fbpx
skip to Main Content

Takmičenje u pisanju eseja, poziv studentima

Takmičenje U Pisanju Eseja, Poziv Studentima

UNESCO svake godine radi stvaranja mira, tolerancije i zbližavanja naroda, za osobe od univerzalnog značaja kao i poznate historijske događaje proglašava godinama istih.

 Da li ste znali da je UNESCO povodom „700. godišnjice smrti Yunus Emre-a“ 2021. godinu proglasio “Godinom Yunusa Emre-a”?

Povodom toga Institut Yunus Emre Sarajevo za sve studente objavljuje konkurs za najbolji esej na temu: „Yunus Emre i tolerancija prema drugom i drugačijem” – „Yunus Emre ve Hoşgörü”.  

Radove je moguće pisati na turskom i bosanskom jeziku, te će se prema tome i formirati 2 kategorije takmičenja;
– Eseji napisani na bosanskom jeziku
– Eseji napisani na turskom jeziku.

Eseje slati na mail adresu: yee.pisanje.eseja@gmail.com word ili pdf formatu najkasnije do 21. aprila 2021. godine.

Uz svaki rad je potrebno poslati podatke o autoru (ime i prezime studenta i fakultet koji pohađa).

Nagrade su kao što slijedi:

  1. mjesto – Tablet računar
  2. mjesto – Tablet računar
  3. mjesto – set knjiga

O Yunus Emre-u

Yunus Emre, koji je osnivač jedinstvenog stila na polju turske sufijske književnosti, originalnim je izražajom ponovo uveo tradiciju tekijske poezije u Anadoliji. Yunus Emre se u svojim stihovima koje je hranio sufizmom bavio čovjekovim odnosima sa samim sobom, s predmetima i s Bogom, a bavio se i temama poput smrti, rođenja, predanosti životu, božanskoj pravdi i ljudskoj ljubavi. Način mišljenja i kulture svog doba na jednostavan i tečan način izrazio je govornim jezikom. Yunus Emre ponovo je privukao pažnju u 20. stoljeću i posmatran je drugačije, u smislu ljudske ljubavi koju odražava. UNESCO je 2021. godinu prepoznao kao godinu Yunusa Emrea.

Doba u kojem je živio Yunus, doba je kada je anatolsko turkstvo uništeno mongolskim invazijama i pljačkama, unutarnjim svađama i sukobima, slabošću političkog autoriteta, a pored toga, glađu i sušom. U ovakvom okruženju uspio je da se uzdigne zahvaljujući ljubavi prema Bogu, lijepom ahlaku i lijepim mislima.

Njegove pjesme zabilježene pod naslovima “božanstvo”, “dah” ili “besjeda” nisu različite književne vrste. “Božansko”, “dah” i “besjeda” riječi su koje sufijski pjesnici izgovaraju iz istine. Oduševljeno je izražavao svoju potragu za Bogom u svakoj čestici svoga bića. Yunus je derviš koji sazrijeva i produbljuje se s tim osjećajem i znanjem, zanesen aškom, tolerantan, i uvijek prijateljski raspoložen. Yunus je mogao s velikom jednostavnošću i lakoćom poezirati svoje misli i vjerovanja. Pored Divana Yunusa Emrea, postoji i  poema Risâletü’n Nushiyye.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search