POSJETA AMBASADORA REPUBLIKE TURSKE UNIVERZITETU U ZENICI

POSJETA AMBASADORA REPUBLIKE TURSKE UNIVERZITETU U ZENICI

U petak, 23.12. 2016.godine, a u sklopu posjete Zeničko – dobojskom kantonu, Nj.E. Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH posjetio je Univerzitet u Zenici.

Tom prilikom organiziran je prijem u Kabinetu rektora Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Dževada Zečića uz prisutvo prof.dr. sc. Malika Čabaravdića, prorektora za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta, Amre Muslić, prof., koordinatora za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju, te gosp. Hasana Atlıa, atašea za vjere, gosp. Sedata Yildiza, atašea za trgovinu, gosp. Omera Četresa, atašea za medije, Hamze Dogana, atašea za obrazovanje, gosp. Mehmeta Akifa Yamana, direktora Kulturnog centra Yunus Emre i gosp. Bunymanina Šahina, predstavnika TRT-a za Bosnu i Hercegovinu.

Prof. dr.sc. Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici poželio je uvaženim gostima dobrodošlicu, te ih ukratko upoznao sa historijatom i razvojem Univerziteta u Zenici, posebno ističući značaj osnivanja i funkcionisanja Odsjeka za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, te značaj programa razmjene i stipendiranja studenata.

Nj.E.  Haldun Koç, izrazio je zadovoljstvo posjetom Univerzitetu u Zenici, te istakao da je, prije svega cilj ove posjete informisanje o dosadašnjim projektima i planiranju budućih projekata koji će biti podržani od strane Vlade Republike Turske. Posebno je istakao značaj učenja turskog jezika u školama i univerzitetima, s obzirom da će i Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj biti potreban obrazovani mladi kadar za buduće investicije, te razvoj ekonomskih, kulturnih i drugih odnosa između ove dvije prijateljske zemlje.

Na kraju posjete koja je protekla u ugodnoj atmosferi i koja je rezultirala veoma značajnim i konkretnim dogovorima, i Rektor i Nj.E. izrazili su želje za nastavkom uspješne saradnje.

Nakon prijema u Kabinetu rektora, uvažena delegacija posjetila je Filozofski fakultet Univerziteta  u Zenici – Odsjek za turski jezik i književnost.