fbpx
skip to Main Content

Edukativna ekskurzija studenata Mašinskog i Politehničkog fakulteta

Edukativna Ekskurzija Studenata Mašinskog I Politehničkog Fakulteta

U periodu od 15. do 18.04.2019. godine realizovana je edukativna ekskurzija studenata Mašinskog i Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici u sklopu koje je su studenti i porfesori imali priliku posjetiti kompanije MRK Systeme GmbH i KUKA u Augsburgu (Njemačka), eminentne  kompanije iz oblasti industrijske robotike i rješenja za industrijsku automatizaciju.

Domaćin studentima i profesorima Univerziteta u Zenici bila je  mr.sc. Maja Hadžiselimović, stručnjakinja iz oblasti mehatronike i robotike.

Ova edukativna ekskurzija ima poseban značaj jer je Univerzitet u Zenici prvi iz BiH koji je došao u centralu firme KUKA.

U okviru stručnog dijela posjete kompaniji MRK Systeme GmbH studenti su imali priliku da se upoznaju, između ostalog, sa savremenim trendovima u oblasti primjene robota i zahtjevima iz oblasti programiranja različitih tipova robota za različite namjene, aktuelnim projektima kompanije i zahtjevima iz domena programiranja robota za konkretne potrebe određenih kompanija kao npr. Volkswagen i dr., vrstama i specifičnostima različitih senzora, razvijanju novih senzora, zahtjevima iz oblasti zadovoljenja standarda sa posebnim akcentima na pouzdanost i sigurnost robotskih sistema, zahtjevima iz oblasti saradnje robota i čovjeka, itd.

U okviru posjete proizvodnom segmentu kompanije KUKA studenti i profesori su imali priliku upoznati se sa samom proizvodnjom robota sa akcentom na mašinsku proizvodnju komponenti, saradnje sa dobavljačima i montaže ukupnih sistema, testiranjem robota, implementacijom robota u različitim granama industrije, medicine, daljim pravcima u oblasti proizvodnje robota, razvojem automatizovanih mobilnih robotskih sistema itd. Poseban segment predavanja je bio iz domena saradnje ljudi i robota od strane stručnjaka kompanije KUKA.

Uz edukativne sadržaje posjete stručne prirode, upriličena je posjeta i gradu Augsburg i sadržajima koje nudi sam grad. Također, prije posjete Augsburgu, organizovana je i posjeta gradu Minhenu (München).

 

Ljubazno se zahvaljujemo našoj dragoj kolegici mr.sc. Maji Hadžiselimović na realizaciji edukativne ekskurzije studenata i profesora kompanijama MRK Systeme GmbH i KUKA, te divnom zajedničkom druženju. Također, zahvaljujemo se menadžmentu pomenutih kompanija na odobrenju za realizaciju edukativnih posjeta.

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search