CIP UNZE: U Beogradu održana „Radionica o ulaganjima i finansijskim instrumentima koji podržavaju inovacije i transfer tehnologija“

CIP UNZE: U Beogradu održana „Radionica o ulaganjima i finansijskim instrumentima koji podržavaju inovacije i transfer tehnologija“

U Beogradu je u srijedu i četvrtak, 1. i 2. marta 2017, Zajednički istraživački centar Evropske komisije (JRC EC) organizirao Radionicu o finansijskim instrumentima koji podržavaju projekte fokusirane na inovacije i transfer tehnologija u zemljama Zapadnog Balkana, te šire, u čitavoj Dunavskoj regiji. Rad se prvog dana odvijao u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu, a drugog dana su učesnici posjetili Naučno-tehnološki park (NTP).

Ciljevi su bili da se identifikuju postojeći finansijski instrumenti koji podržavaju aktivnosti prijenosa tehnologija i inoviranja u regionu; da se istraži gdje se javljaju praznine te načini na koje se može odgovoriti na postojeće zahtjeve, a putem korištenja sinergijskih rješenja. Također je cilj bio ojačati zajednicu praktičara koji rade na ovim pitanjima. Inače, to je zajednica koja tek nastaje i kojoj je potrebna pomoć kako bi utjecaj inovacija na regionalni razvoj bio što veći.

Prilikom posjete NTP-u, učesnici su imali mogućnost izabrati jednu od četiri sesije (1. o agro-industriji, 2. o bio-tehnološkoj industriji, 3. o kreativnoj industriji i 4. o eko-industriji) i saznati o specifičnostima pristupa finansijskim sredstvima za svaku od ovih industrija.

Tim CIP-a UNZE-a je predvodio prorektor prof. dr Malik Čabaravdić.