MOJE ERASMUS+ ISKUSTVO, SEMIR MUJEZINOVIĆ, Pravni fakultet

MOJE ERASMUS+ ISKUSTVO, SEMIR MUJEZINOVIĆ, Pravni fakultet

Uzimajući u obzir da smo u najljepšim godinama života, dugujemo sebi da ih maksimalno iskoristimo i proživimo mladost koju ćemo pamtiti. Ugledavši Erasmus konkurs koji nudi 6 mjeseci života i studija u jednoj od najljepših zemalja svijeta, Španiji, učinio sam sve da iskoristim tu priliku. Papirologija sa fakulteta i sav proces dobivanja vize uopšte nije bio mukotrpan, te sam ubrzo pakovao stvari i tražio smještaj u lijepoj Andaluziji.

Od osnivanja Pravnog fakulteta u Zenici se nijedan student nije odvažio na ovaj korak, tačnije odlazak u baš ovu zemlju, te nisam imao bilo koga pitati za savjet oko samog fakulteta, ispita i predavanja. To, i apsolutno nepoznavanje španskog jezika, me opet nije pokolebalo da se upustim u avanturu koje će se ispostaviti kao najboljih pola godine u mom životu. U međuvremenu je još troje kolega iz Zenice, mojih budućih cimera, primljeno te smo krajem januara sletjeli u sunčanu Malagu.

Očarani prizorom, prirodnim ljepotama i historijskim znamenitostima Španije po samom dolasku, znali smo da nismo pogriješili. U sljedećih 6 mjeseci, smo proputovali cijelu regiju. Sevillu, Granadu, Cordobu, Madrid, Lisabon i naravno naš privremeni dom Jaen. Iz svakog od pomenutih gradova noseći nezaboravne uspomene i anegdote. Broj prijatelja svih mogućih nacionalnosti, rasa i religioznih opredjeljenja koje sretnete u tom periodu je ogroman i neprocjenjiv. Svaki od nas je bio ambasador naše države, čak smo i našim prijateljicama iz Južne Koreje pravili bosanske tufahije i spremali bosansku kuhinju! Studiranje i svakodnevna komunikacija na engleskom jeziku vas uveliko osposobi za buduće izazove. Čak imate i opciju učiti i polagati španski jezik, te ga uvrstiti u CV.  Svakako da je ovo izazov koji se itekako isplati. Erasmus program me toliko oduševio da sam već aplicirao i primljen za novu razmjenu u Njemačku.
Za kraj bih dodao da je jedina negativna strana razmjene što mora da završi, i toplo preporučujem svima da apliciraju na konkurse Univerziteta u Zenici!