fbpx
skip to Main Content

ODRŽANA 6. KONFERENCIJA ‘ODRŽAVANJE 2020. / MAINTENANCE 2020’

ODRŽANA 6. KONFERENCIJA ‘ODRŽAVANJE 2020. / MAINTENANCE 2020’

Dana 20.11.2020. godine je održana Šesta konferencija ‘ODRŽAVANJE 2020. / MAINTENANCE 2020’ u čitaonici Instituta ‘Kemal Kapetanović’ Univerziteta u Zenici.

 

Iako u otežanim okolnostima našeg ukupnog društvenog djelovanja zbog pandemijskih uslova realizacija Konferencije, uz potpuno poštivanje propisanih mjera zaštite zdravlja, ima još veći značaj i doprinos.

 

Konferenciji je prisustvovalo oko 30 učesnika, kao i oko 15 učesnika na ‘on-line’ portalu. Prijavljeno je 45 radova, a izlaganje je obuhvatilo 26 radova (lično i ‘on-line’ pristupom). Učešće su uzeli kolegice i kolege iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Posebno je zadovoljstvo da su Konferenciji prisustvovali i predstavnici kompanija.

 

Ove godine je, nakon uvodnog obraćanja Predsjednika Organizacionog i Naučnog odbora, radni dio Konferencije započeo sa dva veoma interesantna uvodna izlaganja:

  1. NATO KODIFIKACIONI SISTEM KAO GLOBALNI ALAT ZA NABAVKU REZERVNIH DIJELOVA – doc.dr. Marinko Aleksić, dipl. inž, autor i prezentator, (Univerzitet Adriatik, Pomorski fakultet Bar, Crna Gora),
  2. POUZDANOST I ŽIVOTNI CIKLUS KORISNIČKE MREŽNE OPREME ZA PRUŽANJE TELEKOMUNIKACIJSKIH USLUGA – prezentirao ‘on-line’ doc. dr. Ivan Grgurević (koautori Ivan Jovović, PhD student; Mateja Jasak, MEng), Sveučilište u Zagrebu / Fakultet prometnih znanosti / Zavod za informacijsko-komunikacijski promet.

 

Nakon prezentiranih uvodnih radova, Konferencija je realizirana kroz 4 sekcije i prezentaciju radova.

 

Uz prigodne popratne materijale za učesnike Konferencije i predstavnike kompanija, prezentiran je ukratko elektronski Zbornik sa oko 370 stranica i reklamnim odjeljkom, a printana verzija Zbornika će biti dostavljena učesnicima i predstavnicima kompanija u vrlo skorijem periodu.

 

U realizaciji Konferencije, pored svih učesnika, autora i koautora radova, poseban doprinos također su dale kompanije: HIFA–OIL d.o.o. Tešanj BiH; RM-LH d.o.o. Zenica BiH, ĐURO ĐAKOVIĆ STROJNA OBRADA d.o.o. Slavonski Brod Hrvatska, POLIEX Berane Crna Gora, PRIM CO COMPANY d.o.o. Donja Orahovica Gračanica BiH, SECOM d.o.o. Visoko BiH, TVORNICA CEMENTA KAKANJ d.d. Kakanj BiH, IPI-INSTITUT ZA PRIVREDNI INŽENJERING Zenica BiH, BH SERVICE d.o.o Vitez BiH, METACOMM d.o.o. Jajce BiH, BME d.o.o. Tešanj BiH.

 

Ciljevi Konferencije su bili:

  • okupljanje stručnjaka koji se bave održavanjem sredstava za rad, uređaja i sistema iz različitih aspekata i njihovo strukturno organizovanje,
  • saopštavanje rezultata istraživanja na području održavanja, kako teorijskih tako i praktičnih na osnovu savremenih iskustava i potreba privrede,
  • razmjena iskustava iz pratičnih aktivnosti održavanja,
  • transfer savremenih znanja iz područja metoda, tehnologija i opreme iz domena održavanja.

 

Smatramo da je u ovim uslovima otežanog djelovanja u svim aspektima, ove godine Konferencija ispunila gore pomenute ciljeve, a posebno također bitan i cilj očuvanja kontinuiteta iste. Svakako Konferencija je dala poseban impuls daljeg doprinosa u razvoju privrede u Bosni i Hercegovini i šire.

 

Inače, na dosadašnjim Konferencijama ‘ODRŽAVANJE’ Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, koje su održane 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018. godine prezentovano je više od 250 naučnih i stručnih radova od preko 500 autora i koautora, uz učešće brojnih učesnika iz privrede. Za organizovanje prethodnih Konferencija posebnu zahvalnost upućujemo emeritus prof. dr. Brdarević Safetu i prof.dr. Jašarević Sabahudinu, kao i svim ostalim zaslužnim.

 

Za uspješnu realizaciju 6. Konferencije ‘ODRŽAVANJE 2020’ zahvaljujemo se članovima Organizacionog, Naučnog i Recenzionog odbora, svim Autorima i Koautorima radova, Kompanijama, predstavnicima Medija, te svim ostalim zaslužnim, u nadi da ćemo svi zajedno narednu 7. Konferenciju ‘ODRŽAVANJE 2022’ dočekati u zdravlju i ‘normalnim’ životnim i radnim okolnostima.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search