fbpx
skip to Main Content

POSJETA KOMPANIJAMA IZ OKRUŽENJA…

POSJETA KOMPANIJAMA IZ OKRUŽENJA…

U aprilu mjesecu tekuće godine delagacija Metalurško-tehnološkog fakulteta (MTF) koju su činili prof. dr. Faik Uzunović, prof. dr. Almaida Gigović-Gekić, prof. dr Hasan Avdušinović i prof. dr Raza Sunulahpašić posjetila je niz proizvodnih firmi iz oblasti metaloprerade u našem okruženju, a sa ciljem jačanja saradnje s proizvodnim firmama, te otvaranja mogućnosti za konsalting, zajednička istraživanja, kao i za akademske usluge Metalurško-tehnološkog fakulteta istim i obezbijeđenje studentskih posjeta i prakse. U okviru svoje posjete delegacija fakulteta posijetila je slijedeće kompanije:

  1. ADK u Novom Travniku, kompanija koja se bavi izradom složenih čeličnih konstrukcija postupkom zavarivanja. Domaćin ispred kompanije je bio gospodin E. Merdić, dipl. inž. i glavni tehnolog za zavarivanje.
  1. BINAS u Bugojnu, firma gdje se proizvode proizvodi iz oblasti namjenske industrije uz primjenu hladne i tople prerade, te livenja. Domaćini ispred kompanije bili su direktor S. Ganić, dipl. ecc, i M. Esad tehnolog.
  1. BNT doo u Novom Travniku, kompanija koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njihovih djelova, proizvodnjom proizvoda za dizanje i prenošenje, proizvodnjom alatnih mašina, pružanjem usluga obrade metala, usluga termičke obrade i površinske zaštite i laboratorijskih usluga (mehanička, hemijska, metalografska ispitivanja i baždarenje mjernih instrumenata), kao i proizvodnjom naoružanja i vojne opreme.  Domaćini ispred kompanije bili su direktor Š. Rizvić, mr. ecc, i tehnički direktor D. Lapajne inž. metalurgije.
  1. NT Forging u Novom Travniku, kompanija „NT Forging“ je jedna od članica kompanije Cimos iz Slovenije i bavi se proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju. Domaćini ispred kompanije bili su direktor E. Šarić, dipl. inž. i tehnolog S. Zahirović, dipl. inž. nem.mat.
  1. UNIS TOK u Kalesiji je kompanija koja se bavi proizvodnjom otkivaka za autoindustriju, proizvoda za šinska vozila i ostalih proizvoda (glavčine za različite namjene, prirubnice, usadnici za plinske boce, diskovi, zupčanici…). Domaćini ispred kompanije bili su direktor M. Hukić, dipl. ecc i tehnolog J. Sokolović, dipl. inž.

 

Nakon realiziranih posjeta zajednički utisak je da su takve posjete obostrano korisne, te da su otvorena vrata za dalju saradnju nastavnog kadra i studenata MTF-a sa spomenutim proizvodnim firmama, u kojima radi i nekolicina naših diplomiranih inženjera, što nije mali broj s obzirom da te firme imaju najčešće samo između 80-350 zaposlenih.

Ovom prilikom menadžment fakulteta se zahvaljuje predstavnicima kompanija na izdvojenom vremenu kao i prilici da se predstavimo. Nadamo se da ćemo nastaviti našu suradnju na obostrano zadovoljstvo.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search