skip to Main Content

Predstavnici Univerziteta u Zenici boravili na Univerzitetu u Beogradu

U slopu CEEPUS – ovog projekta teaching mobilnosti mreže M-RS-0304 „Technical Characteristics Researching of Modern Products in Machine Industry with the Purpose of Improvement Their Market Characteristics and Better Placement on the Market“, predstavnici Univerziteta u Zenici, Mašinskog fakulteta i Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka su boravili na Univerzitetu u Beogradu, Mašinskom i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U okviru radnog sastanka na Univerzitetu u Beogradu predstavnike Univerziteta u Zenici je u dekanatu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu primio uvaženi prof. dr. Branislav Boričić – prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu. U veoma ugodnom razgovoru, pored ostalog, razmatrana su posebno pitanja razvoja NIR područja na oba Univerziteta, sistemska podrška zaposlenicima i mladim istraživačima u ovom domenu, učešće u evropskim projektima, ulaganja u NIR, itd. Svakako, ukazano je na želju daljeg zajedničkog učešća oba Univerziteta na projektima, konferencijama, istraživanjima i naučnim radovima nastavnog i istraživačkog osoblja.

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu goste je primio uvaženi dekan prof. dr. Vladimir Popović sa saradnicima prof. dr. Tatjanom Lazović i prof. dr. Natašom Trišović, a razgovarano je stanju visokog obrazovanja na našim Fakultetima, te o mogućnostima daljeg razvoja saradnje i unapređenja dosadašnjih aktivnosti između dva fakulteta.

Izvršena je i posjeta Katedri za otpornost konstrukcija, u okviru koje je obavljen kratki razgovor sa šefom Katedre prof. dr. Vesnom Milošević-Mitić, a zatim izvršena i posjeta Laboratoriji za analizu napona i deformacija pri kojoj je voditeljka laboratorije doc. dr. Ana Petrović sa kolegama dr. Simonom Sedmakom i dr. Branislavom Đorđevićem – Naučnim saradnicima Inovacionog centra Mašinskog fakulteta, izvršila prezentaciju rada i kapaciteta Laboratorije, te je sagledana I prepoznata mogućnost dalje zajedničke saradnje u određenim zajedničkim oblastima interesovanja.

U okviru aktivnosti Matematičkog instituta SANU, gdje je domaćin bila dr Ivana Atanasovska – naučni savjetnik, održano je i predavanje Dr. Ing. Corneliu Birtok-Baneasa iz Rumunije.

Ljubazno se zahvaljujemo uvaženom prof. dr. Branislavu Boričiću – prorektoru za NIR Univerziteta u Beogradu, zatim prof. dr. Vladimiru Popoviću – dekanu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i svim gore pomenutim uvaženim kolegicama i kolegama, kao i ostalim kolegicama i kolegama zaslužnim za lijep prijem predstavnika Univerziteta u Zenici, te izraženoj želji za daljom zajedničkom saradnjom oba Univerziteta, sa svim Fakultetima.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
Search
en_USEN