skip to Main Content

U Limericku održan treći sastanak konzorcija Tempus projekta „BH kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje (Bosnia and Herzegovina Qualifications Framework for Higher Education – BHQFHE)”

Od 25. do 28. 02. 2016. godine u Limericku (Irska) održan je treći sastanak konzorcija  Tempus projekta „BH kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje (Bosnia and Herzegovina Qualifications Framework for Higher Education – BHQFHE)“. Sastanku su prisustvovali predstavnici projektnih partnera, te koordinatori projekta. U projektu BHQFHE učestvuje šest Univerziteta iz Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica, Mostar, Džemal Bijedić i Istočno Sarajevo), Univerzitet u Splitu, Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske, Udruženje poslodavaca Bosne i Hercegovine, Svjetski univerzitetski servis Bosne i Hercegovine, CEENQA – Mreža agencija za osiguranje kvaliteta Centrale i Istočne Evrope, Agencija za zapošljavanje BiH, Centar za informisanje i priznavanje kvalifikacija BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Univerzitet Lleida, Univerzitet Northampton, Univerzitet Paderborn i Univerzitet Limerick. Projekat predstavlja značajan iskorak u transformaciji i modernizacijivisokog obrazovanja u BiH i njegovoj integraciji u europsku akademsku mrežu, a njegova ukupna vrijednost je 1,3 miliona eura. Osnovni cilj projekta je podrška razvoju BH kvalifikacijskog okvira za visoko obrazovanje i njegovoj implementaciji na institucionalnom nivou u skladu sa kriterijima Evropskog kvalifikacionog okvira za cjeloživotno učenje (EQF-LLL) i Kvalifikacionog okvira Evropskog prostora visokog obrazovanja (QF-EHEA)20160227_113853
Na sastanku su projektni parteri podnijeli izvještaje o provednim aktivnostima na realizaciji projekta, dok su članovi koordinacijskog odbora podnijeli finansijski izvještaj, te prezentirali trenutno stanje u pogledu postavljenih i realiziranih ciljeva projekta. Nakon toga,definirane su obaveze projektnih partrnera upreostalimaktivnostima i utvrđeni su termini narednih sastanaka.  Na sastanku su, također, predstavnici Univerziteta u Limericku dr. Pat Phelan i Dr. Dermot Coughlanprezentirali iskustva Univerziteta u Limericku u pogledu kreiranja nastavnih planova i programa baziranih na ishodima učenja. Predstavnici Univerziteta u Lleidi (Španija)dr. Toni Granollers i dr. Cristian Sole su prenijeli iskustva iz Španije u pisanju samocertifikacijskih izvještaja.
Predstavnici Univerziteta u Zenici na sastanku u Limericku bili su dr. Nebojša Vasić i dr. Adnan Mujkanović.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
Search