skip to Main Content

Održan sastanak Upravnog odbora UniAdrion mreže i okrugli stol o međuuniverzitetskoj saradnji

Univerzitet u Zenici je ove godine preuzeo predsjedavanje UniAdrion mrežom te je danas bio  domaćin članovima Upravnog odbora.  Osnovni cilj UniAdrion mreže koju čini preko pedeset univerziteta iz deset država jeste međuuniverzitetska saradnja i saradnja istraživačkih centara u svrhu jačanja međunarodne saradnje i napretka u oblasti kulture, nauke i istraživanja u Jadransko-jonskoj regiji. UniAdrion promoviše naučnu i akademsku saradnju uglavnom kroz implementaciju nastavnih i istraživačkih inicijativa poput različitih obuka, postdiplomskih diploma, ljetnih škola i istraživačkih projekata.

Prema Statutu predsjedavanje Upravnim odborom UniAdrion mreže se rotira svake godine, a trenutno je predsjednik prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici. Članovi Upravnog odbora su predstavnici svih država članica mreže: Italije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Grčke, Albanije, San Marina, Slovenije I Bosne i Hercegovine.

Na sjednci Upravnog odbora održanoj danas usovjen je budžet mreže za 2023. godinu, a raspravljalo se o pristupu novih članica, izmjenama Statuta, visini članarine i projektima koju su trenutno u realizaciji, kao i o budućim projektima.

Nakon sjednice održan i okrugli stol na temu “Plan oporavka međuuniverzitetske saradnje u Jadransko-jonskoj regiji: Šta možemo očekivati u naredne tri godine’” . U uvodnim obraćanjima, članove Upravnog odbora i goste pozdravili su prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici,  gospodin Miloš Prica, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Nj.E. Marco Di Ruzza, ambassador Republike Italije u Bosni i Hercegovini i prof.dr.sc. Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete Bosne i Hercegovine.

Najavljeno je i održavanje Skupštine UniAdrion mreže uz prisustvo predstavnika svih članica u maju mjesecu naredne godine.

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
Search