fbpx
skip to Main Content

Trening “Naučnoistraživačke infrastrukture” u Banja Luci

Trening “Naučnoistraživačke Infrastrukture” U Banja Luci

U Banjaluci je od 24. do 27. aprila 2018. održan trening za izgradnju kapaciteta za evaluaciju, monitoring, rad i upravljanje naučnoistraživačkih infrastruktura, u okviru projekta ResInfra@DR (Interreg Danube Transnational Programme). Na treningu je među 30 učesnika iz 12 zemalja učestvovao i prodekan za naučnoistraživački rad Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici v.prof.dr Samir Lemeš.
Naučnoistraživačka infrastruktura (RI – Research Infrastructure) je zajednički naziv za objekte, resurse i usluge koje naučnoistraživačka zajednica koristi za provođenje istraživanja i obuhvata važnu istraživačku opremu i laboratorije, kolekcije i arhive naučnih podataka, baze podataka i komunikacijske mreže. RI mogu biti lokalne, distribuirane i virtuelne, a uspostavljaju ih države članice EU, uz podršku strukturnih fondova EU, istraživačkih grantova kao što su FP7 i Horizon2020, ali i značajno izdvajanje iz budžeta država članica EU za nauku. Samo od 2014. do 2017. godine u RI je uloženo 1200 miliona eura, što čini oko 2% BDP Evropske Unije. Od toga su dvije trećine investicije iz privrede, a jedna trećina budžetska sredstva. Primjeri centara izvrsnosti koji su prepoznati kao RI su CERN, MARINET i GEANT.
Bosna i Hercegovina uglavnom nema pristup ovim sredstvima jer nema još ni status zemlje kandidata za članstvo u EU, ali RI omogućavaju naučnicima iz BiH da mogu koristiti tu infrastrukturu da svoja istraživanja provode u zemljama u kojima su RI već uspostavljene. U poređenju sa drugim zemljama, izdvajanja za nauku u BiH, kako iz industrije, tako i iz budžeta, su simbolična i daleko su ispod prosjeka EU.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search