Prvi susret italijanista Bosne i Hercegovine

Prvi susret italijanista Bosne i Hercegovine

15. marta 2018. godine Univerzitet u Zenici bio je domaćin Prvog susreta italijanista Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj, značajan ne samo za Zenicu, već i za cijelu regiju organiziran je u saradnji Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Univerziteta u Zenici.

Susret je organiziran s ciljem valorizacije zastupljenosti i nivoa izučavanja italijanskog jezika u Bosni i Hercegovini, promoviranja modernog pristupa izučavanju jezika na način da se osobama koje uče italijanski jezik omogući da znanje jezika bude korisno za saradnju u poslovnom svijetu.

Ovom prilikom Nj.E. Nicola Minasi, ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini susreo se sa prof.dr.sc. Damirom Kukićem, rektorom Univerziteta u Zenici. Na sastanku je razgoravarano o mogućnostima saradnje između Ambasade Italije i Univerziteta u Zenici s ciljem zajedničkih organizacija kulturnih događaja, učestvovanja u zajedničkim projektima, te posebno  razvijanju razmjene studenata i obavljanju prakse u italijanskim poduzećima, odnosno preduzećima u Bosni i Hercegovini koja sarađuju sa partnerima iz Italije.

Nakon uvodnih obraćanja prof.dr.sc. Damira Kukića, NJ. E. Nicole Minasija, Emira Sokolovića, Silvie Trogu, prof.  i  Javorke Anđelić Raić, prof.  učesnici su  u četiri odvojene sekcije razgovarali o sljedećim temama:

  • Italijanski jezik i turizam u Bosni i Hercegovini,
  • Italijanski jezik i italijanska poduzeća,
  • Jezik i tehnike,
  • Jezik i internet perspektive i prilagođavanje podučavanja italijanskog jezika u svjetlu difuzije novih informatičkih i komunikacijskih tehnologija.

Učesnici su također imali priliku da obiđu Kampus Univerziteta u Zenici, a posbeno interesovanje, studenti i profesori, te predstavnici privrede iskazali su prilikom posjete IdeaLab-u i Laboratoriji za metrologiju i automatizaciju na Mašinskom fakultetu.

I na kraju susreta, predstavnici svih sekcija prezentirali su rezultate rada i zaključke, te istakli da je potrebno:

  • uspostaviti blisku i jaku vezu između gradova, univerziteta i studenata kako bi se u potpunosti mogao iskoristiti potencijal upotrebe italijanskog jezika u pdručju religije, kulture, kulinarstva, prirodnog i historijskog turizma,
  • uspostaviti online platformu kroz društvene mreže kao što su facebook i twiter za razmjenu informacija o poslovnim ponudama, a koje bi bile pristupačne poduzećima, studentima i različitim organizacijama i udruženjima,
  • promovirati nove modele učenja i prakse koji bi studentima omogućavali unapređenje znanja italijanskog jezika u specifičnim područjima: (medicina, ekonomija, pravo) koristeći IT alate i društvene mreže.

Susretu je prisustvovalo više od 120 učesnika i to: učenici i studenti iz Zenice, Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Čitluka, Visokog, Trebinja, Ljubinja, Prnjavora, kao i predstavnici privrede.