fbpx
skip to Main Content

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u posjeti Univerzitetu u Zenici

Ministar Za Obrazovanje, Nauku, Kulturu I Sport Zeničko-dobojskog Kantona U Posjeti Univerzitetu U Zenici

U okviru obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona prof.dr.sc. Spahija Kozlić i gospodin Malik Ejubović, predstavnik Komisije za mlade Skupštine Zeničko-dobojskog kantona posjetili su  Univerzitet u Zenici gdje ih je ugostio rektor, prof.dr.sc. Jusuf Duraković.

Na sastanku se razgovaralo o budućnosti Univerziteta u Zenici, te o tome šta Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kao i Vlada Zeničko-dobojskog kantona mogu učiniti kako bi kvalitet studiranja na Univerzitetu u Zenici bio još bolji. S tim u vezi, planirano je ulaganje značajnih novčanih sredstava u infrastrukturu kroz projekte utopljavanja radi poboljšanja energetske efikasnosti, kao i projekte javno-privatnog partnerstva, te izdvajanje novčanih sredstava iz kapitalnih ulaganja.

„Univerzitet u Zenici ima velike šanse da postane prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini. On ima takav kapacitet da može odgovoriti svemu onome što zajednica u Zeničko-dobojskom kantonu traži od Univerziteta“, kazao je prof.dr.sc. Spahija Kozlić. Kada su u pitanju infrastrukturna ulaganja, istakao je da su potpisane sve odluke o početku realizacije Projekta energetske efikasnosti u okviru kojeg će pet objekata Univerziteta u Zenici biti rekonstruisano: Metalurško-tehnološki fakultet, Filozofski fakultet i Mašinski fakultet do kraja ove godine, a iduće godine  zgrada Rektorata i zgrada Univerzitetske čitaonice. U okviru javno-privatnog partnerstva već su počeli razgovori s potencijalnim privatnim partnerom u vezi sa izgradnjom sportsko-rekreativnog centra u okviru kojeg bi bio izgrađen i olimpijski bazen. Ministar je također najavio i izgradnju zgrade Politehničkog fakulteta kroz projekat koji može biti kandidiran u katalog projekata javno-privatnog partnerstva Zeničko-dobojskog kantona. „Ove godine je završena rekonstrukcija velikog amfiteatra na Metalurško-tehnološkom fakultetu koji će posebno biti potreban studentima Medicinskog fakulteta“, istakao je prof.dr.sc. Spahija Kozlić.

Prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici kazao je kako je poseban akcenat  u Planu rada Univerziteta u Zenici stavljen na intenzivniju saradnja sa Osnivačem i Skupštinom Zeničko-dobojskog kantona. „Danas imam posebnu čast da ugostim svog kolegu prof.dr.sc. Spahiju Kozlića, ujedno ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, tako da se ta intenzivnija saradnja već počinje odvijati od danas. Dakle, očekujem da ćemo u saradnji sa Ministarstvom sigurno uraditi mnogo na afirmaciji Univerziteta u Zenici, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire.  Također, smatram da će i infrastrukturni projekti vrlo brzo biti realizirani,“, istakao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković.

Rektor je također kazao da „najveći prioritet jeste izgraditi jednu zgradu u kojoj bi bili smješteni Politehnički i Mašinski fakultet zajedno, a postoji ideja da se Filozofski fakultet potom premjesti u postojeću zgradu Mašinskog fakulteta, te bi se na taj način zaokružio kampus Univerziteta u Zenici. Osim toga, veoma je važna infrastrukturna izgradnja Medicinskog fakulteta zbog velikog interesovanja domaćih i stranih studenata za studijske programe ovog fakulteta. Rektor je također najavio predlaganje donošenja novog zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona koji će biti pretpostavka za razvoj našeg Univerziteta i otklanjanje svih dilema koje su opterećivale Univerzitet.

Gospodin Malik Ejubović, kao predstavnik Komisije za mlade Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kazao je  da su postojanje zeničkog univerziteta i njegov daljni razvoj bitni za mlade ljude koji imaju priliku da stiču obrazovanje u svom gradu i svojoj državi, ali svakako i s jedne ekonomske strane u smislu privlačenja ljudi van Bosne i Hercegovine. „Mi svi moramo pružiti maksimalnu podršku razvoju našeg univerziteta, jer samo na taj način možemo doprinijeti razvoju naše zajednice u cjelini.“, istakao je gospodin Malik Ejubović.

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search