skip to Main Content

Ulazak inostranih studenata i uposlenika u Bosnu i Hercegovinu reguliše Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebno je posjedovati važeću ličnu kartu ili pasoš. Ako imate ličnu kartu ili pasoš države članice Europske unije (EU), možete ući u našu zemlju na boravak do 90 dana. Za sve druge zemlje, molimo provjerite status putnih dokumenata u veleposlanstvu ili konzulatu Bosne i Hercegovine u vašoj zemlji. Državljani trećih zemalja koji žive i borave u EU-u i imaju valjanu vizu EU-a mogu ući u Bosnu i Hercegovinu za kratkoročni boravak. Napomena: Studenti koji dolaze u obrazovne svrhe i borave duže od tri mjeseca moraju ponijeti i svoje pasoše.

Bez vize:

Državljani sljedećih zemalja mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz pasoš ili važeću ličnu kartu koja dokazuje njihov identitet i državljanstvo bez vize:

  • Države članice Europske unije
  • Države potpisnice Schengenskog sporazuma
  • Albanija, Andora, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica, Švicarska Konfederacija, Turska

Na službenoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH možete provjeriti da li vam je potrebna viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Preporučujemo da kontaktirate veleposlanstvo ili konzulat Bosne i Hercegovine u svojoj zemlji kako biste dobili tačne informacije.

Kao i u svakoj drugo državi, u Bosni i Hercegovini postoje propisi o ulasku, boravku i izlasku stranaca iz države. Ako ste inostrani student/osoblje koje boravi u Bosni i Hercegovini duže od 90 dana u akademske/nastavne svrhe, morate regulisati svoj status boravka. Za to vam trebaju dva dokumenta:

Više informacija o dobijanju boravišne dozvole možete pronaći na linku ispod:

https://sps.gov.ba/?page_id=2286

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN