Održan okrugli sto na temu „Obrazovanje kadrova za tržište rada“

Održan okrugli sto na temu „Obrazovanje kadrova za tržište rada“

U četvrtak, 25.10.2018. godine u zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, održan je okrugli sto na temu „Obrazovanje kadrova za tržište rada“. Učesnici ovog Okruglog stola bili su prije svega predstavnici privrede Zeničko-dobojskog kantona, članovi Ekonomskog poslovnog savjeta Univerziteta u Zenici, članovi Foruma Stakeholdera Univerziteta u Zenici, predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, predstavnici Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona i naravno, predstavnici Univerziteta u Zenici.

O aktivnostima Univerziteta u Zenici na otvaranju novih studujskih programa u skladu sa potrebama tržišta rada govorio je prof.dr Enes Hašić, prorektor za nastavu  i studentska pitanja Univerziteta u Zenici. Prorektor je predstavio sve fakultete Univerziteta u Zenici i njihove odsjeke, a posebno se osvrnuo na nove odsjeke na Politehničkom i Mašinskom fakultetu.

Primjere dobre prakse iz privrede prezentirali su gosp. Mahmut Galijašević, generalni menadžer firme Mann Hummel iz Tešnja. Gosp.Galijašević je osim prezentacije firme Mann Hummel predstavio i načine na koje se ova firma uključuje u obrazovanje mladih ljudi i to prije svega kroz različite vidove stipendija, kako za učenike srednjih škola, tako i za studente, te kroz organizovanje različitih studentskih posjeta.

Drugi primjer dobre prakse iz privrede jeste firma Hifa Oil Group Tešanj o kojoj je govorio izvršni direktor gosp. Venan Hadžiselimović. Gosp. Hadžiselimović je, također predstavio modalitete stipendiranja i zapošljavanja studenata.

U posljednje vrijeme sve više se govori o projektima javno privatnog partnerstva. Direktor Studentskog centra Univerziteta u Zenici,  prezentirao je šest potencijalnih projekata Univerziteta u Zenici koji su uvršteni u  Katalog projekata JPP ZDK. Gospodin Osman Buza, pomoćnik Ministra Ministarstva za privredu, ovom prilikom predstavio je i zakonski okvir JPP ZDK.

Nakon uvodnih prezentacija uslijedila je diskusija.