skip to Main Content

Poziv za dodjelu CEEPUS stipendija za akademsku 2024/25. godinu

U okviru Centralno-evropskog programa razmjene za sveučilišne studije – CEEPUS III, otvoren je Poziv za apliciranje pojedinaca (studenti, doktoranti i nastavno osoblje), koji svoje mobilnosti žele ostvariti unutar neke od univerzitetskih CEEPUS III mreža, tokom naredne akademske godine.

Studenti se mogu prijaviti za kratkoročne mobilnosti u trajanju do 3 mjeseca (Short Term Student i Short Term Excursion) ili dugoročne/semestralne (Student) mobilnosti, a doktorantima su dostupne mobilnosti u trajanju do jedne akademske godine. Nastavno osoblje mora ispuniti minimum od 6 radnih sati, odnosno jedne radne sedmice u toku mobilnosti.

Rok za prijave unutar mreža za zimski semestar akademske 2024./2025. godine je 15. juni 2024. godine, a rok za ljetni semestar je 30. oktobar 2024. godine, uz napomenu da je prijave tehnički moguće podnijeti i nakon navedenih rokova, uz prethodne konsultacije s lokalnim i državnim koordinatorima.

Kompletan proces prijave, evaluacije i dodjele stipendija se vrši isključivo putem on-line portala: www.ceepus.info , a nakon registracije i kreiranja Mobility profila, potrebno je popuniti i podnijeti on-line aplikaciju, te dobiti saglasnost lokalnog koordinatora na matičnoj instituciji, a zatim i od državnog CEEPUS koordinatora (NCO BiH), koji aplikaciju šalje u zemlju domaćina radi finalne evaluacije. Stipendije u konačnici dodjeljuje državni koordinator zemlje domaćina, a po dobivanju saglasnosti od lokalnog koordinatora na instituciji domaćinu.

Informacije o 89 mreža, unutar kojih je za narednu akademsku godinu moguća prijava za BiH aplikante, dostupne su na linku: https://www.ceepus.info/content/find .

Neke partnerske zemlje nude opciju prijave unutar Freemover kategorije za zimski semestar, dok sve zemlje nude određeni broj stipendija za ljetni semestar unutar ove kategorije. Freemover kategorija je kreirana kako bi ponudila mogućnost prijave pojedincima (studenti, doktoranti i nastavno osoblje) čiji fakultet/odsjek nije uključen u neku od aktivnih CEEPUS mreža, ali pripada nekom od partnerskih univerziteta (u Bosni i Hercegovini su to svi javni univerziteti).

Apliciranje za Freemovere je moguće od 1. jula do 30. novembra 2024. godine.

Uslov za apliciranje za Freemover stipendiju je posjedovanje dva dokumenta, koje je potrebno priložiti u on-line aplikaciju prije podnošenje iste, a urneci potrebnih dokumenata se preuzimaju na CEEPUS portal

Dodatne informacije dostupne su na internet stranici www.ceepus.info , kao i putem maila: branka.avdibegovic@mcp.gov.ba ili telefona: +387 33 492 607.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN