15.04.2016. CIP UNZE: PROMOCIJA PROJEKATA IDEA-LAB I RESI NA PRIVREDNOM SAJMU U MOSTARU

15.04.2016. CIP UNZE: PROMOCIJA PROJEKATA IDEA-LAB I RESI NA PRIVREDNOM SAJMU U MOSTARU

Predstavnici CIP UNZE boravili su 15.04.2016.godine na velikom privrednom Sajmu u Mostaru na kojem je učestvovalo više od 800 kompanija iz BIH, regiona WBC, EU i Svijeta. Prilikom obilaska Sajma najveća pažnja bila je usmjerena na kompanije iz energetskog sektora, ekologije, drvoprerade i metaloprerade kojima su predstavljeni projekti RESI („Renewable Energy Studies in Western Balkan Countries“) i iDEAlab („Fostering students’ entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration). cip-mostar-160415-2
Predstavljajući koncept IDEA-laba prof.Petković, direktor CIP je naglasio privrednicima  da novi prostori i oprema na UNZE treba da funkcioniraju kao centri razvoja studentskog preduzetništva, tj. kao ugodni (tzv. kolaborativni) prostori treba da omoguće razvoj studentskih poslovnih ideja, izradu i testiranje prototipova. U okviru predstavljanja projekta RESI naglasak je bio na promociji magistarskog studija koji će započeti na MF UNZE pod nazivom “Obnovljivi izvori energije i ekološka održivost”, predstavljanju novog savremeno opremljenog laboratorija iz ekologije te koncepta budućeg PhD studija koji je svoje praktično istraživačko utemeljenje treba da traži u poslovnom sektoru BIH i WBC. Posebna pažnja predstavljanju ovih projeka odvojena je za partnere koji su bili također učesnici Sajma u Mostaru, i to Sveučilište u Mostaru koje je predstavilo studentski prototip motornog vozila, Centar za tehničku kulturu Mostar, TP Intera Mostar, Razvojnu agenciju Hercegovine REDAH, Razvojne agencije opština Teslić, Tešanj i Žepče, te druge poslovne sisteme.
Naglasimo da je priznanje za najinovativnije uređen štand na Sajmu nagradu dobila TRA (Tešanjska razvojna agencija) koju vodi jedan od spoljnih saradnika CIP UNZE doc.dr Ismar Alagić.