fbpx
skip to Main Content

POSLJEDNJI POZDRAV DR.SC. EDINU TERZIĆU

POSLJEDNJI POZDRAV DR.SC. EDINU TERZIĆU

Prijatelji, radne kolege i uposlenici Univerziteta u Zenici, danas su se oprostili od dr.sc. Edina Terzića. Komemoracija je održana u prostorijama Instituta „Kemal Kapetanović“ Univerziteta u Zenici.

Posljednje pozdrave dr.sc. Edinu Terziću uputili su dr.sc. Mustafa Hadžalić, direktor Instituta „Kemal Kapetanović“,  dr.sc. Raif Seferović, dr.sc. Mirsada Oruč i Narcisa Jarović Bajramović.

„Smrću Edina Terzića Zenica je izgubila naučnika koji je u toku svoje dugogodišnje karijere na Institutu ostvario značajne naučne rezultate. Edin Terzić bio je inicijator uspostave Centra za monitoring okoliša na Institutu,  a značajan doprinos nauci dao je kroz izradu brojnih  naučnih radova i ekspertiza“, istakao je danas dr.sc. Mustafa Hadžalić.

IZ BIOGRAFIJE:

Edin Terzić rođen je  1954. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za metaluriju i materijale, gdje je nakon toga nastavio  školovanje i stekao zvanje magistra nauka. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Razvoj prototipa aparature za kalibracije kontaktnih senzora za mjerenje temperature čvrste površine” odbranio je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici i stekao zvanje doktora nauka.

Svoj radni angažman započeo je u Željezari Zenica, a od 1987. godine do odlaska u penziju bio je uposlenik Instituta “Kemal Kapetanović”.

Osim što se bavio naučnim radom, Edin Terzić je jedno vrijeme obavljao je poslove savjetnika ministrice u Federalnom ministarstvu za okoliš, te poslove ministra prostornog uređenja, prometa, komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona.

U svom dugogodišnjem naučno-istraživačkom i stručnom radu objavio je ukupno 46 radova iz oblasti toplotehnike, energetike, procesnog inženjerstva i mjeriteljstva u području temperature, vlažnosti i pritiska. U svojstvu autora objavio je 12 naučno-istraživačkih studija, 5 projekata, 9 ekspertiza i 15 stručnih radova, te 10 radova u referentnim časopisima, Kongresima, Konferencijama i Simpoziumima. U svojstvu koautora objavio je 4 naučno-istraživačke studije i 5 ekspertiza.

 

U ime uposlenika Univerziteta u Zenici, još jednom upućujemo iskreno saučešće porodici.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search