fbpx
skip to Main Content

Održan Okrugli sto na temu „Javno – privatno partnerstvo u praksi“

Održan Okrugli Sto Na Temu „Javno – Privatno Partnerstvo U Praksi“

U četvrtak, 22. marta 2018. godine u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a u organizaciji Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona i Univerziteta održan je Okrugli sto na temu „Javno – privatno partnerstvo u praksi“.

Učesnici ovog okruglog stola su bili predstavnici  Vlade Zeničko-dobojskog kantona gosp. Zlatko Jelić, ministar Ministarstva za privredu, gosp. Mensur  Sinanović ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport sa pomoćnicima,  gosp. Fahrudin Brkić, ministar Ministarstva za  prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, gosp. Osman Buza,  pomoćnik ministra Ministarstva za privredu kao ekspert za JPP,  i predstavnici menadžmenta Univerziteta u Zenici, na čelu sa prof.dr.sc. Damirom Kukićem, dekani,direktori, predstavnici organizacionih jedinica i nastavnici.

Ovom prilikom prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici istakao je da je ovo velika stvar za Univerzitet u Zenici, a ako ne i jedina šansa Univerziteta u Zenici da obezbijedi finansijska sredstva potrebna za rekonstrukciju infrastrukture. Naime, veliki broj zgrada Univerziteta u Zenici je u jako lošem stanju pa  je njihova rekonstrukcija neophodna, a također su potrebna i dodatna sredstva za završetak radova na zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta.  Trenutno Univerzitet ima  14 pripremljenih projekata, a njihova ukupna vrijednost je oko 29 miliona KM. Cilj današnjeg Okruglog stola jeste dobiti što više informacija i saznanja, kako bi Univerzitet pripremio potrebnu dokumentaciju i uputio prema Vladi, te kako bi konačno i projekti Univerziteta ušli u katalog strateških projekata koji sačinjava Vlada. Rektor, je također istakao da već postoje dvije ponude od strane potencijalnih partnera i od jedna od njih ponuda italijanske firme koja je spremna uložiti cca 3 miliona maraka u rekonstrukciju jednog dijela prostorija kojima raspolaže Institut „Kemal Kapetanović“ .

Gosp. Zlatko Jelić, ministar Ministarstva za privredu Zeničko – dobojskog kantona kazao  je da svako društvo treba da koristi znanja i vještine akademske zajednice.  Kada je u pitanju sam Zakon o javno – privatnom partnerstvu ZDK, Vlada trenutno nema implementiranih projekata. Ove godine pokrenut je projekat u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica „Interventna kardiologija“, a već je formirano radno tijelo koje radi na izradi idejnog projekta.

Ministar je također istakao da će i projekti Univerziteta u Zenici biti uvršteni u katalog projekata. Vlade ZDK.

Nakon uvodnih obraćnja gosp. Osman Buza, pomoćnik ministra Ministarstva za privredu prisutnima je prezentirao rješenja sadržana u Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, nakon čega je uslijedila zanimljiva i korisna diskusija. Prisutnima su također predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse odnosno primjeri iz regije.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top