Održana press konferencija u povodu institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa  Univerziteta u Zenici

Održana press konferencija u povodu institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa Univerziteta u Zenici

Danas je u prostorijama Ekonomskog i Pravnog fakulteta održana press konferencija u povodu institucionalne rekareditacije i akreditacije studiskih programa Univerziteta u Zenici.

Univerzitet u Zenici je 29.03.2019. godine dobio Rješenje o akreditaciji JU „Univerzitet u Zenici“ kao i rješenja o akreditaciji sljedećih studijskih programa: Razredna nastava na Filozofkom fakultetu, Hemijsko inženjerstvo na Metalurško-tehnološkom fakultetu, Menadžment preduzeća na Ekonomskom fakultetu, Menadžment proizvodnim tehnologijama na Mašinskom fakultetu i Zdravstvena njega na Medicinskom fakultetu, čime je postao prvi reakreditovani javni univerzitet u Bosni i  Hercegovini.

Na konferenciji su učestvovali: prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona,  prof.dr.sc. Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof.dr.sc. Malik Čabaravdić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta, prof.dr.sc. Sabahudin Ekinović, prorektor za naučno-istraživački rad, prof.dr.sc. Hasan Mahmutović, prorektor za finansije i razvoj, doc.dr.sc. Ibrahim Plančić, menadžer za kvalitet, dekani svih fakulteta i šefovi akreditovanih studijskih programa.

Danas je istaknut značaj završenog procesa reakreditacije Univerziteta u Zenici koji je  posljedica dugogdišnjeg rada svih zaposlenika Univerziteta. Također ovaj proces je pokazao koliko se već dugi niz godina na Univerzitetu poklanja pažnja kvalitetu i uspostavi procedura.

Prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko –dobojskog kantona u svoje ime i u ime Vlade Zeničko – dobojskog kantona čestitao je uspješno okončanje procesa institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa, te prof.dr.sc. Damiru Kukiću, rektoru Univerziteta u Zenici svečano uručio rješanja o akreditaciji JU Univerzitet u Zenici i pet studijskih programa, te istakao da će  Vlada Zeničko – dobojskog kantona, kao Osnivač i dalje podržavati Univerzitet u Zenici u radu.