skip to Main Content

Studentske aktivnosti u okviru unigem projekta

UNIGEM projekat, odnosno, projekat Uvođenja rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje je novi projekat u kome učešće ima i Univerzitet u Zenici kao jedina visokoobrazovna institucija u Zeničko-dobojskom kantonu. Koordinator projekta je TPO fondacija iz Sarajeva, a podršku pri realizaciji pruža Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U mjesecu novembru je u okviru pomenutog projekta na Univerzitetu u Zenici osnovan i Centar za rodnu ravnopravnost čiji organ Savjetodavni odbor broji sedam članica i članova iz reda nastavnog osoblja Univerziteta u Zenici, a Koordinatorica Centra je prof. dr. sc. Larisa Velić, Dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Poseban akcenat je stavljen na studentske aktivnosti kojom je obilježena globalna kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja, 16 Dana aktivizma. Realizovano je pet studentskih aktivnosti kojima je obuhvaćeno cirka 200 studentica i studenata Univerziteta u Zenici.

U aktivnostima su korištena različita metodološka sredstva i načini kako bi se ova tema što više približila studentima i studenticam, te kako bi napokon počeli bez ikakvog straha i stigme govoriti i diskutovati o nažalost svakodnevnim situacijama rodno zasnovanog nasilja koje nas okružuju.

Prva realizovana aktivnost je „Studentice/i za Studentice/e“ gdje se govorilo o odnosima rodova i problemu rodnog nasilja kroz razne varijante književnih djela i modernih pjesama, druga aktivnost je „Edukativna izložba“ kojom je akcenat na rodno zasnovano nasilje stavljen kroz tematske slike. Treća aktivnost pod nazivom „Vrpca za podizanje svijesti“ ogledala se u podjeli narandžastih vrpci studenticama, studentima, nastavnicima, nastavnicama i svim zaposlenicima i zaposlenicama Univerziteta u Zenici. Vrpce su poslužile kao izuzetno dobro sredstvo da se svima pojedinačno predstavi kampanja 16 dana aktivizma. Izuzetno važna aktivnost je i posjeta Udruženju „Medica“ Zenica i sigurnoj kući u Zenici, posebno zbog činjenice da je to jedna od rijetkih sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini sa svojom izuzetno dugom i bogatom historijom.
Posljednja aktivnost je realizovana baš na Međunarodni dan ljudskih prava, 10.12.2021. godine pod nazivom „Zašto mi ovo radimo?“ i time je zvanično zaključena kampanja 16 dana aktivizma, ali ne i borba za jednakopravnost i život bez rodno zasnovanog nasilja.

Autorica:
Ajša Luković, studentica II ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
Search