fbpx
skip to Main Content

15.01.2019. CIP, MF I PTF UNZE: PRAKTIČNA NASTAVA I POSLOVNI DAN ZA STUDENTE U VISOKOM I ILIJAŠU

15.01.2019. CIP, MF I PTF UNZE: PRAKTIČNA NASTAVA I POSLOVNI DAN ZA STUDENTE U VISOKOM I ILIJAŠU

Treći veliki poslovni dan za realizaciju praktične nastave u zimskom semestru akademske 2018/19. godine za studente Mašinskog i Politehničkog fakulteta, bio je utorak 15.01.2019. godine kada su u okviru  nastave na Katedri za industrijsko inženjerstvo i CIM sisteme te Katedre za održavanje posjetili 3 poslovna sistema u Visokom i Ilijašu. Prva lokacija za realizaciju praktične nastave bio je proizvodni sistem SECOM u Visokom gdje su studenti imali priliku da vide finalizaciju proizvodnje u novim pogonima na nekadašnjoj lokaciji  fabrike Kovina. U savremenom ambijentu i na modernim mašinama kompanija SECOM danas proizvodi proizvode od punog drveta za probirljiva evropska tržišta sa vrlo modernim dizajnom i zavidnim kvalitetima završne obrade.

Nakon 3 časa provedena u ovoj kompaniji nastavak praktične nastave slijedio je u novoj Livnici Ilijaš članici PREVENT grupe. Uz izuzetno dobro vođstvo inženjerskog personala iz tvornice studenti su imali priliku da se upoznaju sa načinom izrade kalupa i jezgara, vide pripremu materijala za zasip peći kao i kontrolu hemijskog sastava materijala za livenje (sivi liv, nodularni liv i dr.), proces kalupovanja i istresanja kalupa, finalnih dorada i bojenja. Razgovaralo se kako o načinima održavanja mašina i postrojenja (cca 35% zaposlenih radi u odjelu održavanja), nivoima automatizacije i produktivnosti pojedinih odjela tvornice, marketinškom prilazu u razvoju novih proizvoda, poboljšanjima u procesima i dr.

U nastavku radnog dana upriličena je posjeta drvoprerađivačkom sistemu STANDARD u Ilijašu koji je jedan od najvećih poslovnih sistema ove vrste u BIH sa više od 800 zaposlenih. Respektabilan proizvodni program tvornice koja gotovo 100% svoje proizvodnje izvozi u Njemačku i druge zemlje EU (stolice, fotelje, komode, stolovi, sofe, tapacirani program i dr.), sa modernim dizajnerskim rješenjima koja se svake godine „provjeravaju” na eminentnim evropskim sajmovima, rad u dvije a na nekim linijama i u tri smjene i dr. samo su neke od karakteristika viđenog u  ovom poslovnom sistemu. Studenti su iskazali zavidan interes kako za rješenja proizvodnih procesa tako i za same tehnološke postupke od kojih su posebno bili interesantni postupci završnih obrada na CEFLA liniji te kod studenata poznate BIESSE-ove CNC mašine za izradu različitih pozicija.

I ova posjeta bila je prilika da se domaćinima u Standardu i Secomu predstavi novi studijski program Dizajn i Tehnologije u Drvopreradi (DTD) na MF UNZE kao i projekt GIZ-RIPEUD – Razvoj inovativnog procesa edukacije i umrežavanja u oblasti drvoprerade u Srednjoj Bosni te tehnički personal pozove na seminare najavljene za  24. i 31. januar 2019. godine.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top