fbpx
skip to Main Content

DELEGACIJA SPLITSKOG SVEUČILIŠTA POSJETILA UNIVERZITET U ZENICI

DELEGACIJA SPLITSKOG SVEUČILIŠTA POSJETILA UNIVERZITET U ZENICI

U nedjelju, 25. septembra, Univerzitet u Zenici posjetila je delegacija Sveučilišta u Splitu koju je predvodio prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta, u pratnji prorektorâ prof. dr. sc. Borisa Maleša i prof. dr. sc. Branka Matulića, te prof. dr. sc. Borisa Trogrlića, dekana Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, prof. dr. sc. Nikole Račića, dekana Pomorskog fakulteta, dr. sc. Svena Gotovca, dekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i prof. dr. sc. Bernardina Peroša, bivšeg dekana, a sada profesora na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Na sastanku s predstavnicima menadžmenta Univerziteta u Zenici koje je predvodio prof. dr. sc. Dževad Zečić, rektor Univerziteta, razgovarano je o mogućnostima suradnje između dvije visokoškolske ustanove, posebno na polju zajedničkog učešća u Erasmus+ programima, aplikacijama na EU-programu pretpristupne pomoći IPA II, te razmjeni studenata i nastavnog osoblja, što je naročito izvodljivo zbog geografske blizine i nepostojanja jezičke barijere. Naglašeno je kako ove dvije ustanove, između ostalog, mogu surađivati u organizaciji ljetnih škola, u oblasti kulturalnih studija, a posebno u tehničkim oblastima poput građevinarstva, materijalâ, numeričke simulacije, zaštite od korozije itd. Također, Sveučilište u Splitu, zahvaljujući vlastitim iskustvima, Univerzitetu u Zenici može pomoći pri akreditaciji njegovih studijskih programa.

Inače, Univerzitet u Zenici i Sveučilište u Splitu već realiziraju zajedničke projekte, pa će tako dva studenta zeničkog Politehničkog fakulteta, na studijskom programu Građevinarstvo, u okviru Erasmus Mundus projekta Green Tech, narednu godinu provesti na splitskoj visokoškolskoj ustanovi.

U svakom slučaju, kako je zaključeno na ovom sastanku, postojeću suradnju je potrebno proširivati, te je u tom smislu dogovorena i uzvratna posjeta na kojoj će se razgovarati o novim projektima.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search