fbpx
skip to Main Content

Potpisan ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za projekt “SVJETSKO MOOT COURT TAKMIČENJE IZ MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG PRAVA /ICCMCC/ NA MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU I STUDENTSKA POSJETA MEĐUNARODNIM PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA U DEN HAAGU”

Potpisan Ugovor O Dodjeli Finansijskih Sredstava Za Projekt “SVJETSKO MOOT COURT TAKMIČENJE IZ MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG PRAVA /ICCMCC/ NA MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU I STUDENTSKA POSJETA MEĐUNARODNIM PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA U DEN HAAGU”

U srijedu, 11. maja 2016. u prostorijama Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini potpisan je Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za projekt SVJETSKO MOOT COURT TAKMIČENJE IZ MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG PRAVA /ICCMCC/ NA MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU I STUDENTSKA POSJETA MEĐUNARODNIM PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA U DEmoot-court-160516-4N HAAGU, koji su u ime Univerziteta u Zenici i Pravnoga fakulteta potpisali prof. dr. Dževad Zečić, rektor i prof. dr. Enes Bikić, dekan. U ime Vlade Kraljevine Holandije, Ugovor je potpisala Loes Lammerts, zamjenica šefa misije. Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovali su i Lara Obrenović ispred Ambasade , kao i mr. sc. Enis Omerović, ispred Pravnoga fakulteta, u ulozi koordinatora projekta. Grant u iznosu od približno 50.000 KM odobren je u okviru MATRA, holandskoga programa, koji je dio holandskoga fonda za regionalna partnerstva Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

Inamoot-court-160516-6če, cilj MATRA programa je doprinijeti društvenoj transformaciji, što bi dovelo do održivoga odnosa između vlade i njezinih građana, u oblasti pluralne demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, koristeći holandsko iskustvo gdje je to moguće. MATRA program se smatra komplementarnim s politikom Europske unije u podršci Bosni i Hercegovini u njezinom procesu pretpristupnih pregovora s Unijom, s naglaskom na razvoju demokracije na temeljima vladavine prava.

Univerzitet u Zemoot-court-160516-7nici i Pravni fakultet izražavaju zahvalnost Ambasadi Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, odnosno čelnicima MATRA programa pri Holandskom Ministarstvu vanjskih poslova, koji su prepoznali kvalitet znanstvenoga projekta, odnosno značaj njegovih ciljeva te svrhu, u kom smislu će približno 50 studenata i profesora Pravnoga fakulteta imati priliku da posjeti Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, Palatu mira, Stalni arbitražni sud te Međunarodni krivični sud u Den Haagu, dok će se u isto vrijeme ekipa od 5 studenata takmičiti na Svjetskom moot court takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava na Međunarodnom krivičnom sudu. Vrijedi istaknuti da je Pravni fakultet u Zenici i ove godine jedini pravni fakultet iz Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom takmičenju.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search