i društva.