fbpx
skip to Main Content

19.05.2016. PRAKTIČNA NASTAVA U REAL KOMERC VITEZ I LIVNICI TURBE

19.05.2016. PRAKTIČNA NASTAVA U REAL KOMERC VITEZ I  LIVNICI TURBE

U cilju što šireg uvezivanja teorijskog dijela nastave sa praksom studenti Mašinskog i Politehničkog fakulteta UNZE na predmetima iz oblasti proizvodnih sistema i tehnologija imali su cjelodnevnu praktičnu nastavu u pogonima poslovnih sistema REAL Komerc Vitez i Livnica Turbe.
U okviru posjete proizvodnom dijelu REAL Komerca od ljubaznih domaćina I vlasnika porodice Šafradin su imali su priliku da vide da se i sa starim mašinama i dobro poznatim konvencionalnim tehnologijama može uz dobre menadžerske vizije raditi uspješno i u BIH. Prerada metala različitim tehnologijama plastične prerade, obrade rezanjem i zavarivanjem uz dobar marketinški concept i pored brojnih navedenih limita su omogućili ovoj firmi da se u kratkom vremenu postojanja dobro pozicionira na tržištu BiH i regiona.
U Livnici Turbe od direktora mr.sc. Šehzudina Dervišića i ekipe njegovih saradnika su dosta čuli o procesu transformacije ove livnice nakon kupovine od fabrike Pobjeda Tešanj te nastojanjima da se usvoji proizvodnja odlivaka za automobilsku industriju što je uspješno realizovano u vrlo kratkom periodu. Studenti su imali priliku da vide sve odjele livnice kao i različite tehnologije koje se koriste u kompleksnom procesu razvoja proizvoda procesima livenjem (modelarnica, jezgrarnica, priprema pijeska, priprema kalupa, kalupovanje, istresanje, livenje, obrada odlivaka, ispitivanje proizvoda i dr.). posjeta-studenata-privredi-160520-2
Svojim gostoljubivim domaćinima predstavnici MF i CIP UNZE predstavili su Tempus projekte IDEA-lab i RESI. Bilo je govora o mogućnostima razvoja prototipova 3D tehnologijom printanja, MKE simulacijama procesa livenja kao i ekološkim apsektima rada obnovljene livnice. Predstavljen je rad novog studentskog preduzetničkog IDEA-laboratorija na Mašinskom fakultetu kao i početak realizacije master programa iz obnovljivih izvora energije i ekologije. Razgovarano je i o budućim modalitetima poslovne saradnje i realizacijama studentskih praksi tokom ljetnih mjeseci a profesori Petković i Plančić koji su bili sa studentima tokom posjete su kandidovali i nekoliko tema za diplomske radove studenata.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search