fbpx
skip to Main Content

Predavanja prof.dr.sc. Zdenke Zovko – Brodarac na Metalurško – tehnološkom fakultetu

Predavanja  Prof.dr.sc. Zdenke Zovko – Brodarac Na  Metalurško – Tehnološkom Fakultetu

U okviru akademske razmjene ERASMUS+ programa, u periodu od 15.04 do 19.04. 2019. godine, na Metalurško-tehnološkom fakultetu je boravila dekanesa Metalurškog fakulteta u Sisku prof.dr.sc. Zdenka Zovko-Brodarac. Profesorica Zovko Brodarac je pored razgovora o proširenju saradnje na polju zajedničkih istraživanja i apliciranja na evropske programe održala prigodna predavanja za studente i uposlenike metalurško-tehnološkog fakulteta. Također, bitan segment razgovora je posvećen i mogućnostima razmjene studenata i akademskog osoblja.

 

U prvom predavanju za studente profesorica Zovko-Brodarac je govorila o savremenim postipcima lijevanja metala i legura sa posebnim akcentom na postupak lijevanja metala u polučvrstom stanju. Tematika drugog predavanja je bila uloga metalografije u karakterizaciji metalnim materijala.

 

U sklopu predavanja za uposlenike dekanesa Zovko-Brodarac je ukratko predstavila svoj fakultet sa trenutnim projektioma koji se izvode i buduće pravce razvoja sa akcentom na osnivanju centra izvrsnosti iz oblasti ljevarstva –SIMET, koji je u potpunosti financiran iz sredstava evropske unije.

 

U toku boravka na našem Univerzitetu dekanesa je iskoristila priliku da posjeti neke od kompanija iz oblasti metalnog sektora u Zenici i okriženju. Upriličene su posjete kompaniji ArcelorMittal i livnicama u Turbetu i Jajcu. U toku razgovora sa menadžmentom navedenih kompanija razgovaralo so o mogućnostima zajedničke suradnje i mogućnosti posjeta studenata Metalurškog fakulteta u Sisku i upoznavanja sa proizvosnim procesima u navedenim kompanijama.

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search