fbpx
skip to Main Content

IN MEMORIAM: Željko Škuljević

IN MEMORIAM: Željko Škuljević

Danas se navršavaju dvije godine od smrti našeg dragog prof.dr.sc. Željka Škuljevića. Zaposlenici Univerziteta u Zenici se s tugom i bolom sjećaju ovog datuma.
Ponosni smo i neizmjerno zahvalni jer smo imali priliku sarađivati, razmjenjivati misli i ideje sa ovim velikim čovjekom. Njegov rad ostavio je duboki i neizbrisiv trag kako na Univerzitetu u Zenici, tako u našoj zemlji, ali i van njenih granica.

Prof. dr. sc. Željko Škuljević rođen je 28. augusta 1953. godine u Zenici. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistrirao filozofiju znanosti u Zagrebu, a doktorirao čistu filozofiju u Sarajevu 1991. tezom posvećenom filozofiji Branislava Petronijevića. Bio je redovni profesor na katedri za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici, a u periodu od 2005. – 2007. godine obavljao je funkciju prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici.

Osim toga, bio je i član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade “Hijatus”, suosnivač Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja Eidos, potom jedan od osnivača Pedagoške akademije u Zenici, koja je kasnije prerasla u Pedagoški, odnosno Filozofski fakultet. Dobitnik je Nagrade Grada Zenice.
O Škuljevićevom životu najbolje govore njegove knjige, a on je iza sebe ostavio napisanu čitavu jednu biblioteku iz koje izdvajamo zbirke pjesama “Ledeni nokturno”, “Pokrenuše se čuda”, “Orfejev povratak”, “Francuski dnevnik, imaginacije”, književno-memoarsku prozu “Kolonije: svjedočanstvo jednog odrastanja: 1958-1972”, esejistiku: “Bosanski brevijar” i “Cortigiana: esej o estetičkim kurtizanama”, te iz područja filozofije znanstvene i stručne monografije i studije: “Dijalog sa Sokratom”, “Sofistika kao istina privida”, “Od sofista do Nietzschea”, “Pozornica kirenaičke misli”, “Manifest ateizma”, “Marx i Grci” i “Malizam i indiferentizam”.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search