fbpx
skip to Main Content

Moje Erasmus + iskustvo – Lamija Gazić, Poitiers

Moje Erasmus + Iskustvo – Lamija Gazić, Poitiers

Otvoren poziv za semestralnu razmjenu na Univerzitetu u Poitiersu, koji je bio objavljen na našoj univerzitetskoj stranici, značio je prikupljanje potrebnih dokumenata i entuzijastično pisanje motivacionog pisma. Brojni su razlozi zbog kojih sam odlučila aplicirati na ovaj konkurs. Stipendija koju nudi Erasmus+ program je bila jedinstvena prilika da se okušam u studiranju na drugom najstarijem univerzitetu u Francuskoj, koji datira još od 1431.godine.

Poitiers je grad u kojem ima na stotine internacionalnih studenata iz cijeloga svijeta. Stoga je I sama organizacija prijema na zavidnom nivou. Počevši od pripremne dokumentacije, organizacije smjestaja, te orijentacije i pomaganju studentima da se što brže I lakše adaptiraju u novoj sredini. Ovaj mali grad na zapadu Francuske je oličenje mirnog studentskog mjesta sa mnoštvom mladih ljudi koji svoje vrijeme provode kako na fakultetu, tako I u druženju sa prijateljima. Prema tome, jasno se vidi da je proces uklapanja u ovakav životni stil jako jednostavan.

Fakultet za ekonomiju na Univerzitetu u Poitiersu ima širok spektar mogućnosti koje pruža svojim studentima. Primjeri koji se ne koriste u našem školovanju, iskustva I predavači koji se mogu vidjeti I čuti samo tamo su neke od prednosti ove razmjene. Također, fakultet je vrlo dobro opremljen, te ima nekoliko informatičkih kabineta I čitaonica koje su studentima uvijek na raspolaganju. Profesori su izrazito pristupačni I susretljivi, te nastoje da Erasmus studente uključe u timove I mnogobrojne projekte sa domaćim studentima. Na taj način je kreirana jedna dinamična radna atmosfera. Nastava se odvija na engleskom jeziku, što daje prostor internacionalnim studentima da aktivnije pristupe zadacima.

Nakon četiri mjeseca provedena na zapadu Francuske, mogu da kažem kako su sva prvobitno postavljena očekivanja nadmašena.  Stekla sam mnogo novih prijatelja koji su I danas sastavni dio moga života. Upoznala sam se sa novim načinima učenja I istraživanja. Prikupila sam nova znanja o francuskoj historiji, kulturi I jeziku. Uz to sam putovala po raznim gradovima Francuske, ali I van granica uključujući Belgiju I Holandiju.

Erasmus iskustvo je puno više od samog studiranja u inostranstvu. To je iskustvo koje otvara oči za nove mogućnosti. Iskustvo koje svakog studenta obogati kao osobu na mnogo načina.

Vrijeme je da I vi steknete vlastito Erasmus iskustvo!

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top