Izjava prorektora Čabaravdića u vezi sa akreditacijom

Izjava prorektora Čabaravdića u vezi sa akreditacijom

U posljednjih nekoliko dana u medijima su se pojavili različiti članci vezani za akreditaciju Univerziteta u Zenici, te smo tim povodom danas razgovarali sa prof.dr.sc. Malikom Čabaravdićem, prorektorom za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Zenici, koji je istakao sljedeće:

Univerzitet u Zenici je prije godinu dana, odnosno šest mjeseci prije isteka akreditacije podnio zahtjev za akreditaciju sa svom pratećom dokumentacijom resornom ministarstvu, dakle Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko – dobojskog kantona, čime je Univerzitet u Zenici ispunio sve svoje obaveze na vrijeme. Nakon toga, Ministarstvo je naš zahtjev uputilo Agenciji za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine od koje nažalost nismo dobili zvaničnu povratnu informaciju.

Ono što je posebno potrebno napomenuti  da natpisi koji su se pojavili u medijima, a koji govore o tome da diplome Univerziteta u Zenici od 31. marta neće važiti u Evropskoj uniji nisu tačni. Radi se o dezinformaciji. Univerzitet u Zenici je ostao u registru akreditovanih univerziteta, a upis i brisanje iz registra vrši samo Agencija za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine.  S obzirom da smo mi pravovremeno ispunili sve naše obaveze, nije moguće brisanje iz registra akreditovanih univerziteta. Samim time diplome Univerziteta u Zenici vrijede u Evropskoj uniji kao i dosada. Također je neophodno istaći da naš univerzitet nije jedini u tom položaju, odnosno da će do kraja godine isteći akreditacije skoro svim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Ono što je posebno važno istaći je činjenica da je Univerzitet u Zenici prvi akreditovani univerzitet u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Očekujemo da će se proces akreditacije pokrenuti uskoro samim tim što su stigle prijetnje iz Evropske uniije da će sve prijave svih univerziteta na Erasmus + programe biti zaustavljene ukoliko ne dođe do pokretanja postupka akreditacije univerziteta. To bi donijelo ogromnu štetu univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Univerzitet u Zenici je do sada učestvovao u više od 20 Erasmus + programa kroz koje se razvio sistem kvaliteta, opremljeno je dosta laboratorija, razvijali studijski programi, a kroz projekte razmjene samo u 2018. godini bilo je oko 130 registrovanih razmjena studenata i nastavnog osoblja.