skip to Main Content

Ekipa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici pobjednik je YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016. godine sa inovacijom u oblasti obrazovanja – „PiProjector“

Od 1. do 4. 12. 2016. godine u Sarajevu je održana Konferencija ”The 2016 BiH IEEE Student and Young Professional Congress” pod nazivom ”TECHNOLOGY AND INNOVATION FOR A BRIGHTER FUTURE”. Konferencija je trajala 4 dana, a program je bio izuzetno sadržajan. Isti je, između ostalih sadržaja, oplemenjen sa uvodnim predavanjima profesora i stručnjaka iz Australije, Kanade, SAD i Velike Britanije. Zatim, program je obuhvatao stručne i kulturne posjete Jablanica-Konjic-Mostar. Bitne aktivnosti studenata i mladih profesionalaca su odvijane kroz Workshopove gdje su radni timovi imali priliku sarađivati sa eminentnim stručnjacima iz domena nauke i biznisa, a u cilju dalje razrade ideja sa kojima su ekipe došle na takmičenje u okviru Kongresa. Dana 3.12.2016. godine je održan najuzbudljiviji dio Kongresa pod nazivom Innovation Hackathon.

Ekipa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici pobjednik je YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016 godine sa inovacijom u oblasti obrazovanja – „PiProjector“.

 Studenti Univerziteta u Zenici: Harun Hrustić, Armin Bošnjak, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Nizama Perenda i Ramiz Mujčinović, ponudili su rješenje koje je devetočlani žiri ocijenio najboljom i najperspektivnijom inovacijom u konkurenciji 13 timova sa 7 elektrotehničkih, IT, mašinskih i ekonomskih fakulteta iz čitave BiH. Žiri su činili stručnjaci iz Australije, Kanade, SAD, Velike Britanije i BiH.

 Pobjednički tim radio je uz podršku mentora mr sc. Denisa Spahića, višeg asistenta i koordinatora iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

 PiProjector (skr. PiPRO) je uređaj koji je namijenjen učionicama koje posjeduju projektor, a nemaju laptop ili računar sa kojeg bi se upravljalo prezentacijama. Dodatno, PiPRO posjeduje i kamera projektor koji omogućava korisnicima ovog uređaja da rukopis ili crtež sa papira prenesu na platno u realnom vremenu. PiPRO je baziran na Raspberry Pi mikro računaru, a posjeduje i 7” ekran na dodir, Raspberry Pi kameru, WiFi tastaturu sa touchpad-om, te autonomnu bateriju od 15600 mAh. Kompletno kućište izrađeno je tehnologijom 3D printanja.

Više o navedenom događaju se može vidjeti na: https://yep.ba/zenica-slavi/ , te na stranici https://ypsc.ieee.ba/

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN