29.05.2017. – 09.06.2017. CIP UNZE: POSLJEDNJI MODUL U SKLOPU PROGRAMA LSDT (LEADERSHIP AND SKILLS DEVELOPMENT TRAINING)

29.05.2017. – 09.06.2017. CIP UNZE: POSLJEDNJI MODUL U SKLOPU PROGRAMA LSDT (LEADERSHIP AND SKILLS DEVELOPMENT TRAINING)

U Bielu (Švicarska) u ponedjeljak, 29. maja 2017., u predivnom ambijentu Fakulteta za arhitekturu i drvogradnju Univerziteta primijenjenih nauka u Bernu (Berner Fachhochschule – BFH) započeo je posljednji modul u sklopu programa LSDT “Leadership and Skills Development Training”. Učesnike iz Bosne i Hercegovine dočekala je topla dobrodošlica osoblja BFH-a, koji su dali osnovne informacije i pokazali kompleks Fakulteta, koji je – u skladu sa švicarskom tradicijom građenja te dominantnom naučnom oblašću koja se izučava na BFH-u – većinom napravljen od drveta (vidjeti fotografije). Istog su dana počela predavanja, koja će trajati dvije sedmice, a teme će biti: tehnologije u drvnoj industriji; drvne konstrukcije i strukture modernih kuća; namještaj za međunarodno tržište; inovativni materijali na bazi drveta; upravljanje kvalitetom u završnoj fazi obrade; kvalitet vazduha i emisije; inovacije, istraživanja i razvoj te zaštita na radu. U sklopu ovog studijskog boravka učesnici su u srijedu, 31. maja 2017., posjetili i dvije firme: ROTH (proizvodi lijepljenu drvenu građu) i WENGER (proizvodi prozore).Ugodna atmosfera, lijep ambijent i zanimljive teme učinile su da protekli dani ove posjete Švicarskoj predstavljaju izuzetno iskustvo svim učesnicima, među kojima je i predstavnica CIP-a UNZE-a Lamija Subašić, prof.