fbpx
skip to Main Content

MEDICINSKI FAKULTET UNIVERZITETA U ZENICI NABAVIO PLASTIN

MEDICINSKI FAKULTET UNIVERZITETA U ZENICI NABAVIO PLASTIN

Univerzitet u Zenici i u doba pandemije izazvane COVID-19 virusom nastavlja sa aktivnostima na poboljšanju kvaliteta nastave. Tako je proteklih dana na Medicinski fakultet pristigla vrijedna oprema za laboratorij anatomije. Naime, radi se tome da je izvršena nabavka plastina. Plastin ustvari jeste plastificirano netoksično tijelo koje će poslužiti studentima medicine za izučavanje anatomije ljudskog tijela.

Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici danas su posjetili gospodin Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK i gospodin Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, te u pratnji rektora prof.dr.sc. Damira Kukića, dekana Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Haruna Hodžića, te prorektora Univerziteta u Zenici i zaposlenika i predstavnika studenata Medicinskog fakulteta, obišli prostrije Fakulteta u kojima su smještene uređene i opremljene laboratorije za anatomiju i histologiju.
„Zahvaljujući Vladi ZDK, a posebno Ministarstvu zdravstva ZDK i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, te Rektoru i Upravnom odboru Univerziteta u Zenici uspjeli smo da nabavimo plastin za potrebe našeg fakulteta. Ovo je izuzetno učilo koje će pomoći našim studentima da uđu u srž i sve tajne anatmoije ljudskog tijela. Mi se nadamo da će ovaj preparat koristiti narednih 15-20 generacija studenata.“, kazao je prof.dr.sc. Harun Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta.

Prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici zahvalio se Vladi ZDK i ministrima za izuzetnu podršku u nabavci plastina koji će uvelikome poboljšati kvalitet nastave na Medicisnkom fakultetu.
Treba još nepomenuti da se nabavkom plastina zamjenjuje nabavka kadavera i izgradnja bazena za čuvanje, kao i da se smanjuje potreba za zapošljavanjem novih lica, te se ostvaruju ogromne uštede.

Iz oba ministarstva najavljena je podrška u daljem radu kako Medicinskom fakultetu, tako i ostalim organizacionim jedinicama Univerziteta u Zenici.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top