fbpx
skip to Main Content

DIREKTORICA MISIJE USAID-A U BIH U POSJETI UNIVERZITETU U ZENICI

DIREKTORICA MISIJE USAID-A U BIH U POSJETI UNIVERZITETU U ZENICI

 

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick, Ian Reese, direktor USAID OTI za Bi H i Ema Kulenović, Project Advisor  International Organization for Migration,  u utorak 19.05.2020. godine posjetili su Univerzitet u Zenici. Gosti su posebno interesovanje iskazali za IdeaLab na Mašinskom fakultetu gdje se od početka pandemije izazvane COVID-19 virusom, a u saradnji studenata i nastavnika Mašinskog i Medicinskog fakultetu, na 3D printerima izrađuju zaštitni viziri. Na sastanku koji je održan sa prorektorom za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta, prof.dr.sc. Malikom Čabaravdićem, dekanom Mašinskog fakulteta, prof.dr.sc. Fuadom Hadžikadunićem, dekanom Medicinskog fakultetu, prof.dr.sc. Harunom Hodžićem, koordinatoricom Ureda za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, Amrom Muslić-Halilović, prof., Mirzom Oručem, MA  i studentima, razgovaralo se dosadašnjim projektima, radu i uspjesima studenata Mašinskog fakultetu i IdeaLaba, te o budućoj saradnji Misije USAID-a i Univerziteta u Zenici. U realizaciji projekta, a zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Intiative (BHRI) koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), ranije je doniran material za 3D printere na kojima se izrađuju zaštitni viziri.

Nancy Eslick ovom prilikom je istakla “da je veliko zadovoljstvo vidjeti da mladi ljudi odgovaraju na nešto što je zajednički cilj svih nas.  Često u Bosni i Hercegovini čujemo da postoji problem sa mladim ljudima, visoka stopa nezaposlenosti, nedostatak motivacije i vrlo radikalne retoričke ideje. Međutim, mladi nisu problem, oni su rješenje svih problema, što dokazuju ovi mladi ljudi. Zajedno sa svojim vršnjacima oni provode vrijeme i ulažu energiju pomažući ljudima koji se nalaze na prvoj odbranbenoj granici našeg zdravstvenog sistema. U ovim teškim vremenima moramo dijeliti poruke solidarnosti i nade!”

Od početka  epidemije COVID -19 Vlada SAD-a je opredijelila više od 900 miliona  dolara za pomoć borbi protiv pandemije u više od 120 zemalja širom svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Na početku pandemije je grupa studenata i zaposlenika Univerziteta u Zenici, prije svega Medicinskog i Mašinskog fakultetu, odlučila da na neki način doprinese prebrođavanju situacije, te je odlučeno da se pristupi izradi medicinske opreme.Od sredine marta 3D printeri su danonoćno bili u pogonu proizvodeći zaštitne vizire koji su donirani domovima zdravlja širom Bosne i Hercegovine.  Do sada je izrađeno oko 3000 vizira. Najznačajniju donaciju u vidu opreme i materijala upravo je donirao USAID.”, kazao je prof.dr.sc. Malik Čabaravdić.

“U našem timu nalaze se studenti, asistenti i professor Mašinskog i fakultetu. Dnevno se izradi oko 50 vizira na 3D printerima koji rade 24 sata. Izrada zaštitnih vizira neće stati, nego se nastavlja sve dok traje pandemija.”, kazao je student Belmin Hinović.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search