skip to Main Content

Radionica za nastavno osoblje Filozofskog i Medicinskog fakulteta

U sklopu aktivnosti regionalnog projekta “Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje/University and Gender Mainstreaming – UNIGEM” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici 22.06.2023. godine održana je radionica za nastavno osoblje Filozofskog i Medicinskog fakulteta, na temu “Rodna ravnopravnost”, na kojoj je kroz interakciju i izuzetno zanimljive zadatke nastavno osoblje razgovaralo o razlici između spola i roda, rodnim ulogama, da li je i zašto važna upotreba rodno osjetljivog jezika, na koji način rodni stereotipi utiču na društvene odnose, te raspravili modalitete unaprijeđenja rodne ravnopravnosti i suzbijanja rodno uvjetovane diskriminacije.

Nastavnici i saradnici su na interaktivnoj radionici usvojili dodatna znanja i zaključili da je potrebno organizovati više ovakvih radionica i raditi kontinuirano sa različitim ciljnim i starosnim grupama, kako bi se podigla svijest o rodnoj (ne)ravnopravnosti i doprinijelo većoj jednakosti u društvu.

„Rodna ravnopravnost“ je prva od tri planirane radionice koju Centar za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Zenici organizuje na temu rodne ravnopravnosti u mjesecu junu.

Radionicu uredile i održale, prof.dr.sc. Alica Arnaut, dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Sumeja Bajtarević, dipl.iur., poslovni sekretar Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN